http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Khamis, 29 Oktober 2015

7 hari sudah..

Hari dah masuk hati ke tujuh aku selepas bersalin.

Pantang mode....

Ilhan Wafiq.. 
Bestnyer dia tidur

Qaireen, Umar dan Ilhan..


Sayang adik, hari2 tanya bila adik nak keluar dari perut ibu :'))




Rabu, 28 Oktober 2015

Selamat bersalin....

Ikutkan due date aku bersalin 18hb Oktober 2015. Tapi tunggu2 tak de tanda pape pun. Jadi 19 hb aku di mana hehehe. Masih bekerejo lagi kita yop...


Yup, masih kerja macam biasa T_T
Cuaca masih jerebu, IPU bacaan 120-150 di PD

Masih dapat minum air sirap lagi....


Dan masih boleh menikmati nasi goreng kampung lagi di Telok Kemang T_T

Tapi part ni ni paling boring. Husband gelakkan aku je muka terpaksa check di klink setiap hari! Disebabkan dan overdue maka kena check up setiap hari selama 6 hari jika belum bersalin. Adoi bosannyer..

Tapi hari Selasa 20hb, kebetulan pagi tu kat office aku tetiba sakit pinggang. Kejap2 sakit kejap2 hilang tak konsisten. Bila petang check up di klinik, misi syak aku dah dekat nk bersalin sbb tengok muka aku berpeluh2 dan perut aku asyik mengeras. Terus suruh aku pergi hospital. Dengan berat hati aku pun pergilah ke Hospital Tunku Jaafar (HTJ). Aku tak rasa nk bersalin lagi sbb yelah anak dah nk ketiga kita tau sakit bersalin tu macamana.

Jadi masuk HTJ, terus check bp, pengerakan, jantung baby. Check pintu baru 1cm, jadi aku request utk balik rumah. Tak perlu admit wad lg. Bagi aku baik terus bersalin dari ditahan bermalam di wad. Doktor kena bincang dengan dengan pakar dulu baru bagi balik. Bila scan check air ketuban, keadaan baby akhirnya diorg setuju bagi balik. Fuh.. lega..

Besoknya 21hb aku cuti, malas nk gi office. Klinik pun aku tak pergi hehe. Sebab dah penat menunggu dan check up kat HTJ. Jadi ke mana ye? Hah pagi tu selepas sarap pergi Pasar Besar Serembanlah. Cari ketam lagi hehehe nk masak lemak cili padi. Paling terkejut bila ada seekor ikan haruan dalam kotak tu melompat keluar depan aku. Nasib baik tak terpijak!

22hb. Pagi dalam pukul 5 pagi terjaga sebab perut asyik memulas. Maka kerap lah aku ke toilet, buang air sampailah ke subuh. Selepas sembahyang subuh, aku pun baringlah sebelum siap pergi kerja macam biasa. Anak2 tidur lagi sebab sekolah tutup kerana jerebu. Jam 7 pg, selang 5 minit, contraction mula datang! Hah ni baru betul rasa nk bersalin, bagi tau husband. Tak jadi pergi kerja. Kejutkan anak2 mandi dan siap2 ke HTJ. Bagitau mak kat Johor yang aku dah nak masuk spital.

Dalam kereta aku dah mula rasa sakit. Mujur ada bekalan kurma. Dapat makan 3,4 biji sebab tak sempat sarapan atau nak makan apa2. Sela masa contraction konsisten. 8.17 am, 8.22 am, 8.27am, 8.32am.... sah sakit dah nak bersalin... paling best sampai ke pintu depan wad bersalin, contraction datang dan aku tak boleh bangun keluar dari kereta huhuhu. Kena papah naik wheel chair pulak. 


Sampai dewan bersalin bersalin buat check up dalam bilik dia. Dah bukak 3cm. Jadi doktor suruh masuk wad dulu. Aku pun dibawa ke wad untuk tunggu tapi malangnya katil penuh. Jadi diorg suruh baring dalam bilik checkup semntara tunggu katil kosong. Sambil2 nurse isikan borang dan beri penerangan tgk2 aku dah mengeliat2 tahan sakit. "Emh macam dah dekat je.. macam nak bersalin je..." aku just senyum dan angguk2 kepala. Jadi terus nurse mintak aku tukar baju dan panggil MO. Check dah bukak 6cm.

Terus kelam kabut. Baru je 15 minit naik ke wad. "Jangan teran dulu, tahan dulu yek.." pesan doktor. Ya aku bertahan, tak kan nk bersalin dalam wad. Patut diorang tak payah antar masuk wad ni, terus je masuk labour room, bebel doktor. Jadi nurse2 pun berlari menolak troli aku turun ke bawah semula. Paling lucu, nurse di bawah suruh husband dan anak2 naik atas antar bakul baju tapi kat wad atas nurse kata aku dah turun bawah untuk bersalin. Confuse husband T_T

Sampai labour room, sakit makin kerap. Bila dah sedia semua peralatan, doc pecahkan air ketuban. Sakit makin menjadi2. Nurse siap ajar mcm mana nak control pernafasan dan meneran. Bila dah betul2 ready kita boleh mula push, pesan nurse. Ok nurse, saya dah ready! Memang dah rasa nak beranak sangat!!

Aku berbekalkan tenaga hanya makan kurma tu dpt ler nk push dalam 3 kali, akhirnya selamat lahir anak lelaki. Baby sado, nurse cakap T_T. Berat 3.43 kg. Lahir secara normal. Berlumuran dgn warna coklat huhuhu baby rupanya dah berak sebelum keluar. Oklah masuk HTJ jam 9 pagi, pukul 11 pagi selamat bersalin.... takdelah tunggu lama sangat. 


Assalamualaikum dunia, 
Baby boy. 3 hours after delivery.

Tidur, Baru lepas penat menangis...


Dah kena start berpantang dah T_T

Bila pukul 1 petang baru dapat masuk wad sebab katil dah ada kosong... rupanya wad penuh sebab bnyak ibu2 kena induce. Masalah kesihatan spt darah tinggi dan diabetes. Jadi kena tunggu 2,3 hari nak bersalin..  Kat wad, bila aku dah buang air kecil dan berjalan kira oklah, kena tunggu baby berak dan kencing. Petang tu doktor round tanya baby dah berak kencing? Kalau dah boleh balik malam ni. Aik cepatnyer. Memang wad dah penuh, jadi siapa dah ok boleh discharge awal. Pukul 8.30mlm, husband dtg untuk uruskan discharge wad.

 Settle semua, Alhamdulilah boleh balik lah ke rumah kami. Mak ayah dah sampai petang tu dari johor, jadi Qaireen dan Umar tunggu di rumah. Syukur sangat2, sebelum bersalin aku sentiasa berdoa dipermudahkan proses bersalin. Jangan kena induce atau emergency operation. Kira masuk kul 9 pagi dan discharge 9mlm pun dah cukup ok. Tak payah husband berulang alik ke hospital bnyak kali. :)))




Isnin, 19 Oktober 2015

Pos express yang laharam...!


Actually benda berlaku sebulan lepas. Ejen kami, Mr Yong dah pos tenancy agreement pada kami untuk tandatangan pada tempat dia dah tanda. Sebab tenant dah masuk rumah dan dia dah bayar deposit sewa dan api air semua. 

Kemudian minta kami pos balik segera untuk uruskan proses matikan setem dokumen di LHDN. Jadi tak payah nak datang jauh2 semata2 bagi balik dokumen tu. Memandangkan pos express DIJAMIN SAMPAI BESOK! hah aku pun guna ler pos ni...


Jamin sampai besok?? Laharam.... 

So folloowup 2,3 hari, Mr Yong kata tak sampai lagi. Aku pun naik heran...Bila check no track memang dah sampai pun kat Pejabat Pos KL. Tapi yang pelik dia tak bergerak2 keluar dari PP tu....aik.. Bagi alamat memang betul, tak silap pun.

After 5 days, last2 husband call customer service Pejabat POS. Enam kali call tau, baru berangkat. Bila dah report masalah, bagi no track dan alamat yang diposkan, operator kata tunggu dalam 6 hari. Nanti diorang akan call untuk maklumbalas lagi. Bila bagitau kat Mr yong dia kata macam lama sangat nak tunggu...T_T.
Oklah oklah biar kami datang sana senang jer... Tandatangan terus tak payah pos2 kan ceh.. baik kitorang pass sendiri je dari awal lg.

Jadi hari Sabtu pagi2 tu kami turun ke Shah Alam. Tapi Mr Yong tak payah ke sana, kita jumpa kat Giant PutraHeight pun boleh sebab dia nak beli barang2 dapur untuk isteri dia. Bagus Mr Yong, memang suami mithali hahaha. Dia cakap settle dulu hal2 rumah nanti tengah hari dah kena kerja, nak bagi talk lagi kat REN company dia. Otai REN kan.. Kitorang pun tak sempat kenal penyewa tapi Mr Yong kata penyewa student Medic MSU.


hah tandatangan balik dokumen, kat parking kereta pun jadilah. Nak cepat punya pasal. 


Dan minggu lepas kami dah dapat balik salinan dokumen yang sudah dimatikan setem oleh Mr Yong. Settle!! Hah pasal pos express tu, janji nak call balik dalam masa 6 hari, dah 3 minggu sampai ke hari ni, haram tak de call yang masuk. Ceh KPI dahsyat betoii pos express ni tapi laharam je.... T_T




Isnin, 12 Oktober 2015

Hari berkebun!

Sebab jerebu dah makin berkurang maka boleh lah duduk di luar untuk berkebun, kalau tak sepanjang 2 minggu lepas asyik berkurung sahaja walaupun cuti.  Pokok2 yang ditanam dalam pasu dah tak boleh nak membesar sebab saiz pasu kecik je. jadi kena tukar pasu atau tanam dalam tanah terus...

Husband korek pokok dalam pasu. 

Pasu yang dah korek, pokoknya kami tanam depan rumah jer... Nak cabut pokok dari pasu pon, mashaAllah memang ler payah. Aku mampu tengok dan amik gambar jer hehehe. 

Umar ni memang suka aktiviti tanam pokok. kalau kakak dia Qaireen lebih suka duduk dalam rumah sahaja. Tak nak berjemur tengah panas..

Pokok besar yang dah tanam depan rumah...

Ada 4 anak pokok, jadi husband gigih cangkul gali lubang tanam semua pokok depan rumah. Cangkul pun dah uzur, goyang nak tercabut...
Tanam depan rumah, boleh jadi trademark rumah nanti bahaha. 

Poko kemboja ni nak membesar lagi, abis pasu dia dah merekah sebab akar dah penuh. 

 Umar kena kerah tenaga angkat tanah baja bahaha. 

Kalau tak larat angkat, seret sahaja beg tanah tu" jerit aku :))) Aku pun tak larat nak angkut. 


Kerja aku dah tanam anak2 pokok, tabur baja tahi ayam. Lepas tu cabut rumput2 liar. Itupun tak larat duk tertonggeng2 lama2. Pinggang dah lenguh sebab perut dah besar T_T


Pokok paling mudah nak tanam dan hidup. Tapi bunga dia kembang waktu pagi jeeerr..


Antara anak2 pokok yang dah semai. Nanti dah besar sikit alih tempat pulak, tanam dalam tanah lagi senang. Tak payah nak siram2 kalau tinggal lama. Semua buat sendiri, takde upah2 orang. Rumput pun kami bela dan jaga. Potong sendiri. Jimat kan...


Budak gigih tolong ayah dia tanam pokok!! 

Sabtu, 10 Oktober 2015

Berjah-makanan pantang ibu bersalin

Aku baca kat laman blog Ana Suzana pasal makanan tradisional berjah ni. Makanan ni sesuai sangat untuk wanita yang berpantang selepas bersalin. So cari2 jumpalah FB pasal berjah ni. Klik kat sini . Antara ingredients yang ada dalam berjah korang boleh tengok dalam flyers bawah ni..

Ikan bilis, halia, bawang merah, bawang putih, lobak putih  dan lobak merah. 

Founder berjah Rogayah Recipes. Agak2 korang cam tak siapa retis ni. Husband aku je cam, aku tak tau pun bahahaha. 

So aku order je, whatassap mintak pos ke rumah. Ada tiga perisa, original, spicy dan kari. Aku amik 3 perisa terus nak rasa macam mana. Semalam order, tengahari ni sampai dah..


Masak nasi panas2 pastu mkan dengan berjah ni. Macam makan serunding gitu. Tapi oklah. Banyak khasiat dia. Boleh tambah susu badan dan jadi menu berdiet masa berpantang. 







Rabu, 7 Oktober 2015

Set bersalin NR (Nona Roguy) dah sampai!!

Aku jenis old school hehehe, tak pandai makan vitamin atau supplement masa pantang. Aku lebih selesa pantang cara tradisional macam orang2 dulu. Pakai dan makan benda2 panas dan berherba macam jamu tradisional. Jadi pantang confirm berbengkung, berparam dan berpilis sampai 44 hari.

Dulu masa bersalin anak pertama aku pakai produk Sendayu Tinggi. Mak dah belikan siap2. Tapi sebab permakanan dia ikut minggu2 aku tak berapa disiplin nak makan. Ada yang tertinggal sebab tak teringat nak makan. Lepas tu krim barut dia aku tak boleh pakai sebab alergik. Gatal2 abis naik ruam kat kulit perut. Orang yang mengurut aku (dia dah arwah) pesan jangan pakai sebab aku tak serasi.

Bila anak kedua aku tukar produk NR, beli kat online dengan ejen NR. Ni pun sebab baca testimoni pengguna NR kata memang superb. Tapi terus terang aku cakap memang NR produk yg bagus :) aku beli masa tu harga dia RM300++ .Tak ingat sebab masa tu 2010. Dan dia bagi free gift, 1 helai bengkung tradisional NR. Tapi guna sampai abis berat badan aku kembali pada berat asal malah lagi kurang lagi :))) Dan paling bagus badan rasa panas, berpeluh juga kadang2 tak de rasa sejuk, masuk angin dalam badan.

Bila untuk bakal anak ke 3 ni aku tetap teruskan guna produk NR. Bila check dalam websiteNR di sini, wow ada offer pulak. Harga hanya RM300 sahaja, dan free postage. Siap ada free bengkung lagi!! Tapi kena pre order 2 minggu. Jadi kena sabar sikit nak tunggu. Kalau boleh korang beli awal sebulan takut2 dah bersalin awal, barang tak sampai lagi.


Akhirnya pagi tadi barang order aku dah sampai, fuh lega!!

Yeah! Dah sampai barang order. Seminggu lebih juga menunggu.

Resit dia. Aku tambah beli 1 botol serbuk herbanika barut RM50.00. Jadi total semua RM350.00

Barang yang dapat....


Set bersalin NR ada di dalam kotak. Ada enam item dalam tu..

Ada Akar herbanika ( untuk minum), uncang cuci herbanika, herbanika lulur, krim barut, phytonatal dan minyak urut herbanika. 


Aku tambah serbuk herbanika barut, sebab yang krim barut dalam set bersalin tu sikit sangat... 2 minggu pakai sapu kat perut dah abis. Jadi beli serbuk banyak sikit. Cuma kena campur air asam jawa bila ban├žuh guna serbuk ni sebelum sapu kat perut.





Selasa, 6 Oktober 2015

Menghampiri Due Date (Dup Dap Dup Dap)

Aku kira2 adalah dalam 2 minggu lagi dah dekat due date. Husband pun dah tegur pagi tadi perut aku dah ke bawah. Macam dah dekat. Every night aku dah mula rasa contraction pon, sakit perut kadang2 mengeras tapi tak menentu sela masa. Sebab kalau contraction betul2 nak beranak sela masa kita kira akan sama macam 10 minit atau 5 minit selang masa rasa sakit. Ini asyik2 sakit... tapi setengah jam kemudian tak da rasa pulak hehehe. Kalau pergi hospital tak pasal2 nurse suruh balik rumah semula T_T.


Office mate aku, Kak Ina dah selamat bersalin minggu lepas. Dah bercuti panjang dah... 
Aku menumpang bilik ni sejak bulan Jun lepas sebab dah tak larat nak panjat tangga ke opis aku kat tingkat tiga. 

Bila asyik duk fikirkan nak bersalin, aku pun kadang2 termimpi2 aku dah bersalin!! Bila terjaga tidur cepat2 pegang perut kot2 dah terberanak ke apa T_T.  Kiranya sekarang ni tidur memang tak lena, kejap2 terjaga huhuhu. Salah satu sebab juga aku asyik memikirkan kerja2 kat opis ni yang perlu disiapkan.

Alhamdulilah kebanyakkan kelas aku dah diabiskan dengan sempurna cuma ada beberapa penilaian lagi belum disemak dan ujian belum dibuat. Sebab kena selaras dan tunggu pensyarah2 lain abiskan silibus mereka dahulu. Buat masa ni aku pulun marking assignment2 pelajar kelas Cad Cam dan Termodinamik. Subjek LK dah settle awal2 sebab aku memang nak amik kelas dari minggu pertama hingga minggu ke 10. Lepas tu aku serah markah dan kedatangan pelajar pada pensyarah kedua untuk diteruskan sampai final exam.

Senang citer, aku tak nak susahkan sesiapa pun. Tak mahu bagi kerja bertangguh2 kepada rakan2 pensyarah lain. Biarlah kerja aku disiapkan dan disempurnakan sebelum aku bercuti panjang. Diorang pun ada komitmen kelas2 lain. Lagipun nanti tak best bila attitude atau prestasi kita jadi rekod buruk, orang akan cerita2 di belakang kita. Kerja tak siap on time, tapi nak cuti atau sibuk buat perkara lain sahaja. Dan aku sedari ini adalah jawatan hakiki aku yang aku perlu jaga tanggungjawab dan amanahnya :)


Naik lenguh nak marking semua paper pernilaian. 

Semalam pun masih ada lagi berbaki pelajar menghantar tugasan2 yang lain... adoiii.


Hopefully semoga segala urusan aku dipermudahkan semuanya. Sekarang musim jerebu, jadi kena jaga kesihatan betul2. Jadi aku dan keluarga kena duduk dalam rumah sahaja sepanjang 3 minggu ni... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...