Isnin, 23 Februari 2015

Kursus Go Green dan makan2 di JKM, PPD

Sebenarnya kursus Go Green ni dah dibuat pada Isnin minggu lepas. Kuraus ni dibuat utk warga Jkm bersama2 bercucuk tanam di tanah lapang di sekitar JKM. Aku adalah bwk anak pokok terung yang dah disemai untuk ditanam kat tanah lapang. Ada staf bwk pokok cilk, kari, rosemary, mangga, mas cotek, kedondong, pokok durian pun ada keh keh keh. Aku tak tau duria  gred jenis apa.


Dok kumpul2 anak pokok yang dah dibawa oleh staf, rasa macam dah kat nuseri tanaman pulak :p



KP DTP, En Affendi bersungguh membaja tanah, Kak Siti pulak nak tanam pokok mas cotek. Time ni dah pukul 9 lebih...



Kat tanah lapang depan Jkm kami tanam banyak pokok buahan termasuk pisang, kedondong dan mempelam.



Fuh, penat dah menanam kat area bengkel JKM. take five kejap. Sambil2 tu tanam serai dan limau. 

Rajinnya kaum2 lelaki menyiang ikan...

Kebetulan di belakang bengkel Mesin Jkm ada rumah hijau. Kat sini ada kolam ikan talapia yang diternak oleh geng2 bengkel Mesin. Lepas jek kursus Go Green, diorang bersihkan kolam dan tangkap separuh ikan2 tu untuk dikendurikan hehehe. 


Dah bersih dah kolam ikan ni, kalau tak hijooo jer air dia!! Adalah dlm anggaran 80 ekor yang ditangkap dan disiangkan. Banyaknyer!!

Ikan yang dah siang tu En Zulfaka marinate 1 ari. Besok gengbstaf lelaki deal nak bakar2 kat sebelah kolam ikan tu. Geng bengkel kimpalan belanja jamu nasi lemak. Fuiyoo. Tak sabor nak tunggu besok :p


Besok kemudian,  pukul 9 pagi acara bakar ikan pun start. Nasi lemak dah siap sampai.

Diorang setup api untuk bakar ikan2 talapia. 

Siap bentang tikar, macam piknik pulak yek 



Yang kaum ibu2 dah start menbantai makanan dulu hehe.
Kitorang tak buat apa2 pun, semua geng lelaki yang setup. Bagus kan hehehe.

Makan2, sila2!!Aku pulak sebuk snap gambar sana sini hehehe. Orang tak ramai pun sebab diorang ada start cuti sempena Tahun Baru Cina.


Kak Ina tunjuk skill kupas buah mangga guna pisau rambo!!


Ikan dah siap dibakar, kaum ibu makan berjemaah hehe

Ikan talapia bakar cicah dengan air asam, perghhh!!!

Sila2, makan2... aku pun sebuk snap gambar2 gitew hahhaa


Ikan2 memang banyak, last2 diorang suruh amik pinggan sendiri pilih nak makan ikan mana. Sebab banyak sangat. Aku pun makan lepas 2 ekor, lepas tu boleh dah. Sendat perutku T_T



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...