Khamis, 30 Januari 2014

Sudah 99% siap.....



Saya suka dengar lagu ni, menang tempat ketiga kan dalam Anugerah Juara Lagu
2014 baru2 ni. Sebab ada menyentuh sikit dengan hal sendiri :)

Hari-hari saya lalu di sini, memerhatikan projek rumah kami siap sedikit demi sedikit. Saya ada ceritakan progress persiapan rumah dulu di sini.  Dan dua minggu lepas ternyata sudah hampir siap, lebih kurang 99 peratus dan jalan pun sudah siap ditarkan.



Bila jalan dah siap, saya dan husband tergerak hati untuk meninjau di dalam kawasan tersebut (sebelum ini kami hanya melihat dari luar sahaja).  Anak-anak paling seronok dan tak sabar nak masuk ke rumah baru. Saya dan husband lebih memikirkan keadaan rumah yang pastinya perlu menekan-menekan kalkulator- untuk bajet pasang jeriji, pemasangan sedikit kabinet dan pengubahsuaian rumah untuk faktor keselamatan keluarga.

Padang mainan dan riadah bagi komuniti di situ.

Padang futsal di bahagian tengah kawasan lapang perumahan.


Ada satu dua bahagian yang kami kurang berkenan tentang rekabentuk rumah ini. Untuk pengetahuan anda, kami membeli rumah tanpa ada showhouse yang dah siap. Jadi kami hanya berpandukan pada pelan rumah yang diberikan dan juga replika rumah tersebut. Sebab itu pihak pemaju bermurah hati memberikan rebet 15% dari harga jualan (wow sampai sekarang saya tak jumpa lagi offer yang terbaek dari mana-mana pemaju, dan tahun ini 2014 BNM sudah melarang pemaju memberikan rebet yang sedemikian kepada pembeli hartanah).


Void, dan hanya dipagari oleh glasses. Mungkin senang kalau nak bagi barang2 dari atas ke bawah, campakkan je. Lol

Pengubahsuaian rumah pasti melibatkan 'void' di bahagian tengah tingkat satu rumah. Sebelum ini setelah show house siap, saya dan suami pernah ke ibu pejabat pemaju untuk memohon agar ditutup bahagian tersebut.  Tapi pihak pemaju enggan melayan, katanya tarikh permohonan pengubahansuaian pelan dah tamat. Dan kata ejen agak sukar kerana melibatkan CF dan urusan permohonan akan membuat kita turun ke site beberapa kali. Dan saya diberitahu hanya dua unit sahaja berjaya permohonan menutup 'void' tersebut setelah melalui proses yang panjang.


Kiranya waktu ini saya dan suami akan sibuk mencari kontraktor dan menilai quatation harga yang diberikan untuk pengubahsuaian. Yang lain akan kekal seperti biasa. Saya dan suami pun tak ingin berhabis duit untuk mengubah sana sini, sudahnya nanti terbeban 'cash flow' daripada rumah ini yang hanya untuk didiami sendiri. Pemikiran pun sudah berubah sejak hadiri kelas-kelas DSR dan Ababng Abu. Semoga segala urusan ini dipermudahkan Allah. InshaAllah.


Note: Masih ternanti-nanti khabar dari ejen DSR selepas CNY ini. Harapan semoga ada berita baik. InshaAllah. Amin

Khamis, 23 Januari 2014

PROPERTY HUNTER game!

Saya main game ni bulan September 2013, hari minggu. Kami dibuat secara berkumpulan (termasuk husband dan abang sendiri terjebak hahaha) dikendalikan oleh consultant dari DSR di Old Trafford. Untuk memantapkan lagi ilmu selepas berhari-hari menghadiri bengkel yang diseliakan oleh DSR dan anak buah beliau.

 Sesi penerangan dari peguam dalam bab SNP dan perundangan hartanah, Encik Fuad.

 Perkongsian ilmu dari otai subsale property, blogger Abang Ensem (lah sangat hahaha)

Kiranya yang hadir ketika itu dalam 50 orang, Jadi satu kumpulan adalah dalam 10-12 orang. Jadi mainnya macamana yek? Kami dapat 100 soalan!!! Mak aii banyaknya... tapi bila dah bahagikan kepada kumpulan-kumpulan kena jawab dalam 20 soalan.

Senarai soalan yang perlu dicari jawapannya dalam beberapa jam huhuhu.

Sudah tu kena sediakan gambar dan jawapan dalam slaid. Masa bermula jam 9.30 pagi dan game berakhir jam 2.00 ptg. Jadi 2.30 petang akan start present wah wah wah... Lokasi sekitar Puchong, Kinrara, Sunway, Petaling Jaya dan Damansara.

Jadi nak jimatkan masa, bila start je kami terus pecahkan lagi kumpulan kecil. Jadi adalah dua kereta. Satu kereta akan jawab 10 soalan dan bakinya kami satu group pun akan cuba selesaikan. Mula-mula bincang juga macamana nak agihkan soalan, jadi senang kita ikut kawasan. Group kami lebih ke kawsan Puchong dan Bandar Sunway.


Lokasi pertama ialah LAGOON PERDANA apartment, kami menaiki kereta dipandu oleh Kapten Firdauz.
Sesi meninjau2 lokasi dan temuramah berlangsung untuk mendapatkan jawapan tugasan diberikan. Cuma menghairankan macamana 'Awang Gelap' boleh beli unit apartment di sini. Rupanya kata guard "Sini ramai perempuan Melayu kahwin dengan diorang bang!" Wah gadis melayu banyak2 lelaki tempatan kenapa ko pilih Awang Gelap?? Tapi sungguh aku rasa macam bukan kat Malaysia bila duduk kat bahagian luar apartment tu.


Seterusnya ke Resendasi Laguna, kawasan elit pergh!! Masuk jer siap ada tasik buatan dan taman haiwan dalam tu. Sure orang ada-ada jer beli kawasan ni. Nampak jurang betul keadaan penduduk sebelah jalan kanan dan kiri.


Lokasi seterusnya ialah Puchong Hartamas, Sutramas Apartment dan Setia Walk. Pusing2, ambil gambar, tahan dan tanya amoi2 yang lalu lalang kat situ hehehe dan dah penat balik je ke Old Tranfford. Terus siapkan slaid untuk present depan coach-coach, Mr Kye Tye and Mr Yong. Kira lah ROI, pro dan con sesuatu lokasi yang kami pergi. Lepas tu diorang akan komen dan bagi pandanngan tentang jawapan kumpulan kami. Yang aku tahu semua tengok asyik nak tergelak jer...Aduiii kelam kabut sikit, siap buat video rakam hand phone tak sempat nak bagi dalam bentuk slaid hahaha.




Memang bagus juga main game property ni. Kita turun ke lokasi dan lihat keadaan sekelilingnya. Baru check harga dan ROI, pasaran dan kelebihan yang ada di kawasan tersebut. Bukan mudah nak beli hartanah jika tidak kaji betul-betul tentang pasaran, lokasi dan pulangan pelaburan. Jadi sebelum melabur hartanah, sila melabur dulu untuk cari ilmu. Itu yang paling penting.

Isnin, 20 Januari 2014

Promotion Pakej Tupperware!!

Sempena Kempen Tupperware untuk Chinese New Year Festival, saya ada ada menawarkan pakej pembelian yang menarik untuk anda semua yek.


1)  Pakej All Level J001
i) Modular bowl (3) 600ml
ii) Allegra Bowl 3.5L
iii) Alegra Bowl 1.5L

 Retail Price RM250.00
Promotion Price RM180.00

 J001


2) Snowflake Square Round with Fridge Water Bottle (J002 & J003)
i) Square Round (1) 400ml
ii)Square Round (1) 800ml
iii) Square Round (1) 1.3L
iv) Fridge Water Bottle (1) 2.0L

Retail Price RM95.05
Promotion Price RM78.00 each set!

 J002

 J003


3) Festival CNY set (J004)
i) Tall Canister (1) 10L
ii) Purple pitcher (1) 2.3L
iii) Purple mug with seal (4) 350ml
iv) Purple Allegra Serving Centre (1) 
Retail Price RM258.90
Promotion price RM200.00 only!

J004


 4) One Touch Seasons Set (J005 & J006)
i) Topper small (2) 950ml
ii) Canister small (1) 2.0L
 Retail Price RM94.00
Promotion Price RM75.00

 J005 (summer and spring)

J006 (winter and autumn)

Kalau nak tengok lebih lanjut boleh ke blog Tupperware saya, klik
 


Want to order
Just call/sms/whatassap me

HASNY
012 7597929
013 6036630
SERIOUS BUYER ONLY :)

Jumaat, 10 Januari 2014

PROMOSI BLOG TUPPERWARE KU :)

Saya ada buat blog khas untuk Tupperware. Saya merupakan dealer produk Tupperware Brands sejak saya berkhidmat di Kuching, Sarawak lagi. Sehinggalah saya berpindah balik ke semenanjung. Tupperware adalah perniagaan direct selling pertama saya lakukan secara online dan offline. Dan saya di bawah naungan Mega Ace BC.


My blog :)


Kalau berniaga kita mesti buat apa yang kita suka. Ya, saya memang sukakan Tupperware sebab kualiti, kegunaannya dan sudah tentu warna dia yang ceria :p.


Di blog ini saya akan upload katalog dan flyers setiap kali kempen baru Tupperware Brands Malaysia keluar. Dan jika you all berminat nak beli pakej Tupperware atau nak join jadi ahli atau dealer boleh klik ke blog saya tupperwareallmalaysia.blogspot.com atau you all boleh klik di bahagian sebelah kiri blog saya ini.

Dalam blog ini juga saya akan berkongsi produk2 yang saya gunakan dan cara pengunaannya seperti NaturCare dan Nutrimetics.

Banner untuk blog Tupperware saya- Tupperware Lover Shop. 



Katalog Pertama bagi Kempen 1/2014



 Jom berkunjung ke blog saya dan sudi-sudikan lah untuk membeli produk Tupperware Brands di situ yek :)


HASNY
012 7597929

Jumaat, 3 Januari 2014

Business Online: Ilmu perlu untuk 'Sale' mantap


Alhamdulilah, jualan kopi mineral saya secara on line tak pernah putus. Sentiasa ada permintaan dan selalu kena restock. banyak juga pertanyaan tentang produk yang saya jua.

Saya agak hairan sebab boleh dikatakan kopi ini popular tapi ramai ejen yang menjualnya secara 'online' atau 'offline'.

Apabila saya buat carian dalam GOoGLE-enjin pencarian paling popular di Malaysia atas nama kopi mineral Hai-O, blog saya rupanya rank teratas sekali sekian beberapa minggu.



 

Kiranya tak sia-sia saya datang ke kelas GLAM bimbingan CDM Hanis Haizi dan CDM Razali Zain untuk mengetahui teknik pemasaran secara online. 

Saya juga pergi kelas anjuran DSR untuk jadikan bisnes perniagaan saya OHSEM hahaha!!

Kalau anda ingin mencari side income dengan mendaftar menjadi ejen bagi perniagaan yang saya lakukan ini, boleh hubungi saya. InshaAllah saya boleh kongsikan teknik dan bagaimana cara untuk mendapatkan jualan yang best!best! best!

Hasny
012 7597929
013 6036630

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...