Pages

Khamis, 13 Februari 2020

Alhamdulilah... Rezeki tahun 2020

Tak disangka sebab perkara ni tak dirancang. Tiada persediaan rapi sepenuhnya ketika masa memohon. Sebab tak terfikir pun nak mohon.

Kisahnya bermula-permohonan kenaikan pangkat ni telah lama ditutup dan beberapa bulan lepas tu, tup tup dibuka semula. Puncanya, tiada sambutan daripada pemohon2 dalam institut politeknik dan KK. Jadi permohonan telah dibuka kali kedua. Second batch!! Kami telah dipanggil dan disuntik semangat untuk memohon.  Yeeahhh!! Dengar tu sampai kena suntik hah hehehe... Siap puan TPA tanya - go through one by one .. "Apasal tak nak mohon naik pangkat?!!" Kitorang kena menjawab ler dalam bilik mesyuarat tu ...  


Kita telah terima memo untuk hadir dalam satu perjumpaan di bilik mesyuarat. Adalah macam sesi suai kenal antara pegawai2. Maklumlah masa ni kami baru dapat Timbalan Pengarah Akdemik yang baru, dia seorang doctorate... 

Okey, nampaknya  TPA dah terangkat2 tangan dia masa perjumpaan ni hahaha. 

Puan TPA telah dipertanggungjawabkan untuk mengalakkan pegawai2 berkenaan memohon kenaikan pangkat siri kedua ni. Concern, dia nak tahu sangat kenapa kami semua tak nak memohon pun. Aku rasa permohonan siri pertama lepas- department aku, seorang je yang mohon. Macam tak laku jer permohonan naik pangkat tu kan!! Hahaha.


Ni barisan  pegawai pakar yang otai dari Politeknik. Meraka telah dilantik untuk mengkaji, mengupas dan menyelesaikan permasalahan ini hahaha!!

Mostly kebanyakan pegawai tak nak memohon kerana takut dipindahkan tempat kerja kalau naik pangkat nanti... uiii takut wei kena pindah. 

Jadi senang citer biarlah duduk mereput je kat sini, janji tak pindah tak kacau sesiapa kan....  Ada juga pegawai nak politeknik balik semula kepada skim perkhidmatan lama berdasarkan time based. Tapi itu memang mustahil kata Timbalan Pengarah. 

Sampai turn kat aku pulak, aku nak bagi alasan apa ye?? Nak cakap dah level comfort zone lepas tu malas nak pikir huhuhu. 

Last2 aku bagi tau "ada dokumen dan fail yang masih tak lengkap ....." 


Tu dia!! Macam2 kena buat, kena sedia dan kena semak. Tak ke semak dibuatnya. Dah ler tempoh dia tak sampai tiga minggu huhu..

Selepas tu kami dikehendaki menghadiri bengkel kecemerlangan untuk persiapan memohon naik pangkat. Maka bermulalah sesi penyediaan fail, kertas penulisan, penyelidikan, dokumen2 berkaitan kenaikan pangkat. Masa tu, pensyarah pakar dan berpengalaman yang dilantik terus bantu kami memudahkan permohonan tersebut. Yang mana pegawai2 yang datang masa perjumpaan hari tu berminat, boleh join the program. Termasuklah aku... 

Punca aku mohon sebab ada bimbingan dan bantuan dari pihak atasan dan pengurusan. So kita  mestilah berbesar hati dan rendah hati kerana mereka ni sudi menolong kita dalam menyediakan keperluan untuk memenuhi permohonan ini. 

That was a BIG reason why i want to apply this... terharu weiii.. T_T

Maka mulalah menulis, merangka, menaip.
Bayangkan dalam seminggu mengkaji dan menulis, kaji tulis, kaji tulis...
Tidur tak lena nak siapkan fail punya pasal. 

Hari-hari  menghadap komputer- taip-taip, deleteeee. 
Taip, taip delete......
Upload sana upload sini. 
Sistem online kan. Adoiiii.

Hari perbentangan dan review paper.... Nak review fail lagi.


Masa ni dah tinggal dalam seminggu lebih untuk permohonan ditutup.. 
Kalut upload sijil, dokumen dalam sistem online tu. Huhuhu sungguh kalut!!

Minggu akhir, kami ni pun naik turun, naik turun di bangunan pentadbiran, susun dokumen, buat salinan. Masa tu juga nak selesaikan cari panel pengadil. Pihak pentadbiran pula kena sediakan salinan buku perkhidmatan kita. Nasib baik kerani jabatan kami cekap. Pantas buat kerja. Hari terakhir upload borang sebelum jam 12.00 malam tak silap, tetapi kerani kami baik hati. Dia tolong buatkan semua berkaitan dokumen perkhidmatan kami. Alhamdulilah penat tapi legaaaa... Yang penting kita berusaha... 

Dan masuk bulan Februari 2019, sesi validasi pun bermula. Jadi masa ni kena bersedia pula untuk dinilai oleh panel penilai dari luar pulak. 

Dah ler tu aku orang pertama dalam kategori tu untuk ditemuduga oleh panel!!  Hah masa sebelum kena interview tu, diorang kata bajet masa seorang dalam sejam.. Aku kena  1 jam 20 minit!! Ko ghase!! Huhuhu!! Mulalah aku rasa kebas kaki tangan dalam bilik temuduga tu. Kenapalah lama sangat... Dah macam soal siasat dengan SPRM gitew.... 

Bila habis validasi tu balik rumah, kepala ting tong terus jadi berdenyut-denyut... Telan panadol. Jadi nasihat aku, bersedialah awal2 supaya tak lah jadi macam aku. Sedey....Stress pun. Penat giler.... Timbul pulak rasa "eeii nyesal pula mohon". Hahaha. 

Masa tu rasa macam eh ada harapan ke tak ni. Ok ker?? Aku ditanya bertalu2.. Go through semua fail habis-habisan. Mulalah rasa macam tak lengkap sana sini iyalah kerja last minutes kan.. Masa tu fikir kalau ada rezeki adalah nanti, kita sudah cuba dan berusaha. Rezeki tu Allah akan tentukan nanti.. Life must go on... 

Setelah hampir setahun tempoh validasi berlalu, akhirnya keputusan dah keluar pagi ni. 


Alhamdulilah syukur... Rezeki keluarga. Rezeki tahun 2020...Penempatan baru tak diberitahu lagi

Ayah aku siap doakan lagi agar aku tak dipindahkan ke mana-mana huhuhu. 

Apa apa pun aku nak ucapkan jutaan terima kasih kepada pasukan atasan yang membantu, tanpa keprihatinan kalian, kami pasti akan terkontang- kanting masa memohon. Semoga Allah membalas jasa kalian semua... 









Jumaat, 7 Februari 2020

Qaireen 11 tahun sudah

Happy birthday Qaireen, tahun ni dah masuk 11 tahun dah. Tahun 2020. Sekarang ni dah makin padat jadual kelas sebab dia ada peperiksaan UPKK. Jadi sudah ada kelas tambahan petang untuk persediaan UPKK tu.

Makan dulu sebelum masuk kelas petang- kelas tambahan untuk UPKK.

Tahun ni takde celebrate sangat pun, aku pun tak beli kek sebab Qaireen tak makan kek. Ingat lagi tahun lepas beli kek tapi dia makan sikit jer. Sudahnya kami jenuh nak habiskan huhuhu. Makan celebrate tahun ni kat PappaRich jer, makan kiew tiew goreng lagi puas hati. 

So bila dah meningkat umur ni, dia dah berubah jadi introvert pulak. Tak nak keluar dari rumah langsung. Masa harijadi dia tahun lepas aku belikan basikal kat dia, sebab Qaireen cakap basikal dia dulu dah kecil. Tapi lepas tu jadi tukun dah basikal baru, manalah dia nak tunggang sangat. Selalu juga aku bising, "Qaireen keluar ler pergi main ker, exercise ker bagi berpeluh sihat. Asyik terperap je duk rumah".... Dia tak nak, duduk rumah jer. Tengok tv tak pun baca buku isssssshhhh....

Tapi sebenarnya Qaireen ni macam aku juga. Aku pun jenis introvert masa sekolah rendah, mana pernah masuk apa2 pertandingan atau persatuan kelab. Duduk rumah jelah. Kalau ada pun masuk sukan itu pun masa awal tahun ada MSSD cikgu akan selit nama aku untuk pasukan lari berganti2 hahaha nak cukupkan forum ler tu. Kalau masa darjah 6, wakil pasukan bola jaring tak main pun. Jadi permainan simpanan jer duduk kat tepi padang hahaha.. 

Kalau ikutkan tiada isu pun kalau kita tak aktif, elok jer belajar. Tiada sekatan apa2 kalau kita tak aktif ker, tak de wakil sekolah ker, wakil daerah ker, wakil negeri ker.... Elok je belajar sampai habis hah!! Sampai masuk IPT takde masalah apa2 pun. Jadi apa ler yang ibu nak risaukan ye tak huhuhu!!!


Family mart bagi redeem ice cream free untuk birthday girl!!
Yummy!!




Selasa, 28 Januari 2020

Makan Dan Santai di Tiara Sendayan ||Burger LAB

Dah dekat dua minggu berlalu, baru nk update dalam blog. Mcam biasa Matrix buat lagi jamuan makan-makan!! Kali ni diorang belanja makan burger kat area Tiara Sedayan.


Terpampang iklan ni dekat billboard di pintu masuk Sendayan Tech Valley.  Siap dapat message dan sms bagai dari MAtrix jemput datang. 

So macam biasa ler, confirm kami datang ahahaha!!. Dekat dah sangat kan. Makan free pulak. Untung orang Sendayan kan. Kami sampai dalam jam 11.30 pagi. Masa tu tak ramai pun orang.

Beratur ni sebab tunggu set burger siap, sekali masak dalam 30-40 set. Jadi kena tunggu turn kalau set tu habis sebab tengah masak lagi. 


Memang tak ramai, tak penuh pun tempat. Beratur pun tak panjang mana. Matrix belajar makan limau mandarin, yelah nak dekat Chinese New Year kan.. Nak bagi banyak ong maa!!

Register dulu, lepas tu dia bagi kupon untuk kita collect makanan yang disediakan. 

Wah, dia bagi nachos ahaha, yang segera dah ada. Tinggal tuang sos atas dia je kan. 

Kupon dia bagi, ayah dan anak tak sabar nak makan hehehe. 

Operasi membakar daging burger besar-besaran. 

Bersih dan tersusun, bagus Burger Lab buat kerja.Kalau ada sesiapa nak tempah untuk buat majlis atau party sesuai sangat guna khidmat Burger Lab ni hah. 

Website Burger LAb.. 


Sangat cekap dan profesional, diorang memang biasa buat untuk event besar-besaran.


 Ok dah dapat set tu siap air sekali. Buger ni kalau tak silap aku jenis 'Say Cheese" rasanya...


Harga dia kalau ikut website dia dalam RM15.00, wow!! 

Kalau beli tak kot, nasib baik free je hehehe.syukur Alhamdulilah, rezeki kan.. Unik sebab roti burger ni warna hitam, sebab tu Ilhan tak nak makan huhuhuhu

Bismillah!! Nyummmm!!

Muka happy makan burger mahal kan... 

Sangat sedap!! Very Juicy!!
Alhamdulilah. Kenyang sungguh makan ni. Terima kasih MAtrix  :)






Khamis, 16 Januari 2020

Nada Bidara - Projek baru Seri Pajam

Baru-baru ni Seri Pajam telah lancarkan projek baru, Nada Bidara yang sangat berhampiran dengan Bandar Seri Sendayan. Aku pernah pergi projek Seri Pajam, Bayu Indera di Lukut tapi cuma melawat jelah. Tak book apa2 unit kat sana. Saja jalan2 tengok pembangunan disekitar Port Dickson ni.

Nada Bidara ni aku tak pernah tahu menahu pun sebab jarang lalu jalan Labu Sendayan ni. Maklumlah sejak lokasi kedai pasar ikan kami selalu beli dah tukar tempat memang tak lalu pun tempat tu lagi. Sekali rupanya diorang dah tolak tanah untuk pembangunan projek kat situ. Memang dekat dengan sangat Tiara Sendayan.

Lokasi Nada Bidara. 
Bersebelahan dengan Tiara Sendayan. 


Dalam future development akan ada sekolah, masjid, comercial lot (hopefully hypermarket).  

Besar dan luas projek Nada Bidara. 92.5 acres. 


Yang paling depan ni adalah pejabat dan sales gallery. 
Sungguhlah sepanjang aku duduk sendayan tak perasan pun pembinaan sales gallery Seri Pajam ni. Tup tup dah siap dan lancarkan jualan unit. 


Untuk fasa pertama ni dah dilancarkan jualan unit di blok A dan B. 

Unit ada keluasan 930sft dan 1000sft. 

Susun atur layout dalam unit 930sqft. 

930 sqft

Unit 1000 sqft
Ada showing unit kat dalam tu, tapi aku tak amik gambar. Korang datang ler tengok sendiri, feel sendiri hahahah... 

Ayah dan anak tengah spot rumah kita kat mana hehehe.. 
Kalau projek High Speed Rail dilaksanakan maknanya Nada Bidara memang dekat dengan stesen dia. 

Malaysia Vision Valley 2.0.
Terima kasih Tok Mat. Harapan aku agar kerajaan baru ni teruskan apa yang sudah dirancangkan huhuhu. 

Untungnya anak2 dijamukan dengan KFC oleh staf Seri Pajam. 

Kebetulan kami sampai jam 6 petang, singgah kat galeri. Mujur staf layan kami walaupun aku rasa kitorang yang paling akhir kat situ kui kuik kui. Diorang pulak baru makan KFC sebab bos diorang belanja. Jadi langkah kanan anak2 dapat makan KFC. 

Sambil2 tu dengar penerangan staf citer pasal development dan unit available di Nada Bidara kan...
Terima kasih di atas layanan anda semua.ye.


Kalau ada pertanyaan boleh contact Cik  Diyanah ye. 
0 12-670 0793



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...