Selasa, 15 April 2014

Tips review rumah subsale

Aku dan husband sebelum ni banyak buat view site rumah under con setiap kali cuti hujung minggu. Itulah aktiviti kami anak beranak nak isi masa lapang hahaha. Merata2 di Seremban, Johor sampai ke kajang pun ada. Dalam sejarah sepanjang tahun lepas tak pernah kami buat view site rumah subsale. Sebab rumah under- construction memang takde owner, hanya berurusan developer jadi boleh ler suka2 nak masuk rumah tu, tengok bilik ker dapur ker hatta toilet sekali pun. Nak duduk ker baring pun bukan ada orang marah pun kan.

Rumah contoh. 
Lokasi di S2 Height, Seremban 2, boleh aku dan anak2 belek2 barang kabinet, baring, duduk dan berlari2 . 


Jadi atas nasihat DSR, kami kena tengok jualan rumah subsale. Jadi kalau nak beli rumah subsale, mesti perkara wajib kena buat ialah 'view site' atau melawat kawasan. Janganlah korang terpengaruh dengan iklan yang dipaparkan dalam internet semata2. Kadang-kadang ianya indah khabar dari rupa. Ejen ni kadang-kadang dia upload je gambar dulu-dulu atau unit lain dari kawasan yang sama. Kena set appointment  bila dan masa nk datang view. Selalu aku yang tunggu ejen kat lokasi, ,bukan ejen yang tunggu aku datang, ceh!!


Tujuan buat view site adalah melihat kordinasi dan kordinat rumah. Kordinasi ni ialah keadaan rumah tersebutlah-check berapa bilik tidur, bilik air, dapur dan luas keseluruhan kawasan unit. Check bilik air, time ni aku dan suami pulas bukak buka kepala paip termasuk sink di dapur tengok flow air rumah tu. Pressure air kuat ke slow.

 Kepala paip dah takde. 

Penuh yard dengan baju dan kain (abaikan apa yang tergantung), penyewa adalah pekerja kilang. Sampai koridor pun bersidaian semua baju. Ada 11 orang duduk dalam rumah tu. Mak aii!!

Lepas tu flush semua jamban kat toilet diorang kek keh keh ada penyewa rumah tu sporting tak kisah. Tapi ada juga tu jeling2 je kat kitorang. Sebab kami nak tgk jamban diorang dan salur kumbahan ok ker tak. Kalau bawa anak2 lagi bagus sebab anak2 kami kata nak buang air so aku amik peluang tumpang sekali testing bilik air tu.

Bilik air bersih macamni kan bagus hehehe. 
Lokasi Vista Lavender


Kemudian check tiles atau jubin di semua tempat ruang rumah, terutama bilik air dan dapur. Husband, mata dia 'tajam' hahaha jubin tanggal atau pecah dia boleh perasan. Aku lebih tengok atas check siling. Kalau2 ada masalah kebocoran yang serius.

Ni apartment disewa oleh company untuk dijadikan asrama pekerja-pekerja diorang. Oklah diorang sporting tak kisah aku check bilik tidur diorang.

Lepas tu kami akan main petik2 suis- suis lampu, kipas menyala atau hidup atau tak. Kemudian check semua plug berfungsi atau tidak. Yang ni aku jarang buat. Sepatutnya kena buat, korang bwk jer charger bateri. Cuba tengok kalau 'on' plug tu dapat charge hp ke tak? Kalau tak, maknanya plug memang rosak atau korang yg kena tukar hp baru hehe ( just joking eh). Kalau Abang Ensem, dia suruh bawa baby. Kalau budak tu menangis bila masuk rumah tandanya ada benda lain duduk dalam rumah tu keh keh. Yang ni aku tak buat wei..

Untung kak ipar beli rumah subsale dapt siap kitchen cabinet ni. 
Lokasi Vista Lavender, Bandar Kinrara Puchong

Paling best kalau unit tu dah provide kitchen kabinet dan plaster ceiling. Kira marvellous dapat unit cantik dan terjaga. Tapi harga kena kawtim juga. Kalau selepas selesai check, dan banyak juga defect yang ada kira kami kena pandai negotiate mintak turun harga. Selalu kalau unit disewakan memang banyak problem. Kalau owner yang duduk sendiri tak de masalah sangat sebab diorang memang jaga dengan baik.

Negotiate. Jadi bagi taulah alasan pada ejen nanti kita kena keluar bajet lagi nak baiki defect. Nanti ejen akan bincang balik dengan owner. Memang ejen tak bagi buyer berurusan terus dengan owner, ceh! Biasa aku akan tanya kenapa owner nak jual rumah ni. Kadang-kadang owner tukar tempat kerja, nak balik ke kampung asal, nak bayar saman atau memang dia nak jual sebab dah lama keep. 

Rumah bertengkek-tengkek... Lagi tinggi lagi mahal property tu.

Kemudian kordinat, atau lokasi dia. Panas atau tak, bergantung dengan fasiliti-fasiliti yang ada berdekatan dekat situ. Kalau ada kolej atau IPTA/IPTS. Adakah dekat dengan deretan kedai-kedai dan restaurant, ada hypermarket macam  Aeon Jusco, Tesco atau Giant. Lagi havoc kalau ada macam tempat happening macam Sunway Pyramid!! Kemudian lokasi berdekatan pula keluar masuk higway atau lebuhraya-lebuhraya utama dan dilengkapi pula pengangkutan awam atau MRT atau stesyen komuter, fuh itu lagilah best.

Mentari Court. Belum 'jodoh' kami di sini lagi.

Jadi ini adalah sebahagian pengalaman aku share sepanjang kami melakukan view site di Mentari Court, Bandar Sunway. Kalau dibilang dari awal tahun sampai sekarang, sudah 4 kali sudah kami turun view site unit yang berlainan kat tempat ni. Punyalah susah nak memilih. Macam2 jumpa ejen, owner dan penyewa, itulah pengalaman dapat. Siap ejen mengamuk pun ada juga. Tapi itulah makannya kalau nak jadi property hunter. Kena banyak2 bersabar, tak boleh berputus asa. Cari yang terbaik. Jangan lupa check market value, berapa harga nilai bank boleh offer pinjaman kepada kita.

View site dengan bawa abang aku sekali. lols

Bila dah jumpa berkenan, dah confirm boleh bayar booking fees pakai cheque. Sign letter offer. Jangan guna cash!! Tapi kes aku bila dah bayar booking, boleh pula owner main tarik tali. Kejap jadi jual, sekejap tak jadi jual. Jangan biar lama-lama, kalau dua minggu tiada progress batalkan saja booking. Dan ejen akan refund kembali duit anda. Tak payah buang masa, carilah jodoh hartanah di tempat lain dengan anda kan.

Cheque refundable dari ejen. Pakai whatassap je nak bagitau duit dipulangkan.

2 ulasan:

  1. wow.. gud investment anny!

    BalasPadam
  2. uit..macam kenal je rumah vista lavender ni...makcik saya n pakcik saya memang pembersih orangnya...hehhehe..untung dapat rumah ni~

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...