Pages

Khamis, 19 April 2018

Percutian ke Pulau Pangkor - Last day

Hari ketiga atau last day, lepas sarapan Helmy ajak ke pantai Pasir Bongak. Dia tertarik nak cuba permainan bouncing air kat situ, ternampak masa hari mula2 kami sampai sini. Jadi lepas sarapan, kitorang pergi ke pantai tu. Mak ayah dan Ilhan stay di resort main air kolam. Pergi naik van ke situ, pekerja dia tengah susun balik sebab semalam hujan lebat dan ribut. Permainan tu jadi tunggang terbalik, kena tambat balik. 


Dah excited nak jumping atas mainan ni. Tapi kena ada life jacket. Kanak2 kena ada orang dewasa yang ikut serta demi keselamatan. Charge RM10 untuk kanak2 dan RM15 untuk dewasa. Had masa tiada, mainlah kau sampai kepenatan. 

Ingat senang, susah giler wei.. Tengoklah diorang asyik jatur tercebur dalam air. Licin!!
Hahaha Helmy siap tersangkut stuck kat tengah2. 

Qaireen gigih mencuba untuk sampai ke penamat. Ayah tolong jaga kot2 dia tergelincir jatuh. Umar tak mau naik, nak duduk kat tepi pantai je. 

Hardy sedang berusaha untuk melintasi menara tu ahaha!!

Afiq semakin hampir ke kawasan tengah. Korang tengok abang aku payah nak seimbang badan atas pelampung tu huhuhu...

Keceburrr!!!!! Jatuh jugak...

"Adoi, susah siot..." Ady bagitau

Ni adik aku ni, sampai dah part last dia tak larat dah. 
Terbaring dah.. Adui letih... Ahahah

Wei Emy cpt bangun, Adam dah naik panjat menara gelungsur tu. 


Iyah.. iyah.. gagahkan juga panjat naik atas. 
Last part ni...


Aku naik bahagian last tu jer, ngelat tak ahaha. Nak rasa naik gelungsur dia :P

So main lah berulang kali, sampai letih dibuatnya. Kitorang je yang main, pengunjung lain tak de pun. 

Penat kan, Qaireen syok2 duduk atas pelampung tu berayun pukul ombak. Tapi sejam lepas tu dia pening. Naik pantai terus muntah. Ish mabuk laut jugak anak aku ni. Penat pun satu hal, abis tenaga main benda alah ni. 

Abang aku pun surrender rehat tepi pantai sambil perhatikan mat salleh berenang2... eh bukan.. Ikan berenang2 di tepi pantai hehehe.  Depan tu Pulau Pangkor Laut, tempat mahal dan privacy, bot pun tak boleh lalu situ. Banyak "sotong kering" jemur kat tepi pantai katanya... 


Jam 10.30 pagi baru balik resort. Apalagi kelam kabut sebab ada lagi 30 minit nak check out. 
Ayah call banyak kali dah, risau anak dan cucu dia tak ingat nak balik ahahaha. 

Kemas2 barang, mandi dan check out dalam jam 11.00 pagi. Yeah, on time yek. Muka semua dah merah kena sunburn. 

Lepas naik Feri di Marina Bay, amik kereta dalam jam 12.00 tengahari kitorang gerak ke Taiping pulak. Hajat mak ayah nak lawat bean diorang sebelum balik ke KL. Jadi kitorang singgah kat bandar Manjung untuk makan tengahari dulu. 

Alhamdulilah sampai kat kampung Changkat Jering dalam jam 2.30 petang. Family aku solat dulu, lepas tu borak2 kejap dengan mak mertua. Tak sangka dapat singgah lagi jumpa besan sebab tahun lepas mak dan ayah dah datang sekali singgah sekejap. 

Budak2 penat mandi laut main bouncing game tadi. 



Pulut!! Durian... Nyummy... 

Sebelum balik, bawa mak ayah, Emy dan family Ady makan pulut durian dan cendol durian dulu. Kebetulan Perak tengah musim durian sekarang. 

Wah Umar pun berselera makan pulut yek. First time dia makan terus suka. Aku pun tak caya. Hahaha ingat pandai makan buah dia jer..


Kita perkena pulak cendol durian... Mengancam!!

Lepas tu mak nak beli bantal kekabu, kitorang bawak ke kedai kat pekan Changkat Jering jer. Dah beli, baru semua bertolak balik ke Kajang dalam jam 6.00 petang. Yang family aku pulak balik rumah mak kat kampung. Stay kat sni dalam  3 hari dulu. Nak abiskan cuti sekolah. Hari Sabtu barulah kitorang balik ke Seremban. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...