Pages

Jumaat, 6 November 2020

Menu Makanan Sihat kami ( ko ghase??)

Sebenarnya dah setahun dah aku dan en somi buat Intermittent Fasting start September 2019. Dan makan ikut Keto Diet lah (low carb). Jadi dah stop makan nasi. Makan nasi juga, maybe sebulan sekali dua jer. Termasuklah makanan karbo berkanji macam roti, biskut, tepung2 gandum. Gula lagilah memang totally cut. aku rasa lama setahun juga tak minum yang ada campur susu pekat manis. 

Kalau hujung minggu, aktiviti berjogging ler husband kat sekitar Bandar Sri Sendayan. 

Aktiviti aku pulak just teman dan amik gambar dia berjogging jer hahaha. Letih ler nak lari huhuhu.
Oklah aku share makanan yg aku masak sepanjang kami ni jaga makanan. 

Ni menu pertama ni aku tak tau nak bagi nama apa. 
Daging goreng tambah black pepper, secubit garam, lepas tu letak atas zucchini yang dah dibelah. Lepas tu tabur chess- parmesan dan cheddar chesse.

Lepas tu bakar. 

Nilah hasilnya. Tapi makan dua ni jer kenyang dia MashaAllah. Kenyang betul lah. 

Menu kedua yang ni pulak lebih kurang macam kat atas tu, daging cincang dah diperasakan dan goreng. 
telur pun goreng, ada daging slice juga. 

Bawah dia lapik dengan daun lettuce banyak2 sebab nak balut dia. Lepas tu alas ler dengan chess, tomato slice dan tabur cheddar cheese.  

Gulung dia dengan daun lettuce agak mencabar, lepas balut pulak dengan kertas minyak tu. Ikat bujut, dah macam mayat kena bungkus pulak aku tengok. Oppsss!! apa ni cakap rezeki mcm tu pulak huhuhu. 

Dah tu kerat ler tengah-tengah, bagi dua. 
Kan senang sikit nak makan tu. Kalau boleh letak sayur -fiber banyak2. Pergh kenyang giler. 

Yang ni menu 3 yang simple. Daging bakar. Potong nipis2 lepas tu gaul dengan salad. Telur rebus 3 suku masak. Tabur dressing dan bawang putih goreng. Mantooop!!


Yg win sekali sebab ada crispy garlic tu, sedappp. 

Menu 4, tengok movie Japan, dia buat stew creamy tu nampak sedap.
Jadi balik aku pun buat sebab barang2 ada. 
Grill potato (alamak ni ada carbo sedikit), bwg holland, corrot dan perasakan dengan black pepper. 

Lamb shank masak guna pressure cooker nak bagi lembut dgn cepat. 

Ha ni ler antara ingredient nak buat stew creamy lamb shank. Mbeeeek....  

Masuk itu ini termasuk air rebusan tadi. Susu full cream yek. Aku memang tak minat yang low fat sebab aku akan cari lemak yg tinggi since aku tak amik gula sebagai tenaga. 

Tadaaa, siap. Tapi makan kambing dengan susu agak muak juga. Jadi kalau boleh bagi tambah cili pedas2 sikit. 

yang ni pun lebih kurang jer, aku nk masak simple2 jer. Sebab balik kerja ada dalam 1 jam 30 minit jer nk prepare makan untuk semua. 

janji lulus keto dan ada fiber yang mengenyangkan. 

Minuman untuk pagi hari semestinya BULLET PROFF COFFEE. 
Boster untuk tenaga pagi wei. Kami tak sarapan, cukup minum cofee tu. 

Habis tu anak2 makan benda yang sama ker? OOOoo tak, aku masak lain untuk anak2. Kira ada lauk atau masakan lain untuk anak2 makan dan selalunya tu mesti feberet diorang lah. Penat masak kalau diorang tak makan. Anak2 makan nasi macam biasa, kadang aku buatkan mee sup atau goreng. Tukar2 selera. 

Kari ikan nyuk2. 

Nasi ayam, merangkap makanan kami juga cuma kami tak makan nasi jer... 

Kadang2 bawa bekal untuk diorang makan tengahari lepas abis sekolah pagi. 

Mee tarikkkk goreng. 

Ayam masak butter.

Ayam panggang. Ilhan punya feberet ni. 

Mee hailam 

Kari kambing mbek mbek camour labu air. 





Shepperd pie. 

Ni paling disukai anak2.

Makan dan makan

Dan makan.


Banyak nyer makan kan. Huhuhu. Sebab tu aku dan suami kena rajin buat IF sebab bagi balance keperluan makan dengan aktiviti kami. 





 

Isnin, 2 November 2020

Kursus Penulisan Inovasi Zon Selatan.

Pada 13-14 September 2020, aku kena hadir kursus Penulisan Inovasi Zon Selatan. Actually last minute sebab aku tak terima apa2 surat dari pihak atasan. Jadi hari Jumaat kat rumah lepas magrib, ada staf call ada surat untuk aku hadir ke Politeknik Metro Johor Bahru. Kursus start hari Ahad pulak tu. Terpaksa aku tarik en somi join kursus sekali sebab gantikan orang yang tak dapat pergi.

At least ada juga teman hahaha. Dah usia camni aku malas nak merayap sesorang tercari- cari tempat kursus. Jadi hari Sabtu gerak balik Batu Pahat sebab nk tumpang tinggal anak2 kat rumah mak ayah dalam sehari. Pagi ahad lepas subuh bertolak kami dari Batu Pahat ke Politeknik Metro JB. 

Sampai sini jam 8.00 pagi. Fuhh sempat. Kursus start jam 9.00 pagi. 
Sarapan disediakan jadi kita makan dulu. 

Ok penceramah suruh kita selfie dulu amiik gambar sebelum start kursus. 
Aku jarang selfie sebab tak reti, adoooi. 



Add caption



Ada dua penceramah gilir2 bagi talk. 
Abis kursus cari hotel utk check in pulak, ala 1 malam jer. Besok pagi2 terus check out sebab nak terus balik leas abis kursus. 

Sesi padatkan otak selama dua hari. 

Hari kedua, kena bentang satu inovasi dan perancangan untuk penulisan. 

Yeah, semua kumpulan kena bentang. Ada sebelas kumpulan. Berasap-asap kepala ler. 

Tak sangka! Penghujung majlis penyampaian hadiah dan sjil. Kami dapat tempat ketiga dari sebelas kumpulan hahaha!! Alhamdulilah rezeki... 

Group kami. Dari PPD dan PUO. Bersama dua penceramah jemputan. Okaylah tamat sudah kursus penulisan. 
 \
Tapi yang syok masa kursus ni time tu ler kami pergi perkena macam2 makanan yang sinonim dekat area JB ni iatu kacang pool haji wak!! Sebab sebelum  beberapa minggu pergi kursus ni, aku pernah teringin nak rasa makan kacang pool haji ni. Siap tanya ayah aku lagi, pernah tak makan kacang pool. Sedap tak rasanya?? Akhirnya Allah makbulkan permintaan aku. Alhamdulilah. 

Dua hari berturut2 minum petang datang makan kat sini. 

Makan lah time kursus tak boleh nak jaga makan sangat pun ahaha.

Tapi aku paling suka lontong goreng dia. Dan kopi panas tu- rasa aku kopi 434 ni.
Sedaaap!!!!! Tu sampai dua hari datang makan benda yang sama.....

Malam kitorang makan kat tempat lain pulak. 

Malam tu pulak try makan mee tulang kat ZZ Sup Tulang. 
Aku bagi 2.5 star dari 5 star. 

Otak2!!
Payah nak jumpa makanan ni kat nismilan
Tunggu balik Johor je boleh makan huhuhu. 

Husband order kiew tiew goreng tapi dia kata biasa jer. 

Hehe so kalau kursus ni sampingan jer, yang penting port makan dia. 
So balik tu terus ke Batu Pahat untuk amik anak2 balik ke Seremban pulak. 


Jual minyak terpakai

Aku kalau masak makanan bergoreng minyak yang dah pakai tu akan diasingkan dalam botol khas. memang tak buang ke dalam tong sampah. kalau buang ke sinki lagilah tak, tak pasal2 ler tersumbat nanti. 

Simpan punya simpan dari tahun 2016 minyak CPO ni hahaha.

Last2 penuh pulak kat ruang belakang rumah. 
Kalau tengok dalam gambar ni macam minyak baru beli kat pasaraya je kan. Sticker Mydin pun lekat lagi kat botol. 

Minyak pula beli macam2 brand sebab hmm
 aku pernah buat lawatan untuk student aku ke kilang palm oil refinery. Milik FELDA di Sampadi, Kuching Sarawak. 

Lawatan tahun 2010

Lawatan tahun 2010

Lawatan tahun 2010

Throwback masa lawatan tahun 2010 di sana. Tengok macamna crude palm oil dihasilkan. 


Jadi aku call seornag pembeli minyak terpakai di area Seremban. Pagi deal, petang tu dia datang ambil minyak2 ni. 

Dia timbang. 

Dan kira. 

Hasilnya selepas trade minyak CPO since 2016 maka  dapatlah RM40.00 haha. Alhamdulilah rezeki kan. Jadilah daripada buang minyak tu merata2 dan cemarkan alam sekitar dan bilik paip sinki tersumbat, apa salahnya simpan dan kitar semula kan.  


Untuk menjual minyak terpakai sekitar bandar Ainsdale, Sendayan dan Seremban boleh contact nombor tertera di bawah ini. 

0 19-211 4621


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...