Pages

Selasa, 26 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua || Part 3

Kalau pergi area Kajang, Jalan Semeyih dan Sungai Besi, pergh.... Lagi dahsyat used car diorang. Jenama yang hebat2, kalau nak cari kereta yang bawah 5 tahun memang berlambak.

Ni kat area padang golf  Sungai Besi, lagilah berpeluh nak mencari. Banyaknyer!!!!

Korang bayangkan dari pagi sampailah ke petang kami pusing2 cari. Penatnyer tak terkata... Last2 balik Seremban, rehat dulu. Sebenarnya target kitorang nak cari jenis SUV, pilihan dia adalah Mazda CX5. Tapi tak sangka kete ni hot jugak!! Sebab rupanyer ramai orang mencari... Lepas aku tengok kete, confirm ada turn orang lain menunggu nak test kete tu jugak. 


CX5 2015, jenis lama punya version yang dah ada dalam pasaran used car. Jadi kegilaan orang ramai sekarang ni. Dah ler model ni tak banyak dalam used car market. 


Memang dah nampak adalah dalam dua, tiga pilihan masa pusing2 test drive. Jadi kami plan next time boleh query yang tu kot. So balik Seremban dulu, kesian anak2 kepenatan follow kami. Kena bincang macamana. Harga pun memang RM80k++ tak dapat turun lagi memang harga pasaran dia. 


Bersambung.......



KIsah Beli kereta kedua || Part 2

Jadi bermulalah misi mencari kereta kedua. Sebenarnya aku dah test drive kereta proton persona tahun lepas. Ok jugak lah kete tu sesuai untuk family car. Dan harga dia pun mampu milik. Sebab dalam 60k ++. Tapi tak tau lah lepas balik test drive tu, krik krik krik... senyap pulak aku tak pikir kete lagi lepas tu hahahaha. Agaknya dah puas kot bawa uji kete baru :P

Lama lepas tu dekat setahun baru tergerak nak cari kete lagi... uihhh lamanya peram. 
Mula2 cari kat Batu Pahat. Dah cuba kete baru Innova, Altis. Lepas tu test pulak kete terpakai. Nissan pun ada try. Pusing2 merata cari dan pandu uji. Lepas tu penat tak payah ler cerita. Pening juga kepala nak cari kete terpakai ni huhuhu. Banyakler kertas kira2 bawak balik rumah, ejen kete dah tolong kirakan. 


Toyota Altis tahun 2015, masih baru tapi macam bumper tak ori. Mungkin ada orang hentam dari belakang tu ngeh ngeh ngeh.. 

Yang Altis tahun 2013, tapi enjin power 2.0V tu!!


Kereta baru, lagi besar installment dia... 
Yang ni memang tak mampu huhuhu. Rasa2 installment lebih RM1k tak payah lah nak tenung lama2 


Tapi paling banyak kat kedai used car ni kereta Honda yek. Kedai promote suruh ambil Honda Civic atau Accord. Tapi aku tak minat pulak jenama H ni. Rasa banyak sangat dah atas jalan raya Malaysia Ewah ewah... 

Jadi tak jumpa kat johor, balik ke Seremban. Lepas tu kan pencarian di sekitar Selangor dan KL pulak!!!
Haa ni antara sebahagian business card kami collect sepanjang pencarian kereta kedua ni... 

Bersambung...... 

Isnin, 25 Mac 2019

KIsah Beli kereta kedua



Lama aku pakai avanza ni since tahun 2007. Dari bujang, dah kahwin sekarang anak dah tiga orang. Yang sulung dah darjah 4. Kira inilah satu2 nyer kereta kami pakai untuk pergi kerja, ke sekolah, berjalan2 dan shopping barang.

Qaireen nak drive avanza ker?? hehehe
Budak kecik ni dah darjah 4 dah tahun ni. 

Bila usia kete dah masuk 12 tahun, banyak part yang asas perlu diganti contoh macam bush, lower arm. Tapi enjin masih tip top. Masih ok, dan pemanduan pun jadi soft dan lancar. Tak pernah ada masalah besar sepanjang pakai kete hijau ni. Memang aku hanya servis di toyota servis dari awal sampai sekarang.

Mula2 gatal2 juga usha tengok kat showroom Toyota tu. Ada Altis, Innova, C-HR, Harrier. Tapi harga dia amboi semuanya RM100k ke atas. Huhuhu. kalau kira-kira kita bayar seribu lebih untuk installment sebulan.

Bukan apa, kalau bayar installment dah seribu lebih, mana lagi duit nak allocate untuk maintenance, service, insurans dan roadtax. Semua tu juga kena fikir woooo. Jadi aku target nak cari kete tak lebih dari 70k sahaja harga body dia. tu tak termasuk charges2 yang lain.


Bersambung....


Khamis, 14 Februari 2019

Happy birthday Qaireen 10 years

Kira lambat update sebab kami sambut hari jadi pada 31 hb Januari 2019. Jadi harijadi share dengan ibu confirm meriah ler sikit. Beberapa kali celebrate daaaa... jangan jeles kui kui kui...

Kek harijadi Qaireen dan ibu.

Yang paling excited sebenarnya Ilhan sebab favorite dia makan kek. 

Bila budak tak makan kek kena potong kek ahahaha !!

Lepas tu celebrate kat KFC pulak. Amik set bufet. 

KFC memang favorite semua anak kecil. Ibu ayah biasanya takde mengidam nak makan ayam pun, semata2 nak bagi anak seronok nak makan ayam. 

Terutama Ilhan bersungguh makan ayam, potato dan cheezy wedges. 

Ayah pun ikut ecxited makan. 

Itu celebrate kat rumah sendiri, Sendayan.

Balik Batu Pahat, sambut sekali kat sana. Makan besar pulak macam sambut Tahun Baru Cina pulak. 

Makan kat kedai tomyam, tapi udang galah dia perghhh besar betui.. 
Ayah booking dah order dulu petang tu, kalau tak maunyer menunggu sejam nak makan. 

Ikan siakap masak tiga rasa, sweet sour dan stim. 

Uwan layan cucu dia makan. 
Pasai Qaireen baru pulih dari deman viral, dia request nak makan bubur ayam dulu. Lepas tu baru berselera makan nasi dengan siakap sweet sour. 

Tu dia!! Selepas sejam hah!. Ni pinggan aku ler tu hehehe. Dahsyat tak ngeh ngeh ngeh,
Alhamdulilah kenyang... 




Isnin, 28 Januari 2019

Anak kena Viral Fever

Anak aku yang sulung ni tak berapa gemor buat outdoor activities. Banyak duduk dalam rumah, baca buku, tengok tv. Yang rajin main di luar adik2 dia sahaja. Seperti biasa awal tahun ada acara sukan sekolah, merentas desa. Jadi dia pun masuk acara rentas desa tu.

Masa training petang tu, malam dia ngadu kaki lenguh. Jadi aku sapu minyak panas. Balik kampung kat Johor mengadu lagi kat Wan dia. Wan dia tolg urut sapu minyak panas.

Bila hari merentas desa, larian start jam 8 pagi. Qaireen makan roti habis sebungkus nak bagi tenaga punya pasal. Tup2 tengahari masa aku nak amik Umar dari sekolah husband call cikgu bagitau Qaireen tak larat nak sekolah KAFA. Jadi aku amik dia balik sekali. Umar tolong bawakan beg dia. Longlai je, air mata keluar meleleh. Tak cakap apa2. Dalam kete senyap je. Bila tanya, dia cakap penat...

Petang tu balik dari taska pun sama, tak larat. Jadi besok dia tak pergi sekolah memandangkan badan dia tak larat. Pergi klinik doktor suspect denggi sebab ada beberapa pelajar kat Sendayan kena deman tu lepas cross country. Doktor bagi ubat tahan sakit dan panadol. 

Deman dia terus on off selama beberapa hari. Last2 hari ketiga tak ok lagi, lepas jam 12 tengah malam suhu badan dia panas sangat. Jadi husband bawa dia ke Hospital Tunku Jaafar. jadi tarikh 21 Januari admit Wad pemerhatian lepas tu pagi tu akhirnya masuk wad Kanak-kanak pulak. 

Hari Pertama. Deman masih berpanjangan suhu tinggi, darah dah amik. Alhamdulilah bukan Denggi. Risau jugak kena denggi huhuhu. Mak ayah datang melawat kebetulan diorang baru balik dari Banting. 

Hari kedua dah bertambah ok. Ubat bagi empat jam sekali. Huu aku bagi lapan jam sekali kat rumah. Sekali doc arahkan bg 4 jam sekali. So kejap2 makn ubt. Kejap2 nurse dtg bg makan ubat. 

Petang tu dah ok, boleh duduk borak2 macam biasa. 

Makan pun berselera. Datu peket roti jala dia sorang2 je yang abiskan.

Kat HTJ ada sekolah dalam hospital. Cikgu datang untuk mengajar kanak2 yang tak dapat bersekolah sebab masuk wad. Jadi hari ni dia belajar Bahasa Inggeris.



Depan kubikel dia ada bilik bacaan, jadi banyak juga buku boleh dibaca nak hilangkan boring.

Pukul lapan malam doktor round lagi. Kali ni kena puasa start 2 pagi sebab nak buat ultrasound besok. Tengok bahagian organ dalam pula. Sebab Qaireen ngadu abdomen sakit jadi doctor surgikal nak pantau kalau ada kesan masa dia operate time baby dulu. uii risau juga,.

Budak kecik ni nama dia Firash. Lagi lama dia berkampung dalam wad ni. Kesian dia boring sorang2 sebab mak ayah dia kerja. Selalu datang katil Qaireen sembang2 dan ajak main sama. 

Main game jelah, nak main playground kat luar confirm guard tak bagi. 

Besok pagi lepas ultrasound, cikgu datang pulak. Ramai cikgu dia, tukar ganti. Bagi latihan dan tgk video. 

Cikgu balik ada bagi kerja rumah. Qaireen bising letih kepala nak tidur lepas buat latihan tu hahaha.

Petang cikgu lain datang pulak. Bagi latihan lagi huhuhu, "penat otak Qaireen" bising budak ni. 
Ala kamu tak sekolah dekat seminggu dah, nak letih apanyer kui kui kui.. 

Lepas scan pagi tu,  result pun keluar petang tu. Doc cakap tiada masalah apa2. Deman viral, sambung makan ubat empat jam selama dua hari kat rumah.  Yeahh lega, Alhamdulilah. So boleh discaj wad lah pada 23 hb Januari. Kena rehat sehari di rumah. Petang tu jam 6 pm husband datang amik kita. Maka selesailah sudah percutian 3 hari dua malam di wad HTJ ni. Sekian....




Jumaat, 11 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V3

Sekarang dah hampir siap 70% tiles dan tembok. Disebabkan apek yang kerja buat tiles tu dah tu, 50 tahun rasanya. Jadi kerja dia agak slow sikit. Letih wooo kalau tengok dia buat.

Yang ni bukan apek buat tiles tu, ni Ah Kong kontraktor yang upah apek tiles buat kerja kat rumah kami. Dia tengah lap, kilatkan tiles dah siap. 

Nampak kemas, tapi husband kata macam senget sikit. Besok dia bukak balik kasi tegak semula. 

Tembok dah selesai letak tiles. Tembok depan jer. 
tembok belakang pakai cat sudah, banyak duit wooo nak pakai. 

Paip air dia dah bawa ke tepi sikit, nak buat lubang air kat bawah tu nanti. 


Tu jela serba sikit progress kerja diorang dalam minggu ni, lambat nyer nak siap 

Jumaat, 4 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V2

Hari ni kontraktor dah siap naik bata untuk tembok depan dan belakang rumah. Hahaha gelak besar tengok batang paip terjulur macam tu, buruk aiih. Tapi nanti dia potong kasi pasang paip baru lagi elok.

Tanah pun dah siap simen. Nampaknya takde lagi masalah becak. Tak ada chance Ilhan nak main tanah dengan car dia. 

Part tengah ni pun dah siap disimen. 

Ni yang dia cakap kasi lurus sampai belakang. Sama rata. Baru kemas. Sebelum ni tiles developer pasang kedudukan menyerong....

Kat belakang dah naik bata, jadi tembok batu so jiran belakang tak boleh intai depan yea, haip!! Hahahaha gurau jer.

Pagar lama tu letak tepi dulu nanti dah siap kita jual kat kedai besi. Dapat duit top up mana kurang keh keh keh. Baru perasan mangga dah nak masak kat pokok tu. 

Minggu depan ler nanti pasang tiles ye. Lemau betul nak tunggu kontraktor siapkan kerja. 

Kebetulan banyak batu kelikir lebih2an, jadi aku suruh bawa masuk dalam laman. Jadi masa cuti ujung tahun, kitorang abiskan masa mencangkul ratakan tanah buang rumput. Pastu top up atas tanah tu dengan batu2 tu ler. Sakit pinggang mencangkul, macam jadi buruh kasar dah. 

Puas hati, amacam nampak ok sikitlah - tu agaknya Ilhan fikir ye tak kui kui kui. Kalau tak nampak semak je rumput meliar hidup kat situ huhuhu. 

Batu dah abis tinggal pasir je. Pasir pun pasir lah. Janji tanah dah boleh sama level ketinggian dia. Kalau tak, air asyik bertakung kat situ.... 

Budak ni takde lagi chance nak raduk lecak kat situ. 

Last2 dia raduk pasir jelah. tolong ratakan. Kete dia tukar jadi bajak dah huhuhu. 




Khamis, 3 Januari 2019

Perbaiki laman rumah V1

Sejak dah pasang awning, rumah dah jadi teduh sikit. Cuma bila hujan lebat, akan jadi becak di setengah2 kawasan atau ruang2 halaman rumah. Lagipun laman rumah kami tak beberapa rata tanah dia. Jadi dah kira2 dan tunggu komisyen berbulan2 lamanya (ahahaha) akhirnya baru dapat laksana misi untuk baiki laman rumah kami ni.

Ruang ni nak tambah tiles je. Aku cadang nak buat pakai batu cuci dan tiles outdoor. 

Kat sini lagilah macam bendang pasai air hujan turun semua tala kat sini. Syok Ilhan main lecak dengan kereta sorong dia huhu. So kita korek buang tanah.  Lepas ni ganti batu cuci dan tiles. 

Kena pecahkan tiles yang sedikit tu nak bagi sama rata. Kawasan ni dah ada bumbung jadi aku plan nak letak kerusi dan meja outdoor lepas tiles siap pasang. Berangan ye, berangan.... 



Buat tanda had mana kita nak pasang tiles. Kontraktor kata pasang tiles kasi lurus sampai belakang terus. Biar sama, baru cantekkkk. Ye cantek juga duit dia huh!!

Tapi memang aku harap boleh buat sampai abis belakang, sebab kalau hujan lebat air melimpah2 tak sempat keluar dari laman confirm air masuk pintu belakang rumah. Pintu pun dah reput weiii. Jadi nampak gaya pagar kena buang. Naik bata ganti tembok batu.

Nak kena tambah awning belakang ni lepas tambak tanah dan pasang tiles. Huhuhu duit lagi. 

Nanti bersambung lagi, aku update gambar progress.......




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...