http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Khamis, 17 Julai 2014

Balik kampung di Taiping.

Minggu lepas, hari Sabtu 12 Julai 2014 kami bertolak pagi balik ke Taiping, Perak. Menziarahi orang tua kami, lagipun kebetulan musim durian di sana. Durian berlambak2, mak kata. Sebab bulan puasa jadi kurang orang nak beli dan makan durian. Lagipun semua dusun durian menjadi tahun ni, jadi harga pun jatuh sangat. tak sampai seringgit pun sekilo huhuhu.

Bila sampai lepas berbuka, abang husband ajak pergi ke dusun malam tu kutip durian gugur. Huiyoo dah ler gelap gelita, jalan tak berlampu pastu masuk ke kawasan belukar. Tapi nak merasa durian baru sangat aku ikut juga,Qaireen tinggal kat rumah opah. Tapi Umar degil nak ikut jadi aku kena tunggu jela kat kereta dengan Yoh, adik ipar sementara husband dan abang dia menyuluh cari durian gugur.





  



Besok pagi, kami pergi bandar Taiping. Nak shopping baju raya anak-anak. Takde le shopping kat Sogo ker, Mega Mall ker. Pergi beli kat The Stor Taiping aje, hehehe. Baju diorang dah kecik, dah setahun lebih, jadi lusuh. Kesian anak aku pakai baju lusuh dan kecik.



Selasa, 15 Julai 2014

Berpindah ke rumah Baru..

Lama tak update blog, aku sibuk kemas rumah. Sebenarnya kami dah pindah ke rumah baru sehari sebelum puasa bermula iaitu pada 28 Jun 2014. Gambar tak sempat ambil, sebab memang kelam kabut, lori janji nak datang petang. Alih2 tukar waktu pagi sebab kebetulan diorang dalam perjalanan balik dari kerja dan lalu kat situ. Kami dah janji pada orang yang buka, servis dan pasang aircond dan pasang astro waktu pagi. Jadi ketiga-tiga datang serentak waktu pagi warghhhh, kelam kelibut kami dibuatnya..

Nasib baik mak dan ayah datang rumah awal semalam. Mak dan ayah standby kat rumah baru. Kami tunggu settle barang2 kat rumah sewa. Barang kami tak banyak pun. Sejak berpindah dari Kuching ke sini, takde beli apa2 barang atau perabot. Kotak2 barang pindah dari kompeni shipping pun masih lagi tak dibuka sampai sekarang.. Tunggu masuk rumah baru baru bukak dan susun elok2.


Lori pun 3 tan, sekali trip ambil dah cukup sebenarnya. Tapi sebab brother tu nak charge lebih juga dia buat dua trip, bayaran RM350 termasuk upah dua pekerja mengangkut barang. Sejam dah selesai, angkut dan susun sebab rumah baru besebelahan taman jek... Angkut barang2, kemas dan susun sedikit demi sedikit, seminggu tu semua kotak dah clear!! Hahaha, dulu duduk rumah single storey macam sempit jek sebab satu bilik jadi stor untuk kotak2. Ni bila masuk rumah baru, double storey punyalah terasa lapang. Bilik Umar dan bilik bawah kosong! Bilik Qaireeen baru pasang katil dan almari lama. Hall atas pun kosong! Hall bawah sekadar kabinet tv, sofa dan meja makan. Lapangnya rumah aku wahkakaka...

Petang tu pula, kabinet wet kitchen dah sampai untuk dipasang. Sebab lusa dan nak puasa, jadi kena pasang cepat2 dapur dan hood. Nanti aku nak guna jerang air panas, goreng ke masak apa2 yang patut untuk makan.







 Untuk dry kitchen pun orang Poh Seng dah pasang awal, tapi pintu almari, sinki dan granit dua minggu pula baru pasang sebab nak ukur dan potong lepas pasang kabinet.



Macam tu jela kabinet dapur, kena tunggu dua minggu untuk pasang pintu dan granit untuk table top.

Lepas pasang katil dan tilam, Qaireen pun tak sabar nak decorate bilik dia. Tau2 aku masuk je bilik dia, yarabbi bila masalah dia naik tampal huruf2 ni. Semua alphabet bersusun memanjang kat dindidng dia!! Berterabur susunan huruf, lols. Suka harilah nak oii, janji dia happy.




Kali ni nak tampal sticker, ayah dia pun tolong juga tampal susun elok2 sticker kat dinding bilik dia.  Tak nak jadi berterabur pulak.



Hah dah siap!! baru nampak kemas sikit. Ngeh ngeh ngeh..


Selasa, 1 Julai 2014

Makan Besar Seafood Di Bagan Lalang

Sebenarnya makan besar ala seafood ni dah buat beberapa minggu lepas, tarikh 8 Jun. Tarikh itu sebenarnya meraikan harijadi emak yang ke 60 tahun. Dan juga persaraan beliau sebagai jururawat di Hospital Sultanah Nora, Batu Pahat. Mak bersara wajib pada usia 60 setelah berkhidmat selama 35 tahun sebagai penjawat awam (mak aiiii lamanyer servis mak...)

Hari terakhir mak berkhidmat di Klinik Pakar Dua.

Hajat mak aku nak raikan makan sekeluarga di Bagan Lalang ni memang dah lama mak pendam, setahun juga. Nak semua anak-anak dia ada sekali makan besar bersama2. Anak2 timing tak cun sebab kerja atau ada program lain. Jadi malam tu, setelah mak dan ayah serta adik aku sampai dari johor, dan keluarga abang aku pun dah sampai ke rumah aku, kami bertolak ke Bagan Lalang pukul 6.30 petang. Berhenti solat maghrib di Masjid Sepang.

Ini restorant seafood yang kami makan, letak betul2 di depan Gold Coast Sepang.

Sampai pukul 8.00 malam, pergh memang penuh!! Fully seat. Ramai betul orang datang makan, maklumlah hari minggu. Kalau boleh booking dulu, call reserved seat makan kat kedai ni. Sementara tunggu orang abis makan dan bangun, mak, Hardy dan husband gi pilih ikan, udang, ketam, sotong, lala dan jenis masakan.

Tengok dapur ker tengok tv yek



Dah pilih2 dia kata dalam sejam setengah baru dapat makan hehehe. Tunggu jelah, dah tau makan kat sini confirm kena tunggu lebih sejam. Jadi korang alas perut awal2 tak de ler kelaparan nak tunggu masakan dihidangkan.

Sambil menunggu, ajak Qaireen jalan-jalan kat pantai. Pak long dia belikan lampu gantung, jadi terang sikit nak tengok anak ketam atas pasir.

Sibuk cari anak ketam jalan atas pasir.



Dah dekat dua jam, AKHIRNYA!! Sampai dah makanan yang diorder. Nampak sedop! Lapar dah.....

Udang masak sambal, kailan goreng ikan masin

Kerapu masak stim

Sup kepah

Ikan siakap bakar

Ketam masak sambal, memang pedas. Berpeluh makan ni, pijar tangan.

Kerang bakar, Hardy request

Deretan jag air sirap, tetiba Helmy mintak 1 jag teh tarik pulak hahaha

Semua hidangan kami mintak buat dua set. Ada 7 dewasa dan 4 kanak2 kan.  Ikan siakap bakar dua ekor. Ikan kerapu masak stim seekor je untuk budak2 makan.. Jadi dah kelaparan dan makanan pun dah depan mata, Helmy bacakan doa makan dan kami pun menjamu selera.

Mak aii liciinnnn.....  


 Abis ketam, udang dan ikan dimakan dengan berjayanya, lols.. Total bayaran semua makan dan minum dalam RM300++, oklah. Puas hati. Kenyang

Orang yang diraikan, emak. Thanks mak. Sayang mak. 
Terima kasih kerana membesarkan kami dengan kasih sayang dan melayan perangai kami dengan penuh kesabaran  :) Semoga emak sentiasa ceria, dilindungi dan dirahmati, dipelihara kesihatannya. Amin.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...