Pages

Jumaat, 18 September 2020

Jejalan ke Istana Menanti Negeri Sembilan.

 Disebabkan pademik Covid-19 melanda satu dunia, aktiviti adik aku, Helmy nak pusing2 jalan di luar negara terbantut lah jugak. Kesian dia, setiap tahun mesti dia akan save duit untuk spend melancong ke luar negara. 

Jadi sebab kena duduk dalam Malaysia je, dia ajak aku jalan2 pusing2 dalam negeri Sembilan ni hahaha. Aku pun tak tahu nak bawa ke mana. Jadi aku cadang bawak jelah ke sini- Istana Menanti Negeri Sembilan. 

Sebenarnya mak ayah dan adik aku dah pernah ke Bukit Tinggi, Indonesia. Jejalan di Istana Pagar Ruyung. Jadi bila sampai sini diorang macam terkejut juga tak sangka dalam Malaysia ni ada istana sebijik sama macam kat Indonesia sana. Cuma sana lagi besar dan ramai pelancong lah. Tapi hah tak perlu pergi jauh2 kan, dalam Malaysia kan semua ada punya hahahaha!!

Rumah ni di belakang istana, 
Rumah ni kepunyaan tukang bina yang mengukur dan membina rekabentuk istana Menanti tu. Pihak Muzium yang pindahkan rumah asal ni ke kawasan ini. 

Comel je rumah ni. Kalau adik aku nak masuk confirm susah sebab dia tinggi dan besar. Kena bongkok tunduk je nak masuk dalam. Maknanya orang- orang di sekitar kawasan Sri Menanti badan diorang kecik2 sahaja kan. 

Kusyuk membaca, nak jawab dalam exam paper sejarah nanti hehehe. 

Bahagian belakang dan dapur istana. 


Bahagian bawah istana, ada diorang letakkan mimbar lama untuk khatib baca khutbah solat Jumaat dan hari Raya. 

Beduk ni aku rasa berusia lebih seratus tahun dah ni. 


Ok jom kita masuk dalam istana pula ye. Sila daftar dulu nama sebab kena patuh SOP PKPP ye. 

Anak2 masih sibuk lagi main kat bawah rumah, Ilhan nak cuba naik kereta kuda ni. 

Jom2 naik dulu. Nanti naik kereta kuda. Huhuhu kereta kuda ada kat luar Istana ni. Rasanya RM40.00 untuk satu trip pusing2 sekitar jalan Istana ni. 

Kita baca dan baca lagi. Sebenarnya masa aku sekolah dulu belajar sejarah part Negeri Sembilan ni ler yang aku tak beberapa minat nak ingat sebab banyak benar sebutan dan suku dia kena ingat wei......!

Cantik permandangan dari atas istana ni. Nampak bukit bukau keliling Sri Menanti. 

Bersih landskap dia, jaga elok. 

Tengok senibina istana ni memang kemas dan begitu tradisional. 

Emak tengok bilah pada tingkap dan pintu dia. Boleh buka dan sendal bagi angin luar masuk. Tak payah buka jendela atau pintu pun kalau nak bagi angin masuk. Hebat-hebat tukang rumah zaman dulu-dulu ye. 

Ni balai mengadap. Ye ker? 

Lepas pusing2 kita pun minum ler kat bawah istana Sri Menanti ni, ada gerai dah dibuka kat bawah tu. baguslah senang pelawat nak singgah makan dan minum kat sini. 

Mak dan ayah makan lempeng kelapa dengan sambal ikan bilis. 
Ilhan syok makan aiskrim Malaysia. 

Aku dan husband makan lasa asam, sedap betui..!! Serius wei. 
Budak2 dengan Pak Su makan maggi goreng.

Oklah selesai makan, kitorang un gerak ler balik ke Seremban. 
 


Anak2 ibu makan apa ye??

Selalu balik kerja aku akan terus masak. Jarang2 kami makan luar kalau anak sekolah dan kita bekerja. Makan luar ni masa hujung minggu jer sebab nak rehat sambil2 berjalan2 kat luar. Itu pun kena banyak berhati2 sebab SOP masa PKPP ni masih berjalan. Makan pun nak fikir juga sebab kadang2 anak2 ni cerewet tu tak makan, ini tak makan. Kalau pergi makan kedai jer selalu lama2 jadi boring juga. 

Malam ni masak nasi ayam ye. Nampak banyak benda yang dimasak tapi sebenarnya aku amik masa dalam 1 jam 30 minit jer. Cara dia guna pressure cooker, microwave dan oven serentak kui kui kui!!

  1. Rebus ayam dgn halia dalam pressure cooker dalam 20 minit, lepas tu toskan ayam tu. Lumurkan kicap manis, masin, tiram, madu dan minyak bijan. Bakar dalam oven 20 minit.
  2. Air rebusan ayam tu pulak amik sedikit untuk buat sup, campur sos cili dan kuah kicap dia. 
  3. Kemudian masukkan beras basmati dalam pressure cooker bersama air rebusan tu, tabur garam secukup rasa (nak letak kiub ayam pun boleh tambah perisa) lepas tu masak steam dalam 7 minit sahaja, siap. 
  4. Sayur dan tauhu lembut aku steam pakai microwave, masak sos tiram campur bawang putih dan cili, siap terus curahkan atas sayur dan tauhu tu. 

Masak banyak sebab nak bawak bekal ke tempat kerja. Tengahari kami memang makan kat dalam jer, malas nak makan kat luar. 


Picnic kat dalam bengkel ibu jer haha. Jimat dan selamat untuk dimakan. 





Selasa, 8 September 2020

Jejalan di KLCC time PKPP

Selepas kenduri doa selamat rumah abang aku, aku sekeluarga tidur semalam kat rumah dia. Besok pagi sebab dah alang2 dekat dalam KL, Ilhan semangat nak ajak jalan-jalan kat KL. Disebabkan Ilhan terlalu suka dengan KLCC bila tengok dalam TV maka kitorang pergi ler ke KLCC. Sebab masa ni masih lagi Perintah Kawalan  Pengerakan Pemulihan(PKPP) jadi kena jaga SOP. 

Last jejalan KLCC tahun 2016. 

Masa masuk dalam KLCC Ilhan tak teruja sangat. Dia pun tak tau dia dalam KLCC hehehe.
Bila keuar aje, aku cakap"Ilhan cuba tengok belakang Ilhan.."
Dia toleh terus terpegun, hahaha ada KLCC tersergam depan mata dia. 


Qaireen dan Umar tak heran dah. Diorang dah ke sini pun beberapa tahun lepas. 



Ibu dan ayah pun nak amik gambar juga kat sini 


Ada pokok2 besar di tengah2 taman KLCC. 

En Somi macam nak masuk ke dalam tu ker?? Ahaha

Lepas jejalan kat luar sekitar taman tu, baru kitaorang masuk balik dalam Suria KLCC. Hajat seterusnya ialah ke Kinokuya Book Store. Qaireen dan Umar asyik cari buku diorang kat MPH dan Popular tapi takde pun. Buku tu buku oversea, jadi maybe kat sini ada stok dia. Macam2 lah budak ni baca buku game ajer. 

Sementara ayah temankan Qaireen dan Umar cari buku diorang, aku temankan Ilhan tengok buku kat area lain. Besar betul Kinokuya ni, jadi tak mustahil diorang akan jumpa buku2 tu. 

Lepas aku pun join juga mencari, dari satu rak ke rak lain. Jumpa buku yang lebih kurang tapi diorang nak juga buku2 tu. So cari lagi. Cari... Cari...
Ni ha tajuk buku dia. Qaireen siap google sebelum cari dalam PC Kinokuya ni hah. Rak dia tak tau kat area mana. Tengah mencari lagi. 



Cari... cari.... Mana ler buku tu sembunyi. Akhirnya jumpa. Dia punya seronok hahaha
Ibu yang semput, harga buku RM80++ aiyoooo!!
Buku import punya pasal.... 

Ilhan macam tertarik dengan buku ni. Pasal pemprosesan dan recycle sampah. 
Mcm ibu dia selalu asingkan sampah kalau kat rumah. 
Belikan jugalah, sebab buku dia so interactive!!

Lepas dah bayar harga buku2 tu semua, kita pun cari ler kedai makan pulak. Nak isi perut dulu sebelum balik Seremban. Cari2 restaurant macam tak kena selera jer hahaha. Cuba juga nak cari mee tarik, akhirnya jumpa kat food court. 

Sedap mee tarik dia. Nyummm.

Anak3 makan western. makanan ni sesuai sangat dengan tekak diorang kalau kat luar. dan confirm akan abis. 


Ilhan mmg suka mee putih-  cabonara spaghetti. 



Oo aku siap beli mask extender ni kat konikuya sebagai kenang-kenangan. Beli ni confirm aku akan simpan dan jaga elok sebab harga dia hahaha!! dan sangat menarik kat mata aku. 








Khamis, 3 September 2020

Kenduri kesyukuran di rumah Hardy

 Alhamdulilah selesai dah kenduri ni sebulan yang lepas, aku je lambat update hahaha. Abang aku pindah ke tempat baru dia bekerja. Memang dekat dengan tempat kerja sebab duduk dalam kuarters. Jadi dia buat majlis doa selamat utuk staf2 dan saudara yang tinggal berdekatan di sekitar 

Majlis bermula lepas Isyak. Ramai yang hadir dalam 70 orang. 

Selesai bacaan doa selamat, jadi selamat menjamu selera. 

Ada nasi dan lauk pauk. 
Kuih muih macam2 jenis kuih talam, makcik aku bawa dari banting. 




Tuan rumah sibuk sana sini layan tetamu datang. 

Danial Ammar, my youngest nephew. 

Acara potong kek pulak 

abang dan adik ipar. Hahaha

Aku pon join sekaki. Nk potong kek juga. Sedap kek tu. 
mak sedara aku buat. Nyummmm!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...