Pages

Rabu, 20 Mac 2013

Top 10 Habits That Can Help You Lose Weight

Kebanyakan pelangan saya selalu mengharapkan berat badan mereka akan turun apabila mereka memakai Premium Beautiful a.k.a PB. Saya juga mengharapkan perkara positif ini apabila saya menjadi ejen dan menjual Premium Beautiful. Tetapi dengan hanya memakai sahaja tanpa anda melakukan apa-apa tindakan cuma mendatangkan kesan yang agak kecil.

Seorang pelanggan saya tidak mengalami penurunan berat badan setelah memakai selama dua bulan. Tetapi dia mengakui bahawa pinggangnya telah mengecil sebanyak 2 inci. Dan seorang pelangan saya juga mengalami pengurangan sebanyak tiga inci. Ada pelanggan saya (my business partner also) mengalami penurunan berat sebanyak 3 kg selama dua bulan.


Bagaimana ianya boleh berlaku?
Ini disebabkan Premium Beautiful telah mengalihkan lemak-lemak pada bahagian tertentu ke tempat yang sepatutnya. It's “displaces” the fat. Maksudnya PB tolak lemak daripada bahagian perut ke atas dan ke bawak untuk ilusi bentuk badan yang lebih menawan. Pada masa yang sama, tekanan korset kepada organ/badan menyukarkan pemakai untuk makan berlebihan.
Dengan ini, pemakai tidak makan berlebihan (saya selalu memberikan peringatan kepada pelanggan saya supaya berhenti makan sebelum rasa kenyang jika tidak anda akan akan rasa mengah dan mahu muntah). Lagipun memang sunnah nabi berhenti makan sebelum rasa kekenyangan. Adakala tekanan itu ada juga membuat pemakai tidak selesa terutama pada beginner. Oleh itu pemakaian berdisiplin digalakkan selama 8 jam sehari, 5 hari seminggu. So don't overdue ok. Because sometimes your body need to be relaxing.
Penurunan berat badan sebenarnya adalah bergantung juga pada gaya hidup dan permakanan anda. Ada 10 tips tabiat yang dapat saya kongsikan untuk membantu mengurangkan berat badan anda.

1. Kaji habitat pemakanan anda
Adakah anda suka mengamalkan makan lewat malam, makan dan merasa ketika sedang memasak, atau selalu menghabiskan hidangan makanan anak-anak atau suami anda yang tidak dapat dihabiskan? Perhatikan dan kaji habitat tersebut sebab ianya lebih mudah diubah dan menyelamatkan banyak kalori.

2. "If you fail to plan, plan to fail"
Anda perlukan strategi untuk penyediaan makanan dan snek. Bungkuslah snek yang sihat supaya tersedia dan senang anda makan bila anda berasa lapar. Dengan ini anda tidak keluar mencari makanan yang merapu - pergi drive through McD malam2 huhuhu
3. Selalu membeli dalam keadaan anda kekenyangan
Memang betul! Nafsu membeli makanan akan jadi huru hara jika anda berada dalam kelaparan. Contoh paling mudah ketika kita  membeli juadah buka puasa, pasti hampir semua gerai kita hendak borong. Sedangkan bila berbuka, makanan tersebut sedikit pun tak tercuit pun oleh anda.

4. Tetapkan makanan harian anda.
Pilih makanan harian anda yang boleh memberikan tenaga dan anda senang mengamalkannya. Mengamalkan makanan yang tetap akan menggelakkan nafsu selera makan.
5. Duduk dan makan makanan di dalam pinggan.
Makan makanan daripada bungkusan dan dalam keadaan berdiri akan menjadikan kita leka dan seronok, kita akan makan dan makan tanpa had. PLEASE AVOID IT!! Bila makan mesti duduk - pesan orang tua. Sebab kita akan bertumpu untuk makan di dalam pinggan dan menghabiskannya.
   
6. Hidangkan makanan mengikut had setiap orang.
TIADA nasi tambah. Pastikan bila anda menghidangkan semangkuk lauk, nasi dan apa jenis makanan pun, hidangan itu akan dihabiskan cukup untuk setiap individu dan tiada PENAMBAHAN lauk atau nasi selepas itu. CUKUP-CUKUP saje yek.

7. Makan perlahan, kunyah betul-betul dan nikmatilah rasa makanan tersebut.
Ini juga sunnah nabi supaya kita mengunyah 40 kali apabila makan. Jangan gopoh menghabiskan makanan, nikmatilah dan rasailah dia kerana itulah nikmat rezeki yang Allah S.W.T telah berikan kepada kita.

8. "Don't eat after dinner"
Jika anda kelaparan pastikan anda makan non-calorie food. Tabiat makan lewat malam akan mengundang penambahan berat badan. Berus gigi selepas makan malam. Dengan ini ia akan mengurangkan keinginan anda untuk makan lagi- sebab malas nak berus gigi semula!!

9. Jadikan snek pada hari tersebut sebagai hidangan mini anda
Snek yang berkualiti mengandungi kabohidrat kompleks dengan sedikit kuantiti protien dan lemak. Anda akan bertambah sihat dan bertenaga, dan berat yang tidak bertambah.


10. Mulakan hari anda dengan SARAPAN.
Breakfast is the king!! Yup, saya sentiasa memastikan tidak terlepas sarapan setiap hari. Jika anda mula bekerja 8.00 pagi tiada masa bersarapan, sila bangun awal atau datang awal supaya anda sempat bersarapan. Selepas berehat lama satu malam badan anda perlukan 'fuel' untuk meningkat metobalisma badan dan memberikan tenaga untuk sepanjang hari.


Semoga anda berjaya menurunkan berat badan dengan mengamalkan tabiat pemakanan ini.
GOOD LUCK!!

XOXO
Jika ada kemusykilan atau pertanyaan boleh
sms
call
whatsaap
-HASNY-
012-7597929
013-6036630Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...