Pages

Khamis, 4 Jun 2020

Persediaan dan sambutan Ramadhan PKP 1441 Hijrah

Memandangkan bulan Ramadhan kita masih lagi dalam tempoh Perintah Kawalan Pengerakan (PKP) jadi bulan puasa tahun ini memang duduk rumah jela. Sembahyang terawih pun kat rumah. Husband jadi iman. Sama juga mengaji Al-Quran, kelas anak2 terhenti jadi kami yang ambil alih ajar mereka. 

Lagi 2 minggu nak raya, tetiba tergerak hati nak ubah cat kat living hall ni. Dah lima tahun kami cat rumah ni ni sebelum pindah. Ni sebab dinding rumah dah penuh dengan contengan kreatif dari Ilhan Wafiq hahaha. 

Maka proses mengecat pun bermula, beli kat kedai hardware sebab kedai dah dibenarkan beroperasi. 

Umar rajin dan bersemangat nak tolong mengecat.
Cat bawah2 jer yang senang2 sikit. 

Ilhan pun menyibuk juga, nak tolong buat sepah sekali. 
Cat ni jenama Jotun. Myjectic  

Rumah jadi lintang pukang sikit, sebab kena alih rak almari buku, langsir dan kerusi. Selesaikan cat dulu barulah kemas balik. 

Selesai side kanan buat side kiri pulak. 

Cat warna blue industrial 

Ok dah selesai cat, kita kemaskan dan bersihkan balik. Langsir yang putih tu dah koyak2 lepas basuh. Dah reput rupanya huhuhu... 

Fuhh letin juga dalam seminggu sebelum raya tu betul2 penat kemas dan cat rumah. Lepas Asar pulak, nak masak untuk berbuka. 

Kat dalam bilik bawah pun kita make over juga. Kat bilik pakai wall paper. Tampal dulu mana2 lubang dan rekahan plaster. Bilik bawah ni dulu asalnya semua dinding adalah glasses, kita tukar jadi tingkap dan tutup dengan bata. Sebab ada rekahan kat plaster dinding, kenalah guna wall paper. 



Dan yang sebab kedua, tengok ler kat dinding tu!
Memang sarat dengan contengan kreatif si Ilhan ni hahaha!!

Leceh juga pakai wall paper, kena ukur baru ngam. Lepas tu nak sapu gam lagi. Kat sini ambil satu hari untuk siapkan. Cat lagi laju sebenarnya. Tapi nak wat macam mana, sabar jelah. 

Start pagi pukul 8.00 am. Petang dah siap satu bahagian dinding. Jadilah. Hilang takde lagi kesan conteng2 tu. 

Petang2 kita pasang pelita pula, first time pasang pelita ni hahaha.
Beli kat Nilai 3, sebatang RM2.90. 



Sebab raya kat rumah sendiri, kita pasang pelita bagi meriah.
Aku tak pernah pasang pelita, rumah mak ayah aku pun tak pasang sepanjang raya dulu hahaha. 

Ilhan pun first time tengok pelita huhuhu.
Siiibuukkk dia tanya, ni apa ibu?? 

Hah malam tu lepas terawih, baru dia tahu apa fungsi dia yek... 
Main bunga api, beli kat jiran. 
Hehehe saja je nak bagi meriah raya walaupun beraya di rumah sendiri. 

So, ada ler juga fefeling raya kat rumah sendiri kan....

Alhamdulilah.. 












Tiada ulasan:

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...