Pages

Selasa, 27 Ogos 2019

Pesta Musang King di Hijayu Aman, Bandar Sri Sendayan

Hari SAbtu 24 Ogos 2019, ada Musang King Marathon kat Hijayu Aman, Bandar Sri Sendayan. Ini kali keempat Matrix buat pesta durian musang king ni. Dan inilah julung2 kali pertama kami datang ke pesta ni.

Hari terakhir nilah baru nak datang sebab memang nak tengok meriahnya event ni. Ni nak penuhkan hasrat anak2 nak join event ni dan makan durian. 

Jadi jam 11.00 pagi baru kami gerak keluar rumah. Ejen aku ada bagi gambar pukul 10.30 pagi dah ada orang beratur dah amik kupon nak makan durian dan aiskrim. Fuiyooo awalnyer!! Sampai kat sana mak aiii, banyak dah kereta berderet parking kat sepanjang jalan di sekitar Hijayu Aman. Memang kena menapak ler jawabnya. Husband turunkan kami di depan jalan masuk, suruh kami masuk dulu.

Nah, masuk je kat area pintu guard beratur panjang manusia. Ni beratur untuk pendaftaran dulu yek. Bukan beratur nak ambil durian kui kui kui... Tu depan tu khemah pendaftaran. 



Hah ke sebelah kanan tu baru khemah durian musang king. Kena daftar amik kupon, lepas tu beratur sekali lagi kat khemah durian untuk ambil duriannyer.... Kat dalam gelanggang tu tempat main bubble dan trampoline.  

Anak2 sabar je beratur sebab nak makan durian mahal kan kui kui kui. 

Beratur sebenarnya tak lama. Kejap jer bergerak. Laju je. Dah nak sampai depan khemah. 

Tengok belakang, uiii makin panjang dah orang beratur. Dah lepas pondok guard dah. 

Ok ni adalah agenda event hari ni. Duriang ada 400kg jadi memang banyak untuk diagihkan pada orang yang datang. 

Husband masa ni dah sampai dan beratur sekali. Jauh dia menapak sebab kereta penuh je sepanjang jalan huhuhu. 

Dah dekat dah...

Uncle yang pakai baju putih ni aku rasa mesti semua pesta musang king Sendayan ni wajib dia datang. Siap pesan kat husband aku,"Jangan makan durian dulu. Pergi booth aiskrim, minuman dan sandwich sebab itu cepat abis lagi. Itu durian memang banyak punya oo. Selagi diorang pass kupon memang cukup untuk semua makan"... Dia releks jer minum air dulu. Confirm dah selalu sangat join event ni ahahahaa.


Actually kami dah daftar awal sebab dia bagi scan qr codes masa beratur. Isi siap2 jadi depan kaunter terus tunjuk je dah siap daftar. Then dia akan bagi beberapa keping kupon. 

Ok beratur sekali lagi nak amik durian. Apa2 pun amik durian dulu pasai anak2 tak sabar nak makan durian. 

Busy pekerja ladang durian tu kopek durian. Pakai alat pembuka durian jer, memang laju dan pantas uolls. 



Ambik gambar sat... 

Dah susun2, tinggal nak amik.. 

Banyak lagi ni... Amik sebakul bawa balik rumah boleh tak??! 

Umar tak sabar dah nak makan durian musang king. 


Akhirnya.... 
Aku dapat dua pax sebab bawa Qaireen dan Umar.
husband dapat satu pax. 

Lepas tu amik juga buah kelapa, dragon fruit. Tapi malas nak amik banyak2 sebab tangan un dah penuh huhuhu. Tak boleh ketik gambar dibuatnya.

Ok kita makan lah apalagi.. 

Makan....

Durian ni rasa pahit2 payau sikit... 

Makan dua ulas je cukup, yang lain bagi makan kat anak2. 

Minum air kelapa pulak..

Makan sampai comot!

Uiii sedapnyer Ilhan makan.... 

Lepas makan, Qaireen nak buat penanda buku pulak. 


Pilih satu lukisan dan warnakan cantek2... 


Dah siap nanti dia akan clamp buat badge dan jadilah penanda buku. 

Boleh simpan buat kenangan... Makan duiran dapat buat penanda buku ahaksss. 

Lepas makan aiskrim ronda2 pusing tengok showhouse kat situ. Ini rumah bukaan dia 20 x 75 sqft. Harga untuk penjawat awam dia bagi lepas diskaun RM511k (intermediate).


Lepas makan aiskrim, kita tunggu ayah datang ambil pula. 

Umar geram nak bawa balik bendera tu. Iss mana boleh.. 

Show house di Hijayu Aman dah boleh datang tengok. 


Kalau nak tengok dan tanya atau bincang berkaitan pinjaman ke kelulusan ke kelayakan permohonan pembelian perumahan boleh contact ejen Matrix tertera di bawah ni. Servis dia memang top dan terbaik!!


CK 016-901 8876



Rabu, 21 Ogos 2019

Minum Chatto Bubble Tea PERCUMA

Ini first time kami minum bubble tea. Tak pernah minum sebelum ni sebab takut rasa dia manis sangat. Lepas tu bila Public Health tulis kandungan gula dia memang menakutkan ahahaha!! Tapi disebabkan OSK di Iringan Bayu bagi minuman ni percuma, jadi apalagi rebut peluang untuk rasa kan!! Kah kah kah. Hilang takut nak minum kan... Bubble tea ni produk dari Chatto Malaysia


Register dan tulis nama, dia bagi kita sign dan tulis ucapan KEMERDAKAAN kat board tu. 

Ambil gambar dulu.  Lepas tu staf dia bagi 3 sticker untuk dapatkan minuman bubble tea tu kat kaunter. Mudah jer... 

Nampak banner ni terus teruja!!


Dapat percuma, buat apa beli ahaha..
Aku amik Charcoal Pearl Oolong Tea.

Ada 4 pilihan, boleh ambil 3 cups aje, nak rasa semua tak dapat ler. 


Umar ambil milk tea campur dengan cincau.

Qaireen ambil milk tea campur caramel dan puding. 

Ok minum, hm sedap ker tu???
Yang belakang tu muka laki aku tengah stress tengok harga rumah hahaha!!


ilhan tak nak minum, nak main jer...

Eh dah abis minum ker?

Tak abis pun diorang minum, sudahnya aku dan husband juga kena habiskan. Mujur 3 cups jer... Rasa ok, sekali rasa cukuplah. Nak rasa jer kan. Takde pun teringat2. Tapi yang aku minum tu memang ok, tak manis sangat pun. Milk tea yang cincau pun sama. Tapi yang Qaireen punya memang maniiiisss giler, potong kaki punya. Aku dan husband tak boleh telan jadi mmg tak abis beb. Huhuhu. 




Little Ocean Explorer di Bandar Sri Sendayan

Actually aku tau aktiviti ini bila Matrix gantung banner di sepanjang jalan dalam Bandar Sri Sendayan. Jadi disebabkan anak2 excited nak join program jadi aku pun buka FB Matrix dan register pada link yang mereka berikan.

Memandangkan ianya dekat di kawasan rumah kami jadi- why not kita joined, dah ler percuma, at least anak2 ada aktiviti untuk mereka berseronok sambil belajar explorer perkara yang baru. Jadi aku pilih tarikh 17 Ogos untuk program Little Ocean Explorer classes.

Jadi kelas ada empat segmen- 5 layers of Ocean, Sea creatures inthe Ocean, Ocean Pollution Scavenger Hunt and Little Ocean Explorer Badge. 

Sedikit poster yg dapat masa register nama pada pagi program tu. 
Kelas start jam 10.00 pagi, masa datang hujan lebat. Jadi aku drop Umar dan Qaireen dahulu depan Ara Sendayan Gallery. Suruh diorang just lapor diri, bagi nama. Dun worry ibu dah register jadi nama confirm ada. Jadi aku dan Ilhan tunggu dekat 10 minit dalam kereta bila hujan reda kami pun masuk ke dalam.

Bila masuk Qaireen dan Umar dah start aktiviti. Actually aku daftar juga nama Ilhan, tapi Ilhan memang pemalu. Suruh Ilhan pergi join dengan abang dan kakak pun dia tak nak. 



Segmen pertama- Ocean Pollution Scavenger Hunt.



So Ilhan buat apa?
Dia just look around dan tengok2 house miniature display dalam galeri tu. 


Ada makanan yang disediakan untuk parents dan kanak2 yang ambil bahagian. Bihun goreng, kuih muih dan air kopi dan teh. Bihun goreng dia memang sedap, aku suka sejak makan first time bila Matrix ada buat perlancaran unit baru tahun lepas kat sini. 

So kita minum dan makan dulu ye sementara tunggu abang dan kakak buat aktiviti mereka. 

OO oo ibu snap gambar saya tengah minum teh!!




Sekarang diorang tengah belajar buat lapisan ocean... oooo berlapis2 rupanya lautan kita ye. Nampak biru je eh hijau je eh- campur2 kot?? 





Lepas tu kita buat badge pulak, warnakan dan dia akan stamping. 

Qaireen khusyuk mewarna. Nak bagi cantik2 pada badge dia.


Oooo ok staf mereka tolong buat stamping. 

Tadaaaa. Badge dah siap.. Ini Umar punya, Patrick Star hahaha. 



So dalam pukul sejam lebih baru abis program, kids makan2 dulu. Lepas tu baru aku bawa anak2 pulang rumah. Hopefully Matrix akan buat banyak lagi program2 macam ini. Seronok bila bandar kita ada program yang bermanfaat untuk komuniti ambil bahagian. It was so fun... :)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...