Pages

Rabu, 5 Disember 2018

Jalan2 di Putrajaya Part 2

Sambungna part kedua pulak... Lepas solat maghrib kitorang keluar makan malam kat restaurant Medina Tomyam sekali lagi. Nak makan masakan siam rasa ok kat sini. Kena dengan tekak dan selera kitorang. Lepas makan kami pergi ke Dataran Masjid Putrajaya.

Terang benderang kat sini... 

Hah bagitau kat anak2, tu pejabat Atok Mahathir duduk... Besarnyer kui kui kui...

Ilhan tak reti posing macam tu!! Hehehe.

Sibuk suruh ibu amik gambardia, jangan masuk kolam sudah... 

Lepas main bubble kat dataran (beli RM10.00) kitorang pun gerak balik hotel. Sebelum tu singgah kat Foodtruck Putrajaya. Dekat jer, depan hotel jalan kaki pun boleh. 

Beli takoyaki, udang dan crab.

Beli cheesy meatball, patty meatball... alamak bertambah berat balik ler aku lepas ni huhuhu.

Beli ice blended, manisnyer melampau2 huhuhu... 

Balik hotel sambung makan balik huhuhu abis ler diet time bercuti ni... Dah namanya pun bercuti yek hehehe. Besok pagi, husband sambung kursus. Last day aku cadang nak pergi tengok sky balloon tapi Qaireen dan Umar sibuk nak mandi kolam. Jadi pagi tu aku pun bawak sarapan kat Nasi Lemak Royal Kedah di Ayer8, Putrajaya. 

Rupa2 nyer nasi kandar lah!! 
Mati2 aku ingat nasi lemak sambal tumis a.k.a nasi lemak melayu ler... T_T. Telan ajelah... 

Ok, jom mandi kolam. Kolam kat tingkat atas sekali... Boleh nampak masjid besi dari sini. 

Cuaca elok, dari semalam anak2 ajak mandi kolam tapi pagi semalam hujan. 


Qaireen mandi di kolam besar, Umar dan Ilhan mandi di kolam kanak2 jer...


Penat mandi kita duduk berehat dulu. Abis basah kusyen hotel kui! kui! kui!


Umar nak ajar Ilhan berenang tapi Ilhan masih takut lagi mandi kolam...

Lepas mandi dalam jam 11 pagi, kitorang pun balik bilik siap sedia untuk check up. Husband settle jam 12.30 tengahari. Sebab hari Jumaat, husband dan Umar pergi ke masjid besi untuk solat Jumaat. Lepas solat kami ke Alamanda untuk makan tengahari di sana. Saja buang masa kat Alamanda sebab nak tunggu abang aku balik kerja kat Spital Kajang. Kitorang plan nak pergi MAHA Sabtu ni. 




Selasa, 4 Disember 2018

Jalan2 di Putrajaya Part 1

Sebenarnya husband kena pergi kursus 3 hari 2 malam kat Hotel Dorsett, Putrajaya. Dapat bilik seorang. Jadi husband ajak satu keluarga cuti ke Putrajaya. Sebenarnya belum cuti sekolah lagi, terpaksa anak2 ponteng dua hari last sekolah tu. 

Hotel Dorsett betul2 terletak di tengah2 pejabat kementerian kerajaan. Bersebelahan dengan Masjid Besi- Masjid  Patutlah rate harga bilik boleh tahan sebab dekat dengan semua bangunan kerajaan. 

Check in jam 4.00 petang, husband kena masuk meeting dulu. So kitorang lepak2 dulu dalam bilik hotel tunggu ayah abis meeting. 

Wifi dia memang power kat hotel ni. Kitorang makan kat kedai Median, masakan ala Siam. Memang sedap. Malam kami tak buat apa2 pun, just rehat sebab husband sambung meeting sampai tengah malam. Pukul berapa abis pun aku tak sedar pasal dah terlelap kui kui kui. 

Besok pagi husband sambung kursus lagi. So pagi2 aku dan anak2 bersiap2 nak keluar jalan2. Cadang nak pergi Taman Botani jer. Jadi sarapan mudah ibu singgah di McD. Ish lama tak makan McD ni. 

Kebetulan pagi tadi hujan, jadi sampai sini keadaan sejuk dan lembap. 

Ambil gambar kat pintu masuk Taman Botani Putrajaya. 

Ni harga untuk sewaan basikal dan tram. 



Aku amik basikal yang ada baby carrier. Charge RM9.00 sejam. Boleh aku kayuh dengan Ilhan duduk kat belakang. Umar dan Qaireen bawak basikal sorang satu. Total RM25.00 semuanya. 

apalagi jom mengayuh ...

Fuh letih, nasib baik tak panas. Jalan berbukit semua aku elakkan hahaha tak larat nak mendaki wei...

Berhenti kat tasik, amik angin kejap. kebetulan ada beberapa student juga berhanti mengayuh amik gambar kat area sini. Aku jer yang mak2 usung anak berbasikal kat sini hehehe. 


Sorry ayah takde sibuk berkursus. Kitorang kayuh pelan2 jer, sebab jalan licin lepas hujan. 

Lepas sejam lebih mengayuh baru pulang basikal. Diorang pun tak bising aku lambat pulang pasai orang tak ramai pun masa ni. Maklumlah hari kerja. Kitorang rehat kejap kat dalam setengah jam kat dalam kumpul balik tenaga. 

Lepas tu kami pergi ke G2G Animal Garden di Maeps, Serdang. Kat sana boleh anak2 jalan2 tengok binatang yang jinak2 macam arnab, rusa, kambing dan amcam2 lagi.

Ilhan tak takut betul dengan anak ular ni. Dia lagi suka tengok ular tu bergerak ke sana sini. Eiii 

Ular ni dijual untuk dibela, aii tak kuasa aku nak bela anak ular jadi pets T_T

Besarnya kura2 ni tuh!! 

Terpegun anak2 tengok ayam dan burung dalam ni. Baik2 jangan dekat sangat nanti burung patuk ke terkena mata tu....

Bagi rusa makan lobak. Makanan seperti buah, sayur dan roti dijual RM1 setiap cawan. Sebab dah selalau bagi makan, binatang2 dalam jadi jinak dan mesra pengunjung ewah... 

Gemoks gemoks arnab kat sini. 

Berebut2 dapat makanan. 

Nak suap juga ..

Yang kelakarnya, Ilhan takut dengan arnab siap diri atas bangku tu lagi. Arnab dia jinak sangan sampai kat kaki kita pun dia duk hidu dan gigit. Berlarian Umar dan Ilhan terkejut kena gigit dengan arnab. 

Ada rumah kucing. Banyak kucing jenis bengal dan british scott. 

Ok pergi ke taman burung pulak. Mesra sungguh burung nuri ni, besar dan berat! 



Ada macam2 jenis burung kat sini dan mesra pengunjung. Ayam, angsa, itik dan burung merak hidup bercampur, aman harmoni dan sejahtera. Tiada unsur2 perbezaan dan perkauman binatang ahahaha!! Burung2 ni dah tak takut dah tengok orang, pasai hari2 tengok orang datang bagi makan hmmm. Muka burung tu saja selamba je tengok kami.

Burung hijau suka mengajuk kita bercakap. Terpegun Umar tengok dia bercakap hello! Hello! Hello?? 

Comel pulak ayam macam pakai kasut aku tengok :)))

Masa dalam rumah burung makanan dia tertumpah kat beg aku. Apalagi burung2 semua pakat serbu kau!! Bertenggek atas bahu tangan dan kepala aku (kurang asam hahaha). Apalagi, Ilhan pun meraung menangis ketakutan. Dia takut tengok semua burung terbang serbu kat dia dan aku, kesian... 

Kecoh, menjerit2 Ilhan panggil ayah dia ahahaha!!

Dekat sejam lebih abis masa di G2G Pet Farm, masa untuk balik. Pukul 2.30 petang aku singgah beli makanan tengahari kat food truck di bahagian pintu masuk 2. Malas nak pikir singgah kat kedai makan. Nak mandi, solat lagi zuhur lagi. Badan dah berlengas huhuhu. 

Sementara tunggu makanan siap, kita amikgambar dulu. Hari dah panas terik. Balik hotel, mandi dan solat. Lepas makan, aku tertidur sampai husband balik bilik dah abis kursus kui kui kui. Anak2 duk leka main tab dan tengok tv. Sambung nanti part 2 pulak. 



Khamis, 29 November 2018

Hadiah kecemerlangan

Dua minggu sebelum exam akhir tahun, Qaireen dan Umar tengok iklan Pizza Hut kat tv. "Wah macam best je, Qaireen nak pizza ibu??"  Qaireen dah start request. "Umar pun nak!!" Ooo nak pizza boleh, dapatkan 6A dalam exam akhir ni, nanti ibu belanja makan pizza.... :)))

Pizza chicken cheesy bites. 

Habis exam, selepas seminggu result keluar memang anak2 berjaya dapat keputusan yang cemerlang. Jadi aku kena tunaikan janji, nanti dah jatuh kategori munafik pulak ahahaha!!

Umar dapat hadiah mata pelajaran terbaik sains dan matematik untuk darjah dua. 

Qaireen dapat hadiah untuk tempat ke tiga dalam kelas dan keseluruhan darjah tiga.

Sementara nak tunggu kakak ambil hadiah, makanlah roti ibu dapat tu dulu. 

Dekat sejam Guru Besar dan tetamu kehormat berucap barulah upacara penyampaian hadiah. 

Baguslah dapat hadiah alat tulis. Aku lagi suka daripada dapat hadiah trofi atau plak. Bagi aku semua tu sekadar sampah, buat tayang jer huhuhu. Aku taulah sebab dapat banyak medal dan plak last2 ayah aku bakar sebab tikus beranak dalam kotak tu. Hadiah better bagi buku atau alat tulis yg boleh digunakan. 

Okey jadi ibu dan ayah tunaikan janji anak2. Bawak pergi makan pizza yang diorang nak. 

Lepas order, nak tunggu lama snap gambar satu family, jarang dapat ambil gambar. Mujur ada monopod. 

Dah sampai apalagi, Bismillah. 

Jemput makan anak2, tahniah ibu ayah ucapkan. Kalau ada rezeki inshaAllah dapat makan lagi. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...