http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Jumaat, 27 Mei 2016

Al-kisah pembelian hartanah tanpa modal besar

Sekarang ni ramai pelabur otai hartanah seperti Tuan Faizul Ridzuan, Abang Hensem, Shafie Bustan dan Tuan Zaidi Ismail share tentang e-book "Takde Duit Boleh Beli Rumah ke?". Dalam e-book ni menceritakan bagaimana 12 pakar hartanah beli rumah tanpa perlukan modal yang besar.



Aku dengan Tuan Shafie Bustan. Masa ni baru abis sesi seminar anjuran Rohaniah Noor di Cyberjaya. 

Jadi aku kongsikan sikit pengalaman atau nak ceritakan bagaimana aku beli 1 unit di Cyberjaya dengan bermodalkan hanya RM1k sahaja!! YA,SERIBU RINGGIT jer, kalau nak beli Iphone memang tak lepas pun tapi boleh pulak beli sebijik hartanah kan ahaha. Jadi bila ada orang kata tak mampu beli rumah tapi mampu beli kereta dan Iphone atau Samsung Galaxy yang version terbaru- aku cuma mampu garu kepala sahajalah.

Kisahnya pada suatu hari sekitar awal tahun 2013....ewah... Aku menerima email dari Cik Rohaniah Noor (RN)..




Jadi korang baca dan hadamkan betul2 yek... Fuh panjang berjela RN taip tu nak kupas pasal property ni. 


DIBS boleh korang google cari apa benda tu. Bahasa senang -tak perlu progress payment (PP) sebab ditanggung oleh pemaju. DIBS kemudian kena banned oleh BNM hujung 2013, sebab dikhuatiri mewujudkan banyak spekulator hartanah. 


Masa aku pergi booking, hanya klik Cik RN sahaja yang datang kiranya ini 'secret group'lah yek (Kelab Alien Hartawan), rasa tak sampai 20 orang. Kira pembelian hartanah secara berjemaah ahaha - harap maklum bahawa ini bukan skim rumah 'Al-papa'. Agak berebut, beli rumah macam beli sayur T_T. Mujur sempat dapatkan satu unit di level bawah sikit (sebab projek high rise makin tinggi makin meningkat harga dia tuuuu).

Kelab Alien - mahkluk asing yang terasing dari dunia lain hahaha. 
RN maksudkan 'alien' ialah bila kita berkecimpung dalam bidang ni serta merta kita menjadi orang asing sebab tiada ramai yang faham apa yang kita buat T_T. 


RN ada ceritakan kisah ni dalam blog beliau. Boleh baca di sini. 



Jadi proses pembelian mudah, sebab rekod CCRIS kita cantik! Gaji aku kecik je time tu masih pakai kelulusan diploma T_T. Hantar permohonan pinjaman kepada tiga bank serentak, alhamdulilah dua bank lulus. Satu bank tak sebab bank internasional kan, syarat ketat sikit hmmm. Kemudian adalah bayaran sedikit pada fees lawyer dalam RM1.5k. 

Seterusnya perjalanan cerita dia korang bacalah sendiri kat link  bawah ni. Malas lah aku nak story sekali lagi. Dari citer dapat VP sampailah penyewa masuk. Alhamduliah dapat positif cash flow dan penyewa memang baik2 (tuan rumah niat baik inshaAllah penyewa pun dapat baik kan....)😊






Tapi INGAT! Aku share sebab tidak semua perkara itu manis, ada juga cerita pahit dia. Tapi Alhamdulilah inilah pembelajaran dan pengalaman berguna untuk aku dan suami kongsikan pada anak2 kami agar mereka faham di masa akan datang. Terima kasih banyak kepada Cik Rohaniah Noor atas segala perkongsian ilmu yang beliau berikan sepanjang kami mengenali beliau T_T. Semoga Allah merahmati dan sentiasa melindungi beliau, amin...




Rabu, 25 Mei 2016

Bengkel Penulisan Kolokium vs Bootcamp e-Usahawan

Ikutkan hari ni aku register untuk program keusahawanan di Dewan Wawasan PPD anjuran MDeC. Antara yang hadir bagi talk ialah Fizo Omar dan adik Erma Fatima tu... bukan Umie Aida ye.



Tapi pagi tu nama aku bertindan pulak dengan Bengkel Penulisan Kolokium di bilik mesyuarat JKM. Waktu dan hari yang sama. Jadi aku terpaksa pergi ke bengkel penulisan,  petang nantilah baru turun ke dewan.


Dalam bengkel ni aku kira politeknik nak bagi peluang kat lecturer untuk buat penulisan dan presantation. Senang cakap poli tak maulah bagi staf diorang 'mereput' dalam posisi sama jer dlm organisasi sekian lama ahaha. Mungkin diorang nk bagi peluang kat kami untuk naik pangkat lah cakap mudahnya, padahal aku sendiri pun malas amik port pasal tu ahaha.


Ada 20 orang dikerahkan keh keh macam kena push-lah buat presantation paper nanti.

Masa diberikan dalam 2 minggu, aduyai. Tak tau ler sempat prepare ke tak. T_T

Tapi tak pelah kira aku nak bantu jabatan untuk capai KPI sekurang2 81% staf buat RnD. Kesian juga diorang kalut nk isi KPI dalam masa suntuk ni. Kemudian, petang tu lepas makan dan solat dalam pukul 2.00pm baru aku masuk dalam dewan. Petang ni turn Fizo Omar bagi talk rupanyer.

Fizo Omar tengah bagi talk, smart guy with smart brain hmmm.

Antara audience yang hadir, kebanyakan orang luar yang dari sekitar Port Dickson. 


Actually aku nak tengok macamana perkongsian ilmu marketing secara online, rupa2nyer seminar yg ni lebih kepada introduction. MDEC akan adakan kelas khusus percuma kepada mereka yang berdaftar pada hari Sabtu dan Ahad. So kira ni adalah soft launching untuk program keusahawanan di PD anjuran mereka. 


Dalam talk Fizo, dia menekankan marketing melalui FB perlu ada setting target. Jadi dia galakkan guna FB Advert. Contoh kalau jual produk kecantikan target kita pada siapa? Wanita, bekerjaya atau tidak, lingkungan umur dan lokasi untuk dijual. Kalau jual makanan kucing, kucing memang takde FB kan jadi owner dia yang kena ada FB keh keh keh. Mungkin boleh follow pages peminat kucing untuk kita ambil peluang jual produk di situ. Macam tulah serba sedikit perkongsian ilmu dari Fizo Omar. So dapatlah juga input sedikit daripada seminar ni kan :)







Selasa, 24 Mei 2016

Ilhan 7 months

Yeah!! saya dah tujuh bulan. Last checkup 2 minggu lepas berat saya 8.08 kg. Saya dah pandai mengesot ke depan. Guling2 kejap2 tinggal saya dah hilang sebab dah maju ke hadapan hehehe.


Dah pukul 11 malam pun tak tidur lagi temankan ibu dan ayah. Kakak dan abang dah tidur lena dah dalam bilik. 

Terkejut kena amik amik gambar hehehe :)



Ilhan suka buli bantal golek dia ahaha!!



Isnin, 23 Mei 2016

Buat hadiah Hari guru anak2

Isnin ni sekolah Qaireen dan Umar buat sambutan Hari Guru peringkat sekolah. Kira dah abis exam setengah tahun jadi cikgu2 dia boleh berehat sambut hari guru masa ni. Malam tu Qaireen mintak untuk hadiah cikgu2 dia. 

Hm nak beberapa banyak? Aku tanya sebab kebetulan aku tak prepare apa2 pun. Last minute nak cari memang tak sempat, kalau ada pun stok tupperware tapi banyak aku dah let go buat clerance stok aritu. Dia bagitau nak bagi dua orang cikgu sahaja. Qaireen suka kat cikgu tu kot. Cikgu bahasa Inggeris dan DSV (ajar 2 subjek) dan cikgu bahasa Malaysia. 


Korek2 almari ada baki 3 large square Tupperware. 

Pukul 12 malam baru sibuk nak balut sebab terlelap susukan Ilhan. Bila husband kejut bangun baru teringat tak balut hadiah lagi. Ok 2 set tupperware untuk cikgu Qaireen. 

Satu lagi untuk cikgu Umar. Tanda terima kasih. Buat hadiah sebab nak bagi anak2 gembira. Diorang rasa happy bila nak bagi hadiah kat cikgu diorang. Dari beli benda merapu merepek ker baik bagi benda yang cikgu boleh pakai. KaN..........





Jumaat, 20 Mei 2016

KEjayaan di kaca mata kita sendiri...

Baru2 ni ada viral postage kat FB. Tentang ex classmate pertikaikan kejayaan rakan sekolah dia yang memegang jawatan jururawat U29 di hospital kerajaan sedangkan mereka ex MRSM lah (apa kena mengena sekolah dengan jawatan tu?).




Pelik manusia ni mempertikaikan rakan sekolah dia sekadar menjawat jawatan jururawat tersebut, sedangkan bagi si dia ni dikatakan 'berjaya' dengan jawatan DG48 dan menunggu untuk naik pangkat DG52. Lepas tu boleh dia sound kat rakan dia ni tak payah post apa2 kat FB macam dia berlagak doktor padahal dia jururawat saja. Sekadar jururawat tugas jaga dan bagi ubat kat pesakit. Pulak! Aku sentap sikit bila dia kata jururawat kerja dia camtu sebab mak aku pesara jururawat. Apa,ingat senang ker jadi jururawat??!

Cuma aku pelik apasal dia kata jururawat ni tak berjaya?? Dah matlamat rakan dia menjadi jururawat dan dia gembira dengan kerja dia. Yelah sebab dia rajin update tugas2 dia di hospital, maknanya dia seronok dan happy dengan kerja dia. Yang rakan dia ni tetiba jadi stalker lepas tu tak puas hati cakap rakan jururawat dia lelebih mengalahkan doktor apahal pulak??!

Aku teringat apa Tuan Zaidi Ismail share ilmu dia kat FB. Lain orang lain matlamat dia. Kejayaan hidup kita ditentukan oleh kaca mata kita sendiri, bukan kaca mata orang lain. Kalau kita rasa kita kerja kerani bergaji RM1500, tiada hutang, boleh bagi makan minum pakaian pada anak bini, dah ada rumah sebijik dan kereta cash-dan kita anggap itu satu kejayaan, berjayalah! Apasal pulak orang lain nak kata benda tu tak berjaya?? Bukan orang itu bagi kita makan minum ke apa..

So perkara macam ni terpulang pada kita lah, jangan kita terikut2 dengan orang lain. Jangan amik peduli sangat tentang pencapaian dan matlamat orang lain. Diorang hidup tiada kena mengena pun dengan kita kan... Kuddos...









Rabu, 18 Mei 2016

Simpan baby food dalam Storage Cups.

Dah nak masuk tujuh bulan Ilhan, jadi dia dah mula makan solid food. Aku guna storage bag tapi guna untuk pakai buang jer. Ada aku citer kat sini.

http://www.hasnyjalil.com/2016/04/buat-puri-untuk-baby-ilhan.html

Akhirnya survey dalam LAZADA,  aku beli Baby Food Storage Cups. Harga dia 1 set RM18.50. Jadi aku beli 2 set. Nak simpan stok baby food banyak sikit. Sebab nak buat baby food ni banyak kerja sikit. Nak masak bubur nasi sampai betul2 lembut. Lepas tu nak kukus buah dan sayuran sampai lembut. Nak lenyek dan kisar semua bagi halus. Ilhan kalau ada tekstur kasar sikit, nanti makan sikit2 nak muntah T_T. Makan pun main2....

Beli di Lazada memang mudah tapi masalahnya bila penghantaran barang. Rumah confirm tak de orang, jadi kena guna alamat office. Tapi sejak awal tahun pengarah aku warning jangan guna alamat office untuk penghantaran barang keh keh keh. Last2 kena amik sendiri di syarikat courier.  

Yeah!! Dapat dah dua set storage cups ni, suka suka suka!!

Storage dia macam ice cube cuma besar sikit, isipadu dia boleh isi 2 oz. 

Boleh buat terus 2 minggu dan simpan di bahagian beku. Ada perasa oren, carrot, keledek, kurma dan brokoli. 

Dah siap boleh simpan dalam tempat beku. Nanti besok nak bagi taska kena keluarkan 2 bekas dan letak di bahagian sejuk fridge. Semoga Ilhan senang dan kenyang makan makanan baby ni. 





Khamis, 12 Mei 2016

Beli Mesin Jahit Singer.

Dulu aku pernah citer mak bagi mesin jahit lama dia kat aku. Ada kat link bawah ni.

http://www.hasnyjalil.com/2016/02/hadiah-dari-mak.html

Cuma bila masa lapang aku cuba2 jahit guna mesin mak bagi tu, nampaknya macam bermasalah sikit. Tak tau ler mesin bermasalah ker atau aku yang bermasalah ahahaha.  Jahitan dia macam tak beberapa cantik. Walhal mak dah hantar servis sebelum bagi kat aku. Bila mak datang rumah kami, dia cuba jahit tapi memang tak menjadi. Last2 mak amik balik untuk servis lagi. Lepas tu aku pon lupa dah pasal mesin ni keh keh keh...

Mesin jahit lama mak, ada problem kat stich dia. Tak menjadi bila jahit... 

Bila balik kampung mak suruh aku beli yang baru, harga dia biar mak yang payung... aduh! Beli jelah sebab mak memang janji nak bagi. Aku mula2 malas nak beli sebab tak tahu bila nak gunakannya. Last2 mak bagi duit kat aku suruh aku beli mana2 mesin jahit yang aku rasa bagus untuk aku guna. Hm.... Mesin jahit ni penting juga kalau nak menjahit untuk tampal atau baiki baju kain yang tetas ke koyak. kalau rah=jin lagi boleh belajar buat baju kurung ker T_T

Dan pagi tadi setelah survey harga di branch Singer berdekatan akhirnya aku pilih Mesin Jahit Singer kod 8280. Mesin jahit ni simple je, jenis tradisional tak banyak butang function dia. Untuk nak jahit baju, kain atau langsir memang boleh.

Model 8280. 


Dah keluarkan dari kotak, diorang nak ajar cari masukkan benang dan jahit. Kira macam short course lah kan ;P

Pekerja tengah dok godek2 mesin ni ahahaha. Dia dah lama tak ajar mesin, jadi terkial2 sikit. Kena tunggu taukeh kedai datang ajar dulu. 


Tengah sibuk usha tengok ah ,oi ni ajar, akhirnya taukeh dia pun balik. Uiii taukeh dia lagi terer lah menjahit. Laju jer!!

Lepas tu turn aku pulak mencuba, fuh terkial2 jugak ahahah...



Hah itu macam ahhh...

Tu nyonya tuan punya kedai, memang dia pandai bab mesin jahit. Customer dia kalau ada problem bab jahitan atau mesin akan datang je kedai, nanti dia tunjuk ajar. 

Harga aku beli kat kedai nyonya ni RM740 termasuk GST. Oklah harga tu bagi aku. Sebab survey branch lain tak dapat harga sekitar tu. Kalau nak beli kat Lazada pun memang ada offer RM600++ tapi bila baca review diorang koplen banyak yang broken atau problem bila hantar ke rumah. Hmmm nasihat aku bab2 berkaitan teknikal atau elektronik ke motor ni baik beli jer kat kedai. Asalkan dapat servis yang bagus kira terbaiklah bila terjadi sesuatu kat barang kan.


P/s: Punya semangat nak jahit, malam tu aku siap jahit betulkan baju anak yang dan koyak atau tetas ahaha. Lepas ni boleh buat langsir atau sarung bantal anak pulak :)))



Isnin, 9 Mei 2016

Kad Hari Ibu dari Qaireen

Tengah kemas2 beg sekolah Qaireen terjumpa kad ni dalam beg dia. Hm.... semalam dia tanya kat aku, hari ibu tu apa dia?? Hari orang tulis kad bagi ucapan kat ibu diorang...😂

Kad ni macam tak sempat siap, sebab tu dia tak bagi lagi kat aku


Ucapan dia tu aku nak tergelak, ibu pandai masak dan cantik wei... T_T


Aku simpan balik. Malam selepas tu Qaireen bagi kad tu aku. Ooo terima kasih hehe aku cium dahi dia, cikgu suruh Qaireen buat ye? Tak lah, Qaireen buat sendiri. Kertas ni Qaireen beli kat koperasi. Ooooo T_T

Terima kasih Qaireen... 😊




Pasang meja Ikea.

Produk Ikea memang terbaik. Berkualiti dan mudah dipasang walaupun sekadar ikut manual yang diberi. Walaupun harga mahal tapi berbaloi, memang puas hati. Sebab tu orang berebut beli kan lebih2 lagi time dia buat sales. Tapi aku tak minat pulak nak berebut2 atau berasak2 semata-mata nak grab barang time Ikea buat offer T_T.

Masa cuti Israk Mikraj, aku sekeluarga pergi Wisma Mah Sing collect dokumen dan cek, lepas tu cadang terus ke Ikea Cheras. Rupa2 nyer 5 minit je dari Wisma Mah Sing ke sana alahai dekat betul. Waktu tu Ikea lengang sebab Selangor dan KL tak ambil cuti pada hari Israk Mikraj.


Pukul 11 pagi dah sampai sini. Tengah tunggu staff Mah Sing amik dokumen dan cek. 

Tak sampai lima minit dari Wisma Mah Sing dah sampai kat Ikea Cheras. Belakang sikit tu jer.. Kosong kan :))))

Kat Ikea, survey barang2 dan cari meja belajar Qairen dan rak buku2 dia. Dah banyak sangat buku, tak de rak rasa macam bersepah2 buku dia. Qaireen pun suka amik buku dan baca tapi dia tak pandai simpan balik kat tempat asal. Jadi sudahnya buku dia bersepah merata2. Hopefully lepas ni dia disiplin simpan balik buku kat rak buku baru dia :)

Part2 meja belajar Qaireen, mujur muat2 dapat sumbat kotak meja ni dalam kereta Avanza kami T_T

Tada.... Siap dah pasang. Sejam juga husband memasangnya. Harga meja ni RM199.00 tapi kualiti produk Ikea memang terboik!! Senang dan mudah nak pasang sebab manual dia lengkap. Dengan ada meja ni Qaireen selesa sikit nak buat kerja rumah dia nanti.







Selasa, 3 Mei 2016

Bercuti di Hari Pekerja 2016 kat Avani Sepang.

Selamat Hari Pekerja!. Disebabkan cuti hari bekerja selama tiga hari (30 April hingga 2 Mei), maka mak aku cadangkan nak bawa semua keluarga bercuti di Bagan Lalang untuk makan seafood. Mka nak belanja, memang makanan favourite mak. Makanan seafood di bagan Lalang adalah antara yang terbaik dan kami dah makan di situ sebanyak tiga kali. Ada aku citer kat sini. 


Cuma percutian ni tak dirancang, memang ad hoc punyer. Ini last2 minute punya plan tetiba mak call suruh cari tempat mana yang ok untuk bercuti dan bermalam dan memancing kat area situ huhuhu. Confirm tempat lain terutama Hotel Sri Malaysia dah penuh kena booking awal lagi. Aku just plan tidur je kat rumah kami, setengah jam pun nak ke Bagan Lalang hehehe. Tapi mak suruh cari juga, jadi tak nak biarkan mak kecewa aku pun survey untuk sumbat tiga keluarga kat area sana. Fuh mana nak cari eh?? Seharian aku godek2 internet akhirnya adalah resort ni yang boleh tampung 3 keluarga dan masih available. Avani Sepang Gold Coast Resort. Harga pun boleh tahan sebab peak hour, cuti umum kan. Harga mencanak naik betoi!! Book 2 unit villa tapi bersebelahan saja. 



Masa makan kat Bagan Lalang ni tengok je resort ni dari luar. Tak sangka pulak boleh bercuti kat sini. Apalagi aku pun book lah. Hari check in 1 hb, check out 2 hb mei. Satu malam je, nak makan seafood dan memancing punya pasal. 

 Kitorang bertolak jam 12.30 tengahari, makan dulu kat Lukut. Pastu baru bertolak ke Bagan Lalang. Sampai dalam jam 2 petang. Punyalah ramai orang, beratur nak check in dan check out kat kaunter. Yelah hari cuti umum, so masing2 amik peluang untuk bercuti kan...


Nasib baik Ilhan mood ok jer, diam jer tengok ibu dia sibuk beratur tunggu giliran nak check in bilik. 

Bagus pihak resort letak seorang badut dan buat sculpture belon kat lobby resort. jadi budak2 ni leka tengok dan main belon2 tu.. main lawan2 pedang pulak dah. 

Dah check in, dapat 1 bilik je, satu lagi belum siap. Nanti dah siap dia call aku sebab villa pun sebelah menyebelah. Ok. Jadi tunggu buggy car datang angkut barang dan antar kami ke villa masing2. Kalau kat sini memang ready staf dia pandu buggy car, orang dia akan antar kita ke villa atau lobi. Sebab kalau nak jalan memang jauh. Ada juga diorang sediakan basikal2 untuk kita tunggang pusing2 sekeliling area ni. 

1buggy car panjang penuh dengan Family Abdul Jalil dan Rubiah hehehe. Afiq, Adam dan Qaireen nak duduk belakang, jadi kak Lela temankan. Hardy je yang tunggang basikal ikut belakang. 

Angin bayu menyapa diri ku... sepintas lalu :P

Villa pertama, ada 2 bilik. Ada 1 king bed, 2 single bed dan 1 sofa bed. 

Bathroom dia. yang pertama. 

Balkoni dia, sesuai nak mancing lepak2 kat luar heheh

Second bedroom, ada 2 katil single. Tilam dah kena lanyak2 dengan bebudak2 ni. 

Ok ibu saya nak rehat2 dulu, strecth kaki saya yang dah lenguh ni ahaha. 
Ilhan aku letak atas katil biar dia boleh guling2. 

Bathroom utama, siap ada bath tub lagi. Besar betoi!!

Ayah duk belek2 tengok almari bilik resort ni miahahaha

Bila dah check in, budak2 ni berlari nak tukar baju nak mandi dalam swimming pool. 

Pakat2 berendam dalam kolam dia, masa ni pukul 4 petang. Cuaca petang tu redup jer..

Kolam dia ni macam separas dengan laut je kan, padahal tinggi lagi. Macam 3D pulak sekali pandang. Aku tak mandi sebab malas lagipun nak tengok2 kan Ilhan. Nak tunggu call untuk check villa yang ke dua. Husband dah kayuh basikal jejalan dan ambil barang2 lain kat kereta. 

Sebenarnya jam 5 petang masih tak dapat masuk villa ke dua, last2 manager dia turun bila abnag aku, Hardy call tanya bila nak check in. Bila ada salah faham dengan orang dah besarkan tak pass kunci, last2 manager dia minta maaf dan tebus kesilapan dengan benarkan kitorang check up esok jam 7 petang!!. Wah biar betul, diorang bagi banyak extra time. Sepatutnya keluar jam 12 tengahari miahahaha!!



Petang tu jejalan kat pantai Bagan Lalang. kalau korang pernah ke Morib lebih kurang pantai dia macam ni jela, tak de secantik macam Teluk Senangin atau Port Dickson. Agak berselut sikit. 

Yang penting kita datang nak rehat2, relaks jer kan Ilhan...

Air tengah surut petang tu.
Main layang2 kat tepi pantai, nak mandi laut tak lalu dah. Hari2 kerja kami tengok menghadap laut dei... 

Hah, Umar dan Qaireen main tarik hulur layang2..

Basah seluar Qaireen main pasir kat situ, pasir dia tak delah putih dan bersih. 

Malam pulak kitorang berjalan kaki ke Restoran Sri bayu dalam 500 meter sahaja dari resort. Aku dah tempah makan siap2 beberapa hari sebelum tu untuk 10 orang makan. Owner restaurant tu, Eja mintak kami datang jam 9.30 malam sebab memang dah full dengan 200 pax served lepas magrib. Fuuuhhh. Oklah tunggu jelah. Janji datang dah siap masak kan. 


Aku tak amik gambar time makan sebab sama je macam aku dah kongsikan kat dalam blog sebelum ni. Jam 10.30 selesai makan baru kami jalan balik ke resort semula. Kekenyangan sungguh, aku tak larat nak tengok ayah mancing. 

Ayah tengah setup joran mancing, ni pun kena seludup senyap2 bawak joran masuk ahahaha. 

Aku tengok sekejap jer, pastu tak larat mengantuk aku masuk tidur. Tinggal ayah , emak dan hardy je layan memancing. Husband dah terlena atas sofa. Jam 3 pagi baru ayah stop mancing sebab hujan turun dan kilat berdentum time tu. 

Pagi2 lepas breakfast di ballroom, kitorang pun buat aktiviti bebas. Anak2 pergi mandi kolam dengan Ady dan Kak Lela. Kebetulan Ilhan tidur, jadi aku teman mak ronda2 kat Avani naik basikal pancit T_T.

Basikal aku ok, basikal mak yang pancit tapi mak kayuh lagi laju dari aku wei.. nampak sangat aku ni berat, pancit nak kejar mak T_T.

Mak pusing semua sekali cabang (trunk) resort ni. Ada 9 cabang wei... 

Ayah tetap dengan joran mancing dia hehehe. 

Lepas tu Ady dan husbandpulak join, masa ni Ady dapat tangkap ikan senangin!!


Antara tangkapan ikan, hm ikan buntal pon ada, tapi kami lepaskan. 


Adam dah biasa memancing, atuk selalu bawak diorang mancing kat kelong.
Umar beraksi pegang joran je, mulut bising bila ikan nak makan ni!!

Yang tak seronok mancing ni nak tunggu ikan makan umpun tu huhuhu. 

Daroi pagi hingga jam 3 petang baruler stop mancing. kemas2 barang, mandi dan siap2 nak check out. Lagipun hari dah gelap tanda nak hujan lebat lagi. Pukul 4 petang baru kami checkout. Ady dan family gerak balik ke KL, dan aku bawa mak ayah balik ke Sendayan. mak sungguh excited, rancang lagi datang bercuti kat tempat macam ni lagi. Nanti mak bayar ahahah. mak nak payungkan lagi ker... nanti2 lah mak, kita carilah waktu yang sesuai yek..

Plan baik2 punyer. Kbai!!!!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...