Isnin, 26 September 2016

Ilhan 11 months

Dah 11 bulan dah Ilhan Wafiq. Gigi dia dah ada 5 batang. Dah suka mengigit ajer. Abis tangan kita kena gigit dengan dia. Jadi kalau bagi apa2 barang je kat dia, confirm dia akan gigit punya hehehe.


Pandai meniti2 bila berjalan. baru belajar nak bangun dan berdiri bergerak ke sana sini. Paut sana, paut sini. 

 Badan Ilhan agak panjang jadi payah sikit dia nak seimbang badan untuk duduk dengan stabil. 

Nak jejalan kat luar rumah, kena letak dalam walker lah jawabnya. Nak tengok abang dan ayah dia potong rumput dan tanam pokok :). 





Jumaat, 23 September 2016

GoodBye akaun ASB

Aku rasa dua tahun kebelakangan ni banyak juga aku buat penyucian akaun heeeee macam pelik bunyi dia ye. Maksud aku, bila semak mana2 pelaburan atau dana atau insurans yang aku rasa macam tak seiring dengan kehendak aku maka aku pun tutup jelah.

Kali ini aku plan tamatkan akaun ASB pulak. Sebab hari ni kebetulan aku ke CIMB PD ada urusan lain, jadi aku ajak husband tutuplah akaun ASB ni. Simpan je dalam TH takpun mana2 dana yang patuh shariah lah. Aku bukak ASB ni pun tahun 2002. Buka lepas aku start kerja dan dapat gaji ngeh ngeh ngeh.. Jadi kononnya nak simpan duitlah, nak labur dalam unit amanah. . Simpan duit nak guna masa sambung belajar kan, tak nak guna pinjaman. Pilihan yang ada masa tu yang aku tau - ASB jelah.

Urusan ini aku buat di bank sebab senang sikit untuk deposit baki ke dalam akaun bank kita. Tak kita keluarkan cash. Kalau kat pejabat pos kena keluarkan cash, jadi risau sikit. Aku memang tak suka pegang cash banyak2. Risau woooo...

Untuk pengetahuan korang, akaun ASB sememangnya tak boleh terminate atau  TUTUP!! Melainkan anak anda je boleh buat demikian sebab anda dah MATI. Wah, dahsyat juga rules PNB ni yek. Jangan lupa bawak buku ASB dan sertakan sekali dengan kad pengenalan untuk pengesahan.

Time nak ambil no giliran, officer kat kaunter boleh tanya - nak buat loan ASB tak? Ish aku lagi nak tutup, dia boleh ajak buat loan labur kat situ T_T. 

Jadi solution korang kena ambil borang pengeluaran (jualan balik) ASB yang warna merah, isi borang keluarkanlah semua baki yang ada dalam akaun ASB tu... Jangan tinggalkan apa2 langsung sebab ianya akan beranak. Untung husband aku, dia dapat no giliran berurusan dengan officer Melayu (dah tentu muslim). Jadi akak tu faham sebab apa kita nak terminate- nak masukkan dalam TH ye?? Apa2 jela kak, belum fikir lagi pun. 


Turn nombor aku, alamak terkena pula kat officer Chinese. Aku cuba nak gi kat kaunter kakak tu tapi amoi tu dah panggil2 aku. Kaunter sini puan!! Aiseh... Lepas tu dia check borang dan update buku dan kata, ooo ini tak boleh keluar semua lor. Kena tinggal baki RM10. Yang duit sen tu pun tak boleh! Adoiii nampak gaya objektif aku tak tercapai pulak hari ni huhuhu. Hampeh. Jadi akaun ASB aku masih berbaki RM10.29 sen T_T. Husband aku pulak berbaki RM0.00, ok baguslah. 


Disclaimer: Walaupun ada mengatakan hukum ASB harus berdasarkan Majlis Fatwa, tapi aku ada hujah tersendiri. Terpulang pada pendapat masing2. Matlamat kewangan adalah tanggungjawab kita sendiri untuk menentukannya.





Sabtu, 10 September 2016

Buat Nasi Arab Kabsah

Minggu lepas aku citer satu family gi Mines beli rempah nasi arab kat chef Ammar di HalalFiest. Pasal dah beli rempah nasi Arab, maka kenalah masak nasi arab kan. Kebetulan hari Khamis dah balik awal dari kerja maka rasa nak buat nasi Arab Kabsah lah.

HaSil rembatan di HalalFiest minggu lepas.


Dah tumis bawang putih, bawang besar, daun ketumbar, lada hijau, cili padi (bagi pedas rasa mantop sikit 😂😂) pes tomato, garam, kismis dan kacang. Beras basmathi dan rempah kabsah dari chef Ammar.

Ayam pulak 3 bahagian, ni saiz peha quarter, aku buat panggang je. Tapi sebelum tu aku marinate dulu letak tabur garam, serbuk lada hitam dan rempah cajun. Biar pi dalam 30 minit. Lagi lama lagi bagus biar meresap rempah dalam daging dia. Tapi aku nak cepat, tak dan nak tunggu eiii.

Cajun spices. Ada jual kat hypermarket Mydin atau Tesco.

Nasi Arab Kabsah dah siap!! Alhamdulilah cantik, cukup rasa dia.

Beras dari chef ammar bermutu, dari Bernas. 



Buat fatoush salad. 

Salsa tomato. Rasa masam, pedas. 

Ayam panggang siap. Bakar 180 darjah, dlam 45 minit. Bergantung saiz oven. Dah kena cubit isi dia dulu hehe. Abis dah anak2 kerjakan.


Apalagi jemput makan semua, makan kenyang2. Alhamdulilah. Dapat buat sendiri nasi Arab ni, jimat banyak. Suka tak!suka tak!suka tak!😄😄😄


Demo buat nasi kabsah dari Chef Ammar

Ahad, 4 September 2016

Jalan2 di HalalFest 2016, Mines

Semalam sempat jejalan ke Mines sebab nak tengok HalalFest yang sedang berlangsung. Puncanya minggu lepas aku sibuk cari rempah nasi Arab Chef Ammar. Punyalah pusing dengan husbamd  kat area Mydin dan Giant di Seremban dan Senawang tapi tak jumpa huhuhu T_T

Bila Chef Ammar update pasal dia ada bukak booth kat HalalFest apalagi jom2 kita serbu beli kat sana lagi senang hahaha dahsyat aku ni😂😂. Alang2 nak cari biar sampai dapat. Siap jumpa orang Arab tu lagi, mana tau kan hua hua hua. 
Pergi pun dalam 11 pagi lebih sampai pun dah dekat kul satu petang. So teruskan misi mencari rempah nasi Arab yek pesan husband hahaha jangan melencong cari benda lain. 

Budak2 excited tengok kat pelan loksasi, kita kat mana dah ni??

Posing amik gambar dulu 😁😁

Banyak betoii booth dia, mana nak cari rempah nasi arab ni, banyak pulak lebih 500 gerai 😅😅

Antara pengisian program sepanjang 31 Ogos hingga 4 September 2016 ini.

Sampai ke pintu masuk kena daftar dulu. Just isi je form nama dan bilangan yang datang. Pastu diorang bagi sticker visitor tampal kat baju. Ok, semua kena tampal sticker yek 😁😁😁

Si kecik ni pun sama. Kitorang diberikan percuma satu botol air oren daripada Turki setiap sorang.

Ramai juga datang, sebab hari ni hari minggu kan.

Ronda2 cari booth nasi Arab haha. Sepanjang jalan beberapa banyak aku dapat pamplet dan cuba sample makanan dia. Ada cendol dari santan sawit lagi. 1cup harga dia RM5. 

Aha tu dia, pak arab yang kita cari!! 😆😆 Chef Ammar sibuk ceduk nasi untuk orang yang beli. 

Wah ada manisan arab dijual. Nampak macam sedap je kan. Tapi punya ramai orang beratur nak beli. 

Yeh, ada rempah dijual, banyak!! Puas hati semua ada. Mandi, kabshah, bukhari, beriyani dan minyak zaiton pun ada. Serbuk safron dan minyak sapi pun ada.

 Memandangkan dah tengahari aku beli 3 pek nasi arab dengan ayam panggang sos black paper. Amik 2 set nasi mandi dan 1 set nasi kabsah. Satu set rm15.

Jom makan nasi Arab. Makan kat bawah pokok jer 😄😄😄😄 kat dalam ramai jadi duduk luar jela sebelum balik seremban.

Qaireen makan nasi kabshah. Ayam panggang sos black pepper. 

Yang ni pulak Nasi mandi, nyum nyum nyum 😄😄

Bismillah, jemput makan. Makan kenyang sebelum balik. Memang sedap nasi dia. MahaAllah 😃😃


Ilhan makan juga, amboi bersilang kaki makan nasi arab.

Umar ratah ayam sampai abis. Hahaha penuh sticker dia tampal kat baju.


Ni air oren percuma, diorang bagi kat pintu masuk. Rasa dia perghhh masam sungguh. Pahit pulak. Takde campur gula langsung, memang oren asli dari Turki sana. Berkerut muka bila minum. Husband je cakap sedap. Abis sebotol dia minum. Bagis boleh buat kurus ni 😉😉

Yeah, antara rempah yang dah dibeli hahaha, punya payah nak cari akhirnya beli je kat HalalFest ni, siap boleh jumpa founder dia lagi, Chef Ammar. Suka tak! suka tak! 😂😂

Lepas ni boleh try!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...