Jumaat, 1 November 2013

SEMINAR WANG DAN HARTANAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Minggu lepas merupakan minggu yang sibuk sebab tiada waktu free masa weekend..... Pagi-pagi dah keluar rumah ke Cyberjaya. Hari Sabtu dan Ahad (26 dan 27 Oktober 2013) saya telah mengikuti Seminar Taiko Rumah Lelong dan Seminar Wang dan Hartanah anjuran sifu Cik Rohaniah Noor dari PropertyWaltz.com.

Tempatnya di CBD Perdana 1, Cyberjaya bermula jam 9.00 pagi hingga 6.00 petang. So hari pertama, Pn Siti Farazilah Ratu Hartanah Lelong (ok ker gelaran ni hehehe) yang bagi speech tentang tatacara dan flow untuk pembelian rumah lelong. Yela jarang golongan wanita terlibat dalam pembelian rumah lelong kan. Kebetulan kakak ipar berminat tentang pembelian rumah lelong jadi saya hasut dia datang sekali hehehe. Jadi Pn Siti berkongsi banyak ilmu dan pengalaman yang beliau lalui untuk pembelian rumah-rumah lelongnya sebelum ini. Blog beliau banyak berkaitan tentang hartanah lelong, boleh lihatlah di sini.





Petang pula giliran En Shafie Bustan- blogger pie2020.com (yang ni Raja Lelong hah) bagi talk tentang hartanah lelong untuk flip. Jadi terpulang pada kita sama ada untuk membeli rumah lelong untuk keep atau flip. Bergantung pada objektif dan profit kita mahukan. Cuma untuk flip kurang best sebab penangan bajet 2014, RPGT meningkat sekali ganda dari 15% ke 30% untuk jualan rumah yang kurang dari 3 tahun. Maak aiii....Banyak juga tu, yang untung pun kerajaan juga hmmm.



Dan paling best sebab kami dapat buku karya terbaru beliau (yang "hot" baru keluar dari oven katakan) untuk dijual selepas seminar. Kata Cik Rohaniah baru jer tiga hari diterbitkan, kira kami adalah orang pertama yang dapat buku dan autograph dari Pie (wah macam retis, glamour gitew hahaha).


Hari kedua, Cik Rohaniah (blogger PropertyWaltz.com) yang jadi speaker untuk Seminar wang dan Hartanah. Di sini penentuan bagi komitmen-komitmen dan pendapatan yang perlu diketahui bagi menentukan jodoh hartanah kita sebenarnya... Apa yang penting, ialah kedudukan kewangan kita- FINANCIAL. Jadi ini juga ditekankan oleh DSR dalam seminar-seminar beliau sebelum ini. Sebut nama DSR, teringat saya masih berhutang untuk hantar personal profile untuk disemak pada staf beliau. Alamak! Huhuhuhu.


Sekarang ni adalah masa saya untuk meningkatkan tangki saya sebelum bermula untuk investment. Bak kata Abang Abu, pastikan tank-tank itu cukup supaya anda boleh melabur dengan selamat dan bijak. Cukup dulu hartanah yang ada buat masa ini, nak pilih pun bukan mudah nak cari kena bersungguh-sungguh tapi yang penting financial kena kukuh. Hehehe.

Tahun depan kalau ada rezeki lebih, dapatlah pulak satu hartanah yang cukup cantik dan cun profit bolehlah beli lagi. Apa-apa pun sekarang plan saya merancakkan lagi side income dan kurangkan komitmen. Lepas ni nak daftar nama syarikat-Enterprise supaya akaun perniagaan side income boleh dikira sebagai income tambahan. Selain itu, saya dan husband akan buang semua pakej Astro yang dilanggan dan ambil yang basic sahaja. Semua tahukan Astro akan naikkan bil pada bulan hadapan. Kami memang tak ambil pakej Beyond, terasa membazir pula sebab memang tak de masa nak tengok TV. Saya cuma cakap pada husband kalau Chelsea menang Liga Perdana English pun ianya tak datangkan keuntungan apa-apa pada kita (tak de effect side income pun kecuali terlibat dalam judi, nauzubillah dijauhkan)

Jadi apa langkah anda untuk tingkatkan income dan kurangkan komitmen?? Nanti boleh kita share sama-sama.

Wasalam....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...