Pages

Selasa, 19 Februari 2013

GO CDM PROGRAM


Hari Sabtu. Tarikh 16 hb Februari 2013.
Pagi2 lagi dah bangun dan bersiap nak ke KL. Bergerak 7.20 pagi beseorangan dari Seremban, saya drive berhati2 menuju ke bandar Sunway. Satu program telah diadakan oleh syarikat Hai-O iaitu GO CDM PROGRAM untuk semua distributors yang sudah menjadi leader.


Program ini diadakan di Sunway Resort Hotel and Spa, 
khusus untuk GLAM (Green Leader Academy Malaysia) di bawah pimpinan Hanis Haizi.

Program dibuat 1 hari dan dibahagikan 3 slot Penceramah jemputan bukan calang2 orangnya. Nama beliau ialah Mr Winston Wong, orang yang pakar dalam direct selling and multi level marketing.Sampai Sunway Hotel pukul 8.30 pagi coz jalan memang clear. Orang masih mood bercuti Chinese New Year lagi. Lega sebab sampai on time. Dalam business kita mesti punctual. So sampai2 letak beg terus sarapan.


Bagusnya syarikat Hai-O semua makan minum disediakan dari pagi hingga petang. Kita just datang duduk dan dengar segala ilmu yang dicurahkan dan ikat ilmu dan fokus betul2.
Begitu hebat persiapan syarikat untuk memastikan semua perjalanan seminar berjalan lancar. Penceramah kena booking hampir 3 bulan sebab schedule beliau agak ketat.Mr Wiston telah berkhidmat 35 tahun dalam dunia korporat sebelum beliau berubah bidang ke dalam direct selling business. Bayangkan seorang dah jadi somebody-jawatan president (naik flight business class terbang sana sini untuk meeting) telah quit untuk membuat direct selling dan MLM! Keputusan yang mengejutkan satu organisasi dan sahabat2 beliau dan ramai mengatakan pada dia "Are you crazy?!"

Beliau telah banyak memberikan seminar di barat dan timur. That why he is very busy man. But he enjoyed what he done. Banyak ilmu dan perkongsian pengalaman beliau diberikan. Betapa salah fahamnya masyarakat terhadap business direct selling dan MLM.


Pandangan masyarakat negatif tentang MLM kerana mereka tidak tahu dan faham apa itu MLM dan fakta yang betul tentangnya. Ada menganggapnya skim cepat kaya dan hanya menguntungkan orang atas. Ironinya ramai yang bekerja di luar sana tidak sedar bahawa mereka juga bekerja hanya menguntungkan orang atasan. Lucu kan. Saya bersetuju kerana saya juga dahulu salah seorang daripada golongan itu :)Yang penting sekali, Mr Winston tekankan dapatkan pendidikan-education. Hadirkan diri sekerap mungkin ke kelas, seminar atau kursus, membeli dan baca buku perihal pelaburan, business dan self development.

Untungnya berada dalam kumpulan yang betul. Dengan mentor-mentor dan leader yang begitu dedikasi serta syarikat yang sentiasa menyokong usaha dan kerja yang dilakukan oleh semua protege. Segala apa yang diterangkan oleh Mr Winston memnyedarkan saya banyak perkara yang tidak tahu sebelum ini. And ada part saya  ketawa sebab lucu dan ada juga saya menitiskan air mata sebab tersentuh hati dengan kata-kata beliau.

Buka minda dan hati anda. Pegang kemas2 apa matlamat anda inginkan dan rancang dengan kemas. Pesan Mr Wiston, enjoy apa yang anda telah lakukan.

He said, " when i changed from corporate world  into MLM business, it changed me a lot. It's made me become more human being."


HASNY
012 7597929
013 6036630


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...