Sabtu, 3 November 2012

HOW TO MANAGE MY CASH FLOW

Saya mula bekerja ketika usia 21 tahun di utara. Tempat pertama saya posting ialah Politeknik Kulim (sekarang dikenali Politeknik Tunku Sultanah Bahiyah). Gaji basic saya dapat ialah RM800++. Hahaha memang terasa lucu dan pelik bila gaji seorang pensyarah sebegitu. Tetapi gara-gara ada masalah pengiktirafan di tempat institusi mengheret kami masalah tersebut. Dan hampir setahun baharulah masalah tersebut selesai. Syabas pada Kuittho(UTHM) yang peka pada hal tersebut.



Dulu ketika mula-mula bekerja saya pernah cuba menyimpan dan melabur. Sasaran saya ialah simpan RM500 sebulan jadi saya target ada RM10k dalam masa 3 tahun. Walaupun bujang memang tidak mudah. Memang betul gaji digunakan untuk  makan hari-hari. Saya nekad untuk futher study supaya dapatlah upgrade diri dan kerja saya. Kadang-kadang dapat target dan kadang- kadang tersasar jadi simpan kurang dalam Rm100. Kadang-kadang bila terdesak keluar lah jugak 1k-2k sebab-sebab tertentu.





Dan bila penghujung 2005 saya dapat sambung belajar. Simpanan masa tu hampir 12k setelah berhempas pulas jimat nak menyimpan. Bila saya pulangkan duit jabatan (saya memegang kawatan bendahari) saya telah berbincang dgn mantan KJ saya tentang penyerahan tugas. Kami mengira sama-sama duit pelajar yang saya pegang hampir 9k ketika itu. 


"Agak-agak kalau tiga tahun boleh ke simpan duit sampai 10k macam ni" Dia bertanya sambil mengira.


"Boleh!" jawapan terus dari mulut saya tanpa saya sedar. Dan baru saya sedar jawapan saya tu mengejutkan dia. 


"kira Hasny dapat simpan lah banyak tu?"


"Tapi saya bujang bos. Mungkin tak de tanggungan. Tapi kena betul-betul disiplin".


Gaji cukup nak bayar kereta ayah, bagi mak sikit2. buat belanja duit minyak makan minum.

Dan duit simpanan itulah saya buat untuk menyelesaikan segala perbelanjaan pengajian saya tiga tahun di UTHM. Saya tidak membuat PTPTN sepanjang saya belajar diploma dan ijazah. Syukur kerana tidak terhutang membuat pinjanman walaupun hampir2 dah nak hantar borang tersebut. Tetapi memikirkan gaji yang naik mungkin tidak akan banyak dan terpaksa membayar pinjaman menyebabkan saya tidak jadi mengambilnya. Dengan gaji separuh (pekeliling bagI k/tangan awam menyambung peringkat ijazah hanya layak terima gaji separuh sahaja) itulah saya berhati- hati membuat perbelanjaan.


Dan ironinya saya dapat membeli kereta saya dengan tambahan simpanan campur jualan kereta kelisa emak. Dan saya juga berkahwin ketika belajar dengan tidak berhutang mana-mana bank. Begitu juga dengan husband. Kami menyimpan dan mengunakan bonus simpanan secukupnya membuat belanja kahwin dan juga biasiswa untuk meneruskan pengajian saya di universiti.


Dan sekarang saya dan suami bebas daripada PTPTN dan pinjaman bank untuk perkahwinan. Syukur alhamdulilah. Langkah bijak yang suami ambil melarang saya mengambil PTPTN kerana kenaikan gaji tidaklah sebanyak mana.

Tetapi selepas berkhidmat semula untuk target menyimpan dan melabur 10k dalam 3 tahun agak sukar tercapai sekarang kerana saya sedar kadar inflasi meningkat berbanding tahun 2002 ketika saya mula bekerja dulu. Saya berasa hairan kerana kesukaran untuk melabur sedangkan gaji meningkat setiap tahun. Tapi simpanan untuk tabung haji, insurans untuk diri , suami dan anak2 dapat kami lakukan dengan konsisten. Tiada masalah kewangan.


Bila saya baca buku Robert Kiyosaki - Manage Your Cash Flow, sebagai employee- golongan makan gaji untuk melabur adalah satu risiko kerana 75% gaji digunakan untuk membayar bil. Kerana itu dia menggalakkan  golongan employee membuat bisnes dan gunakan keuntungan untuk simpan dan melabur. Dan bukan bisnes konvensional tetapi dalam Multi Level Marketing. Sebab MLM kita bekerja secara team dan dibimbing oleh mentor. Mentor adalah mereka dah berjaya melakukannya dan ada bukti yang nyata.. dan modal permulaan adalah kecil. MLM mengajar kita tidak fokus sahaja jual produk tetapi kita fokus membina sistem empayar kita.



Jadi saya tekad melakukan bisnes networking kerana banyak kelebihan di situ. Kerana sebelum saya membuat bisnes yg sama dalam tupperware dan meraih komisyen hampir 8k dalam setahun menjadi director. Dalam tupperware saya tiade mentor. Saya  belajar sendiri dan berusaha membina team saya..


Dan saya menceburi bisnes Premium Beautiful faktornya ada ramai mentor yg membimbing saya. Saya mahukan mentor. Bukan penasihat-advisor. Dan alhamdulilah dalam Premium Beautiful dalam masa 5bulan saya dapat pulangan 5 angka! JOM MELABUR!!


Syukur pada Mu, ya Allah. Benarlah kata Nabi Muhamad SAW bahawa rezeki itu 9/10 adalah datang dari berniaga.

Hanya keberanian sahaja perlu untuk mencuba dan jika saya ragu2 dan tidak mahu menanggung risiko tentu saya tidak jadi seperti diri sekarang. Be smart planning my FAMILY FUTURE..


HASNY
012 7597929








Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...