Pages

Rabu, 3 Julai 2019

Raya Penutup 2019- Kunjungan saudara di Sendayan

Petang Ahad lepas, makcik aku, Mak Limah dari Batu Pahat dan keluarga anak2 dia call. "Mak Limah kat Estek ni, nak singgah raya rumah kamu boleh?? Ada kat rumah tak??"  OO mestilah boleh, kami ada jer kat rumah. Pastu Mak Chom pun call juga (mak sedara aku juga on da way datang ke sana juga). Ini termasuklah keluarga anak menantu dia semua sekali...

Penuh rumah dengan anak2 sepupu kami. 

Termasuklah anak kami juga ahaha. 


Apalagi, aku pun teruslah masak mee bandung dan me rebus. Kebetulan mak dah bawa pes tu banyak2, sebab aku yang request belikan kalau datang sini hehehe. Selamat... pantas... Cepat... Tapi yela kelam kabut tak sempat nak diperisakannya (nak bubuh sos dan telur pun lupa!!). Mujur ada daging, sayur dan udang huhuhu.

Cousin aku terlena kt sofa lepas makan mee bandung ahaks, 
Gamaknya ada buat mata rasa berat je nak lena kan lepas makan tu kui kui kui...

Anak Mak Chom yang kedua dengan husband dia. 


Dah selesaikan, kita borak2 dulu... 


Kira ni jela yang sempat, yang mampu kitorang sediakan. 

Harap tak serik ye datang beraya kat sini lagi. Raya pun hujung minggu jarang ada kat rumah sebab jemputan open house penuh merata tempat. Mujur minggu ni ada kat rumah sebab husband baru balik semalam dari kursus di Terengganu. Kalau tak memanjang je takde di rumah time hujung minggu tu. 


Ilhan pun happy lepas dari rumah nak main kat playground. Walaupun petang tu hari masih panas terik lagi huhuhu. 


Khamis, 27 Jun 2019

Kenduri kahwin kat BizMilla

Sabtu lepas 22 hb Jun ada kenduri kahwin anak saudara kepada bapa saudara kami (eh betul kan, ye kot) di One Point, Putra Height. Lokasi Bizmilla City Hall.  Fuhhhhh dahsyat.......

Konsep Garden......pelamin dia 

Canteeekkk....

Kosong lagi???
pasal kitorang orang yang pertama sampai hehehe sbb datang awal nak sampaikan kuih2 yang Mak Wah dah buat untuk majlis ni. Lagipun nak elakkan jem yang hangittttt huhuhu.
Alhamdulilah perjalanan lancar, dari Banting jam 10.00 pagi sampai jam 10.50 pagi. 


Sampai2 kita makan ler dulu... Tenang je kan makan orang tak ramai (takde pun...)

Qaireen makan daging masak hitam Bizmilla. Sedap.........!!

Bismillah, makan2...

Umar pun sama, sedap daging tu. Tambah lagi. Makan dengan Adam dan Afiq.

Paling mencabar nak amik gambar budak2 ni sebab bukan nak tengok kamera dan duduk diam..

Kena amik gambar spontan kot. 

Payah nak tengok kamera ek... hmmmm 

Hah gambar mak dengan mak Lang, kakak atas mak. 

Say cheesssss. 

Ilhan sibuk tengok DIDI dan kawan2 nyer

Disebabkan hari tu juga hari ulang tahun perkahwinan kami yg ke 12 tahun, maka kita pun tumpang juga amik aura kat atas pelamin ni ahahahha. 

Selamat Ulangtahun ke 12
Hamdan & Hasny
Semoga bahagia dan ceria bersama hingga ke jannah. 







Selamat Hari Jadi Umar ke 9

HAri jadi Umar jatuh 18 Jun 2019 yang lepas. Memandangkan hari tu di bulan posa Ramadhan jadi kita celebrate malam jela lepas berbuka dan budak2 abis kelas mengaji. Nk makan?? Dia request pizza atau KFC. Tapi sebab KFC dekat lagi dgn rumah dia setuju jer. Sbb nak chezzy wedges punya pasal. Giler kentang :))).

Saya dah 9 tahun tau!! 
Hm yela.... 

Best kan Qaireen pun boleh tumpang KFC sekali hehehe. 4 kali hari jadi, 4 kali juga kita boleh makan KFC bahahaha.

Nak amik gambar pun malu2 aiiiiii...

Muka ibu dan anak ahaha. 

Kan, first sekali dia hadap dan makan ialah chezzy wedges. Sekotak tu khas utk dia sahajaaa.
Lepas tu tak sentuh makan ayam dah kenyang, sabor jela. 

Qaireen macam biasa ayam dan kentang memang favourite dia. 

Ilhan suka makan kentang putar. Kesimpulannya anak2 dengan KFC memang tak boleh dipisahkan yeee





Isnin, 24 Jun 2019

Suasana Puasa dan Raya 2019 -1440H

Puasa dah abis dah berlalu... Aku baru terhenggeh2 nak update, sebab tu entry ni puasa dan raya sekali kui kui kui. Pasal raya tak abis lagi tau.. Ni masa shopping beli kerepek kat Parit Lapis Laman, Batu Pahat. 

Beratur nak bayar kuih dan kerepek. Sekali borong total RM102.00 sahaja... Murah! Murah Murah!!

Kuih toksah citer, berlambak wei.... Ko nak rasa apa, bentuk apa, banyak mana semua ada kat sini hah!!

Dah macam pasar borong, sebab sini ramai orang hantar untuk dijual. 

Stok kerepek2 untuk dijual. Ya Batu Pahat dan negeri Johor ni syurga kerepek ye bagi orang yang bukan johorian... 

Stok raya dah ready weii...

Ilhan tanya mana Nasi Arabnyer ibu?? Ceh tak puasa sibuk nak makan ye :)))

Yang ni masa nak buka puasa, beli nasi Arab Damsyik. Dah hujung2 nak abis puasa mula rasa malas nak masak teringin nak makan masakan Arab (tapi orang Malaysia masak) pulak dak hahaha. 

Pergh beratur tunggu giliran wei... 

Tahun ni kami beraya di Perak dulu, jadi plan balik awal 3 hari sebelum Hari Raya. Bertolak jam 10.00 malam, husband nak drive waktu malam sebab boleh makan dan minum kan.... Banyak juga berhenti sebab tak tau nak buat apa duk lelama dalam kete. 

Berhenti kat Tapah pulak, perkena kopi dan char kiew tiew dulu. Sahur siap2 ngeh ngeh ngeh. Budak2 ni boleh tahan tak tidur langsung. 

Wah terus segar bulat mata dapat kopi kan!! Hahaha walau jam dah pukul 1-2 pagi, RnR tetap meriah ramai orang dan kereta. Kami sampai Taiping dalam jam 3.00 pagi ++. 


Pagi raya, marilah kita bersalam salaman memohon maaf di antara satu sama lain... Syahdunya.............




Beraya bersama mak dan ayah di Perak. 

Inilah keluarga kecil kami... Tema warna hmm buah peach cicah belacan kot.. 

Gambar ni menunjukkan tak sampai suku jer cucu2 yang kebetulan ada di situ, ada ramai lagi ni. Kalau masuk memang tak muat gambar nk ambil huhuhu. 

Ibu, nak duit raya!!!

Ok2, sila beratur elok2. Hari ni pakcik Dan bermurah hati nak sedekah duit raya ye... 

Cucu sedara yang pertama ni, boleh panggil pakcik Tok Dan dah lepas ni.. 

Pengantin lama ni... bukan sampai antik lagi kah kah kah.!! Beraya kat rumah adik-beradik husband je pada hari raya Pertama. Satu hari dah abis pusing selesai beraya di Taiping. 


HAri Raya Kedua pulak, diorang plan nak makan nasi tomato .

Inilah muka2 chef yang terlibat aktiviti masak memasak aritu, aku tukang ambil gambar jer.. 

Wah dia masak, dia yang kata best??! Boleh gitew.....

Masak ayam goreng jer?? Belum, ayam ni belum dimerahkan lagi hehehe. 

Yang anak2 nyer mana, ya Rabbi pengsan tak sedar diri. Penangan penat beraya kan... 


Yeah  belum terlambat nak ucap SELAMAT HARI RAYA 2019 semua... 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...