http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Sabtu, 24 Mei 2014

Renovation Rumah 3-Perihal Kabinet Dapur

Minggu ni benar2 mencabar. SEBAB APA? Hari selasa kami suruh ID datang ukur dapur kami sebagai finalised ukuran kabinet yang dibuat.

Sampai je rumah, Decksen (staf Poh Seng ID) bagitau hood kami ada masalah nk buat sebab terlalu jauh dari dinding rumah yang luar. Yela kami dah tambah belakang buat wet kitchen jadi hood dan ducting paip akan jadi jauh dan panjang.


Jadi kena panggil Ah Kong Kontraktor rumah tengok macamana nak buat. At last kami decide tak jadi letak dapur hob dan hood kat dalam, dry kitchen. Kita letak dan pasang je lah kat wet kitchen sudah. Oven pasang kat dry kitchen saja. Memang dah jadi betul2 dry kitchen huhu



Dan tiles pun dah mula dipasangkan pada dinding di dapur basah.


Kemas jugalah uncle ni buat pasang tiles. kira puas hati tengok hasil kerja dia.


Wiring pun dah siap untuk pasang hood, juga tambah beberapa plug untuk dapur basah.


Memang pilih tiles warna cerah, sebab nak bagi dapur nampak terang. Mujurlah tepat pilihan masa Ah Kong bagi sample aritu.

Update: Perihal kabinet dapur kami yang dah siap bolehlah pembaca baca di sini. :)

Jumaat, 23 Mei 2014

HAPPY - LIFE




Khamis, 22 Mei 2014

Apa Niche anda??

Saya tahu, ramai yang mengajak saya untuk membuat business sekian2 dengan produk sekian2... saya ada ceritakan di sini dahulu, dan tulisan ini juga mendapat rating yang paling tinggi bacaannya setiap minggu..

Mostly akan akan kata sebab saya suka berniaga, pandai buat business :') Jadi kalau boleh buat peluang niaga yang lain pula. Kata mereka lah..

Terus terang lah sebenarnya saya bukan pandai bisnes... saya tak de pun minat melampau pada bidang perniagaan! sebab tulah saya masih lagi berpegang teguh memegang jawatan hakiki, makan gaji lah senang ceritanya.

Kalau orang yang berniaga ni bersungguh2 dia akan fokus perniagaan yang dibuat sepenuhnya. Buat perniagaan all out, ada yang sanggup berhenti kerja untuk fokus perniagaan. Bukan sekadar berniaga 'geli-geli' sahaja...


Jadi jangan kata saya ni suka berniaga dan pandai berniaga sangat yek... Saya biasa2 sahaja. Cuma satu je yang nyata, saya suka dan gembira dengan apa yang saya buat. Dan hanya dua ini sahaja menjadi NICHE saya. Pendidikan dan perniagaan sampingan (Tupperware serta Hai o Marketing). Jadi saya cuma fokus dan istiqamah-buat berterusan dalam bidang ini sahaja sampai bila2..


Kalau bulan lepas saya all out buat Hai O Marketing produk, bulan ni saya akan buat untuk Tupperware pulak. Jadi masakan saya ada masa nak buat all out perkara lain sebab saya sendiri ada amanah lain yang lebih berat perlu dipikul - keluarga dan pelajar2 saya :)


Jadi kalau buat sesuatu nasihat saya jangan buat sekadar GELI-GELI SAHAJA yek. Itulah niche kita, maka fokus dan buatlah dengan sepenuh daya dan usaha. Yang untung pun kita juga kan...

Komisyen saya bagi bulan April 2014


komisyen husband, sy beli melalui nama dia. Jadi ini memang usaha saya membuat jualan sendiri. Bukan bergantung downline walaupun ianya MLM. 
Anda buat anda dapat.

APAKAH NICHE ANDA??



BUNGKUS HADIAH TUPPERWARE

Haha tajuk ni sebenarnya ada kaitan dengan aku dan husband. Aku memang dealer produk Tupperware, jadi selain menjual produk aku juga ambil tempahan untuk hamper atau hadiah daripada customer.

Biasanya customer akan mintak hadiah dalam bajet berapa, jadi aku akan whatassap gambar produk ikut bajet diorang. kalau diorang suka so aku pun start ler buat packaging.

Disebabkan zaman belajar kat ITTHO dulu, husbaand belajar degree mechanical amik pengkhususan packaging. Aku pulak masa belajar diploma mekanikal, amik skill packaging juga. Tapi kitorang tak pernah pun jumpa atau bertembung hahaha (aku bukan nk kupas citer tu). Jadi kitorang dah belajar camne nak buat packaging yang baik dan selamat (gitew). Ada ilmu baik amalkan, ye tak!! Jadi minggu ni ramai pula orang tempah untuk hadiah2 kahwin dan majlis perpisahan..


Check dulu barang tupperware yang nak dibungkus.

Agihan saiz dan kuantiti, jadi boleh agak2 besar mana saiz kotak nak dibuat.


Susun kemas hadiah, supaya tiada ruang kosong


Dah potong kotak, ikut bentangan kotak supaya senang nak dilipat


Pastu lipat kotak ikut bentangan yg dipotong.


Lipat2 kotak tu, sambil anak2 pun sibuk main dalam kotak.


Siap dah bungkus, plaster kemas2.



Pastu balut dengan kertas hadiah. Tadaaa, dah siap!!




Selasa, 20 Mei 2014

BUAT KERABU MANGGA!!

Sesiapa pernah makan kerabu mangga kat Chicken Rice Shop!?? Atau pun makan kat restaurant tomyam ker? hah ni cara mudah nak buat kerabu mangga 'homemade'. Tak susah pun, aku buat dalam 10 minit jer!

1 biji mangga epal muda.
2 sudu besar sos ikan
1sudu besar udang kering
1 sudu besar kacang goreng
1 biji bawang besar
3 tangkai cili kering( nak pedas tambah lagi)
1 sudu gula.
* Garam tak pakai sebab sos ikan dah masam masin. 

Sebab apa sekejap jek nak buat? Sebab aku pakai produk Tupperware bawah ni. Memang CEPAT dan PANTAS gitew!!
Peralatan yang digunakan
- 1 set turbo chopper
- 1 set Kitchen on the Move

From Tupperware Brands





Mangga epal yang muda. Kupas kulit 

Parut mangga epal yang dikupaskan pakai Set Kitchen on the Move!

Tengok, senang je nak parut mangga kan, lols

Turbo Chopper- letak bawang, udang kering, cili dan kacang. Pastu tarik talinya 3 atau 4 kali.

Hasilnya daripada Turbo Chopper

Letak semua bahan tadi. Tabur gula dan tuang sos ikan. 
Gaul ratakan bahan dan rasa


Ok siap!! letak dalam mangkuk tupperware yang cantik. Boleh makan.

CEPATKAN!!
MUDAH KAN!!
Semua orang boleh masak :')


Isnin, 19 Mei 2014

Day 3 in Kuching

Hari ketiga, 14 Mei 2014. Pagi-pagi aku, Kak Kasma dan anak dia berkemas dan bersiap ke Kolej Komuniti Kuching. Ada seminar untuk kursus masakan sihat dan tanpa minyak daripada Tupperware Brands. Kim dah sampai kolej pukul 8.15 pagi, hehe kitorang terhegeh2 masih kat Matang Jaya. Breakfast dulu dan sempat lagi singgah pasar beli sayur untuk masak kat kolej.

Kolej Komuniti Kuching di Jalan Sultan Tengah, Kuching. Peserta program dalam 10 orang.

Kim memulakan sesi pertama berkenaan penapisan air yang kaya dengan mineral tambahan serta bersih dan bebas klorin-Nano Nature Water Filtiration

Demo yang ditunjukkan.

Memang seronok dan gembira bila buat Party Tupperware macam ni. 

Aik sempat pulak dia terangkan plan marketing for business purpose. Tapi Tupperware boleh jana side income itupun kalau ada kemahuan dan keinginan.

Jom masak Kangkung Belacan tanpa MINYAK tau!!

Selamat menjamu selera selepas masak. 
Masakan sihat- bihun goreng tom yam vegaterian. 

Buat game, seronok dapat gift Tupperware. At the end, 6 orang closed jadi ahli dan beli Nano Nature Water Filtiration dan seorang staf beli Inspire Wok TupperChef

Program bermula pada jam 9.00 pagi dan tamat pada 2.00 petang. Happy dan kenyang peserta sebab makan masakan yang dibuatkan. Habis saja program, Kim dah bertolak awal ke airport sebab flight dia lebih awal dari kami jam 5.00 petang. Husband aku pun dah tunggu kat depan kolej. Pagi tu lepas hantar kami,  sempat dia ke Politeknik Kuching bawa anak-anak ke sana. Jumpa kawan-kawan opis lama.

Balik homestay kemas barang, beg dan check out. Flight Kak Kasma dan anak pukul 8.00 malam. Kami hantar mereka dulu ke airport Kuching. Kemudian singgah kat Serapi Corner, husband nak jumpa adik dia Mad Isa yang berkhidmat di ATM, Kem Perissen Kuching. Pak Uda datang naik motor. Kesian Pak Uda, dia kerja lama lagi dari kami kat Sarawak tapi tak dapat pindah2 walaupun dah mohon berkali.

Teh C Special, memang superb!!

Makan Laksa Sarawak dan Me Kolok puas2, nanti balik kat semenanjung payah nak cari. 


Check in, ready nak berlepas balik ke Senai Airport jam 9.40 malam. 

Akhirnya selamat sampai di Senai Airport jam 11.00 malam. Ambil kereta parking kat Open Car Park Senai Airport. Charge RM 80.00 untuk 3 hari. Lepas tu terus check in Hotel Seri Malaysia di Larkin tidur satu malam. Sebab pagi2 besok ada appointment klinik Qaireen di HSAJB. Haha adui penatnyer tapi puas hati kan.....:p





Day 2 in Kuching

13 Mei 2014, Hari Wesak. Oleh sebab takde apa2 aktiviti hari tersebut aku dan husband bawa anak2, Kak Kasma serta anak dia, Azura berjalan sekitar Kuching. Pagi-pagi bangun dan bersiap, kami ke Satok untuk sarapan di tempat favourite kami dulu, Kopi O Corner hehehe. Rupanya kedai dah ada buka branch di Kubah Ria dan Matang Jaya. Tapi kami lebin suka makan di tempat asalnya.


Kami anak beranak makan mee kolok, susah nak cari mee ni kat semenanjung. Kak kasma makan laksa sarawak dan Azura order mee jawa special. Itu adalah menu yang terbaik di Kopi O corner. Hari nak balik semenanjung, Kak Kasma ajak lagi makan me jawa (sedap ler tu) tapi petang memang dah habis.

Selain tu, makanan yang wajib aku order ialah Roti Daging Mayonis Black Pepper. 
Memang sedaaap!!! Memang terasa kepedasan lada hitam sarawak punya. Cubalah jika anda datang ke sini.

Usai je makan, kami bawa Kak Kasma ke Waterfront Kuching untuk beli nuah tangan atau ole2 anak2 dan cucu dia. Tak menang tangan sebab bila ada orang yang tahu kita di Sarawak maka banyak ler yang mengirim lols...


Boleh beli cenderahati yang berbentuk kraftangan macam manik, beg anyaman, key chain, fridge magnet dan kain batik sarawak. 


Kalau dah sampai Kuching, memang wajib ambil gambar kat tugu ni sebagai tandanya dah sampai Kuching. Sebab tu husband berhenti, suruh Kak Kasma dan Azura amik gambar kat sini, lols..


Selesai beli cenderahati dan ole2 di deretan kedai Waterfront Kuching, kami ke seberang sungai Sarawak untuk beli kek lapis sarawak pulak. Ikutkan kalau naik perahu penambang memang dekat untuk seberang sungai. Tapi kak Kasmah tak berani naik perahu hehe. Jadi naik kereta kena pusing jauh sikit ikut jalan raya. 


Mira Cakes House adalah salah salah satu kek lapis popular di sini selain Dayang Salhah. Saja je aku bawa ke dua2 kedai kat situ. Boleh rasa macamna beza dua jenama yg famous kat area Kuching. Tapi rata2 member aku yang Sarawakian memang pandai buat kek lapis sendiri. Yang membeli kebanyakan adalah orang semenanjung sebenarnya. 

Kalau kedai kek lapis Dayang Salhah letaknya di belakang masjid ni.


Macam hari raya jer kan!! 
Makan le kek lapis tu, nak taste rasa dia.  Berwarna-warni.

Dah selesai membeli kek lapis pelbagai, terus balik ke Matang Jaya untuk tengahari. Lepas makan, balim rumah dan ZZzzzz sebab semua dah kepenatan. Pukul 5 petang, aku dan husband bawa anak-anak ke Kampung Kolong. Nak jumpa Mak Me - pengasuh Qaireen masa dia baby lagi sampai lah usia dua tahun lebih. Punyalah terkejut Mak Me dan keluarga tengok kami datang secara mengejut hahaha menjerit2 diorang tengok kami bila turun dari kereta. Dah 2 tahun lebih last time datang rumah diorang.

Mak ME, semoga kalian semua sentiasa sihat-sihat belaka, amin...

Kampung Kolong, kampung mostly orang jawa di sini :)

Dan malam tu kami keluar makan malam di Kubah Ria. Tak sempat snap gambar. Selepas makan, hantar Kak Kasma dan Azura balik homestay untuk diorang berehat. Pastu kami berkunjung ke rumah Cikgu Sapiee dan Kak Dara (pengasuh Qaireen dan Umar sebelum kami berpindah ke semenanjung). Diorang pun rindu banyak kali bagitau nak tengok Umar dan Qaireen. 

Umar boleh melalak pulak bila bangun tidur kat rumah Kak Dara.


Borak punya borak rupanya jam pukul 11 malam. Ish lewat dah, barulah kami balik ke rumah homestay. Fuhhh penat betul berjalan2. Tapi alhamdulilah, tertunai hajat nak melawat dua keluarga ini bila datang ke sini. 



Rabu, 14 Mei 2014

Day 1 in Kuching

Actually aku akui huru hara sikit minggu lepas. Asalnya nk ke Kuching pada minggu ketiga tapi tak jadi sebab jadual terlalu pack. Jadi aku booking tiket hari Khamis, 9 Mei untuk flight pergi pada 12 Mei dan balik pada 14 Mei.

Adui. Kerja last minute memang kelam kelibut. Dah book tiket(mujur ada tiket Air Asia dari JB ke Kch). Lepas tu kalut cari penginapan dan kete sewa haha. Aku cari homestay yang ada siap dapur dan mesin basuh. Mujur ada Agoda.com. Rumah homestay aku cari area Matang Jaya sebab aku stay kat situ dulu. Familiar sikit tempat ni.

Kereta sewa ada provide sekali dgn pakej homestay ni. Jadi kira berbaloi dan senang kerja sikit. So RD Guest House Matang Jaya jadi pilihan yang di Taman Sri Perkasa. Rumah teres 3 bilik, 2bilik air. 3 hari 2 malam total RM360. Oklah tu.


Flight dr JB pada pukul 7pg dan mendarat pukul 8.40 pg. Kete sewa tiba jam 9 pagi. Lepas tu husband terus drive menuju ke Matang Jaya. Hehe ingat lagi dia jalan di Kuching ni. Singgah di Choice Supermarket beli barang untuk masak2.

Call homestay masih ada org belum check out lagi. Katanya pukul 12.30 boleh masuk lepas buat housekeeping. So aku dan husband datang ke rumah member yang kebetulan cuti pada hari tersebut. Borak2 sambil siapkan bahan nak masak, pukul 12 kami baru dpt masuk homestay. Itupun cleaner tu kelam kabut cuci dan mop rumah tu.

Dan pukul 1 hingga 4 petang baru aku dapat buat program party dan coaching dengan team Tupperware aku.

Setup water filter.

Dua leader terbaik Mega Aces.Kim dan Kak Kasmah. Love you all ao much hehe


Lepas selesai team kami setuju untuk beli 3 Nano Water filteration dan daftar ahli baru. Kemudian belajar masak guna Wok Tupperchef Inspire. Pergh hah best betul kuali ni!! Jauh Kak Kasma bawa dari Klang haha

Kak Kasmah dan ank dia, Azura bermalam sekali di homestay kami. Senang sikit aku nak bawa ke mana2, sebab ini pun diorang first time datang ke Kuching. Mujur amik keta sewa jenis Saga, luas sikit nak berjalan ke mana2.

Malam tu kitorang tapau je makan kat kedai Ket Kitchen, Mayang Jaya sebab dah keletihan perjalanan datang ke sini. Kim balik ke hotel Grand Magherita sebab dia bawa mak dan ayah sekali dtg Kuching.

So sambung besok untuk berjalan2 di Kuching  memandangkan Hari Wesak pada 13 Mei ini. Aku dan anak2 pun tidur awal sebab penat gila perjalanan dari seremban ke batu pahat. Lepas tu dari Batu Pahat ke Senai pula nak kejar flight. Fuhh letih.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...