Jumaat, 8 Disember 2017

Buat Cottage Pie Homemade


Rasanya aku suka buat masakan barat sebab satu hidangan ianya lengkap mengandungi nutrisi yang diperlukan oleh anak2. Cukup carbo, protien, serat seperti sayuran dan buahan. Sherperd pie guna daging kambing, dan cottage pie kita guna meat- daging lembu. So ini kali ketiga aku buat sebab anak2 dan husband suka makan. 

Cottage/ sherperd pie ni ada dua lapis. Lapisan atas topping dia ialah mashed potato dan lapisan kedua adalah daging kisar yang dimasak. 

Contoh daging kisar yang segar.

So yang pertama kita buat dulu daging dia. Bahan utama dia mestilah daging cincang. Aku pilih daging lembu. Kalau boleh daging kisar yang fresh (selalu ada jual di Mydin atau Giant) bukan yang frozen macam daging hambuger ker atau jenama Ramly. Tak mau. No! No! No! Sebab daging proses macam tu ada banyak lemak2 yang tak bagus untuk badan kita ye. Stay healthy ok!!


Ramuan2 utama dia. 
Sayur aku letak tomato, cendawan, lobak dan daun saderi. 

Bawang holland besar sebiji-cincang

Tomato cincang - 2 biji saiz kecil

Daging cincang 1kg

Panaskan minyak dalam pan. Tumis bawang holland yang dah cincang sehingga naik bau.

Kemudian masukkkan daging cincang. Masak sehingga berubah warna seperti di atas.

Masukkan tepung gandum dalam 2 sudu besar. Tak nak bagi daging ni berair. 

Kemudian aku tambah sedikit serbuk cajun. nak bagi spicy sikit ikut tekak kita orang Melayu. Nak jugak bubuh je cili dalam tu tapi anak takut tak makan kalau pedas benor karang.

Masukkan secubit mix herbs. Nak letak oregano ker, rosemary ker, bay leaf pun boleh sebab nak bagi bau wangi. Jangan kau letak daun pandan sudah!!

Kemudian campurkan lobak merah cincang, ni nak ada elemen sayuran dalam hidangan. Baru lengkap kan!!

Ok aku guna tomato puri jenama prego. Ni pun sos spagegeti tomato sebab stok ni je ada kat rumah. Pernah guna cap kimball tapi tak sedap macam Prego. Kimball lagi masam mencuka eh? hehehe 

Lepas tu baru letak cendawan, tomato dan daun saderi. Kacau2 . Perasakan dengan garam dan gula ikut anak tekak korang. Bila dah mengelegak baru tutup api. 

Tadaaa, dah siap dah daging sos dia ni utk base pie kita. 
Kalau korang tengok terlalu banyak air, berkuah sangat tambahlah lagi tepung gandum bagi pekat dan masak dalam beberapa minit lagi. 

Ok dah sudah buat daging dia kita buat utk topping pie pulak, butter mashed potato!!

8 biji ubi kentang yang dah siap direbus, potong kecil sebelum rebus supaya cepat empuk.

Ok kita letak butter (aku potong dalam suku) dan lenyekkan sekali dengan kentang2 ni. 

Tabur cajun, serbuk lada hitam dan garam. 

Ambil setengah cawan susu segar (ikutkan kena guna susu full cream). 
Pecahkan telur sebijik dan kacau sehingga sebati. 

Masukkan campuran susu dan telur tu dalam kentang butter yang siap dilenyekkan tadi.

Ok, gaul supaya semua rasa sebati. Rasa ok ker tak rasa masin, pedas dan lemak dia hehehe.
ok siap dah kerja kedua ni!!

Lepas tu ratakan sos daging tadi dalam tray. Aku buat banyak jadi dapat satu tray besar, satu tray kecik. Takpe ni confirm aku anak beranak akan habis makan punya hua hua hau!!
Ketinggian layer daging ni dalam 1 inci. 

Lepas tu letakkan satu senduk demi satu senduk mashed potato tadi atas layer daging ni. Pap! PAp! Pap! Hahaha.. 

Lepas tu guna garfu untuk ratakan layer kentang ni. Jangan gunakan senduk pulak. Pelan2 buat bagi mashed potato tu sama rata melitupi semua ruang. 

Guna garfu ni bukan apa, senang kita nak ratakan. Lagi satu garfu ni akan bagi corak atas pie kita ni. Jadi nampak macam versatile ler sikit kan. Kalau nak lagi cantik korang pecahkan telur kuning dan sapu ratakan atas layer kentang ni. Baru nampak lagi marvelous gitew hah!!

Dah sudah apalagi kita bakar! kita bakar!!
Suhu 180 darjah celcius. 
Masa 30 minit.

Ok, done!! Jadilah cottage pie ala2 tekak melayu..
Fulamak, mengoda...
Sejukkan dulu dalam 10 ke 20 minit sebelum makan. Kang melecur mulut tu nanti. 

Potong ler elok2 dan suapkan ke dalam mulut anda. Anda akan merasakan pie ni mencair di dalm mulut itu. Fuhhh ayat.

Oklah, selamat mencuba. Aku bagi link video kat bawah. Lagi senang tutorial dia. Kah.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...