Pages

Selasa, 18 Disember 2018

Kursus pembajaan di Taman Tritonix.

Di taman perumahan kami ada seorang pesara dari Jabatan Pertanian, Haji Ghani. Rumah dia penuh dengan pokok bunga, pokok kelapa dan buah-buahan. Memang cantekkk.

Jadi kadang2 ada juga jiran2 mintak tips macam mana nak tanam, nak baja, nak jaga pokok tu pokok ni. Haji Ghani dah macam consultant dah. memandangkan ramai yang bertanya so dia offer nak buat kelas percuma tentang pembajaan pokok2 ni.

Haji Ghani berkongsi ilmu tentang baja. 
Start jam 9 pagi, bertempat kat rumah dia. Dan kebetulan mak dan ayah aku datang  rumah kami minggu ni, diorang pun nak ikut jugak. Mak ayah pun memang minat tanam pokok bunga. Jadi adalah peserta dalam 10 orang jer yang hadir. yang lain tak minat bertanam kot. 

Mak khusyuk dengar. Banyak mak tanya pasal baja pokok hehehe. 

Sambil2 tu tengok2 pokok yang ada dikeliling tuan rumah ni. Tu dia, cili hijau merencik!!

Poko limau nipis... 

Banyaknya pokok bunga, aku tak tau ler ada masa ke tak nak jaga pokok2 ni. Orang dah pencen confirm banyak masa kui kui kui..

Bunga kertas dia merimbun je syanteeek. 

Jenis2 tanah yang digunakan untuk menanam poko. Ada campuran2 tertentu, ikut nisbah. Supaya tanah tidak terlalu rapat, ada rongga udara dan air boleh mengalir keluar. 

Baja pun macam2. Haji Ghani pun cari baja2 ni sampai kat Mantin huhuhu. Yang ni semua jenis pallet. 

Yang ni pulak jenis bancuhan. 

Fuh, pokok dia hijau merimbun jer kat belakang Umar tu. 

Kelas berlangsung dalam sejam, selepas sesi soal jawab ada makan2 pagi tu. Nasi lemak, kek, kuih muih tuan rumah sediakan. Baik hati tuan rumah dah lah bagi ilmu percuma dijamu kami semua dengan hidangan makanan. Semoga sentiasa dimurahkan rezeki. 

Anak2 pokok ni Hj Ghani dah semai, dia bagi jer kat kami untuk tanam kat rumah. Umar excited ambil. Nak tanam pokok betuk dan bunga kertas. 

Haji Ghani pun baru balik dari MAHA cari anak pokok dan baja kat sana. Kitorang jer tak sempat nak memborong, aku pun kena paw dengan Umar beli beberapa pokok orkid dengan bajanyer sekali. Lepas ni boleh ler tanam kat rumah tu. Ilmu dah ada kannnn :) 


JALAN-JALAN MAHA 2018


MAHA ni dah abis dah, baru ler sekarang aku nak update citer dia T_T. Tak terkejar nak update blog ni, dengan komputer tetiba kong pasai apa ntah. Kena hantar untuk repair. 

So kami pergi MAHA lepas husband abis kursus di Hotel Dorsett, Putrajaya. Kami bermalam di rumah abang aku kat Kajang. Kebetulan abang aku dan family nak pergi MAHA. Diorang pun tak pernah jalan di MAHA. Kitorang pergi jam 9.00 pagi. Sampai awal jadi boleh parking dekat.

Plan untuk lokasi2 di MAHA. Ni kat Pintu Dua. Sementara nak tunggu tram datang, kena tengok mana nak jalan dulu. 

Singgah di laman padi. Adam excited tengok pokok padi. 



Ambil gambar di laman padi. 

Lepas tu naik tram pergi laman flora pulak. Husband nak tengok rumah Hobbit. Keh keh nak pergi oversea tak termampu, jadi tengok kat MAHA pun dah kira ok lah. 

Ilhan second time pergi MAHA. Dulu pakai stroller, sekarang jalan jer senang sikit. 


Wah kalau laman flora dan laman sayur confirm korang akan geram tengok pokok sayuran dan bunga pelbagai hidup subur jer.... Apasal kita tanam tak jadi macam tu yek T_T



Wahhhh pokok daisy tumpah melata2....

Hah sampai hajat di rumah Hobbit padahal ini jadi rumah kelulut hehehe. 

Rasa nak bawak balik letak kat rumah jer.... 

Ok ni macam dah jadi duta kubis yek!!

Meriah poko ati2... macam2 kaler. 
Aku memang nak cari pokok ni tanam banyak2 gantung pasu tinggi confirm syantekkkk. Berangan.... 

Hmmm syantekkkk laman flora ni, tenang jer...

hahaha budak ni geraaammm tengok pokok orkid. Siap ler nanti confirm sibuk suruh beli pokok orkid. 

Ilhan nak tunggang bebiri, nasib baik patung jer. Kalau tak menjerit biri2 tu...

Singgah kejap kat rumah Negeri Sembilan, makan cendol. 
Banyak2 rumah negeri, nismilan jadi pilihan port kitorang lepak rehat untuk makan cendol ahahaha. Pasai kitorang dah jadi penduduk negeri ni.

Kat rumah nismilan biasalah mesti ada kartunis Ujang ahaha. Anak2 pun kenal, padahal Ujang ni wujud lagi masa zaman aku bebudak dulu. 

Sambung jalan semula, family abang aku masuk G2G Pet Farm. Umar dan Qaireen nak masuk sekali lagi. Hah masuklah nak. Ibu, ayah dan Ilhan jejalan kat kawasan ternakan dan jentera. 

Ilhan macam biasa kalau tengok lori, bajak ker kren confirm excited nak naik dan tengok. 


Wow, bestnyer kalau boleh bawak balik satu yek!

Jentera buatan Malaysia tau!!

Ok, dah pukul 2 lebih, jom balik. Letih dah.....




Rabu, 5 Disember 2018

Jalan2 di Putrajaya Part 2

Sambungna part kedua pulak... Lepas solat maghrib kitorang keluar makan malam kat restaurant Medina Tomyam sekali lagi. Nak makan masakan siam rasa ok kat sini. Kena dengan tekak dan selera kitorang. Lepas makan kami pergi ke Dataran Masjid Putrajaya.

Terang benderang kat sini... 

Hah bagitau kat anak2, tu pejabat Atok Mahathir duduk... Besarnyer kui kui kui...

Ilhan tak reti posing macam tu!! Hehehe.

Sibuk suruh ibu amik gambardia, jangan masuk kolam sudah... 

Lepas main bubble kat dataran (beli RM10.00) kitorang pun gerak balik hotel. Sebelum tu singgah kat Foodtruck Putrajaya. Dekat jer, depan hotel jalan kaki pun boleh. 

Beli takoyaki, udang dan crab.

Beli cheesy meatball, patty meatball... alamak bertambah berat balik ler aku lepas ni huhuhu.

Beli ice blended, manisnyer melampau2 huhuhu... 

Balik hotel sambung makan balik huhuhu abis ler diet time bercuti ni... Dah namanya pun bercuti yek hehehe. Besok pagi, husband sambung kursus. Last day aku cadang nak pergi tengok sky balloon tapi Qaireen dan Umar sibuk nak mandi kolam. Jadi pagi tu aku pun bawak sarapan kat Nasi Lemak Royal Kedah di Ayer8, Putrajaya. 

Rupa2 nyer nasi kandar lah!! 
Mati2 aku ingat nasi lemak sambal tumis a.k.a nasi lemak melayu ler... T_T. Telan ajelah... 

Ok, jom mandi kolam. Kolam kat tingkat atas sekali... Boleh nampak masjid besi dari sini. 

Cuaca elok, dari semalam anak2 ajak mandi kolam tapi pagi semalam hujan. 


Qaireen mandi di kolam besar, Umar dan Ilhan mandi di kolam kanak2 jer...


Penat mandi kita duduk berehat dulu. Abis basah kusyen hotel kui! kui! kui!


Umar nak ajar Ilhan berenang tapi Ilhan masih takut lagi mandi kolam...

Lepas mandi dalam jam 11 pagi, kitorang pun balik bilik siap sedia untuk check up. Husband settle jam 12.30 tengahari. Sebab hari Jumaat, husband dan Umar pergi ke masjid besi untuk solat Jumaat. Lepas solat kami ke Alamanda untuk makan tengahari di sana. Saja buang masa kat Alamanda sebab nak tunggu abang aku balik kerja kat Spital Kajang. Kitorang plan nak pergi MAHA Sabtu ni. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...