http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Ahad, 31 Januari 2016

Cuti bersalin tamat!!

Aiseh arini last day  cuti setelah sekian lama berehat selepas bersalin Ilhan Wafiq bulan Oktober tahun lepas. Huhu dah start kerja dah bulan Februari ni... confirm aku jadi blur nak masuk kerja besok T_T

So arini pulak handphone Samsung Galaxy note aku buat hal. Dah lama sangat buat hal tapi bersabar jela. Last2 arini terus padam, charge2 tak masuk pun dlm bateri, adeh.. Tepon ni pun aku beli Disember 2012 kat Maxis, offer RM599 jerrrr... pastu tak sampai 2 minggu pakai, diorang keluar Samsung Galaxy note 2. Ooo payutlah diorg bagi murah je version pertama ni muahahaha.

Tepon yang dulu segan2 nak hidup kini dah terus tak hidup daaaa..

Jadi misi arini cari seterika baru (wah semangat nak gosok baju kerja ko) dan handphone baru bajet bwh RM300 bahaha.. agak2 dapat tak?? Ntah apalah nasib arini banyak pulak kete, jammed manjang je kat bandar seremban. Nak gi kedai Tye Hin pun payah T_T. Penuh je kereta, sebab nak dekat Tahun Baru China. Last2 pergi beli kat Seremban Prima je, cawangan baru dia. Tapi handphone tak jual, jadi beli jela sterika Panasonic baru. Pilih yang berat sikit sebab aku tak tekan2 bila mengosok baju, letih weh...


Pastu gi makan pizza hut... kat Aeon S2. Sebab nak celebrate harijadi anak perempuan kami, dan juga aku sekali (miahahaha). Aku dan Qaireen share hari lahir yg sama. Tak sangka dah bertambah umur dah anak beranak ni...


Bakul baju Ilhan untuk ke taska politeknik.


Malam tu dok kemas2 ler semua beg dan bakul anak nak antar gi sekolah lah, taska lah.. banyaknyer beg2 nak berangkut ke dalam kete pagi2 nanti!!

Berapa banyak punya beg dah....


Sian dia, besok dah kena dijaga orang lain dah. Ibu dah start kerja, tak boleh nak ulit2 awak setiap pagi dan hati T_T




My little clumsy girl...!

Nama pun darjah 1 kan, apa lah budak umur tujuh tahun yang tahu dan pandai nak jaga ketrampilan diri. Nak jaga barang2 dia dari di ambil orang. Itulah anak kami Qaireen Shafiyyah... 

Kalau pagi sebelum ke sekolah mesti aku tolong siapkan dia, pakai baju, sikat rambut, bedakkan muka  dan betulkan tudung dia. Jadi pagi2 memang nampak kemas. Kasut bersih, putih. Baju pun bersih dan bergosok rapi. Tapi bila balik sekolah (ayah dia yang amik) confirm akan whatassap aku gambar macamana keadaan Qaireen dan Umar bila balik sekolah..

Wakaka biar betui!! Herot tudungnyer, mata pun tak nampak. Dah lah baju berminyak T_T

Alahai Qaireen Shafiyyah. . . Dah petang jadi lain rupanyer...


Time makan, ayah dia lipatkan baju atas2 sebab takut kena minyak. Kena berteman bila makan tengahri. Ada pernah sebelum ni waktu rehat dia tak dapat abiskan nasi lemak jadi dia simpan baki nasi lemak tu dalam kocek baju dia... T_T 

Yang ni pulak satu hari tu dia terjatuh dalam longkang masa rehat, adeh... abih basah kotor baju kain dan kasut. Balik jemput dia dari sekolah boleh asyik tepuk dahi tengok keadaan anak aku macam ni !!!

Kalau hari2 macam ni boleh semput kami dibuatnyer. Berbuih dah mulut bagi nasihat suruh jaga diri. Hai lah anak pompuan sorang ni. My little clumsy girl :)))

Organised the books!

Dulu aku ada citer pasal buku2 teks dan tulis anak pompuan yg darjah 1 ni kat sini. Memang banyak. Jadi setiap malam husband akan check dan cari buku dia untik kelas esok berdasarkan jadual kelas yang cikgu Qaireen bagi. Aku jadi rimas tengok buku2 tu becampur2 dan satu hal nak cari2 dan pilih buku yang mana patut bawak.

Boleh bengkok tulang belakang bawak buku banyak2 ni.


Lagi satu anak aku ni jenis clumsy sikit. Tak berapa pamdai jaga barang. Asal isi pencil box dengan alat tulis, balik2 sekolah dah kosong!! Pembaris ke mana, pemadam kemana pembaris lagi, ntah tak tau dia cakap T_T. Botol air pun dah hilang lesap kena amik orang.

Last2 tadi pagi aku beli fail2 ni kat Tesco. Nak buat fail buku2 dia, ni tertengok viral dlm FB kan. Bagus juga idea dalam FB ni.

Tengok fail ni teringat aku pakai zaman belajar kat Ittho dulu. Sekeping ni dah rm2.00 

Kerja2 penyusunan berlangsung. Setiap fail ada buku teks, buku latihan dan buku tulis.

Dah isi, labelkan pulak tajuk dan nama Qaireen. Ni kalau hilang tak tau lah nak kata apa T_T


Buku2 KAFA dia pun aku buatkan juga. 


Ok, harap2 pasni senang sikit nak kemaskan buku dia ikut jadual. Takde lah bercampur aduk, semua dah kemas dan tersusun. Kbai.....



Khamis, 28 Januari 2016

Reunion kecil kawan sekolah

Kebetulan minggu lepas kami sekeluarga balik johor. Kebetulan cuti aku masih ada lagi jadi aku sambung sampai hujung bulan 1 ni, bulan 2 nanti baru naik kerja wakakaka.

Kat Batu Pahat member kamceng dari form 1 aku, Liliani baru sebulan lepas bersalin anak ketiga. Bila aku tengok status FB, member aku NORLaila pun ada kat Batu Pahat sebab masih cuti bersalin kitorang pun dok komen2 kat status cadang nak jumpa. Maklum ler lama tak jumpa kawan2 sekolah ni...

So before balik pagi ahad tu aku pergi ke rumah lili, bawak Ilhan dan Umar. Qaireen tak nak ikut sebab ayah dia tak ikut sekali, deman.. bukan jauh mana pun umah Lili, 500m jer dari umah aku.. aku datang awal juga, dekat setengah jam baru Laila sampai. Tapi sorang jer. Lahh dia tinggal baby dia kat umah mak dia. Baru nak ambil gambo sama2


Anak lili no 2, Ilham dah 3 tahun dah. Yang sulung darjah 2 takde sebab sekolah. 


Selit sekali Umar nak gambar dengan Ilhan.


Gambar untuk anak2 yg no 2 dan no 3 kan hahaha.
Anak terbaru lili, Aisyah. Dah 40 hari dah. 
Yang anak sulung je takde dalam gambar ni. 

Ibu2 yang sedang dalam cuti bersalin bahaha.
 Dengan baby masing2 kecuali Laila sebab tinggal baby kat umah mak dia.

Throwback 1997, masa ni form 4. 
Lili takde sebab dia ler tukang amik gambo ni. Ni ler rumah lama dia. Laila pun takde sebab dah masuk sekolah teknik.

Alahai rindu seh zaman sekolah dulu hehehe. . Sembang2 borak2 pastu pukul 12 lebih aku pun beransur balik, nak balik seremban lagi petang tu. Hopefully ada rezeki inshaAllah kita jumpa lagi..




Jumaat, 22 Januari 2016

Rajin vs Responsibility

One night when i was drinking coffee and eating some meal (hei i'm not in diet okey) suddenly my husband asked a question ""Yang, abang ni rajin kan?" I just became blurrrr.... "err ya rajin kot.. " dunno what i must answered that question. Why he asked that question??

"Hahaha, hari tu kat kampung kak Ti bagitau - hang ni rajin Dan (panggilan husband di kampung). Tolong basuh baju, sidai baju, bagi anak makan. Untung bini hang..." Oo that the story.. "Napa husband diorang tak rajin ker... " haha maybe their husband not really like doing the homework....

YES! How lucky i am... I never, never realized that my husband is hardworking man.. maybe from my childhood, I always saw my father (yes, he is a man) done all the homework. He washed, cooked and feed us.

Kami disuap makan oleh ayah jika emak kepenatan kerja syif malam. Kadang2 ayah masak masakan ala koboi (bunyi berdentang denting kat dapur) janji perut kami adik beradik terisi.. baju sekolah kami, baju uniform emak dan dia akan digosok kemas, teliti. Rumah sentiasa kemas dan bersih, ayah yang rajin tolong emak kemaskan. So that environment was not weird for me.

My awesome father. Thank dad, to be my dad.. 

But it makes me felt weird when my collegues came to my house and they were shocked to see my father have done all the homework .
"Rajinnyer bapak ko, Hasny".
"Bapak ko lipat kain Hasny?"
"Bapak aku kalau angkat kain mau runtuh langit dibuatnya...!"

So what? It didn't makes any sense to me T_T  Rupa2 nyer ada sesetengah keluarga bukan jadi kebiasaan orang lelaki buat kerja rumah, semua dipikul sepenuhnya oleh kaum ibu..

Bagi aku itu bukan namanya rajin. Rajin ni ikut mood.  Itulah namanya bertanggungjawab -responsbility. It is not a job you can choose, ooo this homework only for ladies...  we are a man just doing a tough work jer lah...

So i am very proud to have these man in my life -my father and my husband . Both of them are really responsible man. Only Allah mày blessed them and giving them a good healthy and happiness. Alhamdulilah.



To my husband-you are always to be our hero!!

Ilhan 3 months

Dah genap hari ni, Ilhan Wafiq umur 3 bulan. Minggu depan nak kena bawak ke klinik kesihatan check up macam biasa. Bulan lepas check up 2 bulan, berat badan dia 6.2kg dan panjang 59cm. Cepatnyer kamu membesar T_T


Pandai dah tengok tv, melihat benda2 yang bergerak dan berbunyi..



Perkembangan sekarang dia sibuk nak meniarap, beberapa kali cuba mengiring. Jadi sekali tengok posisi dah bertukar. Seputar alam...


Iyeh.....


Sekali lagi! Iyeh....


Aduhai, saya letih bu..

Ikutkan sepatutnya minggu ni aku dah start kerja. Abis dah cuti bersalin 3 bulan. Tapi aku lanjutkan cuti sampai hujung bulan ni. Jadi start kerja bulan 2. Tambah cuti rehat. Kui kui kui!

Hm.. Anak2 lain tanya bila ibu nak pergi sekolah ibu, hahaha nampak diorang yang tak sabar nak aku pergi kerja gamaknya. Tapi sebenarnya diorang nak aku ada sekali masa pergi antar diorang ke sekolah sana. 

Aku cuti lama2 ni pun kadang2 rasa lemau pun ada jugak hahaha. Kadang2 rasa macam jadi 'lampi' (lambat pick up) pun iye. Rasa sel2 otak lambat berhubung, macam tak tangkas atau lambat fikir bila nak buat kerja atau keputusan. Husband bagitau "tu tandanya awak kena masuk kerja cepat2!" Ceh...







Selasa, 19 Januari 2016

Buku budak darjah 1

Dah complete cikgu Qaireen bagi buku teks, buku latihan dan buku tulis. Termasuk juga kitab dan buku latihan KAFA dia. Sekali longgok, mak aiii... mau patah bahu budak angkat beg tu T_T

Dah start ada kerja rumah. 

Buku2 ni longgok nak tulis nama dan balut. Kena buat organize senang nak pilih ikut jadual harian sekolah. Baru darjah 1 dah banyak macam ni!! 


Qaireen 'tenggelam' dalam timbunan buku2 sekolah

Nenek dia hadiahkan beg sekolah ada roda mcm troli. Senang nak tarik bawa buku huuhuhu. Terima kasih kat wan sebab 'payungkan' beli beg tu. 

Ilhan bulat mata tengok buku2 kakak dia. 
Time saya sekolah nanti banyak mana buku tu agaknyer. Ntah2 guna gajet je kot T_T





Make over Studio

Sesudah shopping barang2 di Ikea Cheras tempoh hari, Sabtu lepas kami datang lagi ke GP, Cyberjaya. Sampai dalam 11 pagi lebih, kami terserempak dengan jiran unit sebelah, Masnizar. Ada husband dan anak2 dia sekali. Rupa2nyer blok Harvard tak de elektrik sampai jam 12 tengahari. Unit dia tengah repair sebab ada bocor kat siling bilik air. Sempat berkenalan dengan dia, dan baru tau ada group whatassap untuk Harvard Group. Hehehe macam kitorang ni alumni student Harvard University pulak. Tak sempat snap gambar dia sekeluarga sebab Ilhan dah mengamuk cuaca panas..

Husband bagitau biar dia aje yang pasang perabot, nanti dah ada aircond baru dia whatassap aku. So aku pun bawak ler anak2 pergi mandi swimming pool di tingkat bawah, nak tunggu memang panas sebab nk switch on aircond tak de elektrik. Qaireen dan Umar pun dah asyik ajak mandi swimming pool dari hari kami datang amik kunci lagi.

Ceh Umar yang beriya2 nak mandi, last2 mandi ke tepi tangga je.

Umar takut nak ke tengah pool, Qaireen saja yang mandi sorang2 kat situ. 

Kat sini je yang sesuai nak bagi budak2 mandi. Sebab kalau ikutkan kedalaman kolam adalah dalam 1 meter. Sebab aku test dulu masuk kolam sebelum bagi diorang mandi. Lencun seluar aku huhuhu. 

Peace ibu, saya mandi kat sini je tau! Suka hati ler nak, janji tak terjun sesuka hati..

Ilhan berbalut dengan towel.

Sambil2 perhatikan anak2 mandi bawa juga Ilhan cecah2 kaki kat kolam. Uii sejuk! Hehe budak baik ni senyum je tengok abang dan kakak dia mandi kat situ. 

Lepas azan zohur, aku ajak diorang naik. Lagipun husband dah bagitau elektrik dah ada balik. Biru bibir Qaireen berendam lama dalam kolam. Lepas tu tukar baju, solat dulu barulah kitorang pun pergi makan kat depan bangunan EmKay. Singgah beli cat dan berus untuk deco2 sikit unit studio ni.

Singgah kedai hardware beli barang2.

Sebelum cat. Nak bagi warna terang sikit kat sini.

Proses cat dilakukan, aku pun tolong cat tempat yang tinggi sebab tangga tak bawak. Jadi kena guna bangku. Nasib baik aku tinggi dan 'ringan' jer kui kui kui.

Fah sudah cat baru susun perabot dan kemaskan cadar dan langsir bilik2 tu. Cuci dan mop lantai bilik air. Lap perabot2 sebab dah berabuk masa install perabot aritu. Jadi hasilnya memang memuaskan. Baru nampak menarik.











Actually aku terfikir nak gunakan airbnb.com tapi memikirkan kekangan masa nak uruskan jadi aku fikir untuk disewakan jangka panjang. Lagipun according to Cik Rohaniah Noor, sekarang musim sejuk Cyberjaya sebab student tengah bercuti. Jadi tunggu musim panas datang bila student dah start masuk belajar semula. Jika anda berminat untuk menyewa atau menginap pada hujung minggu (selàgi penyewa belum masuk) boleh roger saya. Harga boleh dirunding :)

HASNY
012 7597929
019 728 6630







Ahad, 17 Januari 2016

Masak char kuew tiew.

Dulu masa kerja kat Kulim, Kedah, aku rajin juga petang2 balik kerja makan char kiew tiew dengan member opis. Lokasi kat Jalan Kilang Lama, makan kat gerai Char kuew tiew Remaja. Tak tau nape nama kedai dia gitu mungkin rasa remaja kot makan kat situ T_T

Kalau terajin sanggup pergi ke Bukit Mertajam cari char kiew tiew kat sana. Memang happening waktu malam, sesak nak cari parking jalan celah2 kedai dan shoplot situ semata2 nak makan char kueh tiew punya pasal T_T

Last2 dah 10 tahun lebih berlalu, aku dah kahwin beranak pinak tak kan nak kuar malam2 cari makanan tu. Lagipun dah duduk kat Seremban bukan senang nak gi Penang ke Kedah nak makan char kiew tiew. Jadi buat jelah sendiri...

Bahan2 utama untuk char kuew tiew

Bawang merah dan bawang putih. Dikisar.

Udang yang direbus, jangan rebus lama2

Taugeh dan daun kucai. Sumber serat dan fiber hehehe

Kerang rebus yang dah buang kulit dia. Karang korang masukkan sekali dengan cengkerang dia pulak!!

Cili kisar...

Mee tiew dia ler. Tak kan pakai spagethi kot...

Kuah sos dia.
Yang ni hasil daripada air rebusan udang tadi.
Letak sos tiram 5 sudu, 
Sos kicap manis 5 sudu, 
Kicap masin 5 sudu
sos ABC 5 SUDU
1 sudu gula
1 sudu kecil garam
Panaskan sampai agak2 dah sebati semuanya. Aku buat cair, ada yang buat jadi paste.


Ok, sekarang cara nak memasak pulak. Sapa2 nak makan, kira masak sendiri je untuk diri sendiri. Sebab bahan2 dah ready ikut selera tekak anda nak lebihkan apa2 ingredient time masak tu.

Panaskan minyak dalam kuali. Api sederhana

Minyak dah panas, masukkan 1 sudu bawang kisar. Goreng garing naik bau.

Masukkan 2 sudu cili kisar, sebab aku nak rasa pedas. Korang nak pedas lagi tambah ler ikut taste korang. 
Besarkan api memasak. Masukkan kuah rebusan air udang tadi dalam 2 sudu. Nak basah lagi letak kuah lebih. Masukkan udang dan kerang. Pastu mengelegak terus letak mee tiew tu dalam segengam. 

Masukkan taugeh dan daun kucai


Dan siram dengan telur hehe. Aku bubuh setengah biji jek. Takut muak. Kemudian kacau bagi sebati, tak payah lama2. Terus angkat

Dah siap untuk makan. Ni kalau nak kering goreng lama sikit. 

Kalau nak basah, kuah dia lebihkan sikit..

Ok, selamat mencuba.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...