Pages

Khamis, 26 Disember 2019

Jalan-jalan Kuala Lumpur 2019 Vol 1

Dah hampir hujung tahun 2019, lagi beberapa hari lagi nak masuk tahun 2020. Jadi aku ambil cuti hujung tahun bersama husband dan decide nak bawak anak2 jalan2 sekitar KL je. Saja bawa jalan ke Tugu Negara sebagai permulaaan lawatan pagi tu. Rasanya tempat ni yang aku pergi sekarang ni tak popular dah bagi anak2 zaman sekarang. Patrotik ibu ni kan!! kan!! kan!!

Pintu masuk ke Tugu Peringatan Negara Malaysia. 

Umar excited tengok Jata Negara. Dia suka dan pernah kumpul dan lukis bendera dan jata negeri2 dalam Malaysia.

Kat depan pintu masuk ada tugu senarai nama perajurit Malaysia dan British yang telah menemui ajal ketika bertempur dengan komunis pada zaman darurat. 



Sejarah berkaitan pembinaan tugu negara. 



Dulu aku pernah ambil gambar kat sini. Dalam 30 tahun dulu hehehe. Sekrang giliran anak2 pulak dengan suami. 





Masih lagiberdiri teguh bertahun2. Pernah juga kena letup dibomkan oleh komunis tapi diperbaiki semula. Dengan patung tugu diorang nak khianat kan!!

KAt sini banyak pelancong luar je kan. jarang nampak anak tempatan dah nk jalan kat sini. Banyak pergi tempat2 moden macam KLCC, Putrajaya, menara KL ke shopping complex jer. 

Tak bawak stick jadi tak dapat ambil gambar satu family huhuhu.. 

Ok kita jelan ke tempat lain pulak. 


Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...