Selasa, 2 Mei 2017

Cuti Hari Pekerja 2017 || Part 1

Tahun ni asalnya Hari Pekerja kitorang takde plan nak cuti mana2 pun. Tapi disebabkan mak ajak makan seafood lagi, aku dan husband cadangkan bakar sendirilah mak, mesti lebih syok hua hua hua.

Buat BBQ kat rumah je, nanti kita sediakan bahan2 perap dan tempat bakar. Tapi bila pikir2 balik kalau bakar kat rumah saja macam tak syok pulak sebab budak2 confirm nak seronok mandi kolam ker mandi laut ker. Rumah kami takde kolam pun mia mia mia!

Jadi sekali lagi aku survey kat website hotel kot2 ada kosong ker. Yelah selalunya tima peak camni memang confirm semua hotel PD penuh. Tengok Ancasa Residences kat Teluk Kemang pun penuh, kalau minggu lepas masih ada kosong hehehe. Memang aku pun ada survey2 sebelum tu tapi tak pikir pun nak jadi bercuti...  

Check2 yeh ada kosong lagi kat Glory Beach Resort untuk family besar macam kami ni. Aku tempah dua unit apartment (3 bilik dan 2 bilik air). Satu unit rate dia RM580 termasuk sarapan untuk lima orang. Oklah, sebab tengok review rata2 pengunjung kata hotel ni memang ok pun. 


 Check in pukul tiga petang, macam biasalah bersusun orang nak masuk. 

Tapi aku beratur tak sampai 10 minit pun, kira laju jugak sebab semua kaunter dibuka dan pekerja Glory Beach Resort ni memang cekap. Syabas gitew!! Tak payah tunggu lama terus dapat kunci untuk masuk wow cepat!! Sebab sebelum ni masa nak check in kat AVANI Sepang kami kena tunggu bilik dikemaskan, mak aii lamanya... 

Sebelum tu aku request kat staf diorang supaya unit kitorang bersebelahan sahaja sebab senang nanti nak kumpul makan ker, mandi ker. Staf dia kata ok kami carikan dan terus dapat. GOOD!!

 Ayah dan mak nak bawa budak2 naik atas dulu untuk rehat2. Diorang pagi tadi gerak dari Batu Pahat datang ke rumah aku. Memang penat. 

Aku, husband, kak Lela, Emy dan Ady punggah barang dalam kete. Naik atas je ayah tengah rehat tonton TV, besar juga hall dia sebab ini unit end lot. Kira family aku termasuk mak ayah duduk di unit ni, family Ady termasuk Emy duduk di unit sebelah. 

 Jam dah pukul 4 lebih, tunggu azan untuk solat Asar dulu. Lepas tu baru bawa budak2 ni turun mandi kolam. 

 Bilik utama.

 Bilik kedua. Ada dua katil single. Dan bilik ketiga ada satu katil single. 

Lepas tu Emy datang mintak nak tidur kat unit ni ler sebab bilik yang sebelah tu kecik sangat. Hehehe kesian dia sebab baru lepas shif malam, tak cukup tidur lagi. 

AKu pun suruh Umar tidur dengan sepupu dia, Afiq dan Adam kat sebelah. 

Umar pun angkat beg terus masuk rumah sebelah. Suka ler dia dapat tidur sama2 dengan cousin dia. Boleh ler Pak Su kamu tidur dengan aman hua hua hua..  Lepas solat terus budak2 ni turun mandi kolam. Mandi sampai kecut. Sorry takda gambar, aku turun tak bawak apa2 pun. 

 BBQ time!! Bakar kambing dan otak2 dulu.

Malam tu pulak buat BBQ. Kalau nak BBQ di Glory Beach Resort kena booking di Karah Cafe. Nanti diorang sediakan meja dan kerusi termasuk peralatan untuk BBQ. Bayaran RM120.00. Arang diorang bagi dalam 3kg dan api pun diorang tolong nyalakan. Kan senang kan!!

 Lepas tu bakar udang, sotong, ketam pulak. Mak ayah singgah beli kat Parit Jawa, Muar on da way nak datang sini. Rasa manis udang dan ketam tak payah bubuh garam atau kunyit. Sebab fresh betul dari jeti kan. 

Bakar bang bakar!! Gigih husband membakar makanan sampai tak duduk2 dari tadi. Habis BBQ baru ler dia rasa lenguh >_<

 Makan time. Sesak sikit sebab malam tu hujan tak jadi nak buat kat tepi pantai dan taman. Kena buat bawah hall dia. Jadi ada lima ke enam group membakar di situ!! 
Kita bakar! Kita bakar!
Aku dah semakin gemoks T_T


Settle bakar dan bbq dalam jam 10 malam. Kenyang, kemas2 barang dan pulangkan set tu pada pekerja hotel. Kemudian budak2 ni naik atas mandi dulu sebab diorang main pasir kat pantai. Penuh rambut dengan pasir , adoiii.. Ilhan pun dah mengantuk, meragam nak tidur. 

 Ayah tengah setup alatan memancing dia. Petang tadi dia pergi mendaftar kat Pantai Cahaya. Besok pertandingan start jam 8.00 pagi sampai 12 tengahari. Jadi kena gerak awal2 cari port yang baek punya nak mancing keh keh keh. 

Ayah cakap dah ada orang pasang khemah tidur kat situ, wah semangat betul!! Confirm sesak batang jorang kat situ. Jangan berselirat sudah!!


  Pancing dah ready, satu untuk ayah. Satu lagi untuk Ady. Dia pun nak join jugak. 







Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...