Selasa, 17 Februari 2015

Balik Kampung kat Changkat Jering

Hari Jumaat, aku dan husband amik cuti sehari. Dah bagitau mualimah PASTI siap2 yang Jumaat budak2 tak datang sebab nak balik kampung kat Taiping. Bangun pagi kemas2 baju jam 10.30 pagi baru gerak keluar rumah :/  Husband plan nak keluar pukul 8 pagi, ceh!!

Singgah di RnR Seremban, terus makan nasilah. Tak payah nak berenti2 lagi lepas tu. Nanti solat zuhur kat Rawang pulak.

Cuaca panas!

Sampai2 je, Qaireen cakap nak makan nasi!


Ok, Makan tengahari terus.... 

Eceh ceh request air ribena, pastu nak sorok2 dari aku. 

Sampai kampung dalam pukul 4.30petang. Lepas tu rehat sekejap dalam rumah, anak2 sibuk nak keluar tengok halaman rumah opah. Husband nak bagi budak2 rasa air kelapa muda fresh petik dari pokok kelapa depan rumah.

Keciknya kelapa yg dipetik!hehe tu ayah dia yg petik. 



Best Qaireen minum air kelapa fresh dari pokok, sebelum ni beli kat pasar malam jek. Tapi mesti sejuk sebab dah campur ais. 



pakcik Abu tolong jolok kelapa muda, husband jolok2 tak dapat jer hehehe.

Mak masih gagah lagi kupas kelapa, nak buat tempek nyiur pagi besok. 

Mak petik buah kelapa muda tak tau macamna alih2 keluar dari semak bawa 2 bijik kelapa muda bagi husband hehehe..


Besok pagi Umar sibuk mengutip buah pinang yang berterabur gugur depan dan belakang rumah opah. Riuh mulut dia masa kutip, sibuk tarik aku tengok buah pinang yang dia kutip.


Hm, banyak juga buah pinang yang dikutip Umar, abis penuh kat baju yang dikendung. 


Banyak buah pinang mak dapat untuk jual. Sekarang proses keringlan selepas dikopek dari kulitnya. Sekarang ni kalau jual 1kg boleh dpt rm4.00. 

Husband tunjukkan pada Umar dan Qaireen macamna nak kopek biji buah pinang dari kulit dia. Kena jemur kering2 supaya isi dia lekang dari kulit, batu senang nk kopek. 


"Dulu ayah amik upah dengan Tok Jah (nenek husband) kopek buah pinang ni dapatlah 20 sen"...celoteh husband kat bebudak ni :)

Mana buah pinang yang dah betul kering, Qaireen tolong kutip dan isi balik dalam kotak


Dalam 10 pagi tu, kami ke Terong. Mandi air sungai di sana. Jernih dan sejuk air sungai pagi2 tu...


Umar dok kalut nangis sebab air sejuk sangat huhuhu. Qaireen steady jek, suka dia main air.

Hehe dah ok sikit... Tu pun tak bagi aku duk jauh2 dari dia

Ayah dia pun sibuk berenang jugak. Jadi bot hahaha


Marah Umar tak bagi ayah dia dekat2 datang takut kena simbah air sejuk :P

Dekat sejam mandi pastu balik, bibir pun dah biru pucat. Sejuk!!!

Itulah antara aktiviti aku sekeluarga kalau balik kampung kat Perak. Sebab sekejap je, kami tak ke mana2 pun. Hanya jejalan sekitar kampung je, lawat keluarga abang Lan, abang husband sebab anak dia baru bertunang minggu lepas. 

Besok tu pagi Ahad lepas sarapan, kami bertolak balik ke Seremban. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...