Isnin, 25 April 2016

Buat puri untuk baby Ilhan.

Dah genap 6 bulan, maka bermulalah pengenalan solid food untuk baby Ilhan. Ilhan sebelum ni hanya minum susu badan sepenuhnya. Alhamdulilah. Susu sentiasa mencukupi. Jadi aku prepare nak bagi solid food ni awal seminggu lagi pada Ilhan. Sikit2 aku suapkan bagi dia rasa. Mula2 dia cebik hehehe lepas tu dia luahkan balik. Sebab tak pandai telan. Lama kelamaan Ilhan dah pandai hisap dan telan. 

Our lovely Ilhan...:)


Teruja nak bagi makan, jadi kena betul2 sediakan puri ni supaya benar2 lembut dan hancur. Jadi aku baca di dalam blog Namee Roslan , cara dia sediakan baby food untuk anak dia memang bagus. 


Antara bahan2 nak dibuat puri baby. Aku guna lobak merah, keledek, kurma, brokoli, epal dan pisang. 

Kukus semua bahan beberapa minit supaya lembut. 

Epal dan labu senang dikisar sebab tekstur dia lembut. Aku guna Turbo Chopper Tupperware :)))


Kalau buah atau sayur yang banyak serat susah sikit nak hancur. Jadi kena guna penapis kasar untuk lenyek2 bagi hancur. Jadi senang baby nak telan. 

Simpan dalam baby food storage bag. Yang ni pakai buang tapi boleh guna untuk terus dipanaskan dalam warmer dan lebih hygiene. 


Beg buatan korea. Agaknya ibu2 Korea pakai bag storage je kot sebab tu nama dia Mother-K ahaha..


Ok dah siap isi2 kan dalam beg tu dapatlah dalam 14 beg. Cukup stok untuk 2 minggu. Simpan dalam tempat beku. Besok nak bagi baru keluarkan sepeket malam tu sebelum bagi kat taska. 


Bon appetite Ilhan !! 



Ahad, 24 April 2016

Ilhan 6 months

Dah masuk 6 bulan Ilhan Wafiq. Maknanya dah boleh start makan solid food. Selama 6 bulan ni dia menyusu badan sepenuhnya, Alhamdulilah.

Baru lepas makan, burpp. Lepas makan baru mandi, comot!!

Buat puri epal, lobak, keledek dan brokoli. Nanti campur makan nestum dan susu.

Tidur kekenyangan.

Dah pandai berpusing2 bila meniarap.

Pandai bergambor ahaha.





Selasa, 19 April 2016

Makan malam|| PAsta

Korang kalu ibu bekerja confirm bila balik kerja terpikir2 nak masak apa malam nanti nak bagi anak2 dan en somi makan kan. Lagi haru tak tau nak makan apa sebab dah kering idea. Bukan apa, kalau boleh nak masakan benda yang simple tapi cukup seimbang semua ada. 1 hidangan pun dah cukup!. Then boleh kena pulak semua selera orang dalam rumah tu. Ni tak, sorang nak mi, sorang nak nasi, sorang nak pasta, dan sorang blur tak tau nak makan apa, makan ajelah ikut kita nak makan T_T.

Mujur yang kecik, Ilhan tu tak makan apa2 lagi. Tunggu lah dah besar nanti request macam2 suruh ibu dia masak. Minggu ni husband tak de mesyuarat selama 3 hari. Jadi nak masak kalau ada anak kecik memang mencabar sebab tak de orang nak tengok2 kan dia. Takut nak biar sorang2 kot dia main capai telan benda2 yang bahaya huhuhu . Setiap minggu aku dan suami vakum dan mop rumah ni.

So malam tadi aku masak pasta jer, balik kerja pesan kat Qaireen tengok adik jap. Ibu menyinsing lengan baju terus ke dapur masuk!!Masak pasta cepat tapi ringkas, semua bahan aku buh dalam tu. senang, diorang nak makan pun takde cerewet tak nak bawang ler, tak sayur ler. Yang penting cincang lumat2 deh...


Dalam setengah jam siap untuk dimakan. Tapi makan lepas diorang solat dan mengaji iqra'. Disebabkan 3 hari tak dapat antar ngaji, aku yang ajar diorang baca iqra. Garang wei ibu ni :))

Masak 3 cawan pasta. Hasilnya... LICIN. Ya rabbi...makan 3 orang je pun ahaha!! Nak resipi, ada kat bawah tu... 






Khamis, 14 April 2016

Garden Plaza , penyewa dah datang...

Kunci unit ni aku dah terima awal tahun ni, selepas selesai semua payment yang berkaitan dengan developer dan bank. Jadi selesai VP dan dah siap check defect, 'make over' bilik maka aku keluarkan lah iklan untuk menyeru penyewa2 dari syurga datang hahaha. 

Cik Rohaniah Noor merupakan mentor yang aku respect dan banyak belajar dari dia. Memang dia banyak fokus di area Cyberjaya. 

Tapi adat dalam hartanah. Lain lokasi lain demand dia. Kalau di Shah Alam, satu unit banyak bilik memang hot sebab penyewa nak murah. Yang ni kami buat di Seksyen 13,Shah Alam. Dari 3 bilik kami tambah lagi jadi 4 bilik. Tapi lain citer pulak di Cyberjaya. Rata2 student LKW (foreign) atau worker memang mahukan satu studio yang hanya ada 1 bilik saja. Tak nak banyak bilik dan ramai penyewa share dalam tu T_T. Macam pelik sebab kalau unit keluasan 450sft dan hanya ada 1 bilik jadi rebutan. Diorang ni duit terlebih, mana kisah nak bayar sewa RM1k++ janji ada studio yang privasi yang tepati citarasa diorang. hmmm...Jadi unit yang ada 3 bilik ni jadi slow demand dia T_T..


Sebelum renovate, partition terbuka di atas dalam 2 kaki. Sebenarnya untuk bagi udara circulation dari aircond masuk ke dalam bilik2 yang ada. 

Nak sewa bilik boleh jalan, tapi kebanyakan mereka yang view tak berkenan dengan partition bilik ni. Semua yang bertanya, dinding dia tak bertutup penuh eh?? Hahaha memang betul. Rasa pelik pulak kalau bilik itu atas dia terbuka macam filem P. Ramlee - Masam Masam Manis. Kot2 boleh pulak terjadi macam filem tu, haru!!! 





Tetiba orang sebelah dok skodeng kita, tak ke naya T_T

Problem solving, kita buat plan lain - kena renovate. Tambah dinding penuh dan pasang aircond semua bilik. Jadi kisah renovate aku dah citer kat sini. 


Sebenarnya bila dah pasang aircond ada problem pada saluran piping aircond. MR Lim kata itu defect di bawah tanggungjawab developer. Jadi buat report kat office management. Ok, contractor developer janji sekian2 tarikh dan jam berapa diorang akan datang. Tapi hampeh, bila janji tak datang2 pun check dan baiki. Husband aku jadi bengang pasai diorang ni dah jatuh kategori munafik ni! janji2 tapi tak muncul2 kui kui kui.. Letih menunggu wei...

Then minggu lepas dah sound  pada management, baru ler diorang betulkan. Dah siap repair, baru aku contact Lim Contractor untuk bersihkan unit dan bayar payment. Total semua RM5k++ (termasuk 2 bijik aircond, pasang dinding dan reinstall piping aircong lama dan pintu jeriji). 


Dinding dah jadi full partition. Masa ni ada orang datang view tengok bilik. Kira husband dah jadi Mak Minah tengah terangkan pada bakal penyewa2 miahahaha. Aku jadi pemerhati je memandangkan yang datang jantan2 je, pompuan takde. 

Bila siap je  unit, terus bertalu2 call dan message untuk view unit. Jadi kena buat appointment untuk view, memang on time diorang datang. Terus closed, jadi nak amik bilik tu. Sebab memang dekat betul tempat diorang kerja. Tak larat nak berulang alik jauh, lepas tu cuaca panas mengila sekarang ni. Lagipun bulan puasa nak dekat jadi diorang nak cari tempat tinggal dengan opis masing2. Diorang pun suka tengok unit ni bila masuk, terus cop bilik mana diorang nak. 

Disebabkan hanya satu parking kereta sahaja disediakan untuk setiap unit, aku sewakan juga untuk sesiapa yang mahu sebab tak nak mereka berebut. First come first serve okey. Dan semalam tenant datang dan tandatangan agrement dan bagi deposit sewa dan api air. Kunci diserahkan. Minggu ni mereka nak pindah masuk terus. Harap adik2 ni jagalah unit akak baik2 yek... Tinggal 1 bilik, khusus untuk lelaki dan muslim sahaja ye. InshaAllah bulan ni penuh semua bilik . 

Conclusion, kena ada backup plan bila nak buat sesuatu. Cepat cari idea dan pantas bertindak. Capital atau modal perlu sedia ada untuk buat semua ni. Buat unit kepada bilik2 ni supaya dapat cashflow positif. Dan nak tambat hati prospek kena 'make over' unit lawa2 punya. Tapi takde guna banyak bajet pun, cuma cat dinding dan letak cadar, langsir dan frame gambar pun dah cukup. Jadi menarik dan lawa sikit dari unit lain2 kan! (ikhlas aku bagitau rumah kami pun tidak secantik, lawa dan selengkap ini huhuhu). 




Agreement dah siap tandatangan, cuma tinggal untuk matikan setem hasil di pejabat LHDN. 
Alhamdulilah. 


Jumaat, 8 April 2016

Become truly INTROVERT


Meteor Garden - Drama Taiwan faberet aku dulu
 #jangankecamsaya :)

Tahun 2002 dulu, masa tu famous perihal drama bersiri Taiwan, tajuk dia Meteor Garden?? Masa tu takde la citer Korea yang mengila2 macam sekarang. Aku minat gila tengok citer ni (ntah kenapa aku boleh layan citer ni mungkin faktor time tu aku muda lagi umur 21 tahun, lepas tu menganggur sekejap sebab tunggu surat posting). Dalam citer tu ada seorang mamat ni hehe yang aku minat watak dia. Nama dia Hua Xei Lei atau panggil Lei.

Ayat popular Lei "Perkara orang lain aku tak ingin tahu..." 
Asal saja geng2 dia bising dan mengumpat dalam siri tu, itu jawapan dia berikan. 

Sebab apa aku minat,  Hensem tu memang pasti hahaha. Mungkin bagi aku dia seorang yang cool dan jenis introvert. Jadi berangan ler aku mana tau kot2 dapat boipren macam dia ni. Lepas tu member baik aku, M tegur "Any, ko mana boleh cari pasangan orang yang macam ko. Aku tak boleh bayang macamana rumah ko nanti, jadi sunyi sepi silap2 bisu terus!!" gelak besar dia kat aku. Ceh!

Personally aku mengaku yang aku memang termasuk kategori introvert.

An introvert is likely to enjoy time spent alone and find less reward in time spent with large groups of people, though they may enjoy interactions with close friends. Trust is usually an issue of significance: a virtue of utmost importance to introverts is choosing a worthy companion. They prefer to concentrate on a single activity at a time and like to observe situations before they participate, especially observed in developing children and adolescents. They are more analytical before speaking. Introverts are easily overwhelmed by too much stimulation from social gatherings and engagement, introversion having even been defined by some in terms of a preference for a quiet, more minimally stimulating external environment.

Memang aku suka duduk diam dan selalu mengasingkan diri. Silent person. Dulu time aku belajar memang sinonim orang panggil aku 'lone ranger'. Travel sorang2, belajar sorang2, makan sorang2, duduk bilik sorang2 pendek kata banyak perkara buat sorang2. Sebab satunya aku rasa selesa, tak perlu nak fikir kata orang lain. Dan paling bagus, aku tak payah fikir hal2 orang lain diri sendiri.

Tapi betul ker menjadi introvert buat kita jadi selfish? Pentingkan diri sendiri, dan tak berkawan. Eh mana ada...

Emak kawan aku sendiri lebih percaya jika anak dia keluar bersama2 aku. Siap emak dia suruh belanja aku kalau ajak aku temankan ke bandar bersama2. Tengok, siap ada orang payungkan lagi kan wakakaka. Dan bila seorang sahabat dipulau dan selalu alami masalah hubungan dengan semua rakan kelas dan rumah lain, tetapi Alhamdulilah dengan aku, kami ok jer. Aku memang tak de masalah pun dengan dia. Masih boleh keluar makan dan ke kelas sama2. No problem.

Sesungguhnya memang mudah tak amik peduli pun sangat kisah orang lain. Jika dia ok, dengan kita pun ok so apa nak perlu risau atau kalut. Be Introvert hokey....:)))





Jumaat, 1 April 2016

Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah secara ONLINE

Balik kerja semalam, dapat wassap dari cikgu Qaireen, 




Dia suruh semak keputusan peperiksaan secara online. Ooo baru aku tau rupanya guna online je sekarang. Kira macam sistem Politeknik juga yek hehehe ketinggalan bas betul aku ni. Bagus! Bagus! Kira kita menuju ke arah negara maju beb... :)

Masuk ke website ini ;
https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/menu.php


Kemudian masukkan no IC anak ke dalam sistem. Pilih tahun semasa dan sekolah rendah atau sekolah menengah. Kemudian tekan 'SEMAK LAPORAN'. Akan keluar paparan nama anak kita dengan sekolah dia. 


Pilih nak tengok Ujian 1, atau peperiksaan pertengahan tahun atau akhir. Kemudian pilih paparan slip keputusan. Keputusan akan dijanakan dalam bentuk pdf.

Akan keluar slip keputusan peperiksaan yang dah upload oleh guru kelas mereka. 

Bila tengok result, wah nampaknya bagus pencapaian Qaireen walaupun aku kesian kat dia - hari2 dia kena siapkan kerja rumah yang cikgu bagi (letih wei....). Cikgu ni memang tak bagi chance langsung murid nak rehat2 agaknya. Tapi silibus masa dia sekolah PASTi lagi dahsyat kalau nak compare sekarang di sekolah rendah. Lagi tough dan mencabar, hmm kalau aku jadi macam dia confirm aku nangis T_T. Tahniah anak ku, Qaireen Shafiyyah. Ibu bangga dan kesian dengan kamu hehehe. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...