Jumaat, 14 Jun 2013

HO CHI MINH (SAIGON) TRIP- PART 3

Bersambung pada part 2, pada hari ketiga destinasi kami seterusnya adalah ke dataran Sungai Mekong. Kalau pernah belajar Geografi di sekolah dulu mesti anda semua tahu dataran ini merupakan tanah yang subur dan menjadi punca pendapatan penduduk yang bertani di situ.
Pagi itu, kami ambil sarapan berat. Sarapan di hadapan Hotel Pink Saigon iaitu kedai cawangan Basiroh. Makan mi sup Vietnam, kalau kat Secret Recipe memang ada menu ni. Makan kenyang2.Tak mau jadi macam semalam, makan pagi yang ringan-ringan saja, sudahnya kami jadi kelaparan sementara nak tunggu makan tengahari. Dah ler pemandu bas dia ni macam slow giler huhuhu.

Tengah makan kat kedai Basiroh, banyak penjaja akan datang memujuk kita membeli barangan mereka macam kipas, key chain, dompet dan macam-macam lagi. Hah pemotong kuku pun ada.
Perjalanan ke dataran Mekong ambil masa 1 jam setengah. Sepanjang perjalanan MashaAllah memang cantik!! Kita akan disajikan perkampungan Vietnam dan hamparan sawah padi terbentang luas membuktikan kesuburan tanah dari Sungai Mekong. Jadi betul ler apa yang kita belajar dalam Geografi dulu hehehe.


Dan paling menghairankan kat tengah-tengah sawah ada kubur. Sekiranya tuan tanah mati, waris akan kuburkan di tanah mereka sendiri sebagai penghormatan. Kiranya adalah beberapa generasi yang dah warisi tanah tersebut jika kita tengok kubur-kubur tersebut.

Kubur diperbuat dengan batu tile dan ada yg berbumbung!

Sampai je, kami terus naik bot besar untuk ke seberang pulau. Di situ ada perkampungan yang menjual macam-macam produk "made in Vietnam".


First sekali sampai ialah tempat memproses dan membuat gula kelapa. Ada macam-macam perisa pandan, coklat, pudina dan biasa.



Memang industri kecil-kecilan dan hanya orang kampung yang bekerja di situ.

Muka bosan tunggu wanita-wanita rombongan ini membelek barang-barang kat pasar hahaha.


kat sini banyak jual fabrik, baju, beg, souvenier, boleh pilih macam-macam kaler ada yek.



Ada ladang lebah yang menghasilkan produk berasaskan madu.


Penat berjalan-jalan, kami disajikan buah-buahan tempatan (buah ni kat Msia pun ada sebenarnya) dan nyanyian daripada penduduk kampung di situ. Lepas diorang nyanyi diorang pun hulur bakul suruh korang bayar tips sebab dah dengar nyanyian diorang yang biasa-biasa jer tu hehehe.


sempat possing jadi penjual buah yang bergaya!!

Perhatikan bakul tu sebab di situ anda akan diminta bayar selepas dengar diorang menyanyi keh keh keh.. Bayar lah ikut suka korang.


Lepas tu kita berjalan dalam ladang menuju ke pinggir sungai. Sebab kita akan naik sampan di anak sungai dan menyusuri sampai ke sungai besar di mana bot besar dah menunggu kita di situ.



Sampan kami didayungi oleh makcik ini,
 kuat betul dia nak mendayung bawa kapasiti 7 penumpang dalam satu sampan, HEBAT!!.

macam pendekar Mustar dah...


 Betapa kuatnya wanita-wanita kampung ni berulang alik mendayung sampan untuk mencari duit setiap hari. Yang penting mereka berusaha mencari rezeki.

Lepas tu bot pun bawa kami semula ke port. Terus Hanafi bawa kami ke sebuah masjid yang terletak berdekatan di perkampungan Mekong untuk solat dan makan tengahari.

Hanafi belanja minum air kelapa dalam bot!


Belakang masjid ada dapur, penduduk bergotong royong masak untuk tetamu muslim yang datang.


Ikan patin masak lemak beb! Tempoyak jer yang tak de hehehe.


Tempat yang kami singgah untuk solat jamak dan makan tengahari.

Lepas tu bas pun bawa ke China Town pulak, kat sini kalau anda nak borong kain pasang memang murah-murah janji pandai tawar yek. Kalu nak buat berniaga memang baguslah ke sini. Tapi tak tahan sebab diorang jenis pujuk tarik-tarik tangan, rimas dibuatnya. Helmy lagiler tak suka, pompuan tarik-tarik tangan dia hahaha!!


Kak lela kena tarik masuk kedai dia, nasib dapat murah-murah.



hahaha muka boring tunggu perempuan shopping, macam ni ler gaya dia.


Ramai yang singgah beli kopi Vietnam. Kat sini hari-hari saya minum kopi vietnam, jadi addict pulak sebab sedap.



Dan lepas puas shopping, Hanafi bawa kami makan malam terus ker satu restorant halal. Lepas tu agenda kami ialah menaiki cruise menyusuri sungai Mekong di waktu malam.



Pergh satu hari kami tak balik hotel sebab nak jimat masa. Sebab tu payah ler anda cari hotel mahal2 sebab kita tak duduk lama dalam bilik hotel. Banyak abiskan masa kat luar. Abis dah satu hari, balik hotel mandi, solat dan tidur. Besok dah siap-siap kemas untuk check out terus dan balik Malaysia. Flight jam 9 malam.

Pagi sebelum balik Hanafi bagi peluang kami berjalan-jalan lagi di Saigon Square. Kat sini banyak kedai tapi peniaga dia rude sikit. Kalau barang yang kita nak tak de dia macam halau kita ke tepi, tak bagi kita duduk lama-lama depan kedai dia. .


Saya cuma beli baju untuk my daugther- Hello Kitty


Pastu berjalan tengok Pejabat Pos dan bangunan-bangunan lama di sekitar situ. Rekabentuk bangunan berdasarkan dari Perancis, sebab pernah dijajah oleh mereka sebelum berlaku Perang Vietnam.


Di luar Pejabat Pos.

Keadaan dalam Pejabat Pos.

Kebetulan aritu ada ramai pulak yang berkahwin di church ini.

Abang polis yang serius menjaga kawasan ini.

Last session, Hanafi bawa kami ke perkampungan Champa sebab kat situ ada kilang baju kurung siap, telekung dan tudung. Last borong dan shopping.



Aduh. Pening dah, banyak sangat fabrik, kaler macam-macam warna.

Last sekali kami makan di Satay House sebelum dihantar ke Airport. Makan kenyang2 dan kat airport packing semula barang-barang sebelum check in di kaunter. Apa pun memang best trip ini, macam2 kita dapat dan belajar bak kata pepatah-jauh perjalanan, luas pandangan.


Hopefully lepas ini kalau ada trip yang berbaloi macam ni saya dan husband akan turut serta sekali. InshaAllah.

2 ulasan:

  1. catatan perjalanan yang menarik. boleh saya gunakan sebagai panduan. terima kasih

    BalasPadam
  2. nak tanye..murah ke kain cotton di kg melayu champa tu?telekung nya?kat mane ye kampung melayu champa tu?boleh guide sket? tq..

    boleh emel di sini: bdkhepi82@gmail.com

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...