Selasa, 7 Jun 2016

Selamat Berpuasa 2016, Selamat menyambut Ramadhan 1437.

6 Jun 2016 bermula 1 Ramadhan 1437 maka bermulalah ibadah berpuasa. Tahun ni kami cuba latih Qaireen dan Umar berpuasa penuh. Sebelum ni masa diorang sekolah di PASTI AL-Fateh memang puasa tapi kat sekolah jer. Balik tu nak minum air atau makan sebab lapar kan T_T.


Malam sebelum puasa tu sempat buat blueberry cheese tart, start pukul 11 malam abis jam 1 pagi T_T. Saja je nak buat sebab nak perabihkan bahan dan untuk buka puasa nanti. 


Sahur time, sahur anak2 yang pertama kali. Jam 5 pagi.
Qairen cergas bangun dan makan masa ni.  

Umar masih dalam mood mengantuk. Makan pun lambat2 jer T_T


Bila pagi kebetulan aku dan husband saja amik cuti arini. Jadi mula2 semua ok2 sahaja, tapi bila dah tengahari Umar dah merengek nak minum air. Siap asyik bukak tutup peti sejuk jer kerja dia. Kami cuba pujuk dia tahan ler sekejap tapi lama2 dia dah nak nangis. Bawa kole air dan nak minum depan aku. Last2 aku bagitau hmm minumlah...


Qaireen masih bertahan samapai ke Asar, bila dengar bunyi azan waktu Asar dia tanya dah berbuka ke bu??? Hehehe belum lagi nak, sikit lagi 3 jam. Sabar yek... Kasihan dia, memang tak larat. Siap cakap lagi kaki Qaireen dah patah. Qaireen tak larat nak jalan huhuhu. Umar dah menangis sebab lapar, aku buatkan air milo dan bagi blueberry tart untuk dia makan.

Lagi sejam nak berbuka. Hahaha. Kasihan.
Terbaring lepak kat pintu, budak ni tak larat jalan dah. Asyik tanya lama lagi ker nak buka....?? 😂😂

Akhirnya dapat juga Qaireen puasa penuh hari pertama Ramadhan. Kept it up Qaireen. Semoga sentiasa dipermudahkan dan sihat dalam berlatih ibadah puasa. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...