Selasa, 25 Oktober 2016

Jejalan Singgah Melaka Bandaraya Bersejarah

Sebenarnya kami datang Melaka sebab ada jemputan kenduri doa selamat di rumah rakan opis Sabtu lepas. Ikutkan macam tak jadi nak pergi sebab hari yang sama kami turun Shah Alam untuk uruskan penyewa baru nak masuk rumah. Aku ada citer kat sini. Tapi bila dah settle jam 1.00 petang kitorang cepat2 gegas pergi ke Melaka pulak. Sampai pun dalam jam 3.00 petang. Lambat sikit. Makan jela apa yang ada.

Usai je makan, aku ajak husband "kita singgah kejap Dataran Pahlawan". Saja nak jalan2 sebab alang2 dah sampai melaka. Rasa dah lama tak turun jalan2 kat sini. So pergi ler cari parking, tersesat masuk Jonker Street perghhh ramainya manusia, diorang pun nak buka stall kat tepi jalan.

Akhirnya sampai Dataran Pahlawan kami solat Asar kejap dalam tu. Sambil2 tu anak2 sibuk dok belek2 barang dan goodies yang dijual dalam pasar Heritage tu.


Anak2 macam jakun sekejap tengok merchandise yang dijual dalam tu. Leka diorang belek2 banyak cenderamata yang dijual. Macam2 diorang tanya kat aku.  Apa benda ni?? Benda tu nak buat apa? 
Aku cuma bagi tau, nak buat simpan habuk...T_T

Ada pulak jual T-shirt dan baju muslimah. Hehehe aku sempat grab 2 helai baju muslimah kat sini. Satu pasang RM35.00 kira ok jugak sebab kain dia cotton dan labuh. Qaireen makan tester dodol durian, mintak aku belikan, sedap katanya. 

 Siap ada kumpulan minah2 mat salleh ni pakat ramai2 buat inai kat dalam gerai ni. Diorang suka tengok inai kat jari dan tangan diorang.

 Sementara nak tunggu waktu magrib kitorang pusing2 dulu kat sekitar Kota A Famosa. Amik gambar kat pokok melaka ni. Ni ha asal usul nama negeri Melaka.

Nak naik Bukit St Paul pun tak larat dah. Payah nak dukung Ilhan sambil mendaki. Tunggu ler Ilhan besar sikit ye.

 Amboi kemain lagi Umar bergambar yek. 
Dia ajak masuk tengok Istana Melaka, tapi dah tutup dah. Dah petang sangat. Anak2 tanya pasal Melaka tapi nak citer banyak pun diorang tak belajar buku Sejarah lagi. Macam2 ditanyanya kui kui kui!! Pasal portugis, pasal Belanda, pasal British T_T

Control hensem bila suruh bergambar hahahaha!!

Lepas solat magrib baru ler gerak balik ke Seremban. Adoii letihnyer badan. Nantilah tunggu semua anak besar sikit baru ler jalan2 Melaka lagi ye.... 

Ilhan belajar suap makan??






Isnin, 24 Oktober 2016

Apartment Brunsfield dah ada penyewa.

Hujung bulan September lepas, penyewa lama sudah tamat kontrak. Kira 30 haribulan lepas kami berjumpa untuk check rumah dan pulangkan deposit dan ambil balik kunci. Alhamdulilah penyewa dulu jaga rumah dengan baik.

Sekarang ramai bagi tau pasaran sewa agak lembab. Jadi dalam seminggu selepas tu aku dan husband bertungkus lumus make over rumah sikit sebelum nak iklan.  Ada aku citer kat sini. Lepas tu baru amik gambar dan iklankan di web mudah dan tampal disekitar apartment brunsfield. Tak sampai beberapa hari ada beberapa orang contact nak datang view rumah.

Jadi setelah dua minggu berulang alik dari Seremban ke Shah Alam, akhirnya sekumpulan pelajar nak sewa seluruh unit. Kami cadang nak sewa ikut bilik tapi diorang nak amik 1 unit jadi kami bagilah harga diskaun.

Anak2 main dalam bilik sementara nak tunggu penyewa baru datang.

Hari datang beberapa orang je, wakil student yang serumah. Tapi kali ni semua geng yang serumah turun sekali untuk check bilik. Semuanya 8 orang. Diorang paling excited bila tengok dapur, tak sabar nak masak lettew 😁😁😁

Semua pelajar pompuan, Ilhan kemain suka bila tengok ramai gegadis nak dukung dan main2 dengan dia.😂😂😂

Masa pelajar lain sedang sibuk nak plan nak letak mana meja study dan komputer, kami perhatikan saja. Tak nak ganggu budak2 ni excited nak masuk rumah sewa baru. Cuma tinggal nak belikan peti ais dua pintu untuk diorang..
Ok, last part check agreement dan sign. Bayar deposit dan bagi kunci induk. 

Syukur Alhamdulilah berjalan lancar, tak sampai 2 minggu kosong rumah dah dipinang orang. 

😊😊😊



Buat nasi Arab Bukhari Kambing

Biasalah bila hujung minggu mesti nak makan yang special lah sikit. Jadi memandangkan rempah Nasi Arab Chef Ammar ada lagi, boleh ler buat lagi. Kalau korang nak tau rempah Chef Ammar ada dijual kat Mydin dah. Aku tengok kat Mydin Seremban 2 bersusun2 botol rempah dia. 
Chef Ammar produk. 




Minyak sapi dalam 2 sudu besar. Panaskan. 
Tumis 9 ulas bawang putih, 
bawang holand sebiji cincang halus, 
lada hijau kerat2 dalam 4 biji. Bagi spices sikit. Goreng bagi garing, bukan bagi hangus ye

Kemudian baru aku letak rempah bukhari Chef Ammar dalam 2 setengah sudu besar.
Tomato paste satu sudu besar. 
Tomato puri 2 sudu besar. 
Daun Ketumabar hiris2.
 Daun pudina hiris2. 
Dah mengelegak, aku masukkan daging kambing 1 kilogram dalam tu. 

Letak pewarna, kalau ada saffron lagi bagus :)


Kacau2 biar sebati, tabur pulak kismis segengam,
kacang chesnut segengam,
garam 2 sudu kecil (ikut rasa korang lah)
Aku letak air dalam 2 cawan masak lama sikit supaya daging kambing jadi lembut dan empuk. 

Tutup periuk. Supaya daging kambing cepat lembut. Jangan lupa kacau sekali sekala. nanti hangit kang.

Hah pasal beras jangan lupa pulak. Beras basmathi aku masak untuk 3 cawan. Jadi sebelum masak tu basuh beras 2-3 kali dan rendam dalam 30 minit. Lepas tu toskan. Beras ni aku masak asing. Lepas tu baru campur dengan kambing bukhari tu. Apa yang penting kita kena jaga time management- itu kata Chef Ammar. 

Beras dah rendam 30 minit.


Masak air dalam periuk sehingga mendidih, aku masukkan bay leaf beberapa helai dan beberapa biji buah pelaga. Bila air dah mengelegak aku pun masukkan beras. membuak2. Tunggu beras masak dalam 3/4. Jadi takdelah beras jadi nasi sepenuhnya lagi.


Dah 3/4 masak aku pun toskan Nampak tak beras basmathi dah jadi panjang sikit, hampir masak. 

Lepas tu aku letakkan beras ni atas kambing bukhari tadi. Tabur daun pudina/ketumbar. tabur kismis lagi dan perlahankan api. 
Pakai api besar nanti berkerak tebal pulak periuk korang T_T. 

Tutup periuk dan masak dalam 10 minit lagi supaya beras betul2 masak dan jadi nasi. Aku guna kuali Tupperware, ni boleh muat kalau masak 10 pot beras. 


Ok, dah cukup masa bukak kuali. Gaul perlahan2 nasi ni supaya sebati dengan kambing. Jangan kuat2 nanti nasi hancur... 


MashaAllah bau dia... menyengat huhuhu. 

Dah masak aku masukkan dalam rice cooker. Biar hangat dalam tu. Jadi masak sendiri lebih jimat dan puas sebenarnya. Kita boleh belanja tak sampai RM50 untuk bagi satu keluarga makan tau T_T. Suka tak! Suka tak!! 



Kalau korang nak mudah tengok video tutorial kat bawah lagi senang, Chef Ammar tunjuk step by step masak nasi bukhari ayam. 


S


Sabtu, 22 Oktober 2016

Ilhan setahun. Happy birthday Ilhan


Born day...😂😂😂


Ilhan 2 minggu. 
Tertarik tengok arah tingkap atau tempat yg ada cahaya.

Ilhan 1 month

Ilhan 2 bulan. 

Ilhan 3 bulan
Ibu dah start kerja, Ilhan dah kena duduk kat CDC poli.


Ilhan 4 bulan


Ilhan 5 bulan
Masa dah pandai meniarap.

Ilhan 6 bulan. Cukup fully breast feeding.
Dah mula start makan. Badan pun dah naik berisi lagi

Ilhan 7 bulan

Ilhan 8 bulan
Dah pandai pegang dan main mainan sendiri.

Ilhan 9 bulan
Pandai ketawa



Ilhan 10 bulan
Dah pandai tengok tv

Ilhan 11 bulan
Dah pandai bergaya, nak berbedak je ahaha

Ilhan 12 bulan a.k.a setahun!!
Happy birthday Ilhan Wafiq 😁😁😁







Rabu, 19 Oktober 2016

Bila domain registration dah expired!!

Untuk blog sendu ni aku memang bayar USD10 setahun untuk mengekalkan domain hasnyjalil.com. Selalunya aku guna auto payment jadi setiap tahun Google akan charge melalui kad kredit aku pada setiap bulan Oktober untuk renew domain registration....

Nak jadi cerita, kad kredit aku dah expired, jadi bank pun bagi kad baru. Dan aku lupa nak update dalam akaun Google aku. Jadi sebulan sebelum ni, Google email beberapa kali, bagi warning bahawa domain aku bakal berakhir jika aku tak update payment baru. Tapi biasaler sibuk kan, jadi aku abaikan jer email dari Google ni.

Dannn hari ni bila bukak blog aku, Aiseh man...BLOG AKU DAH LENYAP!!...T_T


Taip je www.hasnyjalil.com, yang keluar gambar atas ni huhuhu. 

Apalagi kalut ler aku, alamak abislah semua yang dah tulis dalam blog. Hilang camtu je warghhhh. Dulu pernah tengok blog2 yang aku follow yang lama tak aktif je terus hilang dan dilenyapkan oleh Google. Last2 benda jadi pulak kat aku T_T. Lagi takut kalau2 dah ada orang lain beli domain aku pulak. Jadi aku dah tak boleh guna domain aku lagi lepas ni. OOoo tidak!! Mujur Google bagi 2 minggu untuk aku renew balik domain registration, lega sikit. 


Google bagi guide macamana nak renew an expired registration

Tapi jadi masalah pulak kat aku sebab aku tak boleh 'log in' dalam Admin Console, nak setup balik pembayaran. Senang cakap, tak tau yang aku lupa ke tak pandai nak log in dalam tu hahaha. Fuhhh dua hari aku dok godek2 dalam Google Account, cari dalam YouTube, paling hampeh aku cuba google nak cari solution untuk selesaikan masalah ni. Penatnyer.... T_T. Kadang2 rasa menyesalnya tulah sapa suruh pandai2 gatal nak beli domain kat blog ni, kan dah susah isk isk isk!!!



Banyak kali ler aku baca berulang2 kali. Banyak kali follow buat step by step yang Google ajar tapi tak jadi juga alahai.... Aku tak boleh LOG IN sebagai pentadbir (administrator) akaun Google aku. Last2 aku buat last chance, check balik email lama2 kot2 ler pihak Google pernah bagi info pasal akaun Adminstator ni. Check2 hah nasib baik ada tahun 2013, diorang pernah mention bab ni - bagi tau macamana nak renew atau delete domain kita T_T. Nasib baiklah aku tak buang email ni....NASIB BAIK!!





Alhamdulilah, lega sangat2 sebab lepas tu aku boleh log in dalam akaun Admin Console - admininstrator nak update billing ni.




Dah log in kita boleh set up balik blog atau google account kita di sini. Semua ni kena buat dalam Admin Console. Jadi aku pun renew domain registration dan update payment. Dan selepas beberapa minit aku pun dapat email dari pihak Google. Registration of hasnyjalil.com successfully renewed!! YES!!





Wow lega deh,  bila dah dapat email ni. Syukur alhamdulilah tak hilang blog aku dalam alam maya ni kui kui kui... Kalau korang boleh baca blog aku sekarang ni maknaya dah update dah domain ni. Kalau tak korang jangan harap ler nak tengok balik blog yang sendu ni T_T. 

Moralnya jangan amik tak tau tau pasal perkara2 ni, pandai buat pandai ler nak selesaikan. Jangan suka tangguh2 nanti dah expired macam kes aku mau taknya kalut dan mengelabah macam aku, ceh..








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...