Pages

Khamis, 7 Januari 2021

Renovate rumah di Tiara Sendayan

Selepas dua minggu terima kunci kami buat check defect. Check defect buat sendiri sahaja, takde upah2 orang. Lagipun aku dah belajar check defect ni tahun 2013, jadi kena praktikkan bila dapat unit baru. Kalau nak buat macam mana boleh tengok link kat bawah ni. 

http://www.hasnyjalil.com/2013/10/kelas-hands-on-check-defect.html

Bawak anak2 tolong check defect. 

Sampai tertiarap2 nak tengok dan check betul2 semua tiles dan frame pintu. 

So kalau ada defect boleh buat mark. 
Nasib anak2 dah besar sikit. Boleh tolong ibu dan ayah. Cepat sikit siap. 

Lepas hantar borang kat Matrix Customer Service, dalam minggu tu pulak Seremban kena PKPB sebab dan jadi Red Zone, kes Covid makin meningkat. Jadi dekat dua bulan juga ler kami tunggu untuk settle masalah defect ni. 

Selesai Matrix call dan pass kunci balik, kira selesai dah betulkan defect yang dilaporkan, barulah kami panggil kontraktor untuk langkah seterusnya. Korang jangan terus renovate jer nanti apa2 berlaku pada binaan rumah kemudian Matrix memang tak ambil port sebab dah diubahsuai. 

Panggil Anuwar untuk quote harga ubahsuai, husband memang mintak harga murah kaw2 punya..
Kena pandai negolah. ..

Banyak sebenarnya kontraktor lalu lalang depan rumah singgah bagi quotation harga tapi diorang semua level "kayangan punya harga". Aku ni rakyat marhaen je pun. Nak jimat banyak sebab bajet so ciput. So dah deal, bayar deposit dan Anuwar boleh start kerja besok. 

Hari minggu aku beli barang2 kat kedai Thye Hyin, kedai perkakas eletrik yang popular kat Seremban ni. 

Dari rumah kami duduk first dulu pun beli barang semua kat sini. Kipas bayu 3, hob dan hud jenama milux jer. Toaster bread tu terselit sekali beli, sebab kat rumah dah burn out hahaha. 


Lepas tu aku hantar ke rumah, tengok2 diorang dah buat kerja palster ceiling. Fuhhh laju baru dua hari bagi deposit. Baguslah sebab aku target hujung tahun 2020 siap semuanya. 



Buat table top untuk kitchen kabinet. 


Belakang dah pasang porch, senang nak sidai baju. 


So dalam dua minggu tu kami datang sekali sekala check progress rumah, kekadang Anuwar call suruh datang pilih corak ker warna ker untuk kabinet. Dia ni tak pandai nak guna Whatassap adoooi, jadi dia lebih senang 'datang sini tengok sendirilah'. Mujur ler rumah tak jauh boleh datang selalu huhuhu. 

Lepas dua minggu, siap dah plaster ceilling dan pasang semua kipas dan lampu.

Dalam bilik semua dah pasang grill, lampu dan kipas. 


Bila dah siap pasang semua, kami pula mula part kami, cat dan deko simple2 jer. 



Siap cat dan last finishing. 


Cat kai pilih brand Jotun, tapi bukan jenis Majestic sebab nak murah jer. Tapi cat dia ok juga


Kabinet ni tak berkenan pun tengok wayar terjuntai macam tu. Adoooi.

Anuwar ni kalau tak bagitau confirm dia tak buat. So minta ler dia buat ler wiring bagi elok sikit. Buat ler console dalam dinding bagi kemas dan guna suis on/off terus. Pastu dia minta tambah upah wiring pulak, nyesal tak suruh buat awal2. 

Besoknya kami datang nak basuh rumah, tengok eh dah siap!! 
Bila dia buat aku tak tau. Cepat pulak dia buat kerja. Nak duit kan hahaha. 


Dah cuci dan mop bagi kering. Macam biasa kerah anak2 tolong ibu dan ayah. Seluar Ilhan pun basah dah, main air. Pakai baju jer dah ni. 

Pasang langsir, beli kain dan upah jahit kat Nilai 3. Yela Nilai 3 kan dekat jer dengan Sendayan pun. 20 minit ker ikut Labu. 



Pastu en somi pasang frame gambar, ni beli kat Kaison AEON Nilai. Ni jer frame yg hado, yang menarik takde pulak stok. 


Hm oklah, bolehlah. 


Lampu ni menarik sebab masa beli pun ikut bajet. Bila pasang Anuwar kata boleh pasang lagu ooooo.
Boleh connect bluetooth dan pasang lagu dari spotify atau youtube. 

Oklah dah siap pun, Alhamdulilah hampir sebulan siap semuannya. Dan paling lega sebab bajet bawah RM20k. Syukur sebab tak lebih dari tu. Rumah ni nak disewakan start tahun 2021. Kalau berminat boleh contact 012 7597929. 





4 ulasan:

  1. hi..saya beli rumah fasa 5 belum siap..ok x rumah?ada tak banyak defect..ni rumah awak duduk ke sewakan..sebab tgk tahun2 lepas awa stay temapt lain kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. rumah ok, kalau ada defect report kat pejabat customer service. nanti diorg akan repair. Setahun masih dlm warranty

      Padam
  2. Salam saya pun ade beli di tiara sendayan fasa 5, boleh bagi no kontraktor utk renovate tu..puan ade renovate ape lagi ye saya pun nak buat renovated yg bajet huhuhu skrg pun tgh kumpul modal utk rumah baru

    BalasPadam
    Balasan
    1. sy bajet murah puan jadi kerja dia bolehlah tahan sesuai dgn bajet. Kalau duduk sendiri sy cadangkan cari kontraktor yg boleh bagi kerja lebih kemas dan teliti walaupun harga agak kayangan.. terpulang pada citarasa masing2.

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...