Selasa, 15 Julai 2014

Berpindah ke rumah Baru..

Lama tak update blog, aku sibuk kemas rumah. Sebenarnya kami dah pindah ke rumah baru sehari sebelum puasa bermula iaitu pada 28 Jun 2014. Gambar tak sempat ambil, sebab memang kelam kabut, lori janji nak datang petang. Alih2 tukar waktu pagi sebab kebetulan diorang dalam perjalanan balik dari kerja dan lalu kat situ. Kami dah janji pada orang yang buka, servis dan pasang aircond dan pasang astro waktu pagi. Jadi ketiga-tiga datang serentak waktu pagi warghhhh, kelam kelibut kami dibuatnya..

Nasib baik mak dan ayah datang rumah awal semalam. Mak dan ayah standby kat rumah baru. Kami tunggu settle barang2 kat rumah sewa. Barang kami tak banyak pun. Sejak berpindah dari Kuching ke sini, takde beli apa2 barang atau perabot. Kotak2 barang pindah dari kompeni shipping pun masih lagi tak dibuka sampai sekarang.. Tunggu masuk rumah baru baru bukak dan susun elok2.


Lori pun 3 tan, sekali trip ambil dah cukup sebenarnya. Tapi sebab brother tu nak charge lebih juga dia buat dua trip, bayaran RM350 termasuk upah dua pekerja mengangkut barang. Sejam dah selesai, angkut dan susun sebab rumah baru besebelahan taman jek... Angkut barang2, kemas dan susun sedikit demi sedikit, seminggu tu semua kotak dah clear!! Hahaha, dulu duduk rumah single storey macam sempit jek sebab satu bilik jadi stor untuk kotak2. Ni bila masuk rumah baru, double storey punyalah terasa lapang. Bilik Umar dan bilik bawah kosong! Bilik Qaireeen baru pasang katil dan almari lama. Hall atas pun kosong! Hall bawah sekadar kabinet tv, sofa dan meja makan. Lapangnya rumah aku wahkakaka...

Petang tu pula, kabinet wet kitchen dah sampai untuk dipasang. Sebab lusa dan nak puasa, jadi kena pasang cepat2 dapur dan hood. Nanti aku nak guna jerang air panas, goreng ke masak apa2 yang patut untuk makan.







 Untuk dry kitchen pun orang Poh Seng dah pasang awal, tapi pintu almari, sinki dan granit dua minggu pula baru pasang sebab nak ukur dan potong lepas pasang kabinet.



Macam tu jela kabinet dapur, kena tunggu dua minggu untuk pasang pintu dan granit untuk table top.

Lepas pasang katil dan tilam, Qaireen pun tak sabar nak decorate bilik dia. Tau2 aku masuk je bilik dia, yarabbi bila masalah dia naik tampal huruf2 ni. Semua alphabet bersusun memanjang kat dindidng dia!! Berterabur susunan huruf, lols. Suka harilah nak oii, janji dia happy.




Kali ni nak tampal sticker, ayah dia pun tolong juga tampal susun elok2 sticker kat dinding bilik dia.  Tak nak jadi berterabur pulak.



Hah dah siap!! baru nampak kemas sikit. Ngeh ngeh ngeh..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...