Rabu, 28 November 2012

MAJLIS ULANG TAHUN KE 20 SYARIKAT

Bertempat di Stadium Melawati pada 24 November 2012 telah berlangsung majlis gilang gemilang terbilang gitu hehehe!! Acara bermula dari pukul 12 tengahari dan berlanjutan hingga 8.00 malam!!

mujur dekat stadium ada gerai makan, Giant dan surau.

10 000 yang hadir serata pelusuk Malaysia. Datang dgn 1 bas. Kat luar stadium ada empat lima bas datang membawa pengunjung 






 

Kehadiran Menteri KPDNKK, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memberikan sokongan. Baguslah menteri pun turun padang.


Dan dalam majlis ini enam CDM telah menerima Anugerah daripada kompeni.


CDM -CDM daripada Green Leader Group.
Terdiri dari kalangan suri rumah, lecturer, IT engineer, Mechanical engineer dan Chief of Finance (COF).



Dan ketika majlis inilah semua orang nak melaram. Kami tertunggu - tunggu apa agaknya baju Hanis pakai hari tersebut.


Wow, Hanis with Radzuan Radziwill dress design. Meletops!!



Barisan CDM Green Leader Group dengan baju 'glamour' masing-masing!


Saya cuma melaram dengan Valentino dress. Ok lah xde dress meleret2 dan glamour heehehe



Apa pun we all stay GLAM!:-)


SEMINAR SM/SSM CYCLE 3 ANJURAN GREEN LEADER GROUP


Pada tarikh yang cantik, 10.11.12 bertempat di Ballroom3, Hotel Holiday Inn Glenmarie telah diadakan Seminar SM/SSM Cycle 3 anjuran Green Leader Group. Seramai 300 penyertaan dari seluruh Malaysia ke seminar ini. WoW! Sambutan yang memberangsangkan!! Dan itu pun ada yang tak dapat pergi sebab kuota dah penuh!!

Saya dan member lain menginap satu malam di hotel (check in 9hb sebab besok pukul 8.00 pagi dah kena daftar dan sarapan)




Pendaftaran peserta-peserta Green Leader Group


Keadaan dewan seminar sebelum bermula!!



Lela and I, together we achieve our dreams! Insyaallah.



Our team!
We are stranger firstly,
but in this beautiful business we become closed friends and support each other :)



Semuanya bermula dengan SM/SSM dan di sini jugalah bakal CDM akan dilahirkan selepas dididik dan dicanai oleh mentor-mentor yang berjaya.


Peserta semua fokus mendengar CDM-CDM memberikan penerangan dan ilmu dalam seminar


CDM Adibah Karimah memberi penerangan tentang takwim dan target hala tuju bisnes



CDM Alfaath Al-Ayubbi (suami kepada CDM Salha Zain)
 memberikan penerangan peranan sosial media seperti blog, instagram, facebook.



Sesi seterusnya penerangan diberikan oleh CDM Sha Khalid (seorang jurutera perisian di IBM) mengenai peranan SM/SSM part 1


Sesi seterusnya oleh CDM Naa Kamarudin tentang peranan SM/SSM part 2


Dan kemuncak ialah penerangan dari our mommy  GLG - CDM Hanis Haizi tentang impian dan matlamat kita!

"Cabaran dan Halangan itu perkara biasa dalam meniti kejayaan.
What more if you want to be extra ordinary from "normal" people kan?
Kita kena buat perkara2 orang biasa tak sanggup buat. :)
 
Kurangkan mengeluh, banyakkan berfikir dan bertindak!"
 
-CDM HANIS HAIZI-
 
 
 
 






Semoga kita sentiasa terus berjuang, tidak mudah putus asa dan hilang harapan. InsyaAllah dengan bimbingan dan dorongan mentor kita jumpa di puncak kejayaan.



HASNY
012-7597929

CDM Baru Daripada Green Leader Group!!




Sorry yek kalau post ni tak update tapi untuk berkongsi cerita kejayaan orang lain. Baru-baru satu majlis di GLAM diadakan bagi meraikan 100G, DDM dan CDM baru.



So bagi 100G, GLAM akan bagi reward EMILIO PUCCI sebagai kejayaan membuat jualan 100ribu dalam masa 1 bulan! WOW!







Dan bagi mereka yang berjaya mendapat rank Double Diomong Manager (DDM) GLAM akan menghadiahkan sebatang pen Swavorski!! Ini bermakna jualan mereka mencecah 720 000 melayakkan mereka menerima rank tersebut!!



Dan malam itu dua CDM baru telah diperkenalkan oleh mommy Hanis Haizi (our great leader!) iaitu CDM Adibah Karimah dan CDM Syukran Helmi (suami kepada CDM Maisarah Ibrahim).


CDM dengan pasangan masing-masing.


Dua -dua CDM ini ada ceritanya sendiri.

CDM Adibah Karimah

100G and CDM Awards at GLAM for CDM Adibah Karimah and other premium beautiful top achievers
CDM Hanis Haizi dan CDM Adibah Karimah
  • Telah berkahwin usia 19 tahun dan ketika itu sedang belajar di UUM.

  • Berasal dari Terengganu, dan membuat perniagaan konvensional (perniagaan batik) dengan modal RM200 000.
  • Tiga tahun berniaga untung tidak seberapa tetapi hutang keliling pinggang. Sebab bisnes konvensional memerlukan duit pusingan.
  • Meminati Hanis Haizi dan menjadi idola dan igauan CDM Adibah hehehe. Hari2 baca blog Hanis, teringat Hanis sampai  termimpikan Hanis padahal tak pernah berjumpa dengan Hanis. Atas usaha husband Adibah (DDM Dr Hasbi Harun), mereka berjumpa akhirnya.
  • Rejoin dalam Green Leader Group (GLG) dan menjadikan Hanis Haizi sebagai mentor dan sifu rujukan beliau.
  • Dalam setahun telah berjaya ke ranking Crown Diamond Manager (CDM) dan pecah rekod GLG bonus tertinggi CDM iaitu RM 60 000! Sebelum ini paling tinggi sekitar RM40 000.
  • Memang fokus, kamikaze gila2 sampai husband terpaksa tutup klinik sementara waktu demi membantu bisnes isteri tersayang. Romantik dan supportive gituuuu....
  • Dapat car fund dan bertukar ke BMW 5 series. Sebelum ni buat bisnes batik masih pakai kereta MyVi tak bertukar-tukar pun.


CDM Syukran Helmi
  • Suami kepada CDM Maisarah Ibrahim.
  • Ex-mechanical engineer di Hong Leong
  • Hanis bagi tau Syukran ni lah penghalang besar semasa Maisarah nak join business dengan Hanis. Dia risau kalau tak menjadi sebab sebelum ni dah join mcm2 MLM. Tapi Hanis janji akan pegang mereka sampai bila-bila
  • CDM Syukran berkongsi cerita tentang Ex Manager Hong Leong buat joke kat staf mereka satu hari. Dia buat pengumuman-hari ini anda semua dipecat! Your are fired!. Jadi apa anda perlu buat? Sebab butang itu milik bos dia. Bila-bila masa dia akan tekan. Nasib dan tindakan hanyalah mengikut bos sahaja.
  • Dan CDM Syukran kata-masa itu dia berfikir-bagusnya kalu aku ada butang tu.....
  • Dan hari ini CDM Syukran ckp - saya dapat memiliki butang tersebut!!

CDM Syukran bersama isteri, CDM Maisarah

Banyak kejayaan-kejayaan telah dilakarkan oleh Green Leader Group (GLG). Insyaallah saya juga akan menyusul seperti mereka kerana saya yakin akan pilihan saya.

Memilih kumpulan yang betul dan banyak memberikan dorongan dan didikan adalah penting untuk kita mencapai target dan impian yang kita mahukan.

Anda mahu tahu lebih lanjut tentang passive income?
Peluang perniagaan?
dan GLG?

PM me

HASNY
-012-7597929-


 

Selasa, 20 November 2012

HATI EMAS!

HAYATILAH LIRIK INI.....HATI EMAS MEMANG SUKAR DICARI



HATI EMAS 

Berjalan di tanah gersang
Mentari mencekam dada
Debu-debu di jalanan
Menjadi teman setia

Tiada lain tujuanku
Hati emas yang ku cari
Kisahnya di hujung dunia
Mengapa tak ku temui

Oh! terdengar suara halus
Bagai dengar dan menghilang
Katanya pulanglah oh! anakku
Ia tiada di sini

Kembara
Puas sudah ku mengembara
Ke mana perginya oh! cahaya
Mencari hati emas bukannya mudah
Di masa kini adakah kau peduli

Mungkinkah dikau miliki
Hati emas murni suci
Inginku menjadi sahabatmu
Hingga akhir hayat nanti

Kembara
Puas sudah ku mengembara
Ke mana perginya oh! cahaya
Mencari hati emas bukannya mudah
Mungkin selamanya takkan aku temui

Isnin, 19 November 2012

A LESSON THAT I HAD LEARNT.....



Sejak kecil mak ayah sering berpesan belajar rajin2 bila grad dpt kerja bagus dan gaji besar, dan bila saya bekerja sebagai PPLD di Kulim,  mak push suruh sambung belajar untuk upgrade rank saya. Dan bila saya habis degree, dia push pulak suruh buat master. Begitu juga husband. Adoi!!! Tapi ketika itu saya betul exhausted, saya benar2 letih. Letih sebab nak bebankan kepala otak ini duduk di dalam kelas dan belajar. Letih sebab habis belajar dan habis duit, rank pangkat dan gaji saya naik sedikit sahaja dan ambil masa bertahun2  lamanya sampai saya dah jadi bosan dan fed up (naik pangkat Alhamdulilah saya bersyukur, tetapi saya tidak gembira). 


Dan kerja pun dah semakin mengila dan bertimbun dengan sistem2 yang merepek2 dan melalut tapi kualiti pelajar saya semakin merosot dan teruk!!! Serius teruk!  Saya jadi bingung  dan nak pecah kepala fikirkan adakah skill mengajar saya semakin teruk walhal saya dah upgraded diri saya dengan tambahan ilmu ketika ijazah. Kenapa saya ketika lepasan diploma dahulu pelajar saya kebanyakkan dapat skor dan grade 3 pointer ke atas.



Faktor utama saya tidak mahu belajar sebab saya benci sistem pendidikan kita, saya bosan dan tidak suka duduk mendengar dan mendengar dan menyalin, menghafal dan memikirkan masalah2  yang perlu diselesaikan dan jika gagal saya jadi stress. Bila kawan ajak buat master, saya tanya untuk apa? alasan tukar angin dah boring kerja..-saya jadi bingung. Nak isi masa dengan tambah stress di kepala? Lagipun dalam sistem belum lagi ada jaminan pensyarah master untuk kenaikan apa2. Dan ada alasan untuk melarikan diri ke institut yg lebih tinggi tarafnya.



 Saya suka belajar tapi saya menyampah dengan sistem sekolah dan university. Sejak sekolah saya akui saya tidak gemar aktiviti dalam kelas, saya bukan ulat buku. Saya terlalu sibuk aktiviti luar - berkawad, bersukan (berlari  semua kategori aku redah masuk 100m, 200m, 400m, berganti2, melompat dan merentas desa dan kebanyakkan saya adalah juara dan naib juara-bukan bohong tanyalah sahabat sekolah saya). Sibuk camping nak PMR pun boleh pegi camping,berpersatuan uniform sana sini dan sampai emak bising. BILA KO NAK BELAJAR?! 


Dan bila ada larian SUKOM tahun 1998 saya join lari dari sekolah SMDO sampai check point Pejabat Daerah Batu Pahat. Hah sebab apa? Saya nak elakkan kelas Add mate Cikgu Chua hahaha!!! Tapi hampeh bila balik masuk kelas subjek tu tengah berlangsung, ceh! Dalam keadaan berpeluh sakan saya duduk atas kerusi asyik kena perli je dengan cikgu chua “SUDAH DEKAT SPM PUN MAHU LARI-LARI LAGI KA?HAIYAAA!!”


Tapi saya bersyukur sangat2 kerana Allah SWT memberikan otak yang cergas kepada saya. Saya cepat tangkap apa yang cikgu ajar walaupun saya sendiri jenis culas bila belajar, suka merepek dan merapu dengan kawan2 bila cikgu takde. Kawan-kawan dan sepupu pun slalu tanya macamana ko belajar? Aku  pun tak tau, belajar jela! 


Penulisan saya hebat- bukan puji diri sendiri tapi guru B. English saya, Cikgu Nik Hasni  kata “saya suka bila menanda kertas karangan je, saya akan cari karangan Hasny, saya ternanti2 apa story yang adik saya nak tulis ni”, Hmm muntahlah kalau anda rasa nak muntah. Nama kami kebetulan bunyi sama sebab tu dia cakap saya adik dia. Tapi dia tuduh saya jual ikan dalam kelas -selfish! time kelas english saya tidak menonjol diam membisu dan membatukan diri. Tahu jawapan tapi buat-buat tak tahu- jual mahal punyer budak!! Tapi sebenarnya saya takut. Takut buat kesilapan. 


Subjek saya suka belajar ialah PA-Prinsip Akaun. Seronok sih mengira2 duit berpuluh ribu. Biologi pun sama sbb cikgu Jaafar superb! Dia mengajar berlandaskan OBE… Saya enjoy hidup sebagai pelajar, seorang remaja yang aktif dan gembira.



KIMIA, FIZIK, MATE ker ADD MATE sorry to say; saya tak minat. Bosan! Bahananya  Form 4 - final exam dapat result agregat 12 tapi pangkat 2, tak cukup syarat. Kawan terkejut dan saya baru sedar sedikit. Saya seolah-olah dihukum. DAHSYATNYA SISTEM PENDIDIKAN KITA, KITA TAK BOLEH BELAJAR MENGIKUT MINAT KITA.. 


Bila naik form 5 saya paksa minat, daftar masuk kelas tuisyen Add Mate cikgu Chua. Tapi timbul tenggelam, mcm biskut datang kelas ikut rajin. Cikgu bising. Kadang2 tertidur ponteng tuisyen dan bagusnya member sekolah senyap2 datang rumah kat tingkap bilik sergah saya tengah tido. Melompat aku dari katil, siot betul! Untuk pengetahuan, rumah saya berhadapan dgn blok sekolah. Dalam 10 langkah jek. Kalu hujan saya curi balik umah angkat kain jemuran. Kadang2 dalam kelas boleh dengar deruman enjin motor vespa ayah bila dia keluar. Tuisyen KIMIA 4 kali hadir pastu berhenti…..


SPM 1998 (tahun mengerikan) setelah habis serabut kepala otak dengan kelas tambahan lah, kelas hikmah, tuisyen lah, ibnu sinna lah ntah apa2 lagi dengan lambakan kerja sekolah dan program motivasi, stop hadir dan letak jawatan persatuan,  hanya fokus pada study dan dapat result tak semengah mana cukup2 jew = pangkat 1 agregat 19.  Hmm bolehlah….. ayah kecewa sikit, dia letakkan harapan tinggi pada saya dalam pelajaran… sorry dad J


Dan ironinya aku boleh pilih bidang kejuruteraan!! mekanikal pulak tu!!! WHY? Aku pun tak tahu macamana terjebak benda2 ni!!! Ringkasnya, ayah call cousin (paling bijak pandai dan pelajar cemerlang dalam family ayah). Nama Syed Jaafar, panggilan boy hohoho dan background dia mechanical eng. So story ler mechanical engineering ni apa dia, 1st time saya dgr perkataan mekanikal. Dalam kepala saya fikir habis belajar saya akan jadi mekanik. 


Dan result tak best mana saya isi borang mohon benda tu sedangkan minat dalam akaun dan bisnes sebenarnya….. Dapat ITTHO, belajarlah benda2 yang saya tak minat dari awal lagi. Hampir2 nak quit, bungkus baju cabut balik tapi mengenangkan mak ayah dan biasiswa saya batalkan niat! Arghhh!!! Saya takut bila hilang biasiswa saya hilang jaminan kerja dengan kerajaan. Saya perlahan- lahan berubah jadi penakut dan pengecut. Saya hanya mahu ambil jalan selamat. Tidak berisiko walhal ianya menyekat impian dan minat saya.



Proses yang menbosankan dan hidup sebagai pelajar ketika itu tiada apa2 yang mengujakan. Macam robot. Belajar belajar belajar dalam rutin hidup. Bila graduate posting ke kedah saya jadi happy sebab macam aktiviti yg saya tinggalkan dulu dapat buat, bersukan terutama sekali. Lepas tiga tahun nak upgrade diri, sambung belajar jadi pelajar balik. Dan jalani rutin hidup yang bosan. Proses pelajaran telah jadikan saya mahir dalam subjek kejuruteraan sebab saya dah mula minat,fokus belajar sebab niat untuk mengajar lebih baik bila berkhidmat nanti.



Bila posting ke Sarawak kemudian ke Port Dickson, saya jadi employee yang ok lah. Semua kerja saya buat dan laksanakan. Tapi kepuasan bekerja tiada. Sebab pelajar saya makin teruk! SUCK!!  Saya dapat lihat dan merasakan diri mereka adalah seperti keadaan diri saya dahulu yang terperangkap. Bezanya saya malas tapi ada otak bijak. Saya survive sebab saya berjuang! 



Pelajar-pelajar ni dah lah malas, sebal dah tu bodoh sombong sungguh! Kadang2 abis kelas diorang tak dapat apa mereka belajar di sini, mereka pun blur. Layan je… Aku geram betul, bagi sekali baru tau! FED UP!!! 40 orang hanya ada 2 atau 3 yang bersungguh. Yang lain SAMPAH…. SEBAB SISTEM PENDIDIKAN KITA YANG @#$$^^!!! Geram sebab KEMENTERIAN  kejar KPI, pelajar tak layak boleh belajar benda yg mereka tak tahu. Akibatnya huru hara!! SAYA NAK JERIT PADA MEREKA,BERHENTILAH dari korang  BUANG MASA SEKARANG. KEJAR IMPIAN DAN MINAT KORANG!! Masalahnya diorang pun tak tahu minat diorang apa!



Bagi saya pembelajaran ialah bukan pada matlamatnya, tetapi pada proses dia. Saya sentiasa belajar dan mahu belajar, tetapi cukup2lah dengan ilmu kejuruteraan. Saya mahu belajar tentang self development. Tentang PEMBANGUNAN KENDIRI diri saya. Bagaimana nak melawan perasaan takut dan malu. Perasaan takut ditolak. Jadi saya pilih keusahawanan dan memilih untuk menjadi jurujual.  Membina lebih baik lagi skill komunikasi dan hubungan antara sesama orang. Menjadikan diri lebih berani dan matang. Tidak takut pada kekalahan dan penolakan. Cuba menjadi orang berjiwa besar dan kental. Bukan sekadar berkelulusan hebat!



DAN SEMUA INI TIDAK DIAJAR OLEH CIKGU-CIKGU atau PENSYARAH-PENSYARAH DI DALAM SISTEM PENDIDIKAN KITA. SISTEM PENDIDIKAN LEBIH KEPADA MENGHUKUM! SALAH AKAN DIDENDA ATAU DIMARAH ATAU MENDAPAT KEPUTUSAN YANG GAGAL DAN KOSONG! SEBAB ITU RAMAI KITA HEBAT PADA PELAJARAN TAPI BILA BEKERJA KEHIDUPAN KITA DI LUAR MENJADI GAGAL! PENUH KEBOSANAN, DIKELILINGI BIL, HUTANG PIUTANG DAN MENJALANKAN RUTIN HIDUP YANG SAMA. BANGUN PAGI PERGI KERJA CUKUP BULAN DAPAT GAJI BAYAR BIL DAN CUKUP MAKAN, GAGAL MENYIMPAN. 


KAIS PAGI MAKAN BULAN! DAN KITA MENGULANGI PADA BULAN2 DAN TAHUN2 YANG MENDATANG. TANPA PERUBAHAN! KITA CUMA BERUBAH JADI PENAKUT, BANYAK MEMBERIKAN ALASAN DAN TIDAK MAHU MENANGGUNG RISIKO.




HIDUP INI SEKADAR MENJADI PUSINGAN RODA,  ANDA BERLARI DALAM RODA DENGAN LAJU, MENGEJAR DAN MENGEJAR SESUATU HINGGA KELETIHAN TAPI ANDA SEBENARNYA MASIH DI TEMPAT YANG SAMA SAHAJA. UMPAMA LEMBU JINAK HANYA TUNGGU DISEMBELIH ATAU DIPERAH SUSUNYA…….. 


HAHAHA MUNGKIN ADA BERKATA APALAH STANDARD JADI JURUJUAL BAGI MEREKA YANG BERKELULUSAN IJAZAH, SARJANA DAN PhD. TAPI GOLONGAN INILAH SEBENARNYA LEBIH BERJIWA BESAR, KAYA DAN BERJAYA DARI MEREKA YANG berkelulusan hebat……..



SAYA TIDAK MAHU JADI LEMBU JINAK ITU………..


p/s: ANDA KURANG SETUJU? JIKA ADA PENDAPAT ANDA BOLEH KOMEN DI BAWAH BLOG INI

HASNY
012 7597929

Jumaat, 9 November 2012

HASIL DAPAT BILA BERCUTI!!

Semalam melepaskan penat bekerja dengan ambil cuti dan pergi berjalan2 ke Melaka. Penat ler asyik menanda kertas pelajar sampai pukul 2 pagi huhu. Nak muntah dibuatnya ;p

Dan jalan-jalan tu....

hah ini lah makan nyer!!


Dah jadi penguna setia Clarins since 2009. Sejak bersalin anak pertama kulit muka selalu kering. Dulu pakai Loreal masa student tapi lepas tu macam tak jalan. Husband pun kata kena tukar yang lebih ok. Ma


Jadi saya survey ada dua jenama sama ada produk Clarins atau Biotherm. Clarins produk 100% berasaskan tumbuhan. Biotherm berasaskan dari bahan mineral bumi. 
Belek majalah Wanita rasa jatuh hati pada Clarins. Bila masuk ke butik Clarins di Spring Kuching rasa harum dan tenang. Daftar jadi ahli dan beli 1 set dkt rm700. Tapi memang terbaik! Berbaloi-baloi



Bila pindah ke semenanjung dekat 6 bulan tak guna Clarins. Ganti guna pakai Nutrimetics sebab dijual kat tupperware BC hehehe. Tapi kulit kembali pada asal. Kering dan mengelupas sbb sini cuaca panas kering huhu. Tak sempat pergi kaunter Clarins. Husband kata kena guna Clarins balik....Lastly akhirnya singgah juga dan beli :) Habis dekat RM400 je beli dua barang! Beli pencuci muka dan serum je pon sebab muka dah kering bebenor!! Pencuci muka pun harga RM92. Kat Sarawak mahal skit je RM98. 

Double serum Clarins RM280, kalau kulit kering sesuai guna ini. Umpama kulit kita macam kulit biji kismis jadi segar semula ke biji anggur.





Yang lain-lain tu dapat lah free sebab dah jadi ahli lama kan bagiler gift sikit, hehehe. 


Dan sempat sambar satu minyak wangi sekali :p







tapi best sebab tak usik duit gaji. i just used my passive income... 

LOVE IT!







Sabtu, 3 November 2012

HOW TO MANAGE MY CASH FLOW

Saya mula bekerja ketika usia 21 tahun di utara. Tempat pertama saya posting ialah Politeknik Kulim (sekarang dikenali Politeknik Tunku Sultanah Bahiyah). Gaji basic saya dapat ialah RM800++. Hahaha memang terasa lucu dan pelik bila gaji seorang pensyarah sebegitu. Tetapi gara-gara ada masalah pengiktirafan di tempat institusi mengheret kami masalah tersebut. Dan hampir setahun baharulah masalah tersebut selesai. Syabas pada Kuittho(UTHM) yang peka pada hal tersebut.



Dulu ketika mula-mula bekerja saya pernah cuba menyimpan dan melabur. Sasaran saya ialah simpan RM500 sebulan jadi saya target ada RM10k dalam masa 3 tahun. Walaupun bujang memang tidak mudah. Memang betul gaji digunakan untuk  makan hari-hari. Saya nekad untuk futher study supaya dapatlah upgrade diri dan kerja saya. Kadang-kadang dapat target dan kadang- kadang tersasar jadi simpan kurang dalam Rm100. Kadang-kadang bila terdesak keluar lah jugak 1k-2k sebab-sebab tertentu.





Dan bila penghujung 2005 saya dapat sambung belajar. Simpanan masa tu hampir 12k setelah berhempas pulas jimat nak menyimpan. Bila saya pulangkan duit jabatan (saya memegang kawatan bendahari) saya telah berbincang dgn mantan KJ saya tentang penyerahan tugas. Kami mengira sama-sama duit pelajar yang saya pegang hampir 9k ketika itu. 


"Agak-agak kalau tiga tahun boleh ke simpan duit sampai 10k macam ni" Dia bertanya sambil mengira.


"Boleh!" jawapan terus dari mulut saya tanpa saya sedar. Dan baru saya sedar jawapan saya tu mengejutkan dia. 


"kira Hasny dapat simpan lah banyak tu?"


"Tapi saya bujang bos. Mungkin tak de tanggungan. Tapi kena betul-betul disiplin".


Gaji cukup nak bayar kereta ayah, bagi mak sikit2. buat belanja duit minyak makan minum.

Dan duit simpanan itulah saya buat untuk menyelesaikan segala perbelanjaan pengajian saya tiga tahun di UTHM. Saya tidak membuat PTPTN sepanjang saya belajar diploma dan ijazah. Syukur kerana tidak terhutang membuat pinjanman walaupun hampir2 dah nak hantar borang tersebut. Tetapi memikirkan gaji yang naik mungkin tidak akan banyak dan terpaksa membayar pinjaman menyebabkan saya tidak jadi mengambilnya. Dengan gaji separuh (pekeliling bagI k/tangan awam menyambung peringkat ijazah hanya layak terima gaji separuh sahaja) itulah saya berhati- hati membuat perbelanjaan.


Dan ironinya saya dapat membeli kereta saya dengan tambahan simpanan campur jualan kereta kelisa emak. Dan saya juga berkahwin ketika belajar dengan tidak berhutang mana-mana bank. Begitu juga dengan husband. Kami menyimpan dan mengunakan bonus simpanan secukupnya membuat belanja kahwin dan juga biasiswa untuk meneruskan pengajian saya di universiti.


Dan sekarang saya dan suami bebas daripada PTPTN dan pinjaman bank untuk perkahwinan. Syukur alhamdulilah. Langkah bijak yang suami ambil melarang saya mengambil PTPTN kerana kenaikan gaji tidaklah sebanyak mana.

Tetapi selepas berkhidmat semula untuk target menyimpan dan melabur 10k dalam 3 tahun agak sukar tercapai sekarang kerana saya sedar kadar inflasi meningkat berbanding tahun 2002 ketika saya mula bekerja dulu. Saya berasa hairan kerana kesukaran untuk melabur sedangkan gaji meningkat setiap tahun. Tapi simpanan untuk tabung haji, insurans untuk diri , suami dan anak2 dapat kami lakukan dengan konsisten. Tiada masalah kewangan.


Bila saya baca buku Robert Kiyosaki - Manage Your Cash Flow, sebagai employee- golongan makan gaji untuk melabur adalah satu risiko kerana 75% gaji digunakan untuk membayar bil. Kerana itu dia menggalakkan  golongan employee membuat bisnes dan gunakan keuntungan untuk simpan dan melabur. Dan bukan bisnes konvensional tetapi dalam Multi Level Marketing. Sebab MLM kita bekerja secara team dan dibimbing oleh mentor. Mentor adalah mereka dah berjaya melakukannya dan ada bukti yang nyata.. dan modal permulaan adalah kecil. MLM mengajar kita tidak fokus sahaja jual produk tetapi kita fokus membina sistem empayar kita.



Jadi saya tekad melakukan bisnes networking kerana banyak kelebihan di situ. Kerana sebelum saya membuat bisnes yg sama dalam tupperware dan meraih komisyen hampir 8k dalam setahun menjadi director. Dalam tupperware saya tiade mentor. Saya  belajar sendiri dan berusaha membina team saya..


Dan saya menceburi bisnes Premium Beautiful faktornya ada ramai mentor yg membimbing saya. Saya mahukan mentor. Bukan penasihat-advisor. Dan alhamdulilah dalam Premium Beautiful dalam masa 5bulan saya dapat pulangan 5 angka! JOM MELABUR!!


Syukur pada Mu, ya Allah. Benarlah kata Nabi Muhamad SAW bahawa rezeki itu 9/10 adalah datang dari berniaga.

Hanya keberanian sahaja perlu untuk mencuba dan jika saya ragu2 dan tidak mahu menanggung risiko tentu saya tidak jadi seperti diri sekarang. Be smart planning my FAMILY FUTURE..


HASNY
012 7597929








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...