Sabtu, 11 Julai 2015

Bajet raya tahun ni...

Fuhh bersawang blog ni, lama tak menaip. Bulan puasa takde masa nak curi taip. Malam dah balik lewat terawih di masjid S2. Siang sibuk ngajar, ada masa kosong curi2 lelapkan mata untuk jana tenaga .

Bulan ni gaji dapat berlebihan, Alhamdulilah... Rezeki.
Mungkin dapat bonus RM500 setelah PM umumkan tempohari. Serta tunggakan kenaikan gaji.  Dan paling teruja dapat komisyen raya hasil part time Tupperware aku T_T.  Maka segera buat pengagihan pendapatan kepada zakat dan simpanan. Dan belanja baru last sekali plan..



Zaman la ni mana boleh fokus pada makan gaji sahaja. Kita kena kreatif dalam mencari sumber pendapatan. Kalau takde kerja kena cipta kerja. Macam buat business. Kecil-kecilan pun takpe. Buat Tupperware pun bukan pakai modal besar, janji rajin dan usaha.

Tapi tempias bahang ekonomi tahun ni terasa beb lagi bila harga barang naik terutama susu anak2. Sudahnya aku jadi CHEAPSTAKE (aku nak berjimatlah) - Raya ni sungguh aku memang takde mood nak beraya pun, lebih fokus pada ibadah bulan puasa sahaja. Jadi tak guna pun duit2 itu untuk belanja raya. Duit raya pun aku tak prepare, husband pandai2 lah yang sediakan. Aku hanya agihkan untuk orang2 tua ku, dan selebihnya aku simpan....T_T.

Ada 3 bulan lagi aku nak bersalin, kena prepare, simpan duit... Jadi baju raya tak da, kuih lagilah aku kental tak beli langsung walaupun rakan promote macam2 bentuk dan jenis kuih...Yillek. Baju anak2 je yang kami cari nanti. Kalau tetamu datang beraya, inshaAllah aku sediakan mana yang boleh aku sediakan untuk rayakan tetamu. Dan aku, raya duduk di rumah saja lah diam2, tak larat nak mengusung perut ke sana sini sebenarnya. Kaki dah sakit, asyik cramp jek akhir2 ni. Terutama bila buat solat witir selepas terawih, mungkin sebab lama sangat berdiri..

Maka gaji kami yang sedia ada telah aku allocated dalam sampul surat macam biasa setiap bulan. Untuk perbelanjaan baju anak2, tol dan minyak, insurans, servis kereta, derma dan hadiah serta pebelanjaan groceries.. Jangan hilang fokus dan over budget.

Sampul bajet!! Stay focus okey. Kena jujur dalam bab ni... T_T
Kata keramat yang penting untuk cara ini ialah STICK ON IT! Gunakan jelah bajet korang yang dah agih dalam sampul tu. Kalau dah tak de, takdelah, yillek. 

Selasa ni nak servis kereta sebelum balik Perak, biasa2 servis pun mesti berdebuk RM300 kena. Tapi aku memang asingkan duit setiap bulan utk bajet servis. Sama juga roadtax dan insurans. Dah siap park awal2 dah duit tu. DOk eii nak pening2 kepala nieee..

Puasa tinggal beberapa hari, selamat tinggal ramadhan T_T. Syawal akan menyusul tak lama lagi, jadi hati2 semua bila balik ke kampung. DRIVE SAFELY ok...

Kbai...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...