Isnin, 29 Ogos 2016

Majlis Aqiqah Ilhan Wafiq

Kami plan majlis ni hampir sebulan, kira semua guna tempah saja. Mintak nombor contact catering dan kambing aqiqah dari mak sedara dan jiran2 yang terdekat. Bila dah contact cadang buat pada hari Sabtu, 27 Ogos 2016 ni.

Bila dah tiba hari Jumaat, orang pasang khemah datang awal. Sebab petang diorang kena pergi jaun nak pasang kat tempat lain. Disebab kami berdua kerja, kami suruh pasang jela, bagi susun rapat ke dalam pagar rumah jer. Kebetulan tengahari tu pulak hujan lebat. Bila kami balik sampai rumah petang tu rasa pelik pulak. Apasal khemah ni jadi senget??!

 Khemah dah masuk ke rumah jiran sebelah T_T

 Bila check, rupanyer angin kuat betul masa hujan tengahari tadi. Khemah kena seret angin, nasib baik tak roboh hehehe. 
Kan khemah jadi senget ke kiri pulak, tak center. 

Nasib baiklah kerusi2 ni tak terbalik tumbang sekali huhuhu. Call balik owner khemah mintak diorang adjust semula. Diorang datang pasang pacang dan pasakkan khemah. Ikat kat tembok, kot2 ler malam nanti hujan ribut lagi, tak der lah khemah ni terseret lari lagi...

Petang tu lepas asar, ayah dan mak pun sampai dari Batu Pahat. Bawak sekali kakak ayah yang paling tua, Mak Mas. Siap bawak periuk, daun pandan dan buah durian, mak nak buat serawa durian hehehe. Lepas makan malam, aku dan husband rush gi Tesco Seremban nak beli kek2 untuk jamu ojemputan besok. 

Belilah dalam 3 bijik, susun simpan dalam peti ais. 

Besok pagi awal2 lagi kami dah bangun dan mandi dan siap sarapan serawa durian mak buat. Lepas baru susun meja kerusi. Yang ada pagi tu hanya family aku dan mak ayah jer. Yang lain ada masalah tak dapat datang awal. Tapi tak kisah pasal perabot rumah aku tak banyak hehehe kejap je susun. Kat luar husband dan ayah susun meja dan kerusi . 

 Susun atur meja dan kerusi. Rasa macam besar pulak khemah ni kata husband. 
Pasang meja memanjang jela. Ada ruang nak lalu lalang nanti. 

 Alihkan sofa  susun ke tepi. Meja makan bawak keluar dengan kerusi2 sekali. Pastu bentang karpet dan tikar. Karpet ni aku pinjam dari rumah mak, mintak mak bawak masa nak datang sini. Dah bentang, terus vakum sekali.
Hehehe Ilhan belum sempat mandi lagi, baru lepas makan. Umar tengah layan main dengan adik dia. Rasa teruja kot sebab tetiba rumah jadi lapang kan. Time ni jam dah pukul 9.00 pagi. Alhamdulilah semua dah ready, siap susun dan kemas. Family Mak Teh dan Mak Wah serta Mak Lang pun dah sampai dari Banting.

 Pukul 10.30 pagi orang buat kambing golek dan sampai. Terus pasang khemah dah setup dapur pemanggang dia. Husband cuak sebab dekat sangat dengan pokok pinang. Takut pokok mati kepanasan hehehe. 
 Orang caterer makanan pun dah sampai jugak. Sampai2 terus susun makanan dan bancuh air. Sesat juga diorang nak cari lokasi rumah, banyak kali call tanya lokasi rumah. 'Sebab banyak roundabout mengalahkan kat Gombak' pakcik tu bagitau hehehe. 

Cekap juga husband wife ni buat kerja, cepat je diorang setup untuk panggang kambing. Pukul 11.30 pagi dah siap untuk dimakan. 

Ilhan dah mandi, tengok sajalah dari dalam yek. Nasib sepupu ramai, boleh mintak diorang tengok2 kan budak ni. Si Qaireen dan Umar dah hilang keluar main dengan budak2 lain kat playground. 

 Mak Wah sponsor buatkan brownies kedut dan cream puff untuk majlis. Terima kasih Mak wah T_T 


Kek beli semalam, potong siap2 letak kat luar. 

Dalam jam 11.30 pagi Iman pun sampai. Sepatutnya jiran kami, Ustaz Sofian ada hal pagi tu, jadi dia mintak kawan dia, Iman Masjid Spring Hill gantikan untuk bawa bacaan Yassin dan doa selamat. Alhamdulilah semoga bertambah berkat majlis doa selamat dan aqiqah ini. 


Bacaan yassin dan doa selamat. 


Mak dan mak teh tengah timang cucu saudara yang terbaru. Semangat sungguh baby ni, baru dua bulan. 

Bahagian desert, ada aku tempah kuih tepung pelita, koci, talam keladi dan bubur pulut hitam . Yang lain2 tu sponsor dari mak2 sedara yang datang. Terima kasih bebanyak2 yek T_T

Lepas doa selamat, hadirin dijemput makan hehehe. Masa ni ok lagi tenang lagi sebab tak ramai. Baru pukul 12 tengahari. Yang ada masa ni jiran2 terdekat, sedara mara dan rakan opis. 





Kambing golek dah siap bakar. Alhamdulilah. 

Tempah pakej nasi beriyani dari catering. 

Lepas tu, tak sampai 30 minit barulah waktu peak hour. Masa ni memang serentak sedara mara dan jemputan lain sampai. Aku dah tak sempat dah nak amik gambar, ker pegang handphone bagai. Kejap2 ke sana, kejap ke sini. Ramai yang datang tak muat khemah, tak pe suruh suruh diorang makan bersila dalam rumah. Mana2 yang ada tempat, janji diorang boleh duduk selesa dan makan. Jadi tu jela gambar awal2 aku sempat tangkap huhuhu. yang tengah dan ujung2 majlis langsung tak de dah. Gambar family kakak husband, Kak Ana sekeluarga datang jauh dari Endau, Pahang pun tak sempat aku nak amik. Anak2 aku yang lain semua hilang main dengan sepupu diorang kat playground, tak kuasa nak jerit panggil balik dah....

Husband bz tak sempat makan lagi jadi tukang bagi arah lokasi rumah, sebab tek henti orang call tanya rumah kat mana. Baru nak jamah kambing bakar, dah ada orang call. Guna waze, cari pakai waze hehehe. Aku dah agak dah ramai yang keliru nak cari rumah kami kat Bandar Sri Sendayan ni. Terpaksa dia keluar cari family dia sebab mereka dah sesat jalan nak sampai ke rumah. 

Bila sorang2 aku pulak rasa macam buat saei , lari2 anak ke sana sini. Tak sempat nak beramah mesra dengan jiran2 yang datang. Cakap sekejap2 jer dengan tetamu T_T.  Ilhan sibuk nak susu, nampak aku terus asyik nak dukung je memanjang. 

Majlis abis dalam pukul 7 petang. Mujurlah pakai tempahan. Kalau masak sendiri confirm aku tak boleh bangun besok hari. Yang ni aku rasa nak lenguh pinggang dan lutut melayan orang datang. Alhamdulilah kambing golek 2 ekor selamat habis dan licin dimakan. Lauk pauk ada juga baki dapat bungkus bagi kat sedara mara sebelum diorang balik. 

Kemas2 meja, lepas tu mandi solat dan rehat. Mak ayah pun lepak penat layan sedara amra yang datang. Besok pagi baru cuci lantai, vakum dan mop lantai. Selesai sudah majlis Aqiqah dan doa selamat, syukur majlis berjalan baik dan lancar. Alhamdulilah atas segala rezeki yang Allah berikan. Semoga diberkati dan dirahmati segala pemberian mu Ya Allah. Amin.... 









Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...