Pages

Jumaat, 6 April 2018

Percutian ke Pulau Pangkor - Day 2

Yeah, gud morning everyone. Bangun pagi2, lepas solat dan mandi kejutkan Ilhan dan Qaireen. Budak2 tak payah mandi, pergi sarapan dulu. Lepas tu terus tukar baju kita nak pergi snorkeling kat Coral Island atau panggil Pulau Giam. Tak besar mana pun pulau tu. Jarak dia pun dekat je dengan Teluk Nipah.

Hahaha Ilhan nak main air kolam, tapi sejuk pulak. Tengah tunggu cafe dia setup utk sarapan, sebab mula buka jam 7.30 pagi. Kitorang tak sabar nak makan dah kui kui kui .

Makan kenyang2, nanti nak duduk pulau sana takde kedai makanan nak beli apa2. Yang ada ikan2 je dalam air tu hehehe.

Mak makan nasi lemak, sempat tapau sikit kuih dan roti untuk bekal masa snorkeling.

Roti canai kuah dal dia sedap!! Umar makan sampai abis. Qaireen makan nasi lemak tapi sibuk nak tengok burung enggang terbang hinggap kat sekitar cafe tu. 

Ady dan Kak Lela dah abis makan. 
Amacam makan, ok tak??

Makanan dia memang ok sangat, banyak pilihan. Ada mee, nasi, roti canai, kuih, salad, cereal macam2 lah breakfast dia. Pendek kata memang terbaekkk lah. Husband kata sangat ok compare dengan Bayou Lagoon kami pergi sebelum ni. Tempat pun bersih kemas dan selesa. Wah puji banyak nampak ahahaha!!

Lepas sarapan, cepat2 pergi ke pantai Teluk Nipah. Kat sini banyaklah agensi buat khidmat sewa peralatan snorkeling dan bot ke Pulau Giam.  Korang boleh pilih mana2 korang suka. Kena pergi awal dalam jam 8.30 pagi sebab banyak masa sikit nak snorkeling sebelum air dia surut. 

Dewasa RM15 dan kanak2 RM10. Ini termasuk charge island hoping. Island hoping buat selepas snorkeling takut nanti air dah surut. Peralatan perlu dipulangkan mencukupi dan jika hilang kena bayar RM100.00. Jadi 1 bot besar datang angkut kami semua 1 family. 

Yeah sampai dah Pulau Giam. Bila dah puas snorkeling just call je orang bot akan datang ambil nanti. 

Eii!! Ada budak tu geli bila pijak pasir hehehe.

Emy sedang mencuba peralatan snorkeling. 

Semua dah ready nak masuk snorkeling. Dah adjust life jacket bagi ok. Qaireen berani masuk dalam air, tak macam Umar penakut. Main ke tepi air aje..

Ilhan pun sama, cuak bila nak masuk dalam air. 

Kat tepi air ni pun ada ikan, tapi anak2 ikan jelah. Bagi lah makan roti ke biskut confirm berebut2 dia datang. Adik aku, Emy beli 3 bungkus biskut lutut. Banyaknyer.

Selam bang, jangan tak selam. 

Kurrrrrr.....Macam bagi makan ayam kat kampung je kan. 
Berebut2 ikan datang nak makan biskut lutut ahaha. Nasib baik takde air kopi, kalau tak boleh cicah makan lepas main air nie :P

Ikan berenang2 cari biskut lutut adik aku ni hahaha!!

Alamak biskut lutut terndam dalam air laut pulak. 


Husband perah air dalam plastik biskut lutut. Ikan berebut2 kat bawah kaki dia. 

Ady pun malas nak pakai jaket, air pun dah surut. 

Budak2 main kat tepi jer, aku bawak Qaireen ke tengah dia jadi panik sebab kaki dia tak cecah tanah dah walaupun dah pakai life jacket. Takut dia. Last2 tarik ke tepi main kat tempat cetek jer. Tak dapat dia nak tengok ikan2 yang besar sikit dalam air. 



Air dah makin surut, cuaca dah makin panas. Dah nak masuk jam 10.00 pagi ni. 

Dah panas ni kena berlindung bawah batu besar ni nanti kena sunburn  pulak. Call orang bot datang amik kami semua. 

Amik gambar dulu sebelum bot sampai. 

Puas dah snorkeling...

Umar cuak naik bot, takuttt bila bot terhoyang hayang. Dia ni mandi laut pun takut. Adoiiiii.
Lepas tu orang bot bawa kita ronda2 sekitar pulau situ. 

Yang ni batu buaya, 
nampak tak bentuk batu tu seakan2 buaya sedang berjemur...

Bila pergi ke sebelah dia, jadi batu penyu pulak. Kiranya malam jadi buaya, siang bertukar penyu. Batu tukar jadi makhluk 2 alam dah... 

Yang ni batu ikan paus.. 

Husband bisik, ntah2 diorang pahat jadi bentuk mcm tu. Huh tak de kerja kalau camtu. Kalau perigi Batu Pahat yelah memang betul batu dipahat. Pukul 11 pagi baru lah kami balik ke pantai Teluk Nipah. Pulangkan semula peralatan snokeling dan life jacket. 


Sampai resort, mandi kolam pulak dah. Ilhan selesa sikit kalau mandi olam dari air laut. Masin kot...

Ayah pun tak puas nak mandi lagi. 

Ady dan Emy dah kepenatan berendam air laut. 

Dah nak tengahari semua naik mandi dan salin baju, nak keluar cari makan tengahari pulak. Aku dah jerit2 kat anak2 kat pintu bilik suruh naik, tak naik2 juga dari mandi kolam. Adoiii. Kitorang berkumpul depan resort, kena jalan kaki ke depan sikit sebab situ ada port van teksi akan ambil penumpang. Nak kata rezeki, ada pakcik ni baru hantar orang turun resort ni tolong tumpangkan kami ke port teksi tersebut. Diorang kena ikut turn bila penumpang sampai rupanya. 

Kitorang makan tengahari kat pekan dia. Mintak pakcik van bawa pusing2 ronda2 Pulau Pangkor sekali. Bayaran RM100.00. 

Ni kedai makan tengahari kami. Selera Pangkor-Hasnah Corner. Pakcik van cakap makanan kat sini ok. Ye memang ok pun. Lepas makan nanti, call dia akan datang balik. 

Lepas tu kita ke Kota Belanda pulak. Ala2 macam kota A Famosa tu. Baru nak amik gambar sekeluarga, Qaireen dah hilang sibuk cari keychain untuk kawan sekolah dia. Sabar jelah. 

Ada gerai dan kiosk kat Kota Belanda ni. Ada tambahan lagi yang dalam pembinaan. KIra lepas ni bertambah meriah lah tempat ni. 

Lepas tu ke batu bersurat Belanda pulak dah. 
Tengok orang Belanda dah conteng batu kat tempat kita. Besok kalu gi Belanda, kita conteng batu dia pulak yek. 

Apa yang diconteng pun tak berapa faham sebab bahasa dia, cuma ada tarikh diorang pahat kat situ. Ini dah macam vandalism je ahahaha

Lepas tu ke masjid terapung pulak, masjid baru ni. Masjid Al Badr Seribu Selawat. Sekejap lagi nak azan masuk waktu solat Zuhur. Kita sembahyang kat sini dulu. 

Cantik masjid ini, bnyak selawat diorang ukir dan tampal dalamnya. 

Lepas solat Zuhur, pakcik van bawa kitorang ke kilang sate ikan pulak. Maka memborong pulak beli ikan kering, sotong kering, udang kering, sate ikan dan macam2 lah. Sorry takde gambar, lupa nak snap. Dah penat sangat lah tu. Rasanya nak balik bilik nak tidur kejap ahaha. 

Jadi balik tu kita ikut jalan pusing sepenuhnya satu pulau pangkor, jalan macam *&*^*%. Bengkang bengkok dan naik turun bukit, adui nasib tak laju hehehe. Sampai resort masuk bilik tidur sekejap, lepas tu pukul 5 sambung mandi kolam lagik. 

Masa ni Ilhan dah berani dah nak main air dalam kolam. Abang dan kakak dia dah hilang nak mandi air laut. Mandilah sampai kecut... 

Malam pulak lepas magrib hujan lebat selebat2nya tapi sekejap jer. Kitorang makan kat Suria BEach Resort. Order makan pakej punya untuk 10 orang makan. Anggaran dalam RM200 ++. Cepat dan pantas. Kebetulan orang tak ramai. Sorry gambar tak tangkap sebab dah kepenatan. Kenyang makan, balik bilik terus Zzzzzzzzz. 












Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...