Sabtu, 31 Disember 2016

Makan Nasi Ganja di Ipoh, Perak

Ni tiada kena mengena dengan perihal ganja. Ni pasal nasi di restorant yang popular kat bandar Ipoh ni, Nasi Ganja. Macam nasi kandar juga tapi berempah sikit. Satu2 nya terletak di bandaraya ni, tiada cawangan di mana2. 

Depan kedai nasi ganja. Terletak di Jalan Yam Tuan, Ipoh. Boleh waze je, confirm sampai 😊😊
Kami kebetulan on da way balik ke kampung di Taiping singgah sebentar bandar Ipoh untuk makan tengahari. Hari tu hari Kristmas, jadi memang waktu cuti umum. Masa ini dah pukul 12 tengahari. 

Fikir dulu nak beratur ke? Lama ke nak tunggu ahahah!!


Time ni pun orang dah beratur panjang beb!! Yelah time nak lunch kan. 
Pernah dulu datang sekali singgah tapi mak aii beratur panjang jadi x jadi nak makan tukar tempat. Tapi kali ni datang mesti makan juga lah, sebab nak mencuba kan 😁😁 Tengah2 beratur tiba2 ada brader bagitau, nak bungkus ker?? kalau beratur ni sebab nak bungkus. Nak makan masuk jer dalam kedai.. Oo ye ker?? agaknya dia tengok kami dukung dan bawa anak2 sekali kan ahaha 😂😂


So kami pun masuk ke dalam kedai, punyaler ramai orang. Tempat duduk pun penuh. Terpaksa berdiri menunggu kat meja tu sampai orang bangun huhuhu. Dekat 10 minit juga tu. Akhirnya baru dapat duduk. Jadi kalu korang lapar sangat tak payah tunggu nanti boleh hilang sabar tu 😅😅😅. 

Sabor je lah tunggu makanan, dah order dah...

Tengok betapa penuhnya lah kedai ni..

Tempat duduk sentiasa penuh... kalau nak tunggu kenamlah tunggu kat meja korang nak duduk. Tapi kesian pulak orang nak makan tu macam tak selesa kan kalau orang dok tunggu kita sampai selesai makan mia mia mia..

Yang kat depan kedai still beratur panjang lagi. 

Saja aku snap gambar ni sebab chinese dua orang ni tak kisah pun makan berdiri, janji dapat makan ahaha. 

Akhirnya sampai dah order. Kami amik ayam goreng. Jadi ada kuah gulai, sayur timun, dan telur asin. Agak berempah juga. Cuma ayam dia terlalu kering sebab goreng sampai garing kan. Harga dia ok juga, kami mintak 5 set. Total semua makanan tak termasuk minuman ialah RM27.++

Lepas tu aku ternampak semua meja order puding karamel ni, so aku pun mintak satu untuk makan. Orang kedai tu cakap cukup ke satu?? Haha cukup pasal nak rasa dulu, tapi bila makn amboi sedapnyer... 😂😂

Lepas makan tu boleh pulak terjebak nak beli cendol depan kedai nasi ganja ni... pergh beratur lagi 😂😂

Beratur pun dekat 20minit, semata2 nak makan cendol punya pasal. Husband bawa Ilhan dan Umar tunggu dalam kete. Qaireen yang tunggu beratur dengan aku, sebab dia nak sangat makan cendol. 

Yeh, dapat dah cendol. Sedapnyer... sebungkus RM4.00. Qaireen teruja sungguh nak makan cendol. Sebungkus tu dia sorang yang abihkan ish ish...  oklah kenyang dah. jom gerak balik taiping weiii.




Selasa, 20 Disember 2016

Petani moden kecil

Umat totally sangat suka pada pokok bunga dan buah2an . Kalau ke mana2 bukan mainan atau gajet yang dia perhatikan. Dia lebih suka tanya kat kami apa nama pokok di sekeliling dia. Yang umar selalu mintak pun tolong belikan dia pokok bunga atau pokok buah!! Wah, tatkala kanak2 lain menangis mintak beli gajet ker mainan atau makanan ringan tapi dia nak menangis mintak aku belikan dia anak pokok orkid T_T


Pagi2 lepas mandi confirm dia keluar rumah, tengok pokok dan sayur yang ibu dan ayah dia tanam. Umar tolong belek dan siram je, kalau ada ulat dia akan buangkan. 

 
Check pokok kangkung dah mula keluar dari tapak semaian. 

Anak benih bendi dan tomato dah mula keluar. Tunggu sehingga dah kelusr daun 3-4 helai baru aku alihkan dalam polibeg. Harap hidup membesar elok. Dapat merasa makan sayur tanam sendiri. InshaAllah. 

 
Kat area belakang rumah aku tanam pokok2 herba yang boleh guna untuk masak. Pokok kari, pandan, serai, limau purut dan terselit sekali pokok mulbery Umar dan Qaireen. 

Umar yang rajin tolong siramkan, tetapi kadang2 siram terlebih air. Dah hujan pun nak siram lagi terpaksa tegur. Nanti pokok mati. 


Benih pokok rossel jauh datang dari Changkat Jering, Mak Dak yang bagi. 

Si kecil Ilhan ni pun sibuk nak keluar rumah tengok abang dia check pokok. 

Sebab akhir2 ni hujan je, pokok orkid menjadi2 bunga dia!! Kami tukar pasu lebih besar, letak arang dan sabut. Tabur baja tahi kambing 2-3 butir setiap bulan. Alhamdulilah berbunga elok.. 








Lewat sehari untuk duti setem

Aku tak tau rupanyer kat Port Dickson dah ada cawangan baru Pejabat Lembaga Hasil dalam Negeri (LHDN). Punyalah tangguh dari hari ke hari semata2 nak ke Seremban untuk urusan matikan setem pada perjanjian sewa rumah. Dek kerana kelas dan jadual penuh. Last2 aku malas nak amik port, suruhlah husband pergi sendiri ajak kawan2 dia juga. Tapi tak pergi2 juga akhirnya.

Last2 hari Jumaat lepas 16 Disember kami amik separuh akhir untuk turun ke LHDN, Seremban. Siap bawa semua anak sebab cargas terus dari politeknik ke sana. Kaunter bayaran akan ditutup jam 3.30 petang T_T. Dah time ni pulak BRIM dah keluar jadi beratur panjang manusia nak amik BRIM. Untungler diorang dapat BRIM.

Sampai sana pusing2 naik beberapa tingkat bangunan Terminal cari parking kosong. Pastu cari pulak kaunter duti setem, lupa tingkat berapa. Jadi kitorang naik lif turun lif naik lif ahahaha. 

Sesi tunggu. Qaireen sampai terus nak gi toilet. Umar tercengang2 tengok pejabat LHDN. Blur apaler ibu dan ayah buat kat sini. Siap berjubah lagi sebab balik solat Jumaat tak sempat salin baju hehehe. Sampai2 terus gi kaunter, isi borang balik sebab salah borang. Kaunter nak tutup, kena copet bang oiii!!!

Ahaha dah tutup, kira husband orang terakhir. Fuhhh nasib baik sempat huhu.

Kita berswafoto dulu yek !!

 
Aku tak tau lah lama juga husband bercakap2 dengan petugas kaunter tu. Bila balik, husband bagitau kena denda sebab lewat hantar seleps 15 hb Disember. Kalau sebelum 15hb, charge dia RM3.50, tapi selepas tu jadi RM25.00! laaah, lambat sehari je pun....aiseh. 

Lagi ralat baru tau kat Port Dickson dah ada cawangan baru LHDN sejak pertengahan tahun ni. Huhu, takpe benda dah jadi pun. Janji dah settle pun. 




Selasa, 13 Disember 2016

Langit Tak selalu Cerah

Korang jangan pelik pulak tetiba ada gambar Ella ni dalam post aku. Ahaha. Sebelum menulis posting ni, saja aku layan lagu rock Ella ni. Saja jer ahaha!!


Jom layan lagu Ella :)


Ok, citer ni macam ni.

Setahun dulu aku pernah terbaca posting dalam FB Puan Ainon Mohd tentang tempoh berniaga. Ada post dia menyatakan ada perniagaan telah ditutup setelah tiga tahun beroperasi??! Ketika itu aku terfikir adakah kemungkinan perkara ini akan berlaku pada aku??


Ya, akhirnya perkara ini berlaku pada diriku. Bermula Disember 2016 akhirnya secara rasmi aku meninggalkan perniagaan pertama yang telah aku ceburi sejak tahun 2011. Tupperware.. Aku tinggalkan pada ketika ini aku telah pun rank menjadi Star Director. Dan mempunyai hampir 50 consultant atau downlines. Dan seorang director di bawah aku....



Reminder, leader bagi hint yang aku ada lagi baki RM202 untuk kekalkan rank aku. Jumlah tu sedikit jer. Tapi aku nekad amik keputusan untuk tak teruskan. 


Dalam seminggu sebelum mengambil keputusan itu aku termenung juga, pikir punya pikir betul ke apa yang aku buat? Setelah sekian lama berjuang dan pertahankan kumpulan dan sales, tiba-tiba aku putuskan untuk tinggalkan semua itu...??

Jika dikira pada tahun Jun 2011 sehingga ke bulan ini, Disember 2016 (lima tahun) sales aku hampir mencecah RM400 ribu dan telah merekruit team consultant seramai 74 orang! Jadi kenapa agaknya boleh terjadi macam ni?


Tiada Kerjasama Kumpulan. 

Walaupun aku mempunyai ramai ahli di bawah aku, hakikatnya aku sahaja yang berseorangan mengendalikan sales. Tiada komunikasi atau kerjasama yang rapat daripada downline dan juga upline aku. Hanya satu kepala sahaja iaitu otak aku. Otak aku yg satu ni asyik berfikir macamana nak mengekalkan matlamat dan strategi sales kumpulan! Bagaimana nak naikkan sales, dan mencari protege baru yang benar2 berwibawa untuk aku naikkan ke lebih tinggi. Ini membuatkan aku letih (ayat ini tak patut disebut oleh seorang usahawan yang kental).


Pasaran tepu. 

Tiada produk yang menarik dalam pasaran kini. Setelah lima tahun aku tepu menghadap produk yang sama. Aku seolah2 dah bosan bila melihat produk yang sama sahaja, cuma warna sahaja yang berbeza. Melihat katalog setiap kempen baru sudah tidak menjadi perkara yang mengujakan bagi aku. Biasa2 sahaja. Lebih2 lagi ketika ini semua dihimpit dengan kos kehidupan yang meningkat menjadikan sales slow sejak tahun 2015 hingga kini.


Cash Flow.

Bab ni paling aku jaga, keuntungan yang dijana hanya kecil sahaja walaupun masih ada jualan dan komisyen. Tetapi jika dikira dengan kos postage, minyak dan stok yang ada, masih lagi kurang menguntungkan. Tak menjana keuntungan banyak mana pun pada situasi ekonomi sekarang. Dan pembayaran pun tertangguh2 dari kalangan customer adakala mengugat aliran cash flow business. Tapi selaku penjual aku kena faham situasi pembeli namun sejak akhir2 ni sukar nak kekalkan positif cash flow. Lagilah parah sejak GST diperkenalkan dan ada kenaikan kos hidup sejak tahun 2015. Semakin kurang demand dari customer.


Usia 

Ahaha ni faktor paling lejen kot. Aku kira dalam usia ni aku tak nak nak kejar apa2 lagi dah. Apa yang ada sekarang sudah lebih dari cukup Allah berikan. Lagipun aku memikirkan buat apa aku bertungkus lumus mencari semua ini sedangkan itu bukan matlamat atau keutamaan aku. Jadi tak perlu kita serabut kepala ahaha.


Putus Asa 

Ini adalah penyebab utama aku rasa, setelah sekian lama berjuang dalam business tupperware akhirnya tiba satu masa aku dah jadi give up. Aku pun rasa dah tak de hati dah nak teruskan perniagaan Tupperware ni... Hairan juga mana pergi semangat dan kesungguhan yang aku pertahankan sepanjang aku berkecimpung dalam business part time aku dulu? Mungkin ni disokong atas perkara2 di atas sana. Walaupun aku mempunyai anak2 kecil tapi itu bukan punca aku meninggalkan perniagaan part time.

Semuanya alasan2 di atas tu sepatutnya seorang usahawan kental perlu elakkan.. Cuma aku ni bukanlah seorang usahawan yang kental. Lebih kepada seorang yang suka merealisasi pada matlamat dan sasaran ditetapkan ahaha.

So, selamat tinggal Tupperware. Terima kasih kerana perniagaan ni banyak mengajar aku tentang erti perniagaan. Mengajar bagaimana berkomunikasi dengan sesama manusia. Dari Tupperware juga aku banyak meningkatkan interpersonal diri. Belajar meningkatkan keyakinan diri. Berusaha bersungguh2 mencapai apa yang ditarget. Ke sana sini mencari stok T_T. Jika dikenangkan memang sedih... Pengalaman yang sangat berharga. Tapi itulah makannya kalau orang dah give up kan...

Tapi apa yang aku dapat, hati aku rasa tenang. Tenang uruskan kerja hakiki, dan tugasan di rumah. Melepaskan perniagaan ini umpama melepaskan bebanan pada aku. Tak payah pikir target sales setiap bulan hehehe.


Jadi secara automatik, aku menutup semua rangkaian atau link berkaitan perniagaan part time Tupperware. Tiada lagi pertanyaan berkaitan produk atau plan business. Yang ada cerita dalam blog ni sahaja, kenangan2 yang aku lalui ketika menjalankan perniagaan tupperware. 








Dapat achievement- so dapat FREE semua set TupperChef 


My lovely leader T_T

Our Tupperware team..

I will miss u'olls

Terima kasih atas segala rezeki yang Allah berikan dalam perniagaan ini.  Since 2011 until now. Alhamdulilah. 
Semoga diberkati olehNYA. Amin.. T_T



Jom layan lagu rock!! Ooo ooo ooo


Isnin, 5 Disember 2016

Jalan2 di MAHA 2016

Hari pertama MAHA 2016 bermula, kami adalah antara orang yang pertama datang ke sini kui kui kui.. Dah jadi acara mesti setiap tahun nak datang sini, mungkin sebab anak2 minat dengan pokok, sayuran dan buahan. So kalau ada pesta flora ker, MAHA ker atau apa2 je acara kat area Serdang atau putrajaya ke sekitar kawasan dia confirm kami akan datang!!


Baru sampai, mencari parking pukul 10 pagi lebih parking kat area depan dah penuh beb!!

Ilhan steady, cuaca tak panas dan mendung sahaja. Akhir2 ni musim hujan kan...

Possing kat check point 1, kat pintu masuk. Ni sementara nak tunggu tram datang. 
Qaireen nampak senyum je sepanjang kat MAHA. 

Ok, kita mula2 round kat Taman Oriental, sini terletak Kampung Durian Runtuh Upin dan Ipin. Penuh lah pokok bunga sana sini, macam pesta flora pulak :)

Kat sini ada lagu dan gambar Upin Ipin kat merata tempat.. 

Geramnyer tengok pokok daisy, Umar pulak sibuk suruh amik tanam kat umah eiiii...


Tengok jer, petik jangan!!

Hehehe ayah gigih tolak stroller Ilhan yek. Ilhan pun tak pandai jalan lagi. Kemain Ilhan bila tengok ibu amik gambar dia. 


Kami anak Malaysia weiii!! Pnndai Qaireen ber'possing' hehehe

Kat sini ada Kampung Durian Runtuh, nak masuk kena bayar ler. Dewasa RM25.00, kanak-kanak umur 6 tahun ke atas RM10.00. Kat dalam ada tayangan video, sinaran lampu dan maskot Upin Ipin. Korang masuk ker?? Hehehe kami tak masuk pun, lagilah kalau Umar yang takut pada bunyi dan suasana gelap. Dulu kat Pesta Flora dah bayar tapi masuk cuma 5 minit jer!! Sebab Umar dah meraung nak keluar takut punya punya pasal T_T. Terbang duit beb... Kalau masuk kat sini confirm hangus RM70.00 kan, jadi terpulang lah korang nak layan Upin ipin ke tak.. Banyak lagi tempat yang menarik depan tu..

Possing kat depan rumah Kelantan. Masa ni baru jer lepas hujan. Pameran yang ni betul2 di hadapan Kampung Durian Runtuh. Kira MARDI buat bangunan rumah2 dalam negara Malaysia. Ada rumah Perlis, Sarawak, Kelantan, Perak, Terenganu dan macam2 lagi lah. Dalam rumah2 ni ada pameran makanan dan demo masakan negeri masing2. Lepas tu keliling rumah2 ni banyak tanaman sayuran dan buahan, aku geram rasa nak petik jer ahaha!!


 Aku jerit, Ilhan Senyum!! Terus Ilhan nganga mulut dia besar2 ahahah!!
Macam tu rupanya dia senyum yek T_T

Acah2 konon dah sampai puncak Bukit Larut. Orang Taiping tu pun tak pernah naik sampai atas hehehe. Ni kat depan Rumah Perak.

 Kamek orang sarawak. Diorang lahir kat Sarawak jer hehehe. 

Labu sayung, bergayutan sana sini. Hari pertama masih ada, esok lusa confirm lesap buah ni hahaha!!





Umar nak tanam timun ni lah! 
Aisey timun pun tak makan, sibuk nak tanam pulak, acaner tu??

Wah geram betui tengok pokok nenas depan rumah ni. 

Sesi menunggu tram untuk lokasi seterusnya.

Sampai kat Laman Padi MARDI. Anak2 asyik tengok belek pokok padi.

Diorang jakun sekejap tengok pokok nasi yang diorang makan hari2.. 

Diorang ni guna hormon ke apa bagi cili ni jadi besar macam ni??!!

 Ni pameran jentera, korang minat nak tengok mesin2 dia boleh ler datang kat sini.
Kat sebelah pameran jentera, terdapat pameran haiwan ternakan pulak. Ada pameran lembu sado baq hang!!

 Anak teruja tengok arnab jer... 

 Masuk ni jer RM5 ringgit. Dia bagi sedikit lobak merah untuk suapkan kat arnab2 ni. Banyak arnag, takut terpijak jer.. Duk ler dalam ni main arnab sampai puas. 


Pameran burung pun ada, ayam dan merpati pun banyak. Gemok2 ayam dia uiii!! Bagi cucuk hormon kot ahaha!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...