Jumaat, 26 Mei 2017

Hadir ke Bengkel Tajwid Sempurna

Aku dapat email daripada Politeknik Nilai tentang bengkel belajar tajwid ni minggu lepas. Ingat buat kat Politeknik Port Dickson, rupanya buat kat Politeknik LBJ (hehehe marah orang Poli Nilai kang)
Kebetulan ada member nak pergi, Kak Maznah dan Nurul. Jadi Nurul nak bawa kete barulah boleh ikut pasai aku takde transport nak ke sana >_<.

So kitorang bagilah nama kat ULPL Poli Nilai. Pagi tu dalam pukul 8.15 baru gerak ke sana. 

Rupanya Nurul tak pernah sampai Poli Nilai. Dia ingat Poli Nilai ni letak betul2 kat Bandar Nilai ek, keh keh keh aku gelakkan jer.. 

"Tak lah, betul2 letak kat depan Felda LB Johnson jer."

Sebab tu aku tak panggil Politeknik Nilai, aku panggil Poli LBJ. Atas Sendayan jer ni. Dia pun cakap "tak pernah sampai Sendayan kak!" Pulak!? Lama duduk kat PD tak explore lagi semua tempat kat sini katanya hehehe.


Buku nota tajwid

Sampai je Dewan Utama, bengkel dah bermula dalam 10 minit. Cepat2 daftar dan bayar untuk beli nota tajwid sekali. 

Sempat lagi bergambar dengan staf Poli Nilai. 

Actually yang baris depan ni semuanya dari Poli Port Dickson dulu. Kira diorang ni Alumni Poli PD lah ye kan kan kan. Kak Rosliza dua dari kiri lagi lah baru seminggu je bertugas kat Poli Nilai. Minggu lepas kitaorang siap celebrate buat pot luck jamuan perpisahan dia kat Poli PD. Hari ni jumpa lagi kan kak hehehe!!

Tak ramai peserta, sebab mungkin staf lain terlibat program atau kursus yang lain.

Sesi pertama. Belajar tentang menyebut huruf dengan betul. Ustaz Megat yang menerangkan cara menyebut dengan makhraj yang betul. 

 Dia cakap selalu ajar budak2 tahfiz umur 12 hingga 17 tahun. Ni first time dia ajar peserta dewasa belaka ahahaha.

Lepas sampai pukul 10.30 pagi rehat dulu, minum pagi. Kemudian sambung semula dengan sesi kedua. Ustaz Ahmad yang sampaikan ilmu pula. 

Banyak sebutan yang perlu dibunyikan dengan betul2. Lagipun kalau lain sebutan takut makna jadi lain. Nota tajwid ni memang banyak membantu. Sebab ada grafik kedudukan lidah dan bunyi sebutan terletak di kawasan mana.


Selepas mengenal semua jenis2 kelas huruf, kita baca sama2 petikan ayat alQuran. Kemudian belajar hukum2 tajwid. Memang banyak, tak sempat nak baca dan berikan contoh. Waktu bengkel sangat singkat jadi bila dah pukul 12 tengahari terpaksa laju sikit.

Ustaz menjawab pertanyaan2 daripada peserta. 

Habis program dalam pukul 1.15 tengahari. Sempat bergambar dengan semua peserta bengkel. Lepas tu kami gerak ke kantin untuk makan tengahari dan solat Zuhur sebelum bergerak balik ke Port Dickson. 

Ambil gambar ramai2 dengan alumni PPD, nak amik aura kan kui kui kui. InshaAllah aku dan husband akan menyusul untuk berkhidmat di sini. Memang target kami untuk pindah ke Poli Nilai selepas lima tahun berkhidmat di PPD. Semoga dipermudahkan. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...