Jumaat, 8 Januari 2016

Throwback bajet perbelanjaan mula sekolah dan jagaan anak 2016

Dah hampir seminggu persekolahan. Jadi aku kira dah selesai segala pembayaran dan perbelanjaan untuk permulaan sekolah tahun 2016 ini. Banyak dah duit keluar sepanjang 2 minggu lepas. Kanchig! Kanchig!

Memang aku dan husband dah tulis segala belanja yang dikeluarkan. Semoga manfaat jika ini boleh digunakan untuk kiraan bajet pada masa akan datang bagi anda di luar sana.


Perbelanjaan baju sekolah Qaireen (kami amik 3 pasang memandangkan dia seorang budak yg lasak, bukan jenis ayu2 hahaha)


Baju sekolah yang beli pakai online jer, sebab kat kedai termasuk Mydin dan TESCO saiz dia dah abis. Harga di kedai sama dgn online cuma perlu saiz dia yg betul.




Baju kurung putih RM26.50x3 =RM79.50
Kain biru RM30.90x3=RM92.70
Tudung putih RM7.80x3 =RM23.40
Anak tudung RM3.65 x 3 =RM10.96
Kain hijau KAFA RM30.90x2 =RM61.80
Kasut putih 2 pasang RM33.90x2=RM67.80
Stokin 2 pasang RM10.90
Beg sekolah takde , pakai yg lama sebab elok lagi.
Kaching* Kaching*


Perbelanjaan baju pra sekolah Umar
T shirt putih 2 pasang.
Seluar track biru tua 2 pasang
kasut sepasang (kat kelas kena buka kasut jadi tak de ler kotor sgt)
Total pakaian Umar ialah RM165.20

Beg sekolah baru RM39.90 .
(Dulu beg lama beli just RM15 dah lupus sebab dah koyak rabak pakai kat PASTI dlm 2 tahun T_T)
Kaching* Kaching*

Total semua sekali pakaian mereka RM542.86

CDC menawarkan tempat yang terhad untuk jagaan kanak2.


Perbelanjaan transit dan day care di CDC politeknik (khas utk staf politeknik)
Qaireen-transit RM90 sebulan.
Umar-after school RM150.00 sebulan
Ilhan-nursery RM280 sebulan
Daftar yuran adalah RM100 X 3=RM300 semua sekali sebab diorang duduk tempat yg sama.

Total adalah RM820.00. Tapi Ilhan start dijaga pada Februari ni, jadi deduct RM280 jadi berbaki RM540.00. (Selamat.....)

Kaching* Kaching*

Yuran sekolah 
Sekolah Qaireen (termasuk baju sukan,PIBG, lencana dll) yuran RM134.5.
Termasuk buku kerja RM24.30
Yuran KAFA RM55.00

Pra sekolah Umar Rm185

Kelas mengaji dan buku iqra' RM100.00

Kaching! Kaching!

OK, jadi semua total belanja yang dikeluarkan ialah RM498.80

Dan keseluruhan bajet perbelanjaan permulaan sekolah dan jagaan anak adalah RM542.86+ RM540.00 +RM398.80 =RM1581.66

Jadi peruntukan sekurangnya dalam 1.5k. Aku pun kadang2 terfikir juga bagaimana mereka yang ada 4 atau 5 anak yang bersekolah, lagi bnyak peruntukan untuk perbelanjaan permulaan sekolah.

Apa-apa pun kita perlu sentiasa beringat anak adalah amanah Allah. Merekalah harta kami dunia dan akhirat. Warisan kekeluargaan kami. Menjadi tanggungjawab kami. Sebagaimana firman Allah SWT dalam surah Al-Anfal: ayat 28 :"Dan ketahuilah harta benda kamu dan anak-anak kamu itulah hanyalah ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jugalah pahala yang besar". Maka berbesar hatilah kita bila dapat berkorban dan menunaikan tanggungjawab menjaga amanah  Allah ini. Semoga anak2 ini akan menjadi anak soleh dan mendoakan kami dunia dan akhirat . Amin...T_T









2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...