Jumaat, 29 Mac 2013

BECAUSE I HAVE POWER?!

Coach saya, Katrina ada share satu citer kepada kami,
 
It's a true story, it's happened when Donald Trump got interview in a live show in US.
 
 
 
 
Selesai sahaja interview, kemudian berlaku sesi FAQ antara Donald Trump dengan penonton. Adalah satu penonton ni tanya soalan seolah-olah macam memperlekehkan Mr Donald,
" Mr Donald, macamana awak boleh buat business, bagi coaching orang pasal business sedangkan awak sendiri tak de kelayakan apa2 pun dalam kaitan business, you takda MBA dan you pun bukan ada  PhD langsung pasal business ni".
 

 
You tau apa Donald Trum jawab, tanya Coach Katrina tanya kami. Kami just geleng kepala. Memang tak tau pun =P.
 
 
Donal Trump senyum dan cakap
 " Buat apa saya perlukan PhD?
 Saya boleh upah 10 orang PhD bekerja dengan saya!
You ada PhD?
 Pap, saya upah awak bekerja dengan saya. Mahu?"
 
 
So apa yang kamu nampak? Coach Katrina tanya lagi
- Ya dia ada power. Kuasa. Dengan kekayaan dan kuasa, beliau boleh ambil sapa2 yang bijak pandai untuk bekerja dengannya dan menambahkan lagi aset beliau. 
 
Hahaha. That why A student- pelajar yg cemerlang, bila abis belajar, dia akan keluar dan bekerja dengan C student.
 
 
Kami tergelak. Memang betul pun. Aku pun sama jek hahaha!
 
 
 
 
 

Selasa, 26 Mac 2013

Funny but it's true!


Inilah yang saya lalui ketika saya berkursus di Bagan Sepang anjuran KPT pada bulan Februari 2013 lepas. Kursus Self Development and Effectiveness...


Pada hari ketiga, coach yang bagi speak- Pn Hajar bertanyakan semua peserta kursus..

"why do you come to work? Apa matlamat anda untuk bekerja?"

and antara semua peserta menjawab
"tanggungjawab!"
"komitment"
"ibadah"
"untuk membangunkan negara"
"passion"
"saya suka kerja"

Coach Hajar kata" jadi awak dah tau matlamat awak, passion awak. Kenalah kerja betul2.
Ketika itu saya duduk berdiam diri (memang sikap saya pendiam) memerhatikan semua peserta yang menjawab di hadapan saya. Tiada jawapan yg saya harapkan.

Bagi saya, kita kerja sebab kita TAKUT. Takut tak dapat duit... tak kisah dari orang bujang, kalau mereka yang dah berkeluarga, lagilah.


Kita selalu dengar dan baca....

"buat apa duit byk2, nanti lupa diri, takbur!"

"oo cukuplah rezeki ni untuk saya"

"sorry, saya bukan mata duitan"

"saya tak gilakan wang dan kekayaan!"

Tapi adakah kita sedar....?

Kenapa kita bekerja 8 jam sehari? kadang2 terlebih, kadang2 rajin buat OT? 

Kenapa sanggup keluar kerja pagi2 matahari tak terbit lagi dan balik ke rumah bila matahari dah terbenam,

Kenapa sanggup meredah kesesakan jalan raya, berembat laju pagi2 di jalan raya untuk ke tempat kerja,

Kenapa ada yang stress, tak suka pada bos dan marah dengan jabatan, pada sistem perkhidmatan, pada kementerian, pada pelanggan, pada keadaan tempat kerja, stress dan bengang giler macamana pun TAPI besok pagi masih juga terus datang kerja dan berhadapan benda2 tu lagi?

Kenapa semua sentiasa sibuk mengira skim kenaikan gaji, kenaikan pangkat, habuan bonus, sambung belajar?

Sebabnya D.U.I.T..
kita kerja sebab kita mostly nak dapat duit.

That why we find, got a job.
BUT YOU ONLY GOT A J.O.B
-JUST OVER BROKE-



Tak semestinya makan gaji sahaja punca rezeki, rezeki juga dtg bila kita berniaga. Tapi bukan mudah nak ajak orang berniaga. Semua orang terutama rakyat Malaysia prefer play safe, sebab tak nak rugi. Senang kata baik hidup pergi kerja balik kerja, hujung bulan dpt gaji.

Kalau diminta rakyat Malaysia pilih - sambung belajar atau buat perniagaan, rata2 akan pilih sambung belajar. Sebab nanti adanya kelulusan pasti boleh naikkan gaji bulanan, pangkat mereka.

Tapi kebenaran bila makan gaji, kita tengok gambar kat bawah ni. 


Kes saya - perlantikan jawatan  tak selesai lagi (tamat cuti belajar 2008, dan sekarang 2013- tiada lagi khabar surat lantikan. Memang terlalu perlahan, tapi itulah sistem kita, makan gaji. Semua bergantung dengan pengurusan sistem cekap atau tidak.

Saya berkongsi di sini kerana itulah yang saya lalui. Pengalaman saya.  Sudah berkhidmat dah lebih 10 tahun, sambung belajar, naik pangkat.  Berbelanja dan simpan di ASB, insurans, tabung haji- diri, tabung anak2, duit org tua semua bergantung 100% dari gaji sahaja. Hinggalah satu hari bila saya beli dan baca buku ini dan saya sedar betapa naifnya pemikiran saya T_T

This book is great!!


Tapi membaca dan bersetuju tapi tiada praktik tak nampak impak dan kesannya. Setelah itu saya mengalami brain wash...T_T Kebingungan, rasa naif sesangat setelah 30 tahun lebih hidup di bumi Allah baru saya jelas dan faham. Tiada lagi istilah mengejar kenaikan pangkat atau mengejar master atau PhD atau gelaran2 tertentu. Saya mula sedar, saya sudah tak mahu nasib dan kemajuan hidup saya ditentukan dan ditetapkan oleh orang2 tertentu. 

Lantas saya keluar dari kefahaman rutin yang biasa kita diterapkan ketika kecil (belajar rajin2 dan cari kerja dan pangkat yang tinggi...)

Bermulalah perjalanan saya ke sana sini cari ilmu, ilmu yang tidak diajar di sekolah, Universiti atau mana2 IPT... Alhamdulilah saya nampak dan belajar apa yang saya tidak jelas dalam perkara ini. Pelajaran yang kat universiti dan sekolah memang tak ada. Self development... 

Firman Allah dalam Surah Ar-Rad, ayat 11 yang bermaksud,"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka. 


Jika anda tidak setuju yang kita bekerja ini disebabkan perasaan takut tak dapat duit, cuba anda berhenti kerja serta-merta. Mampukah anda?



Isnin, 25 Mac 2013

GARAM BULUH PREMIER DRINK







APA ITU GARAM BULUH?


Hai-O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai ramuan utamanya. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.


Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk.


Selepas proses pembakaran, bahan berbahaya seperti logam berat dan kotoran yang ada dalam garam telah dineutralkan atau disingkirkan, manakala intipati pokok pine (resin pine, minyak pine) dan buluh (200 lebih jenis elemen surih yang diperlukan oleh badan) bercampur ke dalam garam dan menambahkan kandungan ion logam inorganik yang diperlukan oleh badan manusia seperti magnesium, kalsium, kalium, kuprum, ferum, zink dan sebagainya.


APA BEZA ANTARA GARAM BULUH DENGAN GARAM PUTIH?

Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk. Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya.


Kebanyakan garam putih melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium dan sodium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

KEBAIKAN GARAM BULUH

- Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).

- Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.

- Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.

- Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.

- Menyelaras keseimbangan ph badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.

- Meningkatkan daya pemulihan

TESTIMONI PENGUNA GARAM BULUH





1 KOTAK MENGANDUNGI 40 PEKET.
1 KOTAK =RM 124.00
FREE POSTAGE.


DAPATKAN SAMPLE PERCUMA UNTUK TRIAL.

PM ME- CALL/SMS/WHATASSAP

HASNY
012 7597929
013 6036630

PENGHANTARAN SERTA MERTA DAN PERCUMA.

wANT SAMPLE COFFE MINERAL FOR TRIAL!!

ANDA BERMINAT PADA PRODUK KESIHATAN INI?
KOPI MINERAL + GARAM BULUH
DIPERKAYAKAN GARAM MINERAL SEPERTI MAGNESIUM UNTUK PEMBUANGAN TOKSIN DAN KESIHATAN BADAN. (THE COFFEE TASTE SOO GOOD AND IT MAKE US MORE HEALTHY)




 
ANDA INGIN TAHU SAMA ADA PRODUK INI SESUAI ATAU TIDAK DENGAN CITARASA ANDA?

DAPATKAN SAMPLE PERCUBAAN!

Kopi mineral = RM10.00 (4 SACHET TERMASUK POS)

SMS/ CALL/ WHATASSAP SAYA

HASNY
012-7597929
013-6036630

PENGHANTARAN ADALAH SERTA MERTA.










Rabu, 20 Mac 2013

Top 10 Habits That Can Help You Lose Weight

Kebanyakan pelangan saya selalu mengharapkan berat badan mereka akan turun apabila mereka memakai Premium Beautiful a.k.a PB. Saya juga mengharapkan perkara positif ini apabila saya menjadi ejen dan menjual Premium Beautiful. Tetapi dengan hanya memakai sahaja tanpa anda melakukan apa-apa tindakan cuma mendatangkan kesan yang agak kecil.

Seorang pelanggan saya tidak mengalami penurunan berat badan setelah memakai selama dua bulan. Tetapi dia mengakui bahawa pinggangnya telah mengecil sebanyak 2 inci. Dan seorang pelangan saya juga mengalami pengurangan sebanyak tiga inci. Ada pelanggan saya (my business partner also) mengalami penurunan berat sebanyak 3 kg selama dua bulan.


Bagaimana ianya boleh berlaku?
Ini disebabkan Premium Beautiful telah mengalihkan lemak-lemak pada bahagian tertentu ke tempat yang sepatutnya. It's “displaces” the fat. Maksudnya PB tolak lemak daripada bahagian perut ke atas dan ke bawak untuk ilusi bentuk badan yang lebih menawan. Pada masa yang sama, tekanan korset kepada organ/badan menyukarkan pemakai untuk makan berlebihan.
Dengan ini, pemakai tidak makan berlebihan (saya selalu memberikan peringatan kepada pelanggan saya supaya berhenti makan sebelum rasa kenyang jika tidak anda akan akan rasa mengah dan mahu muntah). Lagipun memang sunnah nabi berhenti makan sebelum rasa kekenyangan. Adakala tekanan itu ada juga membuat pemakai tidak selesa terutama pada beginner. Oleh itu pemakaian berdisiplin digalakkan selama 8 jam sehari, 5 hari seminggu. So don't overdue ok. Because sometimes your body need to be relaxing.
Penurunan berat badan sebenarnya adalah bergantung juga pada gaya hidup dan permakanan anda. Ada 10 tips tabiat yang dapat saya kongsikan untuk membantu mengurangkan berat badan anda.

1. Kaji habitat pemakanan anda
Adakah anda suka mengamalkan makan lewat malam, makan dan merasa ketika sedang memasak, atau selalu menghabiskan hidangan makanan anak-anak atau suami anda yang tidak dapat dihabiskan? Perhatikan dan kaji habitat tersebut sebab ianya lebih mudah diubah dan menyelamatkan banyak kalori.

2. "If you fail to plan, plan to fail"
Anda perlukan strategi untuk penyediaan makanan dan snek. Bungkuslah snek yang sihat supaya tersedia dan senang anda makan bila anda berasa lapar. Dengan ini anda tidak keluar mencari makanan yang merapu - pergi drive through McD malam2 huhuhu
3. Selalu membeli dalam keadaan anda kekenyangan
Memang betul! Nafsu membeli makanan akan jadi huru hara jika anda berada dalam kelaparan. Contoh paling mudah ketika kita  membeli juadah buka puasa, pasti hampir semua gerai kita hendak borong. Sedangkan bila berbuka, makanan tersebut sedikit pun tak tercuit pun oleh anda.

4. Tetapkan makanan harian anda.
Pilih makanan harian anda yang boleh memberikan tenaga dan anda senang mengamalkannya. Mengamalkan makanan yang tetap akan menggelakkan nafsu selera makan.
5. Duduk dan makan makanan di dalam pinggan.
Makan makanan daripada bungkusan dan dalam keadaan berdiri akan menjadikan kita leka dan seronok, kita akan makan dan makan tanpa had. PLEASE AVOID IT!! Bila makan mesti duduk - pesan orang tua. Sebab kita akan bertumpu untuk makan di dalam pinggan dan menghabiskannya.
   
6. Hidangkan makanan mengikut had setiap orang.
TIADA nasi tambah. Pastikan bila anda menghidangkan semangkuk lauk, nasi dan apa jenis makanan pun, hidangan itu akan dihabiskan cukup untuk setiap individu dan tiada PENAMBAHAN lauk atau nasi selepas itu. CUKUP-CUKUP saje yek.

7. Makan perlahan, kunyah betul-betul dan nikmatilah rasa makanan tersebut.
Ini juga sunnah nabi supaya kita mengunyah 40 kali apabila makan. Jangan gopoh menghabiskan makanan, nikmatilah dan rasailah dia kerana itulah nikmat rezeki yang Allah S.W.T telah berikan kepada kita.

8. "Don't eat after dinner"
Jika anda kelaparan pastikan anda makan non-calorie food. Tabiat makan lewat malam akan mengundang penambahan berat badan. Berus gigi selepas makan malam. Dengan ini ia akan mengurangkan keinginan anda untuk makan lagi- sebab malas nak berus gigi semula!!

9. Jadikan snek pada hari tersebut sebagai hidangan mini anda
Snek yang berkualiti mengandungi kabohidrat kompleks dengan sedikit kuantiti protien dan lemak. Anda akan bertambah sihat dan bertenaga, dan berat yang tidak bertambah.


10. Mulakan hari anda dengan SARAPAN.
Breakfast is the king!! Yup, saya sentiasa memastikan tidak terlepas sarapan setiap hari. Jika anda mula bekerja 8.00 pagi tiada masa bersarapan, sila bangun awal atau datang awal supaya anda sempat bersarapan. Selepas berehat lama satu malam badan anda perlukan 'fuel' untuk meningkat metobalisma badan dan memberikan tenaga untuk sepanjang hari.


Semoga anda berjaya menurunkan berat badan dengan mengamalkan tabiat pemakanan ini.
GOOD LUCK!!

XOXO
Jika ada kemusykilan atau pertanyaan boleh
sms
call
whatsaap
-HASNY-
012-7597929
013-6036630







Khamis, 14 Mac 2013

Kenali PELVIS anda!!

 Pelvis kita terdiri daripada ilium, ischium dan pubis.
 ( ketiga-tiga tulang ini bersambung dan dikenali sebagai tulang pinggul)




MENGAPA PELVIS PENTING UNTUK ANDA SEBAGAI WANITA?
1. Melahirkan anak
2. Melindungi organ pembiakan, pundi kencing dan rektrum.
3. Menyediakan sambungan untuk otot abdomen.
4. Mengekalkan pengerakan sendi daripada anggota belakang.


ADAKAH ANDA MENJAGA TULANG PELVIS ANDA?
atau  ANDA SUDAH MULA MENGALAMI MASALAH-MASALAH INI?


kembung atau buncit?

Back Pain


Lenguh badan


KENAPA PERLU MENJAGA PANTANG SELEPAS BERSALIN?

MENGAPA MEREKA YANG BERUSIA SENTIASA MENEKANKAN AMALAN BERBENGKUNG?

Emak dan mertua saya begitu menekankan pemakaian bengkung selepas saya bersalin. Bila saya melihat Mak Dara (founder of Jamu Mak Dara) saya teringat emak saya. SEBIJIK SUNGGUH!
Dan mak mertua saya - ibu kepada sebelas orang anak dan kini badan dia sihat walaupun sudah berusia (badan tidak dipam2 macam wanita sekarang).


KENAPA??




TAHUKAH ANDA KENAPA WANITA DAHULU BEGITU MENGAMALKAN PEMAKAIAN KORSET?





 Seniwati veteran Dato' Sarimah masih sihat dan segak (tidak bongkok) walaupun usia mencecah lebih separuh abad.





Tulang pelvis merupakan kawasan penyambungan untuk otot yang berhampiran kaki dan bahagian atas badan.



Jadi amatlah penting bagi tulang pelvis untuk dijajarkan semula kedudukan berkaitan bagi melancarkan peredaran darah, menguatkan otot dan menyahkan toksin serta melansingkan badan.


Oleh itu amatlah penting kita mengamalkan berbengkung walaupun selepas tamat tempoh berpantang kerana amalan ini perlu diteruskan sampai bila-bila demi kesihatan dan kecantikan wanita.




Saya berkongsi pengalaman saya mengunakan korset. Kali pertama memakainya adalah selepas melahirkan anak pertama dengan mengunakan bengkung tradisional. Sehari pun saya tidak terlepas memakai bengkung ketika proses berpantang. Selepas tamat tempoh bersalin saya membeli korset jenama Triumph bagi memudahkan pengerakan ketika bekerja. Saya teruskan memakai setahun sehingga saya mengandung anak kedua. Dan selepas habis berpantang saya gunakan korset yang sama tapi malangnya setahun sudah pakai mula tidak beberapa selesa, longgar dan kain meregang.

Saya kemudian membeli korset Premium Beautiful. Sebab apa? Ini kerana nilainya yang tinggi kerana teknologi, buatan yang halus dan mendapat jaminan seumur hidup - produk itu benar-benar berkualiti dan bermutu.
(Untuk pengetahuan anda, saya lulusan bidang kejuruteraan- saya adalah penganalisis, so I am not judging based from people comment, gossip and talk, but i will go through all the facts and analyze it before I decide to take it.) Senang cerita, prinsip saya- I don't want to buy a  PRODUCT, I want to buy a VALUE.


Premium Beautiful Lingerie

I truely like it. Sebagai pemakai korset tegar saya betul-betul sukakannya. Itu pengalaman saya yang sebenarnya sebagai pemakai korset. Saya menjadi seorang ibu yang sihat dan cergas.

Sebab itu saya memilih untuk menjadi agent PREMIUM BEAUTIFUL kerana saya mahu berkongsi kenapa wanita perlu memakai korset demi kesihatan mereka.

BECAUSE
I DON'T SELL A PRODUCT
I SELL A VALUE.


If you want to know about Premium Beautiful
or want for free trial and consultation
do contact me.
I will feel pleasure to help you 
xoxo

HASNY
call@sms@whatsaap
-012 7597929
-013 6036630

Rabu, 13 Mac 2013

Got my new wallet!!

Finally, I got a good news yesterday!!
My business partner a.k.a my leader Liyana go to Londan and Paris for company trip, this week.
And she just bought me a new wallet at there!!


Alhamdulilah, buah tangan dari europe.
thank you my lovely leader =)
I'mreally appreciate it!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...