Rabu, 25 Februari 2015

Mabuk ker???

Serious!! Ingat kalau dah beranak twice, rasa yang ke 3 mesti dah kebal kan, rasa tak mabuk lagi. Rasa pening2 lalat ker. Atau rasa macam dunia berpusing2. ROoopa-ropanyer sama saja T_T


Aku rasa ada masa2 tertentu jer aku raa tak nak bergerak ke mana2, sebab kepala aku berpusing2. Lagi best bila sindrom KEMALASAN pun melanda... PAstu ada orang tu jeling2 macam caya tak caya je kan hahahaha.

Tapi bukan aku sesaja pun, nak lawan pun sama juga. Badan aku juga yang penat dan letih. So bawak2 bertenang dan berehat jelar... 


Dah tau positif, aku tak pergi scan ke pergi klinik. Stail aku dah masuk 3 bulan baru terhegeh2 buat buku merah huhuhu sampai misi pun bising... 

Tengoklah dalam minggu ni atau minggu depan atau 2 minggu lagi hehehe. Aku ni bukan apa malas nak start balik rutin kena pergi menunggu kat klinik jer buat check up. Penat weiii nak tunggu!!

Tapi apa2 pun aku kena check juga sbb bab jaga kesihatan dan tau consideration badan dan janin  kita. Ok tak ok kan T_T


nantilah update lagi. Lepas husband bawak gi klinik nanti. Betul tak bang :P





Isnin, 23 Februari 2015

Kursus Go Green dan makan2 di JKM, PPD

Sebenarnya kursus Go Green ni dah dibuat pada Isnin minggu lepas. Kuraus ni dibuat utk warga Jkm bersama2 bercucuk tanam di tanah lapang di sekitar JKM. Aku adalah bwk anak pokok terung yang dah disemai untuk ditanam kat tanah lapang. Ada staf bwk pokok cilk, kari, rosemary, mangga, mas cotek, kedondong, pokok durian pun ada keh keh keh. Aku tak tau duria  gred jenis apa.


Dok kumpul2 anak pokok yang dah dibawa oleh staf, rasa macam dah kat nuseri tanaman pulak :p



KP DTP, En Affendi bersungguh membaja tanah, Kak Siti pulak nak tanam pokok mas cotek. Time ni dah pukul 9 lebih...



Kat tanah lapang depan Jkm kami tanam banyak pokok buahan termasuk pisang, kedondong dan mempelam.



Fuh, penat dah menanam kat area bengkel JKM. take five kejap. Sambil2 tu tanam serai dan limau. 

Rajinnya kaum2 lelaki menyiang ikan...

Kebetulan di belakang bengkel Mesin Jkm ada rumah hijau. Kat sini ada kolam ikan talapia yang diternak oleh geng2 bengkel Mesin. Lepas jek kursus Go Green, diorang bersihkan kolam dan tangkap separuh ikan2 tu untuk dikendurikan hehehe. 


Dah bersih dah kolam ikan ni, kalau tak hijooo jer air dia!! Adalah dlm anggaran 80 ekor yang ditangkap dan disiangkan. Banyaknyer!!

Ikan yang dah siang tu En Zulfaka marinate 1 ari. Besok gengbstaf lelaki deal nak bakar2 kat sebelah kolam ikan tu. Geng bengkel kimpalan belanja jamu nasi lemak. Fuiyoo. Tak sabor nak tunggu besok :p


Besok kemudian,  pukul 9 pagi acara bakar ikan pun start. Nasi lemak dah siap sampai.

Diorang setup api untuk bakar ikan2 talapia. 

Siap bentang tikar, macam piknik pulak yek 



Yang kaum ibu2 dah start menbantai makanan dulu hehe.
Kitorang tak buat apa2 pun, semua geng lelaki yang setup. Bagus kan hehehe.

Makan2, sila2!!Aku pulak sebuk snap gambar sana sini hehehe. Orang tak ramai pun sebab diorang ada start cuti sempena Tahun Baru Cina.


Kak Ina tunjuk skill kupas buah mangga guna pisau rambo!!


Ikan dah siap dibakar, kaum ibu makan berjemaah hehe

Ikan talapia bakar cicah dengan air asam, perghhh!!!

Sila2, makan2... aku pun sebuk snap gambar2 gitew hahhaa


Ikan2 memang banyak, last2 diorang suruh amik pinggan sendiri pilih nak makan ikan mana. Sebab banyak sangat. Aku pun makan lepas 2 ekor, lepas tu boleh dah. Sendat perutku T_T



Selasa, 17 Februari 2015

Balik Kampung kat Changkat Jering

Hari Jumaat, aku dan husband amik cuti sehari. Dah bagitau mualimah PASTI siap2 yang Jumaat budak2 tak datang sebab nak balik kampung kat Taiping. Bangun pagi kemas2 baju jam 10.30 pagi baru gerak keluar rumah :/  Husband plan nak keluar pukul 8 pagi, ceh!!

Singgah di RnR Seremban, terus makan nasilah. Tak payah nak berenti2 lagi lepas tu. Nanti solat zuhur kat Rawang pulak.

Cuaca panas!

Sampai2 je, Qaireen cakap nak makan nasi!


Ok, Makan tengahari terus.... 

Eceh ceh request air ribena, pastu nak sorok2 dari aku. 

Sampai kampung dalam pukul 4.30petang. Lepas tu rehat sekejap dalam rumah, anak2 sibuk nak keluar tengok halaman rumah opah. Husband nak bagi budak2 rasa air kelapa muda fresh petik dari pokok kelapa depan rumah.

Keciknya kelapa yg dipetik!hehe tu ayah dia yg petik. 



Best Qaireen minum air kelapa fresh dari pokok, sebelum ni beli kat pasar malam jek. Tapi mesti sejuk sebab dah campur ais. 



pakcik Abu tolong jolok kelapa muda, husband jolok2 tak dapat jer hehehe.

Mak masih gagah lagi kupas kelapa, nak buat tempek nyiur pagi besok. 

Mak petik buah kelapa muda tak tau macamna alih2 keluar dari semak bawa 2 bijik kelapa muda bagi husband hehehe..


Besok pagi Umar sibuk mengutip buah pinang yang berterabur gugur depan dan belakang rumah opah. Riuh mulut dia masa kutip, sibuk tarik aku tengok buah pinang yang dia kutip.


Hm, banyak juga buah pinang yang dikutip Umar, abis penuh kat baju yang dikendung. 


Banyak buah pinang mak dapat untuk jual. Sekarang proses keringlan selepas dikopek dari kulitnya. Sekarang ni kalau jual 1kg boleh dpt rm4.00. 

Husband tunjukkan pada Umar dan Qaireen macamna nak kopek biji buah pinang dari kulit dia. Kena jemur kering2 supaya isi dia lekang dari kulit, batu senang nk kopek. 


"Dulu ayah amik upah dengan Tok Jah (nenek husband) kopek buah pinang ni dapatlah 20 sen"...celoteh husband kat bebudak ni :)

Mana buah pinang yang dah betul kering, Qaireen tolong kutip dan isi balik dalam kotak


Dalam 10 pagi tu, kami ke Terong. Mandi air sungai di sana. Jernih dan sejuk air sungai pagi2 tu...


Umar dok kalut nangis sebab air sejuk sangat huhuhu. Qaireen steady jek, suka dia main air.

Hehe dah ok sikit... Tu pun tak bagi aku duk jauh2 dari dia

Ayah dia pun sibuk berenang jugak. Jadi bot hahaha


Marah Umar tak bagi ayah dia dekat2 datang takut kena simbah air sejuk :P

Dekat sejam mandi pastu balik, bibir pun dah biru pucat. Sejuk!!!

Itulah antara aktiviti aku sekeluarga kalau balik kampung kat Perak. Sebab sekejap je, kami tak ke mana2 pun. Hanya jejalan sekitar kampung je, lawat keluarga abang Lan, abang husband sebab anak dia baru bertunang minggu lepas. 

Besok tu pagi Ahad lepas sarapan, kami bertolak balik ke Seremban. 


Isnin, 16 Februari 2015

Berita malam tentang pemergian TGNA


Entry lambat sebab sibuk tak sempat udate blog. Hari Khamis, 12 Februari 2015 macam biasa kami lepas balik kerja lepas siram pokok2 bunga dan sayur sebab kepanasan dek matahari. Dah dekat 2 minggu tak hujan. Qaireen keluar main playground sebelah rumah tapi tak sebab panas. Lepas ke dapur masak macam biasa. Menu hari tu ikan siakap masak tim, sayur peria goreng campur udang dan telur dadar. 


Tada... siap makan malam. 

Sayur peria ni goreng campur udang dan campur telur. 'Rasa pahit2 kelat bercampur lemak dan manis udang membuat rasa meletop2 di dalam mulut' - husband bagitau. Huk aloh!!

Ikan stim ni buat sebab anak2 yang makan. Ratah macam tu jek... Telur dadar memang favourite Qaireen. 

Lepas makan dan kemas meja dan dapur, anak2 pulak siapkan kerja sekolah. Tetiba aku dapat whatassap dari member Tupperware mengadakan pengkhabaran Tuan Guru Nik Azizi telah kembali ke Ramatullah malam tadi jam 9.++ pm. Terkejut juga, tapi aku takut berita palsu aku pun check pada akhbar rasmi Malaysia sebab bimbang kalau2 khabar angin yang tersebar tidak tepat. Memang benar, ianya telah disahkan. Dalam astro Awani pun sudah menunjukkan tribute khas untuk Allahyarham Tuan Guru Nik Aziz. Innalillahiwainnailaihirojiun.......

Dalam FB, Whatassap dan tv penuh kisah tentang Allahyarham TGNA malam tu... Rasanya 1 Malaysia terkejut dengan berita sedih ni... 



Marilah kita sedekah surah Al Fatihah kepada Allahyarham TGNA. Semoga Allahyarham TGNa ditempatkan dikalangan sisi mereka yang beriman dan soleh, para syuhada yang dikasihi Allah. T_T



Khamis, 12 Februari 2015

Gelagat anak2 bila balik dari PASTI

Macam2 ragam anak2, kalau nak masuk sekolah pagi dan balik dari sekolah waktu petang. Kalau balik sekolah, Umar akan tanya "hari ni hari apa ibu??" Hahaha pasal dia tak sabar nak tunggu hari Jumaat, besok memang cuti kan...

Sengih2 macam kerang bucuk :)

Time ni Qaireen melalak, lapor nak makan burger!!!

Memula tak bagi sebab tak nak dengar cakap ayah, lagi tambah kuat ler dia menjerit...
Alololo aku pun last2 surrender, belilah 4 bungkus kui kui kui. Semua dapat makan, janji beli dan abis makan!!

Malam lepas makan kalau takde homework diorang mainler mainan yang ada dalam box tu. 
Buat sepah lah merata2 T_T

Patung barbie ni anak pengasuh kat Sarawak hadiah pada Qaireen yang bagi sebelum kami pindah ke semenanjung. 


Hah si Umar bukak kedai runcit, boleh beli brg2 termasuk Tupperware hahaha.
Lepas ni bukak sekolah PASTI pulak katanya..
Macam2 lah bebudak ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...