http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Isnin, 29 September 2014

TRIP TO KOTA KINABALU, SABAH- DAY 1


Percutian keluarga aku beramai2 ke Kota Kinabalu dari 23 - 25September 2014. Satu family besar - termasuk family abang aku, Hardy, adik aku dan mak serta ayah. Tiket dah booking masa bulan Mei 2014. Actually kami booking lambat sebab memandangkan abang aku dapat book seat free tarikh tu terlebih awal lagi (untuk family dia dan adik aku) jadi kami pun ikut tempah pada tarikh yang sama. Cuma dah lambat. Jadi jumlah harga tiket untuk 6 orang (anak2 termasuk mak dan ayah) flight Air Asia ialah RM1600++.

Mak dan Ayah samapai sehari awal dari Johor. Pagi tu bertolak dari BSS ke KLIA2 pada jam 7.00 pagi sebab flight kami pukul 10.00 pagi. Check in barang dan sarapan kat KLIA2. Aku kena parking kereta kat KLIA2. Itu je parking yang disediakan, betul...kalau parking sepah2 naya jek keta korang kena rantai dan tunda. Lagi bala nak bayar denda. Tak macam dulu kat LCCT memang banyak parking bersepah kat luar, tapi keselamatan tak jaminlah dan berjemur tengah panas. Kos parking kereta aku selama 3 hari ialah RM126.00


Duduk satu baris dgn anak2.




Perjalanan dlm 2 jam 30 minit, lamanya. Anak2 dah boring dah tak nak duduk diam. Brrjalan sana sini.


Tolak 770 kos penginapan, jadi pakej ke kundasang termasuk transport dan tiket masuk dan makan malam 2 hari 11 orang ialah RM2220.


Touch down kat Airport KK jam 12.30 tengahari, driver van dah tunggu. Hardy dah booking dengan AIRbORNE Tranportation. Pakej termasuk makan malam dan perjalanan ke Kundasang. Actually ada dua plan sama ada berjalan ke pulau2 atau ke Kundasang sebab masa singkat. Jadi dah berpakat kami pilih Kundasang. So next time, boleh jalan pulau2 bila datang lagi ke sini :p

Kami pilih Marina Court Penthouse Apartment terletak di Jalan Api-Api. MArina Court Penthouse paling atas sekali, memandangkan ada 11 orang yang dalam satu rombongan jadi amik penthouse. Semua sumbat sekali dalam satu rumah, lagi jimat!! Aku tempah dalam Booking.com. Harga bagi 3 hari 2 malam ialah RM1120.00. Oklah, dari nak stay hotel amik 3-4 bilik mahal beb cecah 2k+++ tau!!

Sebab Check in pukul 2.00 ptg, kami makan tengahari dulu di Restorant Sri Sembilan Ria. U'oalls pun tahu kan Sabah masanya lebih pantas sejam dari semenanjung. Jadi lauk pun banyak dah abis, tinggal saki baki. Makan tengahari apa jela yang ada...

Dah makan, pukul 2.15 masuk MArina Court, tuan rumah Mr Peter dah tunggu. Bagi kunci, check bilik2 dan bayar terus kat dia. Checkout pukul 12.00 tengahari katanya. OK, sebab memang ramai rombongan yang masuk homestay dia.






Tunggu rombongan kedua, family Hardy dan Helmy sekali. Flight diorang 12.30 pm jadi sampai jam 3.00 petang lebih. Aku dan anak2 sempat tidur dulu hehe. Bila diorang sampai je, sembahyang jamak kitorang pun terus gerak turun bawah, jalan kaki ramai2 ke Pasar Filiphino dan Waterfront dia. Nak tengok sunset dalam jam 6.15 pm.




Lobster, 100g =rm18.00. Yang besar paling kanan tu dalam 2kg. 

Banyak ikan yang baru dan segar. 

Wow, ikan bakar yang segar!!


Pak Su sibuk layan anak2 sedara kat luar pasar kraftangan.

Di belakang kelihatan Hardy tgh boring tunggu kaum ibu duduk window shopping dalam pasar tu. Haha aku rasa dalam blog aku ni bnyk muka dia tengah boring tunggu orang shopping.


Emak leka tengok mutiara dlm pasar tu..

Pasar Filiphina atau pasar kraftangan KK.


Boleh tawar menawar harga barang yang kita berkenan.



Subahanallah, indahnya ciptaan Allah.


Amik gambar di depan Waterfront KK.

Lepas dah sunset, call driver van datang amik untuk dinner kat restaurant Rasa Kapitan- ala Baba dan Nyonya (kat Sabah pun ada ye, ingat kat Melaka jer).  Makan lah masakan Baba dan Nyonya gitew... Lapar!!

R3staurant Rasa Kapitan, Program Jalan2 cari Makan TV3 pun dah sampai sini.

Punyalah lapar, gambar pun dah tak sempat amik dah. Tau2 dah licin makan huhuhu.


Lepas makan, driver turunkan kami di Pasar Malam berhampiran dengan Pasar Filiphino. MAcam2 jual kat sini, lebih2 lagi barang yang berasaskan mutiara macam kerongsang, gelang, rantai dan aksesori macam tali pinggang dan dompet.


Dah puas round dan shopping (takde pun shopping sangat) balik semula ke Marina Court dan semua kepenatan, lepas bual2 minum kopi semua pun Zzzz tidur....


Isnin, 22 September 2014

Mesyuarat Taman Perumahan

Eh mesyuarat apa dia ni? Hah malam tadi 21 September 2014, bertempat di Kopitiam My Railway Station -Tritonix residents telah adakan mesyuarat untuk menyunting perlembagaan persatuan yang telah dibuat oleh sekretari yang dilantik.

My RailWay Coffee Station aka Kluang Railway Coffee 
Ni dah bukak kat BSS bulan Julai lepas.

Biasalah dah duduk taman perumahan ni seelok2nya adakan satu persatuan untuk bergabung dan bermuafakat dalam segala perihal- keselamatan, kebersihan, kejiranan, dan kebajikan penduduk di situ. Macam kat kampung jugak kan...

Penduduk taman yang hadir.

Sekretari kami ni bukan pompuan, lelaki- Encik Azlee, staf TNB Seremban. Kaum2 ibu tak sempat nak buat kerja menaip2 ni..



Meeting start pukul 8.30 malam, tapi kami sampai dekat pukul 9.00 malam huhu. Dah ler LCD projektor pada kami, diorang nak pinjam untuk tayang slaid. Senang sikit supaya semua orang boleh nampak kan. Dan iniler first time aku datang meeting taman hehe, selalunya husband je jadi wakil. Kalau tak sampai bebila pun tak sempat nak berkenalan yang lain melainkan jiran aku yang satu politeknik dulu, Sarah dan Azam

Check klausa yang perlu ada ditulis dalam pelembagaan persatuan taman. 

Mujur Kopitiam ni sudi memberikan ruang untuk kami bermesyuarat sambil minum kopi kat sini. Ini jela tempat yang sesuai sebab kami pun takde kemudahan balai raya kat kawasan tu. 

Ok, anak2 pun boleh bawak diri masing2. Khusyuk tengok Mickey Mouse kat tab.

Dekat pukul 10 lebih, Qaireen lapar. Nak makan mee. Kami dah makan awal sebelum datang.  Aku order bolognaise mee untuk dia. Slurp2 dia makan abis sepinggan, mak aiii laju betul! Tapi air kopi dia bagi aku tak sesedap macam Old Town White Coffee. Mesyuarat tamat jam 11 malam, aku dan family bersurai balik. Diorang nak lepak2 dulu minum kopi.. Aku dan husband dah mengantuk wei besok nak kerja, anak2 pula sekolah.


Sabtu, 20 September 2014

Projek Akhir Student sesi Jun 2014

Hari Khamis lepas adalah perbentangan akhir untuk projek pelajar semester akhir di JKM. Hari ni jugalah dua kumpulan bawah seliaan aku present paper dan projek diorang. Sem ni agak teruk sikit. Pelajar jarang datang jumpa bila dah masuk separuh semster.

Aku pula yang kena keep track diorang. Kadang2 bila jumpa, balik bwk perkara yang sama jek. Sedangkan perlu ada progress juga memandangkan masa dah suntuk.

So bila present aku sebagai penyelia baru pun dapat tgk projek yang diorang buat haih...


ada problem, bearing rosak dan shaft patah sebelum ini.


Kalau aku tengok pun memang takde yang istimewa, tiada inovasi di situ. Sekadar menambah basikal bukan lagi memudahkan tapi lagi susah nak tarik mesin rumput daripada menolak. Mesin pun beli, bukan built in, no wonder tetiba group pelajar nak tmbah basikal last minute. Sebab nampak sangat takde pape pun yang mereka contribute untuk projek. Besi penyangkut dikimpal melekat kekal. Jadi susah nak simpan sebab terlalu panjang, sepatutnya penyambung boleh sambung guna klip sahaja. 


Next group ni pasal keselamatan kenderaan motor. Awal semester lepas, plan lain. Masuk sem ni jadi lain, lepas tu abis cuti semester nak tukar jadi lain. Dan bila present last sekali jadi perkara lain. Adui, macam2 lah. Aku rasa kerja diorang buat tu macam seminggu punya perancangan. Bukan untuk setahun. Analisa pun langsung tiada. 

Sesungguhnya aku memang sampai tahap give up dan malas nak ambil alih projek kalau student tak nak dengar kata. Nak ikut kepala mereka sahaja. Jadi penyelia projek kena banyak bersabar...adui. Geram dan penat kita ckp itu dan ini, tapi tiada perubahan.



Isnin, 15 September 2014

Family Day Di A Famosa Resort Melaka

Bertempat di A Famosa Resort, Melaka pada 13 September Family Day keluarga sebelah mak diadakan di situ. Check in resort pukul 12.00 tengahari. Seperti dalam perancangan, kami bertolak jam 11.30 pagi selepas melawat Matrixs International School (klik sini) di BSS. Tak jauh sebenarnya dari Sendayan nak ke A Famosa Resort. Kami ikut higway PLUS masuk kat Seremban dan keluar exit di Simpang Ampat.

Sampai2 jek, mak ayah dan family Hardy dah ada kat sana. Ada lagi beberapafamily dah sampai awal, family Mak teh, Cik Wa, Mak Dak dan Mak Lang. Yang lain masih dalam perjalanan. Letak barang2, Qaireen dan Umar dah tak sabar nak mandi kolam. Tak sempat nak makan lagi...


 Aku hanya jadi Guard saja, sejuk weiii...

Steady Umar!!





Sementara nak tunggu game sukaneka start, kami makan tengahari dulu. Lauk pauk semua dah siap mak dan mak2 saudara masak kat rumah. Sambal tempoyak, lemping kelapa, sambal bilis, ikan sepat masak lemak, salad buah, salad kentang macam2 lagilah. Kuih pula pelbagai, tak sempat nak rasa semua, perggghh... 

 Game petang dah start!!
Mak dan ayah jadi pemerhati jek. Hadiah berupa Tupperware ditaja oleh mak. 

 Bersungguh Qaireen nak menang dalam game SUKANEKA.





Semua bebudak seronak dapat mainan nombor tikam mengena.
Kepit2 jangan terlepas jatuh!

Lari bawak buah kelapa!!

Main bowling buah kelapa, strike hah!

Happy dapat Tupperware gitew.

Menang dapat hadiah Tupperware. Ditaja oleh mak dan aku :)
Kaum ibu- pertandingan mengayam ketupat paling pantas gitew.




Para isteri standby dengan kain sampin.
 Inilah acara paling aku tak berapa 'terer', ikat sampin suami. Suami pulak pakaikan selendang kat isteri...Aiyoo

 Get ready!! Para suami dengan selendang.

 Isk!!
Camne ler nak ikat sampin yang berbunga macam P Ramlee buat dalam Madu Tiga.

Hehe ikat simple2 udahler..

Pakaikan selendang pulak!!

Ok, siap2 dah!!

Yeah! Hasilnya, MEMANG fesyen ke laut hahaha!!

Dapat tupperware bila menang game- menyelam paling lama.


Dah puas main game, barbeque pulak. Setting api dan panggang kambing, ikan, kerang dan udang. Makanan banyak betoi. Kenyang kami dibuatnyer!!



Panggang kambing, atas permintaan emak kami order lagi dari Mr Ayub yang kami pesan masa buat open house hari raya lepas (klik sini).
Malam selepas solat magrib berjemaah bacaan doa tahlil dibuat untuk arwah Wan dan Atuk.  Kemudian sambung bakar2 dan makan2.



 Pakcik Lan khusyuk memanggang seafood

Kerang bakar dan otak2

Ada game untuk bebudak lagi malam tu, main padan dan menang.
 Lepas makan, kaum bapa2 pergi beramai2 memancing kat kolam ikan berhampiran.
Besok pagi, aku dan family terpaksa balik awal pukul 9.00pagi sebab Qaireen tak beberapa sihat. Sepanjang malam dia batuk dan muntah. Memang sejuk giler, pagi2 pulak hujan lebat.

Family yang lain lepas sarapan diorang berendam kolam air panas tak jauh dari situ, aku tak dapat join sekaki. Apa2 pun memang terbaik family day ni, hasil perancangan adik beradik mak. Kami memang tumpang seronok dapat berkumpul beramai2 macam ni lagi. :)

Au Revoir...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...