Pages

Isnin, 29 April 2019

Laman rumah siap sepenuhnya.

Petang tadi baru lepas hujan, jadi Umar tolong ibu lapkan dan mop lantai. Wah tak pernah2 rajin dia nak mopkan lantai kat luar ni. Laman rumah ni dah siap masa hujung bulan Januari lepas tapi aku tak sempat nak update dalam blog.

Bahagian ni kami dah simenkan terus, dulu ada rumput kat sini. Jadi bila hujan air akan bertakung dan berlopak kat situ. 

Pokok2 ni ada kami beli kat IKea dan nurseri di Senawang. 

Gigih anak duk lapkan lantai kat situ. 

Awning di depan ni buat kereta teduh dari hujan dan panas. Ada aku ceritakan kat di sini. 




Ok lap kat lantai depan pulak. 


Kat sini pun kami simenkan terus lepas pasang awning tempoh hari. Kerja ni mula masa awal tahun ni. Ada aku share dalam blog ni. 


Kira simen bagi terus tegak memanjang ke depan. 

Lepas tu tambak pasir sungai sepanjang tepi simen tu untuk sama aras tanah. 
Ruang luas tanah laman semakin kecil tapi mudah nak jaga dan mesin rumput nanti. 




Makan apa malam tadi??

Ada ikan talapia dari Pahang, beli dekat member opis. kalau dia balik kampung kami akan order beberapa ekor ikan patin dan talapia.

Jadi ikan talapia masak sweet sour. 

Buah kundur masak air. 

Hah makan time, kalau kena lauk ni dengan selera anak2 laju jeee. 

Kuah mesti banjir, jadi kena lebihkan kuah kalau masak. 

Wow!! Sedapnyer ye nak ahahaha!!

Makan2, bagi kenyang2 nanti tidur tak meragam kan. 




Cuci dan bersihkan rumah sewa Shah Alam.

Siap kena ambil satu hari cuti untuk datang sini, kemaskan dan bersihkan bilik rumah sewa kami. Yelah waktu lain terlalu sibuk, banyak kerja nak dibuat. Anak2 sekolah jadi senang kami ke sini selesaikan apa yang patut sebelum iklankan pada penyewa nanti. Bilik2 yang lain masih ada penyewa yang terdiri student MSU dan worker.

Bilik asal, sebelum make over. 

Dinding dia dah tertanggal2 cat sebab kena tempias kalau hujan lebat. Langsir bilik pun dah repuh huhuhu. langsir tu aku jahit sendiri je, nak jimat kui kui kui.. 


Dah make over dah.

Terpaksa aku kikis cat asal sebelum cat baru. Penat siot... Fuh cat, vakum dan mop bilik ni pun dah dekat dua jam. 

Langsir tak jahit daa, beli je kat Nilai 3 ahahaha. 
Ni bilik sudah jadi premium ni, bilik dah elok so sewa kena upgrade sikit. Tapi tak lah banyak mana pun tak tergamok ler kita nak tekan penyewa. Sewa master bedroom (ada bathroom) dalam RM550. 

Bilik satu lagi, yang kami bubuh 3 katil. Asal ada dua jer, sebab bilik luas boleh muat tiga katil dan almari. Siap ada balkoni lagi. 

Tu alas cadar tilam tu pun kami beli kat Nilai 3, kira special sikit tau. 

Langsir sliding door pun dah reput, kami ganti yang baru.  Hah ni pun beli kat Nilai 3. 
Sewa bilik ni kami bagi rate RM600. Fully Furnished. Katil dan almari. 

Sambil2 tu ambil angin kat balkoni, tengok depan ni track LRT3, stesen pit stop dia di Stadium Melawati. 


Kalau korang berkenan nak sewa boleh wasap no 012 5347454 (jika masih ada kekosongan lah ye). 
Update : Bilik master bedroom dah ada penyewa, kami balik dari Shah Alam dah ada  orang dah nak sewa bilik tu. Jadi tinggal bilik yang ada balkoni saja. 




Kisah PRK Rantau di tempat kami

Dah dua minggu berlalu, pilihanraya kecik Rantau. Keputusan dah tau kan, Tok Mat menang besar kat sini. Hidup Tok Mat!! Dan inilah first time aku mengundi di Dun Rantau setelah selama ini mengundi di Batu Pahat, Johor. Yelah dah beli rumah dan duduk di sinilah jadi tukarlah tempat mengundi sebab kita nak apa yang terbaik dari kepimpinan kat tempat kita tinggal dan cari makan. Husband pun tukar sekali, sebelum ni tempat buang undi dia kat Bukit Gantang, Perak.

Hari mengundi pada 13 April 2019, pukul 9.00 pagi baru kami keluar dari rumah ke Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sri Sendayan. Sebab sekolah tu dekat je sebelah taman rumah kami. Masa aku keluar dari kereta tu, ramai peraih undi duk berhimpun tepi jalan depan sekolah. Bersorak2 mintak aku undi calon no 1 hahaha. Dalam kepala aku, hissh boleh lagi kempen raih undi, bukan dah tak boleh ker?? 


Nah, selesai undi aku patah balik tu diaaaa, kat tempat tadi kecoh sebab pihak polis dan SPR sound diorang. Tak boleh bisisng2 dengan kawasan buang undi. Langgar peraturan ni.. 

Lepas undi baru pergi sarapan kat restaurant AFT, sebelah dia tu DEwan SRJKC, pusat penjumlahan dan kira undi. Confirm malam ni mesti gempak dan penuh orang. So tak payah ler keluar rumah masa tu hehehe. 

Siap mintak anak2 posing kat kain rentang tu hehehe, buat kenangan. 

Jari kami dah diinaikan dah.... 

Dah jalankan tanggungjawab kami sebagai pengundi yo arini ni.. 

Lepas sarapan, husband ajak jalan2 pusing tengok sekitar kawasan Rantau. 

Poster Tok Mat banyak disepanjang jalan utama. 

On da way ke pekan Rantau. Nak masuk Pekan Rantau, sesak jalan sebab ornag ramai berhimpun tepi2 jalan bersorak dan berkempen lagi. Wah kat sini lagi dahsyat, lagi besar kumpulan peraih tu.. Aku siap upload video tu dalam FACEBOOK 

Kat Bandar Rantau pun meriah jugak, tengok ni terkenang zaman aku kocik2 dulu duduk kat Muar. Masa tu kecik tak taulah apa yang meriah sangat tengok poster bendara gantung banyak2 ni kui kui kui.. 

Hmmm bandar Rantau ni macam kat Muar pulak aku tengok, meriah. 
Kat sini sepanjang tempoh berkempen ramai orang turun termasuk menteri2 pun datang. Fuhh glamer Rantau. 


Penat pusing2 kitorang balik ke Seremban, makan tengahari kat sana pulak. Dan malam tu tengok result, seperti dah jangka Tok Mat monang besau PRK ni..  Dari rumah kami, memang boleh dengarlah  laungan, sorakan dan hon bila diorang sambut kemenangan tu.  Sekian.. 



Jumaat, 26 April 2019

Kebenaran itu pahit..


Lelaki cenderung terjebak investment scam. Wanita pula love scam. Semuanya bermula apabila seseorang itu "jumpa" apa yang dia nak.
Lelaki nak dengar janji keuntungan yang tinggi. Perempuan pula belaian cinta. Akhirnya dua-dua hilang duit beratus ribu malah ada yang berjuta ringgit.
Kebenaran itu pahit.
Ramai yang nak melabur dengan modal yang paling rendah dan nak dapat untung paling tinggi. Modal kalau boleh kurang seribu dengan harapan dapat jadi jutawan.
Hakikatnya tidak begitu.
Warren Buffett menjadi billionaire dengan aktiviti pelaburan dalam satu tempoh yang sangat panjang. Selama kira-kita 50 tahun dia melabur, kadar keuntungan beliau ialah dalam 20 peratus setahun. Itu tahap Warren Buffett.
Tahap kita ni, jika dapat sampai tahap separuh dari kehebatan beliau, iaitu 10 peratus setahun pun dah hebat sangat dah. Tapi realitinya kita patut terima hakikat untung terkompaun tahunan antara 6-8 peratus sahaja.
“Aik, baik letak dalam ASB aje Pakdi…”
Betul! Itu yang selalu saya sebut. Penuhkan ASB cepat-cepat. Cukupkan 6 angka dalam ASB dulu baru melabur tempat lain.
Letak seribu ringgit dalam ASB, setahun baru dapat dalam 60-70 ringgit. Bila nak jadi jutawan. Betul lah tu. Sebab cuma letak 1 ribu ringgit. Cuba letak 200 ribu ringgit dalam tu. 25 tahun lepas tu jadilah jutawan.
Haa! 25 tahun!?
Dapat juga jadi jutawan kan?
Kebenaran itu pahit.
Bila kita dah terima hakikat untung ialah 6-8 peratus setahun, maka duit kita confirm selamat. Sebab dah takkan terjebak dengan investment scam. Bila dah tak masuk scam, duit kita tak hilang. Bila tak hilang, duit kita dapat jadi berganda-ganda.
Bila tak mahu terima hakikat yang pahit ini, maka senanglah kita terjebak dalam skim cepat miskin yang janjikan untung 5-10 peratus tiap-tiap bulan. Lagi tinggi lagi aku nak masuk. Kita pula bertanya kepada scammer. Bertemu jodohlah jawabnya. Si tamak kahwin dengan si penipu. Dah 'bercerai' sekali pun nanti tetap berkahwin berkali-kali dengan penipu-penipu lain. Selagi masih ada tamak maka selagi itulah senang kena.
Jika bila sasaran keuntungan pelaburan yang realistik adalah antara 6-8% setahun apa yang patut kita buat?
Fokus kepada perkara yang dapat kita kawal.
Investment return adalah sesuatu yang di luar kawalan kita. Tapi berapa duit gaji yang kita dapat simpan setiap bulan, berapa bonus yang dapat kita simpan setiap tahun, berapa dividen yang kita dapat reinvest setiap kali kita terima. Semua itu adalah perkara yang 100 peratus kita dapat kawal sendiri.
Andaikan Madi melabur dengan modal permulaan 50 ribu ringgit. Dengan keuntungan 8% setahun dan dilaburkan semula, lepas 10 tahun, modal tadi pun menjadi 108 ribu ringgit. Boleh tahan. Untung lebih 100% dalam tempoh 10 tahun.
Aisyah pun melabur dengan modal permulaan yang sama 50 ribu ringgit. Untung yang dia dapat pun sama 8% setahun. Tapi sebab dia mampu simpan duit 1 ribu ringgit sebulan, selepas 10 tahun duit Aisyah pun menjadi 296 ribu ringgit.
Kebenaran itu pahit.
Income memainkan peranan penting nak jadi kaya. Dan berapa yang kita dapat simpan dan labur selepas dapat gaji adalah jauh lebih penting.
Dari menghabiskan masa mencari-cari teknik buat untung besar semasa melabur, lebih baik fokus masa, tenaga dan duit untuk cara jalan naikkan income. Seperti jika baru ada SPM, ambil diploma pula. Kemudian ijazah. Lepas tu MBA dan seterusnya.
Invest at yourself first. Usaha tambah kemahiran dan ilmu untuk majukan diri sendiri. Melaburlah dalam perkara yang beri tambah nilai kepada pekerjaan hakiki kita. Berhenti berharap kepada bantuan kerajaan. Jadi siapa-siapa pun naik dan memerintah, kita tetap dapat teruskan hidup macam biasa.
Bila kerjaya dah semakin baik, gaji pun sudah makin besar, jangan ubah gaya hidup pula, kekalkan gaya hidup yang sama. Jadi kita ada lebih savings berbanding orang lain. 
Kemampuan kita ada savings membolehkan kita melabur dengan konsistensampai akhirnya harta mampu jana income untuk ganti gaji satu hari nanti. InsyaAllah.


Nota kewangan ini boleh didapati dengan sucribe di website Pak Di atau Tuan Suzardi Maulana di sini . 


Rabu, 27 Mac 2019

Kisah Beli kereta kedua || Part 4

Entry kali ni panjang sikit daripada entry sebelum2 ni (part 1,2 dan 3). Untuk kereta kedua ni kenapa kami pilih used car berbanding kereta baru. Hmmmm sebab aku bajet harga kereta dalam 70k-80k (termasuk insurans, road tax, service charges etc...) Jadi kereta baru yang mampu aku dapat pun adalah Honda Jazz takpun City, kalau Toyota mungkin Vios kot.. Kalau kereta tempatan mungkin Myvi, Bezza tak pun Proton Persona. Jadi pilihan dalam pasaran terhad. Yelah kalau demand nak enjin 2.0 cc, laju, ada 6 airbags, 6 speeds, accessories macam push button, navigation, etc. 

Ooo baru aku ingat kenapa aku tak jadi pilih Persona lepas pandu uji tahun lepas. Sebab susut nilai Persona dalam tahun pertama adalah RM20k. 20K!! 20K banyak tu?? Ko bayangkan ko dahlah bayar bulan2 kereta baru kat bank RM600 lebih tapi kereta ko susut tiap2 bulan sebanyak RM1666.67. Tak ker giler namanya??! Terus mati niat nak beli Persona time tu kih kih kih.

Lagi satu kalau masuk pasaran kereta terpakai banyak pilihan lagi untuk kita pilih. Jom kita tonton video bawah ni..


Jadi banyak tips-tips yang aku dapat dari video ni. Jadi kami follow jer tips yang dia bagi. Jadi sambung balik kisah pencarian kereta tu. Hari Ahad selepas sarapan kami pun bergerak ke sungai Besi untuk tengok balik 2,3 kereta Mazda CX5 yang kitorang dah query sebelum ni.

Tapi takdir kot bila jalan kat lebuhraya aku bagitau kat husband cuba masuk jap kat Kajang jap. Nak tengok kedai yg satu lagi lah kat sini sebelum kita ke Sungai Besi. Husband belok masuk exit Kajang. Kat jalan Semenyih kitorang singgah kat Auto City (tak survey tempat ni lagi sebelum ni). Husband berhenti betul2 di hadapan kereta merah ni. Jenis Mazda 3. Turun2 kereta, kitorang macam terpukau jugak tengok kereta ni hahaha padahal hajat nak cari SUV last2 balik semula ke matlamat asal cari kereta sedan. 

Umar nak bergambar depan kereta tu masa sampai kat sini. 

Kereta ni keluran tahun 2014, milage baru 40 000++ sebab owner dia jarang2 pakai kereta (jenis peminat dan pengumpul kereta). Orang VIP apa kisah nak beli kereta banyak. Jadi memang semua serba serbi nampak baru. Baik seat dia, kabin, bonet dan enjin. Cuma adalah calar sikit2 depan bonet hadapan sebab pergerakan kereta di jalanraya kan..  Harga dia pamer RM77k. 

Jadi nego2 mintak bagi harga kaw2 murah masuk semua charges dan insurans. Aku pun booking. Dan dalam seminggu alhamdulilah loan bank RM65k settle. Dapat kunci dan pandu balik.

Semua ingat kami beli kereta baru, sumpah memang nampak baru sangat walhal dah nak masuk 5 tahun. Jadi kira nasib baik juga dapat jumpa kereta ni dari hajat nak beli SUV sebelum ni. Kalau tak dapat SUV harga RM80k++ lepas tu milage semua 80000-90000 ke atas. 

Dah sebulan pakai, alhamdulilah betul2 puas hati. Minyak dia jimat giler. Dan yang penting kami tak tanggung susut nilai yang banyak untuk pilih kereta segmen macam ni. Yela harga kereta ni RM140k masa baru keluar. Hari ini kita bayar tak sampai RM1k untuk memandunya. Jadi kita dah 'menang" banyak di situ hehehe. Oklah tamat ler citer bab beli kereta kedua ni... Bye!!




Selasa, 26 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua || Part 3

Kalau pergi area Kajang, Jalan Semeyih dan Sungai Besi, pergh.... Lagi dahsyat used car diorang. Jenama yang hebat2, kalau nak cari kereta yang bawah 5 tahun memang berlambak.

Ni kat area padang golf  Sungai Besi, lagilah berpeluh nak mencari. Banyaknyer!!!!

Korang bayangkan dari pagi sampailah ke petang kami pusing2 cari. Penatnyer tak terkata... Last2 balik Seremban, rehat dulu. Sebenarnya target kitorang nak cari jenis SUV, pilihan dia adalah Mazda CX5. Tapi tak sangka kete ni hot jugak!! Sebab rupanyer ramai orang mencari... Lepas aku tengok kete, confirm ada turn orang lain menunggu nak test kete tu jugak. 


CX5 2015, jenis lama punya version yang dah ada dalam pasaran used car. Jadi kegilaan orang ramai sekarang ni. Dah ler model ni tak banyak dalam used car market. 


Memang dah nampak adalah dalam dua, tiga pilihan masa pusing2 test drive. Jadi kami plan next time boleh query yang tu kot. So balik Seremban dulu, kesian anak2 kepenatan follow kami. Kena bincang macamana. Harga pun memang RM80k++ tak dapat turun lagi memang harga pasaran dia. 


Bersambung.......



KIsah Beli kereta kedua || Part 2

Jadi bermulalah misi mencari kereta kedua. Sebenarnya aku dah test drive kereta proton persona tahun lepas. Ok jugak lah kete tu sesuai untuk family car. Dan harga dia pun mampu milik. Sebab dalam 60k ++. Tapi tak tau lah lepas balik test drive tu, krik krik krik... senyap pulak aku tak pikir kete lagi lepas tu hahahaha. Agaknya dah puas kot bawa uji kete baru :P

Lama lepas tu dekat setahun baru tergerak nak cari kete lagi... uihhh lamanya peram. 
Mula2 cari kat Batu Pahat. Dah cuba kete baru Innova, Altis. Lepas tu test pulak kete terpakai. Nissan pun ada try. Pusing2 merata cari dan pandu uji. Lepas tu penat tak payah ler cerita. Pening juga kepala nak cari kete terpakai ni huhuhu. Banyakler kertas kira2 bawak balik rumah, ejen kete dah tolong kirakan. 


Toyota Altis tahun 2015, masih baru tapi macam bumper tak ori. Mungkin ada orang hentam dari belakang tu ngeh ngeh ngeh.. 

Yang Altis tahun 2013, tapi enjin power 2.0V tu!!


Kereta baru, lagi besar installment dia... 
Yang ni memang tak mampu huhuhu. Rasa2 installment lebih RM1k tak payah lah nak tenung lama2 


Tapi paling banyak kat kedai used car ni kereta Honda yek. Kedai promote suruh ambil Honda Civic atau Accord. Tapi aku tak minat pulak jenama H ni. Rasa banyak sangat dah atas jalan raya Malaysia Ewah ewah... 

Jadi tak jumpa kat johor, balik ke Seremban. Lepas tu kan pencarian di sekitar Selangor dan KL pulak!!!
Haa ni antara sebahagian business card kami collect sepanjang pencarian kereta kedua ni... 

Bersambung...... 

Isnin, 25 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua



Lama aku pakai avanza ni since tahun 2007. Dari bujang, dah kahwin sekarang anak dah tiga orang. Yang sulung dah darjah 4. Kira inilah satu2 nyer kereta kami pakai untuk pergi kerja, ke sekolah, berjalan2 dan shopping barang.

Qaireen nak drive avanza ker?? hehehe
Budak kecik ni dah darjah 4 dah tahun ni. 

Bila usia kete dah masuk 12 tahun, banyak part yang asas perlu diganti contoh macam bush, lower arm. Tapi enjin masih tip top. Masih ok, dan pemanduan pun jadi soft dan lancar. Tak pernah ada masalah besar sepanjang pakai kete hijau ni. Memang aku hanya servis di toyota servis dari awal sampai sekarang.

Mula2 gatal2 juga usha tengok kat showroom Toyota tu. Ada Altis, Innova, C-HR, Harrier. Tapi harga dia amboi semuanya RM100k ke atas. Huhuhu. kalau kira-kira kita bayar seribu lebih untuk installment sebulan.

Bukan apa, kalau bayar installment dah seribu lebih, mana lagi duit nak allocate untuk maintenance, service, insurans dan roadtax. Semua tu juga kena fikir woooo. Jadi aku target nak cari kete tak lebih dari 70k sahaja harga body dia. tu tak termasuk charges2 yang lain.


Bersambung....


Khamis, 14 Februari 2019

Happy birthday Qaireen 10 years

Kira lambat update sebab kami sambut hari jadi pada 31 hb Januari 2019. Jadi harijadi share dengan ibu confirm meriah ler sikit. Beberapa kali celebrate daaaa... jangan jeles kui kui kui...

Kek harijadi Qaireen dan ibu.

Yang paling excited sebenarnya Ilhan sebab favorite dia makan kek. 

Bila budak tak makan kek kena potong kek ahahaha !!

Lepas tu celebrate kat KFC pulak. Amik set bufet. 

KFC memang favorite semua anak kecil. Ibu ayah biasanya takde mengidam nak makan ayam pun, semata2 nak bagi anak seronok nak makan ayam. 

Terutama Ilhan bersungguh makan ayam, potato dan cheezy wedges. 

Ayah pun ikut ecxited makan. 

Itu celebrate kat rumah sendiri, Sendayan.

Balik Batu Pahat, sambut sekali kat sana. Makan besar pulak macam sambut Tahun Baru Cina pulak. 

Makan kat kedai tomyam, tapi udang galah dia perghhh besar betui.. 
Ayah booking dah order dulu petang tu, kalau tak maunyer menunggu sejam nak makan. 

Ikan siakap masak tiga rasa, sweet sour dan stim. 

Uwan layan cucu dia makan. 
Pasai Qaireen baru pulih dari deman viral, dia request nak makan bubur ayam dulu. Lepas tu baru berselera makan nasi dengan siakap sweet sour. 

Tu dia!! Selepas sejam hah!. Ni pinggan aku ler tu hehehe. Dahsyat tak ngeh ngeh ngeh,
Alhamdulilah kenyang... 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...