Isnin, 22 Ogos 2016

Pilih Kambing Untuk Aqiqah Ilhan

Lambat update, Jumaat lepas lepas balik kerja dalam jam 6 petang kami terus ke kampung Mambau untuk pilih kambing aqiqah Ilhan. Jiran kami, Ustaz Sofi yang berikan no contact tuan empunya kandang kambing. Owner kambing ada share location jadi kami senang nak cari (walaupun kami berpusing2 dekat roundabout Mambau dua kali mencari hahaha). 

 At last jumpa juga lokasi dia... oo betul2 sebelahan jalan Lebuhraya PLus PD-Seremban. Tuan punya ladang pun dah tunggu.


 Umar dan Qaireen kalut nak jalan atas tanah, takut terpijak taik kambing hehehe. Yelah dah nama kandang kambing confirm ler tahi dia bersepah, bulat2 macam makjun kan! kui kuikui

Kambing dah masuk kandang sebab petang nak masuk senja.  Yang dalam ni bercampur kambing tempatan dan biri. Kalau nak buat kenduri boleh pilih yang ini. Tapi kalau nak buat korban atau aqiqah dia akan pilih yang lain bersesuaian mengikut syara' Islam. 

 Hah, tu dia! Kambing pertama. Owner dia dah kurung asingkan dah khas dalam kandang lain. 

 Kambing jenis biri2..  Comei dia, tapi memang tinggi dan besar. 

 Kambing yg kedua. 
Tuan dia bagitau kalau kambing tempatan sesuai masak buat lauk pauk macam kari atau sup. Kalau untuk bakar kambing biri2 lebih sesuai sebab daging dia lagi lembut. Selain tu owner pun ada juga ternak lembu. 

Ilhan first time tengok haiwan berbulu ni rasa teruja. Mulut tak berhenti2 bercakap. Umar dan Qaireen dok perati kambing2 lain dalam kandang tu. 

Settle bayaran deposit separuh dulu. 

Muka Ilhan geram tengok kambing T_T sorry awak kecik lagi tak boleh nak kunyah lagi 


Besoknya pergi gunting rambut kat kedai. Rambut dah panjang, nanti masa kenduri biar nampak smart dan hensem sikit budak kecik ni hehehe.

Nasib baik Ilhan steady, tak takut kena sodok rambut dia tu... 






Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...