http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Selasa, 29 April 2014

Murahnya rezeki!!

Tak sangka tak sampai dalam seminggu aku dah jual 8 set BVSM aka Bio Velocity Sleep Mate. Laju juga, dan jualan bulan ni dah cecah 11 k. Alhamdulilah, InshaAllah nampaknya boleh capai sasaran untuk tahun ni jadikan husband sebagai Sales Manager (SM). Amin...


Rasa bersyukur sebab jualan2 datang daripada kenalan dan blog. Terima kasih banyak2 kerana menyokong blog aku yang tak seberapa ni. Tapi perniagaan online ni mampu memberikan pendapatan sampingan di samping kerja makan gaji. Aku tetap berpegang teguh pada kerja dan amanah aku selain sekadar mencari sesuap nasi tambahan untuk masa depan keluarga.

Terima kasih banyak2 kepada pelanggan aku yang telah menyokong usuha perniagaan sampingan ni.  Tapi aku berterima kasih banyak2, bersyukur banyak2 kepada Allah kerana membuka pintu rezeki seluas-luasnya. Bila ada orang bertanyakan bagaimana, mestilah jawapannya dengan ILMU dan USAHA. Usaha dan usaha dan usaha. Jangan berputus asa.

Aliran harta umpama air yang mengalir. Selagi air mengalir, selagi itulah ianya bersih dan jernih. Jika ia bertakung, maka ia akan kotor dan berkeladak.


Selain itu, aku ingin tekankan sebagai seorang muslim, zakat dan sedekah jangan sesekali dilupakan. InshaAllah sebanyak mana anda keluarkan, ianya akan datang semula ganjarannya berlipat ganda. Tidak kira di dunia dan akhirat.






Selasa, 22 April 2014

Buat Puding Roti Chips Coklat

Entah apa mimpi aku tetiba nak buat puding roti chips coklat gitew.... maka mulalah beli roti, stok telur (aku amik sepapan lagi) dan susu full cream.. Stok serbuk koko, chips coklat, butter dan esen vanila memang ada lagi kat dapur rumah aku.

3 sudu besar butter
1/2 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanila
10 keping roti
1 gelas susu full cream
Segengam coklat chips ( ikut banyak mana korang tabur yek)
3 sudu serbuk koko+air panas (buat jadi pes)



Ambil dalam 10 keping roti dan carik-carikkan dalam loyang yang sudah digriskan butter sekelilingnya.



Lepas tu tuang susu full cream sekurang-kurangnya satu gelas. Lepas tu taburkan coklat chip di atas roti tersebut. Opps jangan lupa panaskan oven anda sekurang2nya 10 minit, suhu kepanasan 180 degree celcius.


Pastu cairkan butter sebanyak 3 sudu besar. Yang ni aku guna double boiler sebab kat rumah ni tak de microwave huhuhu. Pastu aku campurkan telur 3 biji, esen vanila dan gula halus setengah cawan. Pukul guna mixer sampai naik buih. Hah aku buat cara manual jer...pukul dan pukul pastu campurkan pes coklat tadi.


Pukul sampai berbuih dan tangan dah lenguh ( atau yang mana dulu hehehe). Pastu tuang dalam loyang yang ada roti tadi. Dan bakar 40 minit panas oven 180 degree celcius.


Dah siap bakar, boleh sejukkan dan letakler aiskrim ker, sirap strawberi ker coklat. Ikut suka korang lah yek. Aku dan anak2 jer bantai. Suami tak makan sebab dia tak boleh makan roti dengan coklat. Aku makan jelah, apa yang pelik ye tak!! hahaha

P/s: Masa makan aku tak amik pulak. Nanti aku update lagi pulak

BILA ANAK2 PASTI BERSUKAN!!

Pagi Ahad 20 April, aku bangunkan anak-anak, mandi dan siapkan dalam pakaian sukan. Sebab pagi-pagi tu Umar dan Qaireen ada sukan tahunan PAsti di Padang Pusat Sains Marin, UPM Telok Kemang, Port Dickson. Semua cawangan Pasti kawasan Parlimen Telok Kemang berkumpul untuk acara sukaneka tahunan. Mualimah diorang bagi tahu Qaireen masuk acara bawa bola dalam kon, Umar pulak masukkan manik dalam benang hahaha.


 

Qaireen dah ready nak berbaris.

Umar buat hal, tak nak berbaris langsung. Takut bunyi speaker!!

Konsep barisan Pasti Al Fateh, flora dan fauna...


Samapai sana dalam pukul 8.30 pagi, semua anak PAsti dah berkumpul berbaris dalam khemah, pakailah macam-macam aksesori bungalah, rebenlah, jadi maskot pun ada jugak. Comel2 belaka.



Alololo comelnya anak2 ni pakai maskot.. Cikgu pun turut serta

Ada lapan PASTI yang mengambil bahagian di kawasan Telok Kemang. 


Umar agak moody sikit, nak main acara pun tak mau jauh2 dari aku. Last2 aku pun terpaksa join masuk padang duduk dekat sekali dengan dia. Adoii...

Umar tekun masukkan manik dalam benang

Sampai muncung mulut dibuatnya hehehe! Cepat Umar, lagi 2 bijik jer!!

Qaireen ready untuk acara seterusnya..


Laju Qaireen, laju lari!! hehe cikgu dan kawan2 bersorak. MEriah!!

Abis je acara Qaireen, hujan panas pun turun. Umar dan menangis sebab cuaca panas, dekat dengan pantai. Suara Qaireen dah serak, penat bersorak tak hingat keh keh keh. Kami pun bawa diorang makan KFC, hadiah atas usaha diorang bersukan pagi tadi. Okay lah tu walaupun tak menang. Yang penting kita support semua aktiviti anak-anak dengan PASTI.



Isnin, 21 April 2014

Business appointment with my leader.

Sabtu pagi, aku memang dah set untuk temu janji dengan rakan sekolah aku, Lela. Untuk business sharing. Dan Personal touch. Satu di stokis Hai o, satu lagi di Tupperware.  Jadi pukul 10.30 pagi aku dah keluar rumah. Selepas siap masak untuk anak2 dan suami kat rumah dengan lafaz bismillah aku drive kereta sendirian ke Klang. Dah janji nak jumpa semua business partner dan leader kat stokis Hai O- B31.

Stokis B31 Klang

Produk JTX Lubricant Oil yang baru sampai di stokis Klang.


So sampai dalam 12 tengahari, aku menunggu member2 yang lain datang. Bila semua dah berkumpul, maka start sesi personal touch dari DDM Effareza, our leader yang hebat ni hehe. Banyak perkongsian ilmu yang diberikan, dan aku belajar demo untuk produk BVSM.




Ada banyak peluang untuk membeli produk-produk yang ditawarkan oleh company. Baru2 ini telah dilancarkan installment plan bagi mereka yang kekurangan cash untuk membeli produk dengan segera. 



Bila selesai saja perkongsian ilmu dan plan marketing ,aku pun selesaikan punch beberapa produk untuk ditempah oleh pelanggan-pelanggan yang dah buat pesanan secara online atau melalui blog aku ni. 

Selesai punch BB Plus Kolagen dan beberapa beg BVSM.


Dan yang paling best TAK SANGKA semua barisan upline dan leader aku pun turun bersama2 berjumpa di stokis ni. Wah beruntungnya aku!! Terima kasih kerana sudi datang luangkan masa untuk bertemu. 


Selesai saja urusan di Stokis B31, aku dan Lela bergerak pulak ke Tupperware BC di Jalan Meru. Dah janji dengan Mrs Kim untuk planning our roadshow di Kuching, Sarawak pada bulan depan. Sambil2 tu Kim bagi kami cuba rasa kek Tupperware yang bakal meletup2 di pasaran, Red Velvet dan Coklat Mocha. Perghh sedap giler, harus bila masa start kempen raya nanti!!!


Kim sempat demo produk Nano Water  Tecnology Filteration, memang syok!! Hebat, no wonder dia pernah dijemput ke Sarawak untuk jadi speaker produk di sana. So Sabtu ni memang kepala aku dipenuhi oleh ilmu2 perniagaan dan perkongsian mentor berpengalaman. Syukur, alhamdulilah.

Jadi kalau ada sapa2 di Kuching Sarawak nakkan kami datang dan demo produk Tupperware boleh mesej atau whatssap aku secepat mungkin untuk set tempat dan masa. Aku sediakan hadiah special untuk mrreka yg sudi mengadakan parti tupperware di tempat mereka. 

Contact me

HASNY
012 7597929
013 6036630



Jumaat, 18 April 2014

INGIN BERNIAGA? PELUANG UNTUK BERNIAGA?

Aku nak berniaga....
Nak buat part time... cari income sampingan 

Tapi macamana yek? 

Yang kurang risiko, tak perlu buat produk...hmmmm

Lepas tu tak da amik masa aku nak kena keluar beli stok, barang kat kedai, stokis ker

Nak pos lagi pada customer!! 
 Aduii!! Kalau lambat mesti bising kan

Ada ker berniaga semudah itu??
Hmmm blurrrr
Sumber gambar dari Google

Ahah!!
Anda ingin berniaga, nak cari atau buat side income? 
Terfikir nak jadi ejen, 
tapi masih tak temui cara yang betul mahu pun produk yang HEBAT dan sesuai?

Masih tercari-cari lagi??
 HAH!!
JOOOM!!

Be part of #GLAMPRENEUR today!! Kami adalah kumpulan yang terbesar di dalam Malaysia yang mengunakan media social marketing untuk industri network marketing/jualan langsung.
Dengan produk yang hebat dan demand yang tinggi. Juga latihan dan kelas bimbingan yang percuma.

Our company is the most reputable company and has solid financial background.

LOW CAPITAL, HIGH RETURN!!
MENJANAKAN PENDAPATAN TANPA BATASAN DENGAN PIMPINAN UPLINE.

  
Ejen BB Plus



Ejen Coffee Mineral




Ejen produk Marine Essence
 (Beauty bar, body wash dan shampoo)


Ejen Bio Velocity Sleep Mate



Ejen Bio Seleza Feminin Pad

Dan banyak lagi produk2 yang terbaik dari Hai O Marketing!!



Syarikat Hai - O Marketing menawarkan dan menyediakan platform untuk semua social entrepreneurs di luar sana yang mencari-cari peluang menjanakan pendapatan secara online.

Bagaimana?? 
Percaya tak? Anda hanya perlukan komputer atau tab atau smartphone anda untuk buat pembelian dan pengeposan produk secara online kepada semua pelanggan anda. 
Mudah kan!!


Marilah sertai kami!!
Our distributor program for those who wish to do the business as a partime basis. Come join us today!!


Sms/whatassap/viber 

"Saya ingin jadi ejen!!"

Hasny
012 7597929
013 6036630




Khamis, 17 April 2014

Privilege Card from Mah Sing Group

Semalam sebelum balik aku tengok ada surat dalam pigeon hole kat pejabat aku. Check surat daripada Mah Sing Group.


Dapat kad keistimewaan dengan baucar Mah Sing bernilai RM5000 sebagai penghargaan. Bukan kad kredit, debit atau kad caj. Faedah dia menjadi jemputan keutamaan acara pelancaran hartanah dan promosi daripada Mah Sing, menikmati faedah dan keistimewaan yang ditawarkan ketika promosi oleh kad tersebut.




Mah Sing ada pamplet projek-projek terbaru sekitar KL, Selangor, Penang dan Sabah. Boleh tengok pada gambarajah bawah ni.


Kalau tengok harga projek-projek baru boleh tahan juga lah hehehe. Kalau anda berkenan boleh layari laman website www.mahsing.com.my. Baucer RM5000 aku dapat tu boleh digunapakai untuk pembelian mana-mana projek Mah Sing sampai 31 Ogos 2014 ni jek. Erkk.... Tak boleh digunapakai sebagai downpayment atau deposit atau ditebuskan kepada duit. Korang ada yang berminat ker? Kalau berminat bagitau ler.



Selasa, 15 April 2014

Ronda-ronda Putrajaya.

Kebetulan mak dan ayah datang ke rumah nak melawat kami sebelum balik ke  Banting. Ada meeting dengan adik beradik mak berkaitan dengan tanah pusaka atuk. Selesai je meeting, Mak Long dan Mak Wah buat makan-makan sikit. Pukul4 petang kami pun bertolak ke rumah Ady (my brother) di Kelana Jaya. Sebab mak nak pergi shopping kat IKEA hehe. Sebelum tu Ady ajak singgah dulu Putrajaya, saja jalan-jalan, solat Asar dan minum petang.

Umar dipimpin Wan, jom solat hehehe


Ish pakai baju melayu hijau gitew :)


 Minum petang lepas solat. Ko tengah tilik apa tu Dy??

 Qaireen excited nak tunjuk apa dia baru beli kat kedai.

 Oooo potato chips!!

 Cuaca panas petang tu, memang kena minum air banyak. 

 Tengok ikan-ikan berenang. Nak naik bot dah naik dah masa Pesta Flora aritu.

 Barisan cucu-cucu Tok Jalil- Afiq, Adam, Qaireen dan Umar.

 Budak-budak tak kenal penat, excited jumpa cousins!!

Dah2 jom gerak, balik mandi. Nanti malam pergi IKEA. Mak dah tak sabar tuuu hahaha!!

Tips review rumah subsale

Aku dan husband sebelum ni banyak buat view site rumah under con setiap kali cuti hujung minggu. Itulah aktiviti kami anak beranak nak isi masa lapang hahaha. Merata2 di Seremban, Johor sampai ke kajang pun ada. Dalam sejarah sepanjang tahun lepas tak pernah kami buat view site rumah subsale. Sebab rumah under- construction memang takde owner, hanya berurusan developer jadi boleh ler suka2 nak masuk rumah tu, tengok bilik ker dapur ker hatta toilet sekali pun. Nak duduk ker baring pun bukan ada orang marah pun kan.

Rumah contoh. 
Lokasi di S2 Height, Seremban 2, boleh aku dan anak2 belek2 barang kabinet, baring, duduk dan berlari2 . 


Jadi atas nasihat DSR, kami kena tengok jualan rumah subsale. Jadi kalau nak beli rumah subsale, mesti perkara wajib kena buat ialah 'view site' atau melawat kawasan. Janganlah korang terpengaruh dengan iklan yang dipaparkan dalam internet semata2. Kadang-kadang ianya indah khabar dari rupa. Ejen ni kadang-kadang dia upload je gambar dulu-dulu atau unit lain dari kawasan yang sama. Kena set appointment  bila dan masa nk datang view. Selalu aku yang tunggu ejen kat lokasi, ,bukan ejen yang tunggu aku datang, ceh!!


Tujuan buat view site adalah melihat kordinasi dan kordinat rumah. Kordinasi ni ialah keadaan rumah tersebutlah-check berapa bilik tidur, bilik air, dapur dan luas keseluruhan kawasan unit. Check bilik air, time ni aku dan suami pulas bukak buka kepala paip termasuk sink di dapur tengok flow air rumah tu. Pressure air kuat ke slow.

 Kepala paip dah takde. 

Penuh yard dengan baju dan kain (abaikan apa yang tergantung), penyewa adalah pekerja kilang. Sampai koridor pun bersidaian semua baju. Ada 11 orang duduk dalam rumah tu. Mak aii!!

Lepas tu flush semua jamban kat toilet diorang kek keh keh ada penyewa rumah tu sporting tak kisah. Tapi ada juga tu jeling2 je kat kitorang. Sebab kami nak tgk jamban diorang dan salur kumbahan ok ker tak. Kalau bawa anak2 lagi bagus sebab anak2 kami kata nak buang air so aku amik peluang tumpang sekali testing bilik air tu.

Bilik air bersih macamni kan bagus hehehe. 
Lokasi Vista Lavender


Kemudian check tiles atau jubin di semua tempat ruang rumah, terutama bilik air dan dapur. Husband, mata dia 'tajam' hahaha jubin tanggal atau pecah dia boleh perasan. Aku lebih tengok atas check siling. Kalau2 ada masalah kebocoran yang serius.

Ni apartment disewa oleh company untuk dijadikan asrama pekerja-pekerja diorang. Oklah diorang sporting tak kisah aku check bilik tidur diorang.

Lepas tu kami akan main petik2 suis- suis lampu, kipas menyala atau hidup atau tak. Kemudian check semua plug berfungsi atau tidak. Yang ni aku jarang buat. Sepatutnya kena buat, korang bwk jer charger bateri. Cuba tengok kalau 'on' plug tu dapat charge hp ke tak? Kalau tak, maknanya plug memang rosak atau korang yg kena tukar hp baru hehe ( just joking eh). Kalau Abang Ensem, dia suruh bawa baby. Kalau budak tu menangis bila masuk rumah tandanya ada benda lain duduk dalam rumah tu keh keh. Yang ni aku tak buat wei..

Untung kak ipar beli rumah subsale dapt siap kitchen cabinet ni. 
Lokasi Vista Lavender, Bandar Kinrara Puchong

Paling best kalau unit tu dah provide kitchen kabinet dan plaster ceiling. Kira marvellous dapat unit cantik dan terjaga. Tapi harga kena kawtim juga. Kalau selepas selesai check, dan banyak juga defect yang ada kira kami kena pandai negotiate mintak turun harga. Selalu kalau unit disewakan memang banyak problem. Kalau owner yang duduk sendiri tak de masalah sangat sebab diorang memang jaga dengan baik.

Negotiate. Jadi bagi taulah alasan pada ejen nanti kita kena keluar bajet lagi nak baiki defect. Nanti ejen akan bincang balik dengan owner. Memang ejen tak bagi buyer berurusan terus dengan owner, ceh! Biasa aku akan tanya kenapa owner nak jual rumah ni. Kadang-kadang owner tukar tempat kerja, nak balik ke kampung asal, nak bayar saman atau memang dia nak jual sebab dah lama keep. 

Rumah bertengkek-tengkek... Lagi tinggi lagi mahal property tu.

Kemudian kordinat, atau lokasi dia. Panas atau tak, bergantung dengan fasiliti-fasiliti yang ada berdekatan dekat situ. Kalau ada kolej atau IPTA/IPTS. Adakah dekat dengan deretan kedai-kedai dan restaurant, ada hypermarket macam  Aeon Jusco, Tesco atau Giant. Lagi havoc kalau ada macam tempat happening macam Sunway Pyramid!! Kemudian lokasi berdekatan pula keluar masuk higway atau lebuhraya-lebuhraya utama dan dilengkapi pula pengangkutan awam atau MRT atau stesyen komuter, fuh itu lagilah best.

Mentari Court. Belum 'jodoh' kami di sini lagi.

Jadi ini adalah sebahagian pengalaman aku share sepanjang kami melakukan view site di Mentari Court, Bandar Sunway. Kalau dibilang dari awal tahun sampai sekarang, sudah 4 kali sudah kami turun view site unit yang berlainan kat tempat ni. Punyalah susah nak memilih. Macam2 jumpa ejen, owner dan penyewa, itulah pengalaman dapat. Siap ejen mengamuk pun ada juga. Tapi itulah makannya kalau nak jadi property hunter. Kena banyak2 bersabar, tak boleh berputus asa. Cari yang terbaik. Jangan lupa check market value, berapa harga nilai bank boleh offer pinjaman kepada kita.

View site dengan bawa abang aku sekali. lols

Bila dah jumpa berkenan, dah confirm boleh bayar booking fees pakai cheque. Sign letter offer. Jangan guna cash!! Tapi kes aku bila dah bayar booking, boleh pula owner main tarik tali. Kejap jadi jual, sekejap tak jadi jual. Jangan biar lama-lama, kalau dua minggu tiada progress batalkan saja booking. Dan ejen akan refund kembali duit anda. Tak payah buang masa, carilah jodoh hartanah di tempat lain dengan anda kan.

Cheque refundable dari ejen. Pakai whatassap je nak bagitau duit dipulangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...