Jumaat, 28 Februari 2014

Nak cuba balik resipi masakan barat!!


Minggu lepas tengah sibuk kemas meja opis sempena Minggu 5S, terjumpa buku ni.


Dulu aku pernah pergi berjemah ke kursus Masakan Barat anjuran Kolej Komuniti Mas Gading di Kolej SATT, Kuching tahun 2009.



 

 Kolej Satt di Kuching, Sarawak. Ada dua chef yang jadi cikgu masa tu. Sorry no picture sebab tertinggal kat PC kat politeknik lama .


Saja teringin nak mencuba masakan barat, sebab suka gak tengok rancangan masakan di Astro :) Satu lagi aku nak kenal semua rempah ratus dia, macam-macam ler, oregano, parsley, paprika, mixed herb, bay leaf, rosemary macam-macam woh...

Bila chef tu keluarkan penuh kat kaunter segala mak nenek rempah ratus, daun segala daun lah dia bagi tengok. Padahal yang aku tahu selama ni daun serai, kunyit, lengkuas, bunga kantan jek hahaha...Jakun sekejap, tengok, hidu dan rasa ramai2. Kalau buat pertandingan Master Chef untuk teka rempah tu confirm fail lah.



Resipi yang diajar satu hari tu Baked potato with meat sauce, sour cream, Baked layered pasta (lasagna) mini patties, tomato concasse, bechamel sauce. Huhu tak pernah dengar pun masakan tu sebelum ni.



Siap lakar lagi.macamana nak buat layer by layer lasagna tu bahaha. Hm takut lupa.


Hm nampaknya boleh ler aku asah balik skill masak barat ni hahaha. Ntah jadi atau tak kan. Tak pe nanti aku share bila dah buat ok.


Selasa, 25 Februari 2014

CHECK DEFECT!!

Ok kalau dah dapat kunci, mesti anda rasa gembira terutama bila dapat rumah baru. Jadi jangan teruja sangat, apa yang penting mesti check defect pada rumah baru. Samada rosak kecil atau besar perlu ditulis dan dilaporkan segera kepada pihak developer. Lebih-lebih lagi dalam jangka waktu jaminan yang diberikan. Kebetulan aku pernah hadir kursus check defect (di sini) anjuran seorang blogger pelabur hartanah, jadi aku gunakan semua yang dipelajari untuk dipraktikkan di rumah sendiri.

Penat woo, asyik cangkung nak check semua jubin tiles dalam setiap ruang. Anak2 mula2 jer tolong ketuk lepas tu dah terus berlari keluar masuk rumah.

Mostly yang aku jumpa, ada crack sedikit dalam dan luar rumah tapi tak berapa nampak. Halus je garisan dia. Dan tiles ada beberapa yang lopong, kosong bawah dia. Caranya aku ketuk2 ler setiap jubin yang ada, kalau bunyi kosong tandanya bawah tiles tu kosong. So korang banyak kan ler bebrapa banyak tiles aku ketuk2 semua ruang termasuk bilik air, dapur dan stor. Patah pinggang beb!

Gunakan plaster untuk tampal pada kerosakan yang ada, labelkan nombor di atasnya. Jika kerosakan yg sama sila letak nombor yang sama juga. 


Jika kerosakan yang berlainan letak nombor yang berbeza dari yang sedia ada.

Sepatutnya developer sediakan plan layout supaya senang ler kita nak coding defect yang ada, tapi takde pun. Dia bagi sehelai borang je. 

Labelkan nombor pada setiap ruang anda telah tandakan. 


Jadi aku pun kena lah lakar balik plan layout rumah semula, masa check aritu lakar2 sempoi jek. Lepas tu cadang nak buat pakai software autoCad tapi tak sempat. Ni pun curi2 lukis lakaran jap masa lab Cad Cam. Tapi student tak berhenti datang tanya itu dan ini. Layout nak bg contractor diorang paham kat mana kawasan rosak tu. Hehe macam main treasure hunt pulak doh...


Dan akhirnya senarai nombor yang ditulis dan terangkan kerosakkan dia. Jadi kalu aku kira2 ada 10 kerosakkan yang berlainan. Tandatangan dan hantarlah layout dan senarai kerosakan ke pejabat kontraktor pemaju. Lagi segera hantar lagi cepat ler diorang repair kan... Itu sahaja, perlu ingat jika anda sudah buat renovation rumah, pihak pemaju tidak akan bertanggungjawab untuk baiki kerosakan yg ada nanti. 

sekian ..





Ahad, 23 Februari 2014

SIBUK... SIBUKK... SIBUKKK...3

Sepatutnya hari ni hari sabtu aku bekerja, ganti cuti sempena hari Keputeraan Negeri Sembilan. Tapi aku mohon cuti, sebab suara aku dah hilang tak mampu nak bersuara. Habis je kelas petang semalam suara terus jadi serak.

Jadi hari ni penuh agenda kena guna sebaik2nya. Pagi2 aku dan husband antar anak2 ke rumah pengasuh di PD sebelum bertolak ke KL. Ada appointment di Bandar Sunway untuk view site unit apartment di sana. Janji pukul 10 pagi, jadi cun2 time aku dan husband dah terpacak depan blok mentari court, lols. View sekejap dan selepas berbincang dalam sejam, kami pun beransur nak balik Seremban semula. Pasal unit ni nanti lah aku citer lain post.

Sampai Seremban semula pukul 12.30 tghari, kami terus ke Matrix Concepts Sdn Bhd. Yup, dah dapat Vacant Procession untuk rumah baru kami, yeahhh!! Pergi pun sempoi, nombor lot pun tak ingat hahaha. Nasib ada jiran baru tu bawak plan rumah.



Tunjuk IC, tandatangan beberapa borang dan seterusnya kami diberikan cenderamata, payung, pen dan keychain dari developer. Kemudian cabutan bertuah ( takde cabutan sebenarnya, just diorang bagi sama semua). Hah dapat baucer buku eh silap baucer untuk lampu daaa...sepatutnya bayar deposit api air dalam RM600 tapi diorang dah tolak siap2 dari rebet. Tak lupa juga sekeping cek rebet dari developer.

voucher lampu RM300

Key chain dan pen.

Settle semua, tandatangan borang2 dan ambil cenderamata kami terus ke bandar Senawang. Yup dah janji dengan ID Taman Komersil Senawang nak jumpa dalam jam 2.30 petang. Sebelum tu singgah makan dan solat di Giant Senawang. 

Then pukul 2.15 petang aku jumpa Miss May, dia terus design kabinet dapur pakai software. Wah bagusnya!! Sebab ID yang lain ( ini yang ke 4 aku jumpa untuk mintak design dan quatation) just lakar guna pen atau pensil, kalau software kena byr deposit dulu.  Ini dia terus je lukis drafting kabinet dan siap bg jenis kabinet kalau kita nak thk mana ok. Pastu dia kira2 semua kos. 

May terus lukis dan design jenis material kabinet dapur. Time ni bateri kamera aku dah nazak, tak boleh dah nak amik gambar byk2.


May siap bagi gambar depan kedai dia, sebab aku tak ingat banyak juga aku pergi survey minggu lepas

Settle dalam pukul 4.00 petang, kami pun bergegas balik ke PD ambil anak2. Amik awal, sebab suara aku dah totally hilang serak habis. Cuaca panas sungguh. Tapi bila magrib, alhamdulilah hujan turun dengan lebatnya setelah hampir 4 minggu kemarau. 


Mendung berarak lalu. Sejuk sikit bumi Sendayan ini. syukur.....












Jumaat, 21 Februari 2014

BUKU BERTEMU RUAS

Petang semalam ambil anak2 macam biasa dekat Pasti. Sampai je tiba-tiba cikgu cakap "ada kejadian tadi, Umar ada injured sikit". Aku pandang kat Umar, alamak sentap hati mak nak!

Bercalar-balar muka hensem budak ni hehe. Pipi, bawah mata dan hidung. Confirm bercakaran dengan budak lain.

Muka masam je balik sekolah. 


Cikgu kata Umar berebut mainan dengan budak perempuan sekelas dgn dia masa kelas Iqra. Tahu2 dua2 dah menangis, pipi siap berdarah. ALAHAI.... Hm Umar perangai dia sama macam nama dia. GARANG...bengis pun iya..

Qaireen ceria sentiasa balik dari sekolah.

Last2 Umar marah, tarik hp aku tak bagi ambil gambar dia, tak suka. 

Dia tak bergaduh dengan sesiapa kecuali ada orang usik dan ambil barang dia. Selalu dia berkelahi dengan kakak dia lah, Qaireen.  Dah ler kakak dia tak melawan, redho jelah dan hanya menangis kalau kena pukul atau tarik rambut. Aku juga yang kena back up Qaireen dari kena buli adik dia.

Jadi kali ini memang betul ler buku bertemu dengan ruas hehe. Silap orang ko nak bergaduh Umar. Budak pompuan tu pon garang juga haha. Hai Umar Syafiy....


Rabu, 19 Februari 2014

Belajar dalam aliran agama.

Sekarang Qaireen dah ada kerja sekolah, balik rumah lepas mandi makan malam, kena siapkan kerja sekolah. Kadang2 aku kesian juga, kecik-kecik lagi dah kena buat homework. Aku dulu sekolah tadika, aktiviti makan, menyanyi, main2, pastu balik rumah. Tak de home work pun. Lepas tu asyik nak ponteng. Sebab aku start tadika umur lima tahun jadi enam tahun aku dah jadi boring hahaha. Ayah aku pun tak paksa suruh pergi tadika hehe.


Kerja sekolah Qaireen lebih kepada menulis jawi dan bahasa arab. Yelah, tadika Pasti. Memang aku dan husband nak bagi aliran agama awal2. Mujur juga aku anak Johor, bersekolah di Johor. Dari sekolah rendah dah masuk sekolah agama kerajaan johor. Jadi boleh mahir membaca dan menulis jawi. Adalah ilmu nak ajar anak-anak sendiri. Pernah juga terfikir nak berkhidmat di Johor supaya anak-anak dapat didikan sekolah Agama Johor hahaha.Sebagai anak Johor, aku paling support sekolah agama ini berbanding support JDT hahaha..

Kalau sekolah dulu, aku start masuk sekolah agama masa aku darjah dua, tahun 1988 di Sekolah Kebangsaan Parit Setongkat, Muar.  Sekolah kebangsaan waktu pagi jadi pergi sekolah agama waktu petang. Mula kelas pukul 2.00 petang sampai 3.30 petang. Jadi ayah akan datang hantar bekalan makan tengahari sebab habis sekolah pagi aku tak balik rumah. Terus masuk sekolah agama yang betul2 bersebelahan sekolah pagi.

 Sumber dari:http://berilmuberamalberiman.blogspot.com/2011

Bangunan sekolah agama aku tu kalau korang tengok gambar di atas memang adalah lokasi bangunan yang sama, satu bangunan lama. Beratap genting, berdinding dan berlantaikan papan. Sebijik cerita Pendekar Bujang Lapok,  macam dewan besar dan dibahagi-bahagikan kelas dengan papan lapis mengikut darjah. Jadi kalau pelajar senyap, boleh dengar suara cikgu2 yang mengajar di kelas sebelah bersahut-sahutan :) Dan sampai sekarang aku ingat, rakan sekelas cakap dulu dulu ada perang Jepun kat sini, jadi bawah bangunan sekolah ni pernah jadi tapak kubur tentera Jepun. Kalau korang pijak lalu bawah sekolah ni nanti kaki korang kebas!!?? Bahaha!!


kitab2 ni ada lagi mak simpan kt kampung, gambar ni aku amik kat google loh.

Sistem sekolah agama negeri Johor ni, kalau lulus peperiksaan baru naik darjah. Kalau tak lulus, ko duduklah ulang belajar sampai lulus. Sebab tu tahun berikutnya aku dapat potong abang aku naik darjah tiga tapi abang aku kena tahan darjah dua sebab tak lulus. Sudahnya cikgu ingat aku kakak, abang aku jadi adik pulak. Bengang dia!! Dan mmg wajib lulus ibadat, Al quran dan tauhid. Baru dapat naik kelas. Masa periksa pertengahan penggal, hebat aku dapat no 5, tapi tak lulus sebab ilmu tauhid dapat dakwat merah (gagal ler). Mujur akhir penggal lulus juga. Jadi bukan senang nak lulus.

Ada sekali aku tak dapat naik kelas, masa darjah empat. Sebab arwah uwan nak berangkat tunai haji di Mekah, jadi mak nak ke Tabung Haji di Kelana Jaya untuk hantar arwah. Kebetulan tarikh tu terkena kami ada peperiksaan akhir. Aku punya takut tak nak pergi KL sebab tak periksa nanti tak dapat naik kelas. tapi mak bising sebab takde sapa nak jaga aku.

Kitab -kitab sekolah ni ayah beli kat kedai Bajrai di bandar Muar. Kitab adab, tauhid, faraid, tajwid, tafsir, ibadat, bahasa arab,  tarikh (sirah) dan sebagainya.Darjah 4 sampai 6, waktu bermula 3.30 sampai 6.30 petang. Penat weii, satu hari duduk kat sekolah..

Tahun 1993, keluarga aku pindah ke Batu Pahat. Aku daftar ke Sekolah Agama Peserai Batu Pahat. Masa tu ustazah agak bising sebab rekod kedatangan aku buruk sikit di sekolah Muar dulu. Aku dah darjah 6 jadi sibuk ke kelas tambahan UPSR. Malu seh, byk ponteng sekolah petang. Mujur sekolah baru buat kelas tambahan hari minggu. Sekolah ler situ sampai lulus darjah 6 (masa ni aku dah Form 2). Alhamdulilah dpt naik kelas setiap tahun.


Ada satu kitab fiqh ni, kitab Matla’ al-Badrain wa Majma’ al-Bahrain . Belajar muamalat, munakahat, jenayat dan ibadat. Tapi kalau baca sendiri, mashaAllah memang pening. Sebab kosa kata b.arab diterjemahkan terus dalam jawi melayu, ayat terlalu berpusing dan berbelit. Hanya ustaz dan ustazah yang faham. Jadi cikgu akan tulis semula dan terjemahkan pada ayat yang mudah faham. 

Aku ingat lagi kelas jenayat, hukum orang murtad. Disuruh bertaubat dan jika enggan maka dipancung kepalanya. Begitu berat kesalahan murtad dalam Islam, tidak boleh dimain-mainkan. Aku rasa kalau jenayat ni dilaksanakan, inshaAllah tiada kes murtad berleluasa seperti sekarang. Solat ketika barisan sedang berperang atau bertempur pun cikgu ajar, siap praktikal. Budak laki2 lah kena berbaris praktikal sembahyang kat depan.  Jadi jelas solat wajib dilaksanakan walau dalam keadaan darurat macamana pun.

Bila tamat darjah enam, aku dah Form 3.. Umur dah 15 tahun, anak dara sunti hehehe. Ayah suruh masuk darjah khas. Aku malas tapi fikirkan sebab ayah beriya2 dia mahu ada salah sorang anak dia lulus darjah khas. Dulu ayah belajar darjah khas tapi tak lulus. Abang dan aku dah berhenti awal sebab asyik tak lulus darjah. Maka aku dan kawan aku, Syamiza pergilah juga Darjah Khas di Sekolah Agama Bagan walaupun dah sibuk PMR. (Syukur juga aku masuk darjah khas agama, tak dikejar hanya ilmu dunia tetapi juga akhirat, inshaAllah).


Darjah Khas memang open, ustaz cerita terang-terangan. Sekolah takde cikgu perempuan. Semua cikgu laki2. Kalau bab ibadat dan munakahat (nikah kahwin) aku dan Syamiza confirm nak tergelak babas tapi kelas kami ramai pelajar perempuan belum akil baligh kot (rata2 usia 12, 13 tahun banding aku dan Syamiza pun umur 15,16  tahun dah). Jadi diorang senyap jek....bosan betul! Kelas sebelah, semua budak lelaki tergelak sampai ketuk2 meja, aku pun jeles rasa nak lompat ke sebelah dengar cikgu ajar apa, lol. 

Tapi kecewa beb, pertengahan penggal, ustaz membebel luahkan rasa kesal pulak!! Ada ke patut pelajar kelas aku report kat orang kampung kata cikgu sekolah ni buat citer, lawak lucah. Marah betul ustaz, padahal apa yang dia ajar memang betul dan benar berlandaskan dari kitab. Sengal, payah betul kalu ada budak bawah umur ni!! Sebab tu dulu ayah aku suruh masuk lambat sikit sekolah agama (abang aku masa umur 7 tahun, sibuk nak masuk sekolah agama tapi ayah suruh tunggu lagi dua tahun). Dannn lepas tu ustaz dah jadi serius mengajar takde lawak, mcm professor. Bagusnya semua cikgu aku tak pro kerajaan, walaupun ajar sekolah agama negeri.

Alhamdulilah, aku lulus darjah Khas tahun 1996, result ada pangkat dan agregat mcm SPM rupanya. Sijil tu aku ambil masa lepas keluar result SPM hehe lama giler baru nak ambil. Sebab cikgu kata kena tunggu Jabatan Agama Negeri Johor keluarkan sijil. Kebetulan jumpa Syamiza, jomm kita sekolah Bagan. Nanti bila lagi nak amik sijil sek. agama, masing2 dah bawa haluan diri. 

Dan masa ambil sijil, Cikgu tanya result SPM aku yg baru fresh keluar dari oven sekolah pagi tu. 
Aku: Pangkat 1.. 
Cikgu : Darjah khas? 
Aku: Lulus. Sama lah... 
Cikgu: Hah nti amik borang tu
Aku: Borang apa cikgu?
Cikgu: Awak masuk kolej ni, ni tajaan jabatan agama negeri johor. Belajar 3 tahun, dapat diploma. terus masuk ajar sekolah agama sini. Confirm awak dah ada kerja. Dari awak nk mohon UPU tu belum tentu dpt tempat.
Aku : SPM saya Pendidikan Islam teruk cikgu. (Aiseh subjek Islam aku dpt cangkul hahaha, mungkin jwb tak ikut skema)
Cikgu: Takpe, awak ada darjah Khas.
Aku: (Blur) Takpe cikgu, sy kena pikir dulu. 
(aku tak tau layak ker aku untuk jadi pendidik masa tu hehe. Dalam bas aku siap tanya Syamiza muka aku ni mampu ke nk jadi ustazah??).

Ingat-ingat balik ler ni, hehehe. Memang tak jadi pilih. Sebab takut nak berdepan dengan pelajar. Tapi akhirnya aku juga menjadi pendidik. Cuma bukan aliran agama, tapi aliran kejuruteraan. Apa2 pun aku salute dan bangga pada sekolah agama negeri Johor. Rock rock juga, tapi agama tetap kukuh di hati. Aku adalah seperti apa yang aku belajar. Akan aku amalkan apa yang aku dah belajar. Amin... 

Isnin, 17 Februari 2014

YEAH, BEKALAN AIR DAH ADA BALIK!!

Syukur, Alhamdulilah. Pukul 7.15 petang tadi air dah ada semula, pulih seperti biasa. Flowrate laju mcm biasa, fuuuhhhh lega beb.

Tadah air banyak2!!

Basuh baju dan kain, berlambak. Husband baru nak pergi hantar dobi balik kerja tadi. Mujur ada air.

Hehe jiran sebelah sempat basuh kereta, kata dia seronok pulak tengok air laju2 camni. Haha tu tak de snap gambar dia, tak kuasa aku weiii.

Apa2 pun syukur alhamdulilah.

SIBUK...SIBUKK...DAN SIBUKKK - Part 2

Yup, sekarang tengah sibuk juga mencari kontraktor. Hari Sabtu dan Ahad je mesti aku dan husband bawak anak-anak keluar survey. Mencari kontraktor dan quatation dah diberikan untuk kerja2 pemasangan grill, penutupan lubang void dan serba sedikit pengubahsuaian. Maklumlah rumah ni beli tanpa show house, bila siap banyak juga yang nak kena diubahsuai sedikit.

 Feeling apa, padahal tgh tengok perhati kat pondok guard jalan keluar masuk.

Kalau orang nak beli kereta akan test drive utk feeling, aku pun gitu jugak. Tapi untuk rumahlah, duduk dalamnya dan amik feeling hehe. Minggu ni rumah sudah mula dicuci dan dikunci oleh developer. Lepas ni tak boleh masuk dah kena tunggu VP jawapnya.

Kalau tengok rumah ni design moden, banyak pulak kaca dan cermin dipasang  untuk pencahayaan. Memikirkan keselamatan, banyak pula jeriji perlu dipasang, umpama rumah bertukar penjara. Syarikat sekuriti belum dilantik, tapi ada sebahagian komuniti Tritonixs bersetuju untuk hire syarikat kawalan keselamatan. Kontraktar pun ramai keluar masuk datang akan melihat dan menekan2 kalkulator untuk anggaran harga pengubahsuaian.

Void ni adalah paling utama perlu kami tutup dahulu berbanding bahagian yang lain. Tutup rasa selamat sikit untuk anak2 dan ruang atas akan lebih luas. So apek, kira2 lah berapa kos. Lol


Serabut atas meja, tengah kira dan kira dan kira...sambil tunggu air paip rumah bila lah nak keluar oooi

 
Agak-agak aku boleh tak jadi ID lepas ni?? lol.

Pemasangan kabinet dapur pun sama, habis dikaji dan dibaca. Kami suruh ID buat quatation jenis2 kabinet yang sedia ada. Mujur kebanyakkan ID di Seremban 2 banyak membantu, senang untuk bekerjasama. Buatkan design dan letakkan quatation bagi kabinet bagai jenis yang diinginkan. Layan jelah kehendak pelanggan yang banyak cerewet ni hehehe. Aku dan husband nak pastikan semua mengikut bajet yang ditetapkan. Masuk rumah baru memang banyak duit nak digunapakai. Jadi memang pusing habis sampai ke Senawang survey semua sekali. Adoi penat....

Untung ada husband pandai negotiate, memang dia nego habis-habisan untuk dapat price terbaik. Tak sia2 pergi berkursus, lol.

Lampu oh lampu, mcam2 bentuk yang bergantungan.



 Memang cantik, sebab tu Umar asyik ajak pergi kedai lampu, bab ni dia dan qaireen siap baring tengok lampu kat atas (mujur kedai ada karpet). Dekat dua jam duduk dalam kedai ni, pilih lampu je pun. Kebetulan ada officemate pun ikut sekali untuk beli rumah baru dia, jadi kira harga dapat murah yek taukeh, sebab bawak customer lain tau hahaha 


Husband siap boleh jadi promoter lagi promote design lampu kat member, lol. Ok nanti sempat share lagi, terutama bab air yg dah kering kat Nusari Aman ni. huhuhu




Ahad, 16 Februari 2014

Air Takde di Nusari Aman

Selalu air akan ditutup secara berkala sejak bulan November 2013. Sebab ada beberapa projek yg bakal disiapkan termasuk rumah baru kami pada Februari 3014.

Tapi minggu ni memang parah. Hari ni dah termasuk 3 hari takde air. Tanpa notis apa2 daripada BSS atau SAINS (Syrkt air Negeri 9).

Last2 air dalam tangki dah kering. HABIS! Hahaha. Dah kira darurat betul!. Aku pun byk keluar rumah dgn husband dan anak2. Lepak kat luar jela. Tak boleh masak, basuh nak mandi pun takde air.
Tadah air 2,3 titik je

Penuh dah sinki. Tak basuh pinggan. 

Makan pun dah tak boleh masak. PAgi ni pun sarap kat mambau.


Nasi lemak mambau. Sedap juga kat sini. Cuma pagi ni tak mkn. Pilih me rebus dan me sup jek. 

Lepas ni agenda cari stok air kat Tesco S2, jumpa kontraktor dan ID untuk renovation rumah baru. 

Selasa, 11 Februari 2014

SIBUK...SIBUKK...DAN SIBUKKK - Part 1

Lama tak dapat update blog, sebab sekarang teramatlah sibuk menguruskan anak-anak dah mula masuk tadika PASTI. Lepas tu sibuk mencari kontraktor untuk pengubahsuaian rumah sedikit dan pemasangan jeriji



Alhamdulilah, Qaireen dan Umar dah mula bersekolah di Pasti Al Fateh, di Bandar Seri Sendayan. Kira tempat tu dekat berhadapan dengan rumah baru kami. Mula-mula susah juga nak suruh diorang bangun pagi-pagi dan mandi bersiap ke sekolah. Yelah sebelum bersekolah dulu, selalu masuk ke kereta dan on da way ke PD confirm diorang akan tertidur sebab 30 minit nak sampai rumah pengasuh. Sebab itu aku dan husband pilih tadika paling hampir. JAdi tak delah diorang nanti boring sampai tertidur hehehe.



Hari pertama. 
 Mak bapak masing-masing sibuk register dan bayar yuran anak mereka. 

Qaireen mula-mula teruja juga sebab ramai yang datang. Tapi lama-lama dia boring, sibuk ajak balik rumah. 

 Umar tetap steady, masuk je terus kumpul bola2 dalam Pasti dan letak kat kaki dia. Lol

Dan selesai daftar dan suai kenal maka bermulalah kesibukan tu hehe. Setiap hari kerja, pukul 6 pagi memang dah kena bangun mandi, solat dan  buat sarapan (kalau anak-anak request nak makan apa2 untuk alas perut). Lepas tu kejutkan Qaireen dan Umar bangun dan mandi. Qaireen so far tak de masalah tapi Umar confirm nak nangis saja, tak nak mandi. Pukul 7.15 mesti dah ada kat Pasti. 
 
Umar possing dengan uniform baru


Pagi-pagi dah masuk kelas, muka mengantuk jer Qaireen ni. Memang kena paksa tidur awal supaya dia tak mengantuk di kelas. Kalau balik ambil anak-anak, rajin-rajin tanya apa belajar hari ni, makan apa kat sekolah tadi, kawan-kawan ramai tak? Nak tackle hati anak-anak supaya mereka seronooook nak ke sekolah. 











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...