Jumaat, 4 September 2015

Meninjau Kiara Court-Nilai Impian

On da way balik dari uruskan tenant nak view unit kat Seksyen 13, Shah Alam aku ajak husband singgah sekejap di Nilai Impian. Sebab nak view apartment Kiara Court, projek baru Sime Darby Property yang baru sahaja dilancarkan pada Sabtu lepas, 29 Ogos 2015.



Masa Sime Darby buat jamuan raya di Bandar Ainsdale, Seremban aku tertarik juga tengok apartment ni. Sebab walaupun 6 tingkat tapi disediakan lif setiap bangunan. Lepas tu lokasi dia terletak berhampiran exit higway PLUS.


Masa kami sampai orang takde kecuali ejen promoter sebab waktu lunch. Keluasan unit ialah 929 sq.ft. Ada 5 blok dipanggil Court 1, 2, 3 4, dan Court 5. Sekarang sedang dilancarkan blok C3, C4, dan C5. Blok C1 dan C2 akan dilancarkan sebulan selepas itu. Sebab yang ada sekarang ni pun separuh bangunan dah booking orang walaupun baru dilancarkan beberapa hari. Kira laju jugak kan... Jangkaan siap 3 tahun iaitu pada tahun 2018.. pegangan bebas, freehold!

Kedudukan blok C1-C5

Plan Layout

Paling minima harga jualan seunit ialah RM305 888 - di tingkat bawah blok Court 3. Yang paling banyak orang booking di Court 5 sebab facing view swimming pool. Sebab unit di bahagian hadapan akan menghadap view tu. Yang belakang akan facing view pencawang elektrik.

Maintenance fees RM210 sebulan. Nak booking kena bayar RM10k. Nanti dalam tempoh masa 21 hari bayar baki pendahuluan 10% ditolak dari harga booking tersebut.  Andai kata loan tak approved, duit booking akan refund balik. Kalau nak keluarkan duit EPF, pihak developer boleh tolong uruskan.

Kata ejen, kebanyakkan yang booking pun adalah investor dari KL. Kalau beli nak duduk sendiri memang sesuai pun. Tapi kalau nak invest terpulang pada strategi masing2.

Bagi aku kalau nak duduk sendiri utk family kecik atau bujang memang ok lah, sebab nak beli landed property di Nilai Impian rata2 bermula sekitar RM500k-RM600k dah..... T_T.

Tapi kalu untuk invest, bayar booking pun dah macam beli subsale. Tapi itulah Sime Darby, jarang bagi rebet atau promotion price. Takde rebet untuk bumiputra atau early bird price hehehe. Sama juga unit Townhouse di Bandar Ainsdale. Terrbantut nak beli. Syarat2 dia lagi ketat. Ada gaji maksimun untuk layak beli.

Nasihat mentor, masa beli rumah tu dah dapat untung dah. Jadi aku kena fikir baik2 kena bayar deposit RM30k++ dan kena tunggu 3 tahun. Nanti kena bayar juga payment sepanjang project progress pada bank. Sebaik aku beli yang subsale saja. Tak pun labur dulu di ASB atau TH dulu. Subsale kalau settle pun paling lama setahun dan boleh dapat VP atau kunci rumah..

Tapi macam aku cakap kat atas tadi, terpulang strategi masing2.. Tapi fasiliti dia memang bagus, ala2 condo juga. Low density. Setiap unit dapat 2 cover parking park.

Itu sahaja review aku tentang Kiara Court, Nilai Impian. Kbai.....

Kalau nak tau tentang review aku pasal Kalista 2, IJM Seremban 2 boleh baca di sini....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...