Jumaat, 26 Jun 2015

Kenapa rasa stress buat Side Income?

Tetiba je aku teringin nak sentuh pasal topik ni. Sebab mostly ramai orang hanya tau bila kita ada buat business side income automatik kita boleh berbelanja lebih, shopping lebih, tak payah nak berkira2 kalau nak beli sesuatu. Dan paling best (paling perit aku rasa part ni) bila orang perli2 pada kita, untunglah buat business ada duit lain masuk poket, boleh beli rumah besar, boleh beli kete besar. Aku rasa kadang2 hati pedih, telinga aku rasa merah nak bernanah tapi senyum jelah.


Aku tertanya agak2 kenapa orang luar sana fikir macam senang jer nak buat business part time. Bila pikir2 balik mostly yang cakap tu diorang tak pernah buat business. Mungkin sebab tulah dalam pikiran diorang kita ni macam goyang kaki, duduk rileks,check2 handphone, minum kopi atau mengeteh tau2 duit dah masuk dalam poket- pasif income lah kononnya. Tetapi aku cakap terus terang untuk capai ke situ perlu ada BOTH HARD WORK AND HARD TIME  untuk capai tahap menjana keuntungan.

Bukan semudah seperti orang pikirkan. Aku pun kadang serabut jugak hohoho nak pikir anak2, nak pikir nak beranak, nk mengajar lagi, Tupperware, pasal rumah sewa, saving lagi. Adoiii berdenyut kepala dibuatnyer...

Dari cik google yg stress...

Stress wei, penat....T_T
Bukan mudah nak buat sesuatu janakan pendapatan sampingan. Kadang2 bila fikirkan makan gaji memang lagi mudah, masuk kerja sekian2 masa dan cukup masa kita abis kerja. Kita dibayar oleh majikan untuk diambil masa. Tapi banyak masa hidup kita diabiskan untuk bekerja.

Tapi kalu buat side income, setiap masa tak kira pagi petang malam, malam buta pun kena buat kerja. Buat business bukan sekadar duduk opis, aku kena rush pergi ke sana sini. Ke KL, Klang, Johor, merata2 (sampai Borneo buat roadshow). Nak cari stok barang2, daftar stressahli, pos barang, set target, dan plan target tu T_T

Lepas tu customer bukan nak kira masa kita free atau tak. Bising bila barang lambat sampai. Belum lagi melayan kerenah customer, tanya banyak2 lepas tu senyap..... Jenis bukan serious buyer. Ada nak murah2 je sahaja, nak gift lagi sampai tak masuk akal nak dilayan...

Time stress bila layan orang tanya minat nak buat business part time, nak cari duit lebih. Tapi mind diorang fikir macam senang je dapat buat duit kalau buat business itu dan ini.

Semua itu adalah berdasarkan usaha keras kitalah, bukan mudah seperti cerita sesetengah orang boleh 'capai bintang dan langit'... Kalau korang nak duit korang sentiasa terjamin ada pulangan menguntungkan, simpan diam2 sajalah dalam ASB atau Tabung Haji. Memang akan pulangan jer, tu janji kerajaanlah. Lagi senang pelaburan, tak payah serabut kepala nak fikir jual itu ini cari customer, capai target jualan dan jana untung. Bukan selalu untung pun (walaupun untungnya memang masyuk juga kalau compare dengan kenaikan gaji kita).

Lagi satu pasang nawaitu nak buat side income. Kenapa nak buat side income? Jadi kenalah fokus pada nawaitu, bila niat dan matlamat dah ada kita pacu tenaga dan effort kita berlandaskan nawaitu tu. Kalau samar2 tak tau hala tuju, nak untung pun tak tau nak target berapa, payahlah... Usaha pun suam2 kuku lagi payahlah aku nak tolong..

Okei, sorry teremosi pulak mak buyung ni T_T
Selamat berpuasa.









Khamis, 25 Jun 2015

23 weeks...

Minggu ni dah masuk ke 23. Jadi seperti biasa, ibu2 yang mengandung akan sentiasa berulang alik ke klinik untuk check up dari bulan sekali kepada dua minggu sekali dan seterusnya seminggu sekali sampailah booom...



Aku past checkup ni memang malas sikit, iyelah nak menunggu turn. Pastu rutin check darah, gula, urin, blood pressure dan berat... Nasib kat Klinik Telok Kemang ni takdelah conjugation sangat. Kira tak delah nak bersesak2 nak menunggu lelama buang masa huhuhu.

Disebabkan dah seminggu puasa, maka berat aku turun setengah kilo. Bukan lagi naik tapi turun plak. Tapi alhamdulilah perkembangan baby baik, sihat. Ok dan sejajar dengan graf tumbesaran dia. Kebetulan doktor nak scan sebab nak check fibroid aku ( aku memang ada fibroid since pregnant anak pertama dulu). Tapi macam biasa, susah nak cari. Kalau dulu time pregnant anak sulung dan kedua, sekejap je jumpa fibroid. Sebab fibroid lebih dari janin huhuhu T_T.

Tapi yang ke-tiga ni macam payah nak jumpa. Last2 scan pusing sana sini tak jumpa. Ntah aku pun tak sure fibroid tu agaknya dah kecut ke tak. Lagipun tak menopause lagi kan hehehe.  Then kena refer check ke Hospital PD pulak. Sebab check sama ada boleh bersalin normal atau Caesar. Yang tu lepas raya nanti baru datang check lagi...

Jantina? Aku pun tak tau. Doktor pun beriya2 nak tau tapi baby sembunyikan diri, malu kot.. :P
Tak kisah boy or girl, yang penting baby sihat tiada apa2 komplikasi. Amin..... 

Jumaat, 19 Jun 2015

BULAN RAMADHAN 2015 BERMULA...


Minggu ni aku dah berpindah bilik. Bilik jer, bukan poli keh keh keh!! Kiranya minggu ni aku dah hampiri fasa akhir trimester kedua. Dah nak masuk trimester ketiga minggu depan. Dan minggu ini dah bermulanya ibadat puasa di bulan Ramadhan. Jadi mengikut kordinasi badan aku yang dah semakin membesar ni aku terpaksa duduk di level bawah. Tak larat, den penat sangat mendaki tangga menuju ke tingkat tiga noh... 

Tumpang bilik MQA. Tuan bilik ni amik cuti lama, jadi aku tumpang masuk sini sampai ler aku 'booom' nanti.

Tiga minggu sebelum puasa aku dan husband pergi ke Pejabat Pendaftaran untuk renew kad pengenalan. Satu satu sebab utama I/C husband gambar dia lain sangat- time muda2 dulu lebih 10 tahun lepas. Pegawai Jabatan Imigresen tegur suruh tukar I/C. Dia suruh amik gambar baru hehehe nampak sangat rupa husband dah jauh benar daripada gambar i/c tu. Aku pun tukar sekali sebab alamat rumah lama. Lagipun dah beli rumah kat sini, guna sahajalah alamat rumah sendiri...

Sehari belum puasa aku dah amik kad pengenalan baru. Dan dengan rasminya den dah jadi orang nogeri.... Diam tak diam dah dua kali dah sambut Ramadhan di rumah sendiri T_T

Rabu, 17 Jun 2015

Hasil Pekebun Kecil.....

Dulu aku ada citer kat sini yang kami ada beli sedikit anak pokok, baja dan pokok bunga di pasar tani dan nurseri untuk ditanam di halaman rumah. Segan pulak kalau dah beriya2 beli rumah bertanah tapi tak dijaga tanah yang sekangkang kera tu T_T

Jadi setelah beberapa bulan (start tanam bulan November tahun lepas) akhirnya dah menunjukkan hasil..


Pokok buah delima dan mangga dah mula berbunga dan menjadi buah. Pokok baru tinggi semeter. Orang kata pokok baru belajar nak berbuah...


Buah terung pun dah boleh petik, kebetulan nak panaskan gulai semalam. 

Alhamdulilah dah ada sayur untuk makan malam tu. 


Ada buah delima dah merekah, kena petik sebab Umar nak tengok. Masih muda lagi. 

Agak terkejut sebab cepat benar ianya berbuah, sebab aku pernah bagitau pada Umar dan Qaireen kena tunggu sekurang2nya dua tahun untuk pokok besar dan berbuah. Tapi apakah kuasa kita pun nak tentukan pokok berbuah, semua di bawah kuasa ALLAH kan...:)


Ayat 63-65: Surah Al Waaqi'ah. Sumber dari www.surah.my





Selasa, 9 Jun 2015

Komisyen Affiliate Sweet Muslimah


Pagi2 Ahad lepas aku terima email dari admin SweetMuslimah.com berkenaan komisyen yang diterima hasil pembelian daripada affiliate di blog aku ini.

Makluman ada komisyen diterima bila pembelian di affiliate di blog kita.

Alhamdulilah. Rasa teruja juga. Sebab jadi blogger sekurang2nya dapat juga income sampingan wei... Tak guna modal pape pun... Cuma affiliate SweetMuslimah.com ni tak kumpul komisyen. Asal ada pembelian dari blog, dia akan terus masukkan ke dalam akaun bank kita pada 1 hingga 7 haribulan. Kalau nuffnang, selagi kita tak usik dan biarkan akaun ianya akan berkumpul sampai satu tahap kita mohon baru dia keluarkan. 


Email dari admin bagitau duit dah transfer masuk dalam akaun kita :)


Baju-baju yang dijual memang selesa, cantik siap jaminan untuk pulangan duit atau produk andai kata saiz yang dibeli tidak sesuai untuk dengan korang. Memang superb. 


 Jubah dan blous ada dijual 


00
Untuk kanak2 pun ada, comel2 dan warna yang ceria.


U'olls kalau nak jenguk2 tengok produk sedia ada boleh ke laman website SweetMuslimah untuk shopping secara online. Happy shopping!! :)


Isnin, 8 Jun 2015

MESYUARAT AGUNG Persatuan Penduduk Nusari Aman 2, Ttitonix

Mesyuarat tahunan ini dah beberapa kali ditunda atas sebab2 masalah untuk mengumpulkan semua penduduk di dalam Tritonix Residents ni. Teringat mula2 aku sekeluarga pindah disini, kiranya kami adalah antara keluarga yang mula2 juga yang masuk duduk di sini. Hehehe tak buang masa, lepas siap renovate je terus pindah masuk dah....

Banyak lagi penghuni yang lain belum masuk ke rumah mereka walaupun dah lebih setahun kunci diserahkan. Kebanyakkannya masih lagi menetap di KL dan bekerja di sana. Kadang2 ada juga owner sekali sekala datang jenguk rumah meraka. 

Kain rentang dah dipasang selama 2 bulan di jalan masuk taman perumahan. 

Sehari sebelum Mesyuarat Agung, khemah dah dipasang. Khemah disewa daripada Kampung Jimah. 

Pagi2 tu dah datang pasang, siap wiring pasang lampu dan kipas. Malam tu ada perjumpaan sekejap dengan AJK2 untuk pembentangan agenda mesyuarat. Husband pergi buat ramai2. Siap bancuh kopi dan makan kuih lagi hehehe. Pukul 2 pagi baru abis sembang2. 

Pagi tu pendaftaran bermula jam 9.00 pagi. Setiap owner atau penyewa diberikan reben untuk diikat di pergelangan tangan bagi wakil setiap isi rumah. Jadi sebarang undi hanya dikira pada tangan yang diikat dengan reben. 

Pengerusi memulakan majlis dan barisan AJK2 persatuan Tritonix. 

Proses mengundikan calon2 AJK baru. 

Majoriti jawatan dikekalkan pada orang yang sama hehehe. Bukan senang nak pikul tanggungjawab, jadi yang AJK sedia ada ni memang betul2 komited dan ok. Tiada masalah untuk dikekalkan :)

Sesi soal jawab, penduduk menyuarakan pendapat masing2. 

Rata2 ingin menukarkan syarikat kawalan keselamatan kerana pengurusan yang agak lemah. Terdapat masalah kominukasi antara guard dan penduduk-guard warga asing tak reti cakap Melayu dan Inggeris. Aiyooo kena guna bahasa isyarat pulok!! Guard tak tegas, kena gertak orang luar sikit terus bagi masuk. 

Lepas tu asyik bertukar2 jek. Kadang2 AJK dah ajar apa yang patut guard buat, bila dah pandai tup-tup berapa minggu tukar pulak orang baru!! PAstu guard yang dihantar ada yang tak rehat, bekerja 3 shift berturut2. Haiisshh... memang kena tukar pengurusan syarikat baru jawabnya..

Hopefully lepas ni akan sentiasa berterusan semnagat kejiranan dalam Tritonix, Nusari Aman 2 ni. Aku memang suka kejiranan ini, mesra, aman, berbilang kaum dan selamat. Lepas mesyuarat, ada makan2 sikit. Kitaorang buat potluck. Banyak juga makanan, tak sempat aku nak amik gambar. Sebuk layan anak2 makan hehehe. 





Cuti Sekolah vs Short Sem.

Kira dan masuk hampir seminggu sekolah bercuti. Qaireen dan Umar pun dah seminggu ikut aku dan ayah dia masuk opis. Puncanya budak2 ni tak pergi ke rumah pengasuh mereka. Nak abiskan masa main dan duduk di opis kami ni.


Kerja hari2 ialah tengok PC dan laptop. Pastu berlari bekejaran dalam opis, adoi... mujur giliran aku mengajar untuk short sem dah abis..

nak wat camna layan jelah wei..., lagipun mungkin ni masanya diorang dapat abiskan masa dengan ibu dan ayah. Kekadang terpaksa bagi amaran jangan berlari meloncat2. Opis kami ni bawahnya bilik bos. Confirm bos boleh terdengar nanti bunyi tapak berlari2. Nanti dia ingat staf2 dia main kejar2 apa ker kat atas ni huhuhu.



Saja jer dia duduk terbaring melintang atas meja aku nak main PC bahaha.

Kekadang bagi jugalah main hp, bila dah abis kertas2 diconteng dengan marker. Termasuk meja dan kerusi T_T


Qaireen sibuk tengok kartun Dora The Explorer kat laptop ayah dia. Sambil2 tu ayah dia sibuk marking paper dan key in dalam sistem.

So ni citer minggu lepas, minggu ni baru nak duduk kat pengasuh. Tapi tak lama, insahAllah aku pun nak amik cuti balik kampung time cuti sekolah ni.. 
nak mintak tolong member ayah tukar cermin kereta. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...