Jumaat, 21 Ogos 2015

Pengubat Gastrik...

Dari kecil, since sekolah darjah 3 lagi aku dah kena gastrik. Kalau salah makan confirm berguling2 tahan sakit perut huhuhu rasa macam perut ni kain basah diperah2. Lepas tu muntah saja sebab angin tolak...T_T

Itu belum kira lagi beberapa kali aku admit wad hospital sebab teruk sampai muntah2 dan cirit dibuatnya. Dah berbotol2 dah telan, makan pil magnesium hidroxide untuk buang angin dan kurangkan pedih hulu hati. Sampailah aku dah bekerja pun masih sama macam tu. Last2 mak aku suggest untuk buat appointment kat hospital dia untuk teropong perut aku (endoskopi), takut dah jadi ulser woowoow woo no! no! no! Sebab mak aku bagi tau pesakit kalau buat test tu biasanya akan serik tak nak buat lagi. Ish ngerinya, dah cakap macam tu lagilah aku tak buat!!!

Kalau pergi hospital/klinik confirm dapat bekalan ubat ni. Sumber dari google. 

Sebab aku tak nak buat endoskopi maka mak aku pun bagi lah cuba macam2 supplement antaranya makan aloe veralah, Gavisconlah, telan cecair gamat dan last sekali ubat antibiotik hospital yg paling 'power'(berpapan2). Kena makan ikut time. Punya dahsyat. Aku masih ingat cuba telan supplement daripada produk gamat, yerk dah ler warna hijau rasanya yarabbi! Terpaksa juga telan nak bagi baik, takut kena masuk teropong punya pasal huhuhu. Last2 tak jalan juga, sebab tiada istiqamah... Cakaplah apa produk pun, pernah mak bagi minum Herbalife, pun aku muntah lepas minum T_T.


Tahun 2011 after keluar dari Normah Specialist, Kuching sebabkan gastrik, aku belek2 buku Tupperware terbaca tentang produk supplement Nature Care, Organic Lacto Fiber. Rasa macam best jer bila baca tentang testimoni dan huraian kandungan supplement dia (lebih kepada penjagaan darah, perut dan usus dalam badan kita). So aku pun try beli sebotol.



Bahan2 dia terdiri daripada 59 campuran /kombinasi bahan organic - sayuran dan buahan. Jadi totally terdiri dari serat (fiber) dan ada probiotik. Produk halal, ada sijil dari JAKIM (Tupperware kan, kena jaga produk dia).  Satu hari 1 scoop bancuh air sejuk (tak mau air panas) goncang dan terus minum! Nak campur air jus pun boleh. Seelok2nya minum awal setengah jam sebelum makan apa2 di waktu pagi. 

Rasa dia? Manis2 buah macam minum jus air sayuran dan buahan campuran! Sedap....

1 scoop per day!

Alhamdulilah, selepas makan ni secara istiqamah setiap pagi sebelum pergi kerja dan sarapan aku langsung tak kena gastrik dah....!! :)

Tiada lagi rasa pedih perut atau ulu hati. Makan pun macam biasa tiada pantang larang. Terutama minum air kopi atau nescafe. Aku ni addict agaknya minum coffee nak bagi mata aku cergas wahahaha...tak elok sebenarnya.  Rasa tak sakit langsung tu tak adalah, kadang2 bila makan makanan ada letak cuka ker atau terlalu pedas dan aku mula rasa tak sedap perut cepat2 aku bancuh minum Lacto Fiber.  Dalam setengah jam terus hilang sakit. Senang je kan, tak payah telan2 pil. Atau minum supplement set itu campur set ni lah. Dah ler harga beratus2 nak kena maintain makan.... Mak aku pernah abis seribu lebih beli whole set supplement, sudahnya tak makan juga. 


Syukur, alhamdulilah. Since penghujung 2011 sehingga ke hari ini aku menulis tiada lagi gangguan gastrik yang kronik. 

Dalam bentuk sachet.

1box = 12 sachets

Kalau balik kampung ker, atau pergi kursus atau makan angin make sure mesti bawa yang sachet punya dalam beg. Jadi senang nak bancuh tak payah usung botol dia ke mana2 kalau kita dalam travelling kan.. 


Harga 1 botol 300gram ni pun ialah RM136.50 (termasuk GST). Boleh tahan untuk makan seorang sebulan. Kalau jenis kotak RM63.50 (12 sachets). Itu adalah harga biasa, kalau korang jadi ahli Tupperware ada lagi diskaun dia. Perihal Lacto Fiber ni korang boleh check kat website Tupperware Brands Malaysia di sini. 


Inilah pengalaman aku yang benar2 aku nak share dengan korang semua. Memang berkesan dan hasilnya positif. Percaya ke tidak terpulanglah yek sebab kesihatan masing2 yang kena jaga sendiri.. 
ok, kbai .....






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...