Selasa, 22 Oktober 2013

MUSIM PEPERIKSAAN BERMULA!!

Assalamualaikum...
Lama tak update blog, gara-gara sibuk nak kejar masa menanda kertas tugasan, ujian dan kuiz pelajar. Sebabnya deadline dah dekat untuk hantar markah pelajar. Biasalah pelajar-pelajar ni, saya rasa dah berbuih mulut pesan hantar assignment atau tugasan yang tak 'clear' lagi, tapi diorang mesti hantar last minute. 

Seolah-olah jadi trend sekarang, bila bagi atau buat tugasan akan jadi perkara yang membosankan bila menanda sebab semua isi dan kandungan pelajar sama sahaja. Senang cerita, bila seorang pelajar buat, yang ramai lain-lain tu pakat-pakat salin bulat-bulat. Kalau melibatkan pengiraan lagilah sakit jiwa, sebab yang salah pun diorang salin juga! Memang terdesak sungguh!! Selalunya bila hari tu hari akhir untuk hantar assignment akan nampak situasi ini-berlonggoklah mereka semua di ruang pelajar untuk menyalin jawapan-jawapan daripada rakan mereka yang dah siap (lebih rajin untuk memikirkan jawapan tugasan tersebut). Jadi markah pukul rata sama sajalah.

Hantar lewat tetap juga saya tolak markah kerana tidak punctual. Jadi tak adil jika saya berikan markah sama rata pada mereka yang hantar punctual.Pernah jugak masa mengajar, pelajar-pelajar bukan dengar atau fokus pada kita tapi sibuk menyalin tugasan subjek lain daripada rakan untuk dihantar pada hari tersebut. Alangkah geramnya, mengamuk sakan mak!! Hahaha.

Ada yang buat ala kadar sahaja, tulisan macam cakar ayam dan kelam kabut. Nak baca pun susah. kadang-kadang tak teratur (kes salin bulat-bulat), kadang-kadang terus dapat jawapan atau jalan penyelesaian melompat-lompat (kalau melibatkan pengiraan), memang tak tersusun langsung.

Saya pernah mendapat aduan pelajar mengatakan tugasan beliau hilang setelah dihantar di pigeon hole saya. Pelajar itu memang ok- rajin dan dedikasi. Bila sela beberapa jam kemudian tugasan itu muncul semula di pigeon hole tersebut tetapi dalam dua salinan, satu salinan asal dan satu salinan photostot. Yang photostot hanya ditukar pada cover- dalam tetap sama yelah photostot kan. Aduhai...

Betul kata orang, kerja mengendalikan mesin lagi mudah daripada mengendalikan orang. Kadang-kadang boleh naik tekanan darah menahan geram dan kesabaran. Saya pun tak tahu berapa lama saya sanggup bertahan sabar dalam menlayani kerenah orang-orang macam ni.... Hmmmm semput den!

Apa-apa pun dah mula minggu peperiksaan sekarang saya doakan pelajar-pelajar ni dapat buat yang terbaik. Mungkin ada kelemahan dari segi teknik pengajaran saya untuk menarik minat mereka fokus di dalam kelas. Terutama melibatkan matematik dan mekanik, sungguh mencabar.....Adoi kita pun fikir macam nak pecah kepala nak bagi diorang paham betul-betul..

Jangan hendaknya meniru, macam bawah ni tertangkap semalam sebab meniru. Dashyat gajet budak sekarang macam Detektif Conan hahaha. Mana tau masa akan datang, ada jam budak boleh tembak pengawas peperiksaan dan pengawas pula bole pengsan atau tertidur hahaha jadi senang ler kerja diorang nak meniru!!



Peace.......

Selasa, 8 Oktober 2013

JUALAN TUPPERWARE!!

OK KALAU ANDA BERMINAT DENGAN PRODUK TUPPERWARE BOLEH TENGOK PRODUK-PRODUK BAWAH INI. TENTU ADA YANG BERMINAT BELI TUPPERWARE BAWAH HARGA PASARAN KAN HEHEHE. POST BARANG DI SEMENANJUNG RM8 DAN SABAH/SARAWAK RM10.00

CODE 05382
  Small Goody Box with Cariolier.
RETAIL RM 76.80
Promotion RM 55.00!
SOLD OUT!!

CODE A737 
 Eco Bottle Flip Top (LIMITED EDITION)

FLIP TOP PADA ECO BOTTLE NI BAGUS SEBAB KALAU MINUM AIR MESTI TAK KAN TERTUMPAH PUNYA :)
 
Ada tawaran dua Set ECO BOTTLE
RETAIL 54.00
i) CODE 9815- Set colour merah dan biru PROMOTION RM48.00
ii) CODE 9816 - Set colour kuning dan hitam  PROMOTION RM48.00


IF YOU WANT BOTH SET
FREE!!
i) BELL TUMBLER 2 SET
ii)  ECO BOTTLE BRUSH 1 SET
TOTAL RM 96.00 (JIMAT!!)  (STOCK AVAILABLE)


  
  



 CODE 401953
MUM AND ME SET
i) Tumbler 470 ml - 2 set
ii) Large square round -2 set
iii) Pouch  
RETAIL 63.90
HARGA PROMOTION RM 35.00!!
 (PALING MURAH SEBELUM NI RM49.90)
SOLD OUT!! 
   


CODE 8289 
EZZY KEEPER 
(boleh letak make up, barang-barang persendirian atau makanan)
i)2.0 LITER
ii) 4.3 LITER
iii) 6.5 LITER
BEST PRICE RM150!! (INCLUDE POSTAGE) 
sementara stok masih ada! SOLD OUT!!




MODULAR MATES MINI COLOURFUL 850 ml (4 Set)
TUMBLER WITH SEAL 330 ml (4 Set)
RETAIL RM113.40
PROMOTION RM 70.00!!
 SOLD OUT!!


SAVE OUR EARTH
SAY NO TO POLYSTYRENE PLASTIC!!


KALAU DAH BERKENAN ATAU BERMINAT JOM BELI!!

1) SILA PM/ WHATSAPPS/VIBER/CALL SAYA

HASNY
012 7597929
013 6036630  

2) BUAT PEMBAYARAN MELALUI CIMB ATAU MBB (RUJUK AKAUN SAYA DI RUANG SEBELAH KANAN)

3) SILA ISI BORANG ORDER DI SINI

SAYA SEDIA MEMBANTU!! :) 



Isnin, 7 Oktober 2013

SAKIT GUSI....

Lepas balik kelas Check Defect saya dilanda kesakitan sebab gusi bengkak. Terasa berdenyut-denyut pada hari Sabtu tu. Ingatkan boleh tahan sampai hari Isnin sebab nak klinik gigi kerajaan. Tapi hari ahad terpaksa juga cari klinik gigi sebab tak tahan sangat. Walaupun dah berkoyan2 kumur dengan air garam dan lesterine, sakit gusi tak hilang-hilang.

Cari di sekitar Seremban 2, tutup sebab hari Ahad. Terpaksa google, cari klinik gigi di Seremban. Akhirnya jumpa satu blog ini, bagitau kakak dia bukak klinik gigi di Senawang. Klinik memang bukak hari ahad huhuhu nasib baik lah....



Sampai Senawang terpusing-pusing juga cari bangunan. Kalau nak senang korang cari Mcdonald Senawang, bangunan klinik tu bertentangan dengan McD.

Masuk klinik nasib baik tak ramai. Tunggu jap selepas register dalam 10 minit nama dipanggil. Bila doktor check, gigi tak de problem cuma gusi bengkak sebab ada poket di gusi belakang. Kadang2 bila berus tak sampai, jadilah jangkitan kuman. Sebab tu kena scanning 6 bulan sekali.





Last time saya jumpa doktor gigi tahun 2011 di Matang Jaya, Kuching huhuhu. Lamanya tak jumpa doktor gigi. So kena bius, scanning, dan letak ubat pada gusi. Doktor bagi antibiotik dan penahan sakit. Memang lepas je abis, terus rasa berdenyut2 yang amat sangat adoiiii!! Balik rumah terus makan ubat tahan sakit. Ambil masa tiga hari baru baik macam sedia kala.

Kesimpulannya, sakit gusi menyebabkan ku kurus sekejap beberapa hari sebab tak lalu makan hehehe. Lepas ni mesti wat appointment doktor gigi 6 bulan sekali, yela umur dah meningkat gigi pun kena jaga, lols.



Ahad, 6 Oktober 2013

KELAS HANDS ON CHECK DEFECT

Sabtu lepas 28hb September 2013, saya menghadiri kelas Hands on Check Defect anjuran sifu hartanah Cik Rohaniah di Cyberjaya. Punca utama saya rasa wajib pergi sebab tahun depan inshaAllah saya dan suami akan dapat kunci rumah yang dibeli under con di Bandar Sri Sendayan. Seperti biasa developer akan beri tempoh setahun andai kata ada sebarang kerosakan atau defect pada rumah, developer akan bertanggungjawab membaikinya secara percuma.

Jadi apa yang dikatakan defect? Itu yang saya perlu tahu. Sesi pengajaran ini berlangsung di Domain 3, Cyberjaya. Kelas bermula 9.30 pagi hingga 12.30 tengahari.  Kebetulan Sabtu tu saya kerja kerana ganti cuti hari raya yang lepas. Jadi lepas tumb print di opis Port Dickson, dalam 8.30 pagi saya berkejar ke Cyberjaya. sampai hampir 10.20am. Errr terlewat sikit sebab tercari-cari Bangunan Emkay. Tidak beberapa familiar sangat jalan di Cyberjaya.

Domain 3, sampai je boleh tersilap naik ke Domain 1 pulak hehe.

Cantik dan kemas kawasan di Domain, Cyberjaya. Kebetulan pagi tu ada gotong royong oleh komuniti Neocyber.

Sampai ke apartment tersebut, Cik Rohaniah selesai memberikan penerangan dan bermula aktiviti untuk cari defect yang ada pada bangunan apartment tersebut.Ini termasuklah dinding, pintu, tingkap, tiles, suis dan sebagainya. Peserta seramai lapan orang sahaja, tak ramai sebab apartment ini luas hanya 850ft. Ada dua bilik tidur dan dua bilik air. Harga sekitar 300k ke atas sekarang. Memang banyak benda juga nak check. Memang ambil masa untuk teliti setiap bahagian rumah.


Kalau apartment seluas 850ft pun ambil masa nak teliti, macamana pula kalau rumah bertingkat-tingkat, banyak bilik tidur dan bilik air. Fuuuh jenuh ler nak teliti satu-satu. Tapi itu memang hak dan tanggungjawab kita untuk check defect, jangan terlampau seronok sebab dah dapat rumah baru terlupa pula perkara ini.

Check setiap penjuru bahagian bangunan termasuk tingkap berserta frame sekali. 


Check tiles, caranya ketuk-ketuk keliling setiap tiles pastikan bunyi padat. Tiada ruang lompong. 

Kalau anda lihat betul-betul mesti ada yang tak kena pada bahagian dinding ini. 

Ada sumpit sedikit di bahagian kaca tingkap. Maaf kalau gambar ditangkap tidak jelas. 

Tiles di bilik air memang banyak yang lompong. 

Tunjuk ajar yang berharga dari sifu hartanah, Cik Rohaniah.

Memang banyak dipelajari hari tersebut. Tamat kelas tepat jam 12.30 tengahari, saya bergegas balik semula masuk opis di Port Dickson. Tak sempat nak beramah mesra dengan sifu Cik Rohaniah dan peserta yang lain. Apa pun terima kasih banyak kepada beliau atas tunjuk ajar hari tersebut. Akan saya praktikkan bila dapat kunci nanti untuk rumah di BSS dan GP di Cyberjaya. Fuuuh berdebar-debar jantung :)






Khamis, 3 Oktober 2013

GARAJ WANG ABANG ABU 3.3.3


Teringat masa kecil, sekitar tahun 1991 Mak Dak telah menghadiahkan kami 1 kotak game Monopoly. Dia sekeluarga baru kembali dari UK setelah menetap beberapa tahun di sana. Rasa best dapat kotak berwarna merah tu, yang buatan oversea, cantik dan kemas cuma dia berbahasa 'omputeh'......Ada duit buatan, replika rumah merah (hotel) dan rumah hijau, buah dadu dan papan mainan dia yang memang berkualiti. Yela kami duduk di kampung dan main permainan kampung jadi bila dapat permainan yang diimport macam tu memang rasa teruja sangat.


Bila kami main, kalau tak faham mesti tanya mak dan ayah apa yang dimaksudkan ayat-ayat dalam kad tersebut. Ketika itu saya darjah empat dan abang saya darjah lima. Kadang-kadang kami bermain dengan sepupu-sepupu yang lain. Salah seorang pemain mesti menjadi banker, untuk uruskan duit pembayaran gaji, tax atau penalti yang dikenakan pada setiap pemain.

Main game ni kadang-kadang boleh sampai bergaduh kecil. Terutama bila abang saya jadi banker, dia kadang-kadang amik duit bank untuk jadikan duit sendiri ( kira kes gelapkan duit ler ni). Lagi hebat kalau dia tak jadi banker tapi tangan dia panjang hehe senyap-senyap ambil duit bank masa sepupu jadi banker.


Dan baru-baru ni saya main game tu sekali lagi. Bukan dengan kanak-kanak tetapi dengan semua orang dewasa. Saya pernah tulis perihal saya dan suami ke Seminar Advance Power di bawah kelolaan Dr Azizan. Program itu ada saya ceritakan di sini. Jadi selepas seminar berakhir ada lagi satu perjumpaan untuk adek- beradek Abang Abu di dalam bengkel Garaj Wang selama 1 hari.


Saya pergi sendiri kali ini. Bertempat di PKNS Biz Point Shah Alam, tiket garaj yang ini memang sold out. Tempat penuh!. Dalam garaj wang kita akan bermain game Cash Flow (Rat Race) keluaran dari RICH DAD-Robert Kiyosaki, macam main Monopoly atau Saidina. Cuma game ini lebih berkait dengan 'financial education' kita, lebih hampir kepada realiti hidup yang sebenar..




Dalam game ini, kumpulan kami diberikan kad pekerjaan berserta gaji dan perbelanjaan.  Ada yang dapat kerja doktor, peguam, juruterbang, cikgu dan lain-lain. Saya dapat pekerjaan cleaner-pembersih! Gulp! Aku rasa macam nak tukar kerja je! tapi fikir balik Abang Abu kata orang yang gaji kecil pun boleh jadi kaya, saya sahut cabaran. Yup gaji saya hanya 1000 dollar/month jadi perbelanjaan sangat sedikit jika dibandingkan peserta lain dalam kumpulan kami. Diorang walaupun pekerjaan hebat gaji hebat tapi pebelanjaan pun hebat juga hehe. Jadi misi kami perlu keluar dari 'RAT RACE'. 




Macam biasa bila main mula-mula mesti keadaan tenang dan santai. Tapi bila tiba minit-minit akhir masing-masing tak senang duduk! Semua berdiri sudah tunggu nak baling dadu secepat mungkin hahaha! Akhirnya hanya seorang saja kakak ni berjaya keluar dari Rat Race dan menikmati 'Financial Freedom'! Tapi tak best pulak bila last minute dadu dia baling terkena pula pada perceraian dan kehilangan semua cash! Aduh, nauzubillah. Saya snap gambar mula-mula saja, bila main tak  ingat langsung dah, fokus giler!

Sayang.... sikit lagi saya nak keluar dari Rat Race, tapi ada sebab yang saya nampak akan diri saya. Saya kurang berminat pada perkara yang berisiko. Bila dapat kad offer beli saham dengan harga murah, saya beli kuantiti sedikit huhuhu. Jadi bila saham naik, saya jual dapat untung sedikit. Menyesal tak beli banyak-banyak. Sedangkan itu peluang untuk saya tambah pendaptan portfolio saya.

Rata-rata ahli kumpulan lain pun mengharapkan pada hartanah, jadi nasib kat akak itu memang asyik dapat kad untuk beli banyak hartanah. Saya banyak dapat kad beli saham. Jadi tauke saham, cuma saya tak berapa mahir tentang saham beli sikit jer. Last-last fasilitator Abang Abu (seorang ustazah) tegur, BELI BANYAK2!!! Ish rugi awak beli sikit tu... kemudian dia ajar macamana nak beli jual saham. Oo baru saya faham permainan saham ni. Ruginya tak tahu awal-awal!

Kesimpulan yang saya dapat, kita perlu tahu tentang banyak perkara yang boleh tambah pendapatan sampingan seperti saham, bon dan aset. Terlalu fokus pada hartanah pun kadang-kadang nasib tak kena, jadi macam rakan-rakan yang lain asyik balik dadu pusing-pusing dalam tu juga. Ada pula sampai lupa nak kutip gaji hehe terlalu fokus nak kejar nak tambah income tapi tak tahu kat mana.

Barulah rasa seksa, lemas dan rimas bila terkurung dalam Rat Race. Tapi itulah yang kita lalui dalam kehidupan hari-hari. Asyik-asyik kerja, bayar bil dan perbelanjaan saja. Duit pun harapkan pada gaji, tiada side income atau pasif income. Dan siapa kata cleaner tak mampu jadi jutawan. Bacalah di sini yek, memang ada!

 

So dah habis main, Abang Abu pesan cuba praktik dalam kehidupan sebenar yek. Baru berjalan simulasi tu. Kata fasi, sepatutnya perlu bermain sekurang-kurangnya 5 atau 6 kali, baru game ni dapat simulasi diri kita. Jadi bila kita berada dalam realiti, kita tahu apa yang kita perlu buat dan jadi lebih peka untuk bertindak. That true! saya nampak kekurangan pada diri sendiri dan saya rasa macam tak puas lak main satu kali sahaja hehe. 1 kotak game tu harga RM 500. Boleh beli pada Abang Abu sebab dia dilantik jadi duta Cash Flow Game dari Rich Dad Company. Amacam, berminat tak?? :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...