Pages

Isnin, 18 Disember 2017

Kelas Renang Anak-anak

Disebabkan cuti sekolah tapi kami ibu dan ayah pula bekerja, maka anak2 kena stay kat Taska PoliPD. Kesian juga kat anak2 confirm boring nak tunggu kami balik dari kerja. Mujur cikgu taska, Teacher Ida anjurkan kelas renang selama seminggu di PD Golf Resort. Bayaran adalah RM100 per pax. Cikgu nak lima orang sahaja.  Bagus juga kelas renang ni, Rasulullah SAW menggalakkan mengajar anak2 kita berenang selain memanah dan menunggang kuda. 

Jadi aku daftarlah Qaireen dan Umar untuk kelas tersebut. Rasanya diorang teruja bila cakap kena belajar berenang, tak sabar nak mandi kolam keh keh keh. Aku harap diorang dapat lawan rasa takut nak mandi kolam atau air terutama Umar. 

Umar memang takut nak mandi kolam, lebih2 lagi kalau kolam dalam sikit. Amik masa nak masuk dalam air. Mandi ke tepi tangga jer huhuhu.

Hari pertama, belajar teknik bernafas dalam air. Sambil membina self confidence ketika berada di dalam air. 




Kemudian sesi seterusnya belajar mengapungkan diri di dalam air. 

Belajar dan belajar sampai berjaya. 


Belajar mengerakkan kaki, ayunkan kaki di dalam air. 

Kena mengapungkan diri (dibantu surfboard) dan berenang merentasi di dalam kolam. 



Cikgu check dan ajar cara ayunan kaki yang betul. 

Ayun sampai terpercik2 air kolam. Kaki kena kuat, kalau cramp (kejang) abislah...

 Hari ketiga, aku datang amik diorang, Qairen dah pandai menyelam sambil berenang.

 Semput juga bak hang!!

Umar masih lagi main2 juga, suruh menyelam masih agak takut sikit. 


Kelas dah abis, jadi cikgu bagi berenang sampai mahir. Tapi jenuh aku nak suruh diorang naik, bilas badan dan salin baju. Seronok sangat mandi kolam. 

Pagi ni last day, aku tak tau apa citer lagi. Tapi hari ni belajar di kolam dalam. Umar cakap tak nak pergi... Takut. Beriya2 aku pujuk suruh pergi, rugi. Ye memang cuak kan kalau kita masuk kolam tapi kaki kita tak sampai cecah dasar dia T_T. Qaireen cakap Umar menangis masih kena training dalam kolam dewasa. Takut ler tu...



Hari last day, teacher hantar gambar. 

Oklah, kira anak2 bagi kerjasama kat cikgu dia untuk ikut arahan dia. Harap2 lepas ni anak2 berani dan pandai berenang sikit pun kira oklah. Seterusnya kena banyakkan praktik. Jadi kena banyak ler kali kita bawa diorang mandi kolam untuk jadi lebih terer kan, iye tak !! Haha harap kami pun ada masa untuk bawa diorang mandi kolam ni. Nak bayar keahlian kelab kat Sendayan pun nak fikir dua tiga kali keh keh keh. Mahal doh, lebih RM1k setahun. Fuh maunyer kena mandi kolam tiap2 minggu. Rugi jer. Mandi laut jelah jawabnya :)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...