Pages

Rabu, 6 November 2019

Kisah Kasut Bola Umar

Sebelum ni Umar request nak beli kasut bola. Dia selalu main bola kat padang futsal dengan kawan2 sejiran taman ni. Dan aku tengok main pakai selipar sampai selipar dia dah haus tapak dia. Dan kuku dia selalu patah, luka sebab sepak bola tu. Masa di Mydin dia mintak kasut tu harga dia dalam RM50.00.

Jadi ayah dia pun bagitau kasut sekolah dia akan belikan sebab tanggungjawab, tapi kalau kasut bola itu kehendak jadi kena kumpul duit mula dari hari tu. Sikit2 seringit dalam sehari. Dalam dua bulan boleh dapat RM50 dan beli kasut. Mula2 Umar komplen juga tak kan nak beli kena kumpul. Tapi last2 dia akur juga.

Selepas dua bulan, yeah dah cukup RM50.00 Tukar duit tabung dengan ayah dapat sekeping RM50.00

Kerana sekeping RM50 ni dia sanggup tak belanja habis duit dia. Pagi2 bagi duit belanja, Umar dah asing siap2 duit dalam tabung. Ni memang tahap kamikaze ni huhuhu!!

Then aku pun ada juga sumbangkan, kalau dia tolong siram pokok, sapu sampah dan basuh pinggan aku bagilah upah seringgit pada dia. Komisyen lah katakan. Macam Belalang lah pulak kena ambil upah buat kerja rumah hehehe. 

HAri yang dinanti-nantikan... Beli kasut bola :)

Pilih jangan tak pilih. 

Lega yek dapat beli kasut bola. Lepas ni jagalah kasut tu elok2. Beli dengan duit sendiri. 
Nampak muka puas hati dapat beli dengan duit poket sendiri kan.... So hargainya yek!!





Khamis, 31 Oktober 2019

Birthday Ilhan 4 tahun

22 bulan Oktober adalah hari jadi Ilhan Wafiq. Jadi macam biasa kami celebrate kecil2 saja dengan keluarga sendiri. Kegemaran Ilhan adalah ayam KFC dan kek. Memang betul2 favourite dia!! Punyalah suka kalau ada kek atau kita pergi ke KFC hahaha.

Disebabkan hari hujan dan lambat sampai ke rumah jadi kita just take away je hokey..

Selamat hari jadi... selamat hari jadi...





Yeah potong kek cokelat oreo. Ni beli kat Kedai kek Viral, sebelah politeknik PD jer. 

Yummy!!!

Berebut makan kentang putar dengan kakak dia!

Favorite Umar, cheesy wedges.  

Itu kalau sambut dengan family sendiri. Minggu lepas balik Batu Pahat sebab cuti panjang sempena Deepavali. Atuk dan Wan belanja beli kek untuk dia. Wah kek lagi. Tapi ni kek memang sedap pun. 


Happy dapat makan kek lagi!!




Kali ketiga, dua hari lepas baru jer sambut pulak harijadi untuk semua anak2 yang lahir bulan Oktober kat tadika dia. Wah tiga kali sambut woo!! Rezeki. Untung ler kamu nak.. Banyak nyer makan kek tahun ni kan huhuhu. Kalau ibu lah mesti muak dah..... 

Cikgu hantar gambar. Kek ni tadika Ilhan yang sponsor. 

Ramai2 potong kek, budak2 lahir bulan Oktober comey2 semuanya ahaha!!

Yang lainkek mak bapak sponsor hehehe aku tak beli sebab tahu Ilhan dah muak hadap kek jer..
Ni pun dah bnyk kek dah untuk satu kelas dia kan..


Selamat hari lahir Ilhan, semoga jadi anak yang soleh. Yang berjaya di dalam dunia dan akhirat. Ibu dan ayah sentiasa memberikan yang terbaik untuk anak2 semua. InshaAllah. 






Jumaat, 25 Oktober 2019

Makan Japan di Nippon Sushi

Hari Isnin kami amik cuti rehat, sebab penat dua hari ulang alik ke Port Dickson  (Sabtu dan Ahad) tak dapat rehat di rumah. Lagipun pagi ni ada buat appoitment service kat Mazda Centre di Rahang. Alang2 dah kat Seremban, makan tengahari kat Nippon Sushi di Seremban Gateway .

Sebenarnya dah banyak kali survey tempat ni, cuma takde masa nak pergi. Jadi kebetulan aku dan husband berdua je, jadi nak try rasa makanan Japan pulak. Banyak menu dia, lama belek2 kitab menu dia. Gambar okey2 nampak sedap belaka ahahaha!! Menu korang goggle, memang banyak.

Restaurant jangan risau, tanggung halal. Dibuka dan dibangunakan sendiri cawangan2 reataurant ini oleh usahawan Muslim wanita lagi, Puan  Siti Noraini Nuawi. 

 
Pengarah Nippon Sushi Malaysia, Puan Siti Noraini Nuawi. 

Wah En Hamdan ni teruja nak makan pakai chop stick ahaha!!

Air matcha (green tea) yang panas ni memang awesome. Memandangkan kami dah off sugar, jadi air teh ni memang sedap beb!! Dia bagi seteko lagi kau ahaha!! Top up banyak mana kita nak. 

Sushi silih berganti. Tapi kami tak makan sushi kat sini. Hah kami nak makan dishes yang lain. 


Cantik, kemas dan bersih restaurant dia. Kami pelanggan pertama pun ahahaha. Jam 11.30 pagi dah masuk sebab nak makan awal.Staf dia cakap kena tunggu lagi 5 minit nak setup, kami"no problem'! Nak pilih makan pun amik masa beb, banyak menu dia. 

Ok aku pilih Tan tan spicy karage ramen. (Chicken)

Makanan ni semuanya dihantar guna robot.

Husband pilih Beef Tepanyaki set. Kami tambah Rib Eye Teriyaki. 

Banyak protien dan lemak sebab diet Ketogenik (kecuali mee dan nasi). Kira hari ni hari 'cheat day' kami lah... mua mua mua. Kami tak ambil sushi pun, just ambil sepiring moici. Macam kuih koci, kuih tradisi Japan ni pakai beras pulut inti red bean dan peanut. Rasa dia manis, orang tak suka manis memang tak payah makan lah. Enjoy our food, yummy yummmy yummmy......

Dan total harga makanan dub dap dub dap. 

Oklah, rasa makanan dia memang sedap. Daging dia lembut, tak kering. Yummy. Boleh makan lagi. Datang lagi?? Mestilah datang, kali ni nak bawa anak2 cuma Ilhan je aku risau sikit, karang dia sapu BERTERABUR ler semua pinggan sushi atas covenyer tu nanti hahaha!!




Berkelah di Port Dickson dengan Anak PA

Aku dah beberapa kali jadi Penasihat Akademik (PA) dekat 3 buah politeknik. Biasanya jika dah nak tamat belajar mesti akan buat jamuan special dekat hotel ker untuk celebrate diorang. Anak PA aku pelajar Dip. Kej. Mekanikal dah tamat semester lima. Jadi semester depan mereka akan buat Latihan Industri. Kiranya sem ni last diorang kat poli ni. Apalagi diorang banyak kali request sebelum ni untuk buat jamuan makan2 ker untuk raikan sebab aku tak pernah buat pun huhuhu teruk kan sebab takde masa wei... .

Jadi bagi memenuhi permintaan mereka, setlah tarikh 20 hb Oktober ni untuk majlis jamuan di Pantai Port Dickson. Memula ingat nak makan je kat Restoran Nasi Arab ke, Steamboat ke hahaha tapi sekadar makan je macam boring sebab tak boleh buat aktiviti2 lain pulak. Jadi aku bahagi2 tugas untuk ajk makanan, BBQ, sukaneneka dan kutip duit.


So pagi2 Ahad tu, kami dah datang ke Telok Kemang. Anak2 excited nak pinik dan mandi laut. Pastu budak2 PA message "Puan kita tukar lokasi, ke Batu 4".. pulak dah. Sampai2 aku terus bentang tikar dan setup makanan dan air. Masa ni dah jam 9.30 pagi 




Aku bawa karipap dan kek 2 biji untuk diorang. Makanan pagi dan tengahari diorang dah tempah hasil kutipan duit daripada pelajar yang nak ikut serta dalam perkelahan ini. 

Kek ni aku beli sebab anak2 aku suka makan pun ahahaha. 

Yang dapat join adalah dalam 14 orang daripada 23 pelajar DKM5C. Ini termasuk seorang bekas pelajar aku dari Politeknik Ibrahim Sultan, Hilman. Hilman ni masa sem 3 dapat tukar ke poli JB, pastu cakap kat aku tak nak pindah. Issh mana boleh, nama kamu dah daftar di sana daa... Kesian tapi takpe jamuan akhir boleh jer join dengan rakan2 lain. 

Makan pagi dulu, ada nasi lemak dan bihun goreng. Diorang dah tempah kat Taman Poli. Tengahari nanti pulak tempah untuk makan nasi goreng kampung. 

Husband setup api bakar. Dia ajar kelas Mechanic of Strength kat budak2 PA aku masa diorang dalam sem 3. Aku je tak dapat nak ajar apa2 dalam kelas DKM ni sepanjang diorang kat poli ni. Tak pernah dapat kelas diorang ni dalam jadual waktu. Kira nasib baik juga korang tak jumpa aku time kelas yek :)))

Ok, pasal bakar ni jangan tiru macam diorang buat, salah sebenarnya. 

Dan tak samai 30 minit dah kena kompoun dengan MPPD. Memmang takde tempat membakar sebab kami tukar lokasi last minute. Kalau tak aku confirm bawa tempat bakar BBQ kat rumah. Sebab peraturan kat pantai peranginan tak boleh bakar tanpa alas. Hilang mood happy kejap budak2 ni. Tapi lepas tu ok lah balik. 




Sementara nak tunggu makanan ayam dan sosej dibakar, kita buat dulu aktiviti sukaneka. Mula2 sekali main game Dodgeball. 

Korang pakat2 ler main, aku cuma jadi pemerhati. 

Main dodgeball sampai tercungap2 budak ni. Macam takde stamina langsung aiiiii... 

Lepas tu aku perhatikan anak2 sendiri pulak, anak2 nak mandi laut. Lepas tukar baju, diorang semua terjun dalam air. 

Seronok mandi laut yek, selama ni asyik mandi kolam je kan... 


Tak tau ler apa yang Umar gali pasir tu dalam, nak buat kubu agaknya. 

Husband aku duduk kat pantai tolong tengokkan anak2 PA ni. 

Diorang ni main dodgeball je dah kepenatan, tak main game lain dah. Nak makan ayam pulak. 


Qaireen timbus Ilhan, Ilhan suka pulak tu. 





Lepas tu baru makan, nasi goreng berlambak gila. Banyak betul akak caterer tu masak dan bungkuskan. 

Amiklah gambar dengan anak2 buah PA. Aku tak pernah bergambar pun dengan diorang ni. Skema tak aku kan! kan! kan! Hahahaha


LAst sekali aktiviti mandi laut dan naik banana boat. Aku tak join pun, husband yang ambilkan gambar. Tak kuasa aku nak ambil ahahaha!! Dah panas terik. 

Hm tempek ler kat sini aksi anak2 PA aku ni. Masa ni dah 12 tengahari lebih, panas lit lit. Diorang baru lepas naik banana boat. Panas gila mandi pantai masa ni hahaha. 

Lepas ni rasanya jumpa masa korang ye dalam konvo tahun depan nanti, semoga berjaya dan success dalam kehidupan pekerjaan di luar sana.  


Tamat jam 1.00 petang program, hopefully semua anak (kira anak sendiri dan anak PA) puas hati dapat berkelah dan mandi kat pantai yek. Mummy nak balik dah, abis muka aku gelap kena sunburn!! huhuhu. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...