Pages

Ahad, 1 Ogos 2021

Susun dan organisasi kabinet dapur.

 Sebab dah lama sangat "lockdown" dan duduk rumah, jadi datang pulak rajin nak susun dan kemas barang dalam kabinet dapur.

Aku pernah kongsi pasal kabinet dapur dalam blog ni. 

Sebab entri tu banyak dapat view dan komen dari pembaca.

Kebanyakkan tanya pasal kos dan company yang buat kabinet dapur tu. 

http://www.hasnyjalil.com/search?q=kabinet+dapur

Dan kali ni aku susun je, bagi lebih kemas. Dan buat label.

Label pun tak payah beli yang cantik dan lawa, janji ada label. 

Tulis apa kandungan yang ada dalam bekas tu.

Jadi senang nak pantau, bekas2 yang ada bahan yang lama kau tak usik-usik hahaha!!


Pakai bekas tupperware sahaja, dah mencukupi. 

Ini dalam kabinet dapur basah. 

Ada para 3 tingkat, tapi atas sekali kosng setelah penyusunan dan penyisihan dibuat. 


Ruang ini sahaja untuk storage bahan masakan dan rempah. 

Tak mahu pakai ruang banyak2. Akan rasa semak nanti 😞😞


Label pun aku pakai masking tape, tulis dengan pen sahaja. 

Tak adalah nak print dan tampal sticker cantik2.

Yang penting masih boleh baca. 

Tapi terpulanglah citarasa masing-masing sebab mungkin orang suka benda yang cantik. 

Makanan kering. 


Yang bawah ni pula untuk kabinet dapur kering.





Bila kemas-kemas, barang tak banyak pula.

Cuma ada gula, milo, nescafe, teh dan sedikit makanan kering. 

Lega juga, nasib masa sebelum pindah tak nak buat kabinet full height. 

Memang kosong tak tahu nak isi barang apa. 

Ruang di bahagian kiri. 
Sticker tak menarik pun tapi janji BOLEH BACA.

Ni ruang belah kanan, 
yang atas tiada barang makanan kecuali storage untuk bekas Tupperware kosong. 
. . . . . 
(dulu aku jadi ejen tupperware kat opis kui kui kui). 

Ni kabinet dalam island. 

Aku rasa sebab ada banyak ruang kabinet tu pasal barang nampak tak banyak kot. 

Lepas ni kena kemas sekurang-kurangnya sebulan sekali.

Semak barang mana dah habis dan tamat tempoh. 

Sebab tu aku tak suka simpan stok atau beli banyak2. Sekadar perlu sahaja. Kalau barang habis nanti baru beli. 

Bukan susah pun nak keluar beli. Start enjin kereta, pergi pasaraya, jaga SOP dan beli barang yang PERLU sahaja. 

Ingat, YANG PERLU sahaja.😁😁😁

Sekian. . . 



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...