Khamis, 19 Jun 2014

Renovation Rumah 4

Minggu ni aku dan husband amik cuti seminggu. Nak settle hal rumah. Dah hampir 90% renovation rumah siap. Pintu dan tingkap pun dah pasang. Table top dalam wet dapur dah hampir siap. Tiles pun dah siap pasang kesemuanya.


Pakai pintu kayu biasa. Ini pun kontraktor bagi free hahaha

Table top dah siap. Tunggu kabinet saja untuk dipasang di atas 




Dapur dah plaster ceiling, dah pasang lampu led. Memang terang betul lampu ni, pasang dua saiz 6" cukup pun dah terang berderang. 



Plaster ceiling dah siap, lampu dan kipas pun dah pasang. Aku ni jenis kuno sikit tak minat nak pasang yang pada lampu limpah (t5). Jadi pasang cornish biasa je. 


Jeriji pun dah siap dipasang. Beli barang rumah kat kedai hardware termasuk paip dancat. Mak dan ayah dah datang dari johor nak bantu mengecat. Hehe dahsyat import tukang cat dari johor. Ayah memang suka kerja mengecat, sebelum tu lagi dah pesan kalau nak cat bagitau dia. 

Basuh tingkat atas dulu. Siap baduh dan mop, ketja cat pun bermula. Kami cat sampai pukul 2 pagi huhuhu. Memang tak sedar pun leka mengecat.

Sambil2 mengecat, perkena kopi secawan dua nk hilangkan mengantuk.



Pagi ni agenda basuh yang kat bawah pula. Scrap lantai dulu sebelum tembak water jet, buang pasir dan simen. 

Lepas ni cat bawah dan pasang langsir siap2 sebelum pindah masuk. Nantilah aku update lagi. sesungguhnya aku memang berasa letih dan sakit badan penangan rumah baru punya pasal, Lol.

Telan panadol sebab sakit urat dan badan bekerja keras, yelah selama duduk opis jer... mengajar dalam kelas kan. 



7 ulasan:

  1. Cantik dah rumah.. Sy dulu pernah extend kitchen dan porch. Sy bg kontraktor ni buat. dahla murah, kemas gak kerjanya. Cepat pun cepat. Nama dia Arif 019-334 5398. Kalau nak minta harga try la tny dia.

    BalasPadam
  2. oo dah extend, dah siap pun tapi lambat sikit. sebab tu murah kot. Dia buat sikit2 hehe. Thanks yek.

    BalasPadam
  3. Assalam..
    Eh mcm kenal jerk design umah tu..hihi..

    Untungnya ada org yg bule menolong cat rumah.cam kami nk harap diri sendiri memang tak kot..huhu..

    Salam kenal dr jiran-tak-berapa-nak-sebelah-rumah-tapi-sepulau..:))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam perkenalan juga :)
      Mujur ada ayah tolong kami, dia minat mengecat. Tapi memang penat betul kerja cat, patutlah harga upah mahal.

      Padam
    2. salam
      pd sape yg nk wat plaster ceiling sila emel ke
      juliaqahmunih@gmail.com
      harga berpatutan mengikut cita rasa dan kehendak anda..
      dan sy akan perkenalkan pd kontraktok ni
      harga dia mmg cantik dan puas ati..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...