http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Selasa, 28 Februari 2017

Qaireen demam kat sekolah..

Pagi ni macam biasa aku ada kelas 2 jam dari jam 8 -10 pagi. Punyalah semangat mengajar, keh keh keh jadi mana ler aku sempat nak jenguk handphone pun walau sekejap.

Sempat lagi buat kuiz pagi ni. 
Student blur je walhal aku dah bagi dah semua formula kat whiteboard T_T

Habis je kelas, aku dah masuk kereta barulah bukak check handphone. Sebab nak call husband ajak makn, lapor weiiii dari pagi tak makan apa. Check kat whatassap group sekolah anak tetiba ada cikgu mention pasal Qaireen. Alamak....!!??

Cikgu hantar msg pagi dalam pukul 9 lebih tadi. Aku check dah jam pukul 10 pagi.


Lah, demam ke Qaireen. Padahal pagi tadi dalam kereta bukan main lagi coloteh dia pok pek pok kat belakang. Ceria, elok je dia jalan pergi sekolah tadi. Tetiba pula demam??! Aku dan husband pun pergi sekolah, kebetulan time tu sekolah tengah rehat. 

Tengok kat kantin dia takde, confirm duduk dalam kelas jer tu. Jenguk dalam kelas, Qaireen memang duduk tidur kat meja, dia tak larat. Cikgu dia ada di belakang tunggu dia dalam kelas. Siap muntah2 lagi. Ish sekejapan jer sakit menyerang. Dalam kepala fikir apa benda dia makan semalam atau pagi tadi. Husband dukung dia bawak ke kereta (kelas dia tingkat dua, mak aiii jenuh panjat tangga).


Alahai Qaireen dengan muka tak larat. Bawa kedai makan jap, bagi alas perut tu. 

Kena tongkat dagu sebab tak larat, nak makan pun tak lalu. 

Bawa dia makan dulu, tapi tak nak sebab tak lalu. Minum air suam jer... 

Bawak balik ke taska, suruh dia baring dan rehat. Kena tunggu adik dia balik sekolah tengahari ni dulu. 

Bila tanya punca kenapa, cikgu PJ pagi tadi suruh  satu kelas berlari lima pusingan kat padang. Yelah pagi ni dia ada Pendidikan Jasmani sebab tu pakai baju sukan. Lepas lari2 tu terus Qaireen terus rasa pening adoiii. Pastu apalagi muntah2 pulak alahai.. Hmmm sebab perut ko kosong nak... Dah suruh makan roti dalam kereta, ayah dia dah belikan siap2 malam tadi. Tapi dia tak nak makan. Minum air milo je. Nak simpan makan petang nanti. Kena makan dulu nak, nanti takde tenaga nak bersukan. Sudahnya ni ler jadinya. T_T






Isnin, 27 Februari 2017

Aktiviti masak hujung minggu

Hari Jumaat, sebab petang dah kenyang melantak laksa JDT di majlis jamuan persaraan pengarah, malam tu aku masak sempoi jer. Spageti oleo cfoooooood.............. 

Spageti oleo cfood. Anak tak makan pedas, jadi pinggan sendiri sprinkle dengan serbuk cili, meletopssss!! 

Malam Sabtu, tengok peti ais ada lebihan mentega, coklat bar masakan dan tepung maka tertiba seru nak baking datang. Nak kena cari cream cheese dan blueberry filling kat kedai bakery besok pagi ni. Dan malam tu lepas isyak aku pun buatlah blueberry dan chocolate cheese tart. Ish bukan senang mood baking ni nak datang tau!!

Anak2 yang excited tengok ibu dia keluarkan mixer nak adunkan tepung. 

Cepatlah ibu, kami nak tolong hahaha.. Aku cakap besok baru buat sebab nak sejukkan aduanan tepung tu dulu. Diorang pun masuk tidur awal. Cadang nak buat pagi besok tapi Ilhan pulak tak beberapa sihat jadi aku pun buat terus jelah malam tu!!

Pikul 1 pagi siap, amik ko!! Nasib baik husband tolong sekali keh keh keh kacau dia nak tengok tv jer...

Blueberry tart siap dimakan!!

 Kemudian bangun pagi, nak sarapan aku pulak buat laksa johor. Aikk kan dah makan hari Jumaat lepas?? OO ada orang tu tak sempat raso, nak makan kuah dia abis dalam jamuan tu... Kesian kat husband kempunan nak makan. So, apalagi masaklah ko.... heh heh heh lagipun stok ikan kembung ada. Boleh ler buat kan...


Semua ingredient dia (daun kesum, bunga kantan) aku campak masuk dalam kuah terus. Jadi tinggal nak tabur bawang, timun dan limau jer. Termasuk ler sambal belacan... 

 Tu dia laksa JDT siap!!


Amboiiii, husband makan sampai mata terpejam2 gitu yek....

Ok tu je aktiviti masak memasak aku cuti hujung minggu. Kbai....





Jumaat, 24 Februari 2017

Meletihkan....

Adalah sesuatu yg meletihkan bila kita kelaparan dan kita duduk menghadap makanan yang terhidang depan mata tapi tak boleh nak amik makan.

Disamping tu pulak telinga ni disumbat2 dengan ucapan2 dari mereka nak asyik bercakap. Bertalu2 masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Bila nak makan wei...?!! Tak abis lg berucap ke. Adoiiii.....

oo laksa johor depan mata weiiii

masih lagi berucap dan berucap dah lima org berucap!! T_T

Tension aku huhuhu
#jamuan persaraan pengarah


Khamis, 23 Februari 2017

Masaklah ko!!

Kalau ikutkan aku takde lah taksub sangat nak masak, nak mencuba resipi baru itu dan ini... Sebab aku ni tergolong dalam orang makan jelah apa yang ada kan, janji makanan bersih dan sihat keh keh keh. Tapi kerja memasak memang rutin aku walaupun aku bekerja penuh masa. Sejak awal bulan Februari bila harga minyak naik, bolehlah dikatakan aku masak ler hari2 T_T. Kecuali hari Selasa ada pasar malam kat Seremban 2, jadi kira off day ler aku masak ahahah.....Beli nasi lemak bungkus jer..


Sejak fuel price lonjak naik dua puluh sen (banyak doh...) rasa macam bajet makan mingguan tu tertarik ditarik tertarik sekali pulak hehehe. Jadi langkah nak jimat kenalah rajin masak kan. Balik2 kerja je, terus bukak tudung kepala, singsing lengan baju apalagi - masaklah ko...!!  Ada juga rasa penat sangat badan nak melayang sebab satu hari kelas penuh.  Tapi gagahkan juga lah nak masak, lepas tu bila makan aku tak lalu sebab penat sangat (isk isk teringat mak aku kat Johor, wonder why dia kurus sangat sebab penat kerja sampai nak makan pun tak lalu T_T).


Aku kalau time kerja masak ala koboi (bak kata ayah aku) janji pisau mesti tajam!! 

Masak koboi tu macam mana? Hah time tula nak tumis, time tula nak cincang sayur ke ayam. Sekali masak 2, 3 kerja jalan... Sap sap sap dalam 30 minit mesti siap masak...Korang bayangkan jam 6.30 petang aku start masak sebelum magrib mesti dah settle semua. Jadi takdenyer aku buat stail proper semua dah siap potong ke hiris macam atas tu. Time cuti je boleh lah masak ala santai2 gitew ahaha!!

Jadi masuk magrib aku dah settle masak dan kemas dapur. Baru boleh mandi dan solat mengaji dengan aman. Kalau tak lepas magrib nak masak, confirm si Ilhan sibuk nak tolong 'kemaskan' dapur. Abis semua barang perkakas dapur dia selongkar, keluarkan. Pastu menangis nak susu atau mintak aku dukung. Eii bahaya sebab kat dapur confirm minyak panas, kuali /periuk panas. Terkena kang naya jer T_T. Bila anak2 balik dari mengaji lepas isyak baru ler boleh makan...


Jadi seronok ker memasak?? Biasa jer.. Seronoknya bila dapat tolong jimatkan duit husband hehehe. Dan paling seronook bila makanan licin, anak2 makan berselera atau bertambah.. Syukurlah, Alhamdulilah...:)










Selasa, 21 Februari 2017

First time masak buah merunggai

Memang aku nak masak kari ikan pun tengahari tu. Ikan tenggiri beli di pasar malam semalam. Tengah nak tumis tu tetiba Qaireen datang "Nah ibu, uncle depan bagi kat ayah tadi". Aikk apa benda ni?? Macam buah petola tapi runcing2. Tapi pernah dengar husband cerita pasal mak mertua pernah masak kari letak buah ni dalam kuah kari. 

Buah merunggai. 

Ok, tapi aku sendiri tak pernah masak buah ni, jadi nak kerat macamana, macam sayur petola ker? Hahaha husband siap call kakak dia, pastu call mak dia pulak tanya macamana nak buat kui kui kui... Ok, last2 lepas tu dia tolong buatkan, kikir kulit dan kerat. Aku tinggal masak jer ceplum masuk dalam periuk kan!!! 


Ok, siap!! KAri ikan tenggiri campur buah merunggai. Termasuk juga bendi.  Rasa dia manis2 kelat. Buah ni bagus buat ubat jiran aku yg cakap. Dia orang India memang suka tanam dan makan sayur ini. 

Terima kasih buah merunggai dari Uncle :)


Sarapan di Mydin S2

Sambungan daripada entri sebelum ni. Selepas jogging dan jalan2 kat City Park S2, confirm dah berpeluh2 kan. Masa ni anak2 mula bising rasa penat dan panas, hah baru ler kami bergerak pergi sarapan pulak. Sarapan kat mana? Kat Mydin S2 ler, sebab lepas tu nak beli barang2 dapur pulak. Dah ler berpeluh2 lepas tu nak masuk dalam tempat aircond pulak!! Huhuhu ler bau peluh kan hahaha!! Lantak lah.. 

Selalunya dalam 9.30 pagi kitorang dah sarapan kat sini. Memang kosong sebab orang tak ramai lagi. Kedai2 pun baru nak bukak. 

Sarapan roti canai jer. Dah bakar kalori datang sini tambah kalori balik T_T
 mia mia mia!!

Wooo tunggu budak2 ni abiskan sarapan diorang,
anak2 memang makan lambat sebab sibuk nak tengok tv kat restorant ni. . 


Jom Ilhan masuk Mydin jap, amik ekon kan... sejuk sikit hehehe. 

Huh sejuknyer!!! Hehehe...

Kedai roti ni baru bukak, staf dia tengah dok susun roti kat luar kedai... 

Jap lagi nak masuk Mydin beli barang2 rumah pulak. Tunggu Umar dan Qaireen abis makan dulu. Tapi tadi jumpa member dia cakap kat pasaraya NSK lagi murah dan banyak choice. Hmm next week nak try pergi sana pulak yek. Rutin kami seminggu sekali akan top up beli barang2 basah dan dapur jika dah abis kat rumah. Itulah aktiviti tetiap minggu kami sekeluarga kui kui kui!!

Ok, takde benda nak share story tapi janji blog ni update hehehe. Kbai. 




Jumaat, 17 Februari 2017

Aktiviti hujung minggu.

Mula tahun ni aku nak jadikan aktiviti riadah di City Park sebagai rutin setiap pagi hujung minggu. Maknanya tetiap pagi Sabtu budak2 mesti bangun mandi awal pagi dan siap pakaian sukan dan kasut untuk jogging kat area City Park S2. Selalunya jam 8.30 pagi baru ler sampai sini huhuhu.

Hehe si kecik ni moody sebab pagi2 bangun mandi nak teman ibu dan ayah exercise kat taman ni.

Aku jogging dulu husband tengok anak2, lepas tu giliran husband pulak. Sementara husband berjogging, aku jalan2 pusing kelililng tasik dengan anak2. 

Ada decoration cantik kat tasik ni, sempena Tahun Baru Cina kot...

Kemain lagi budak2 ni nak berpossing. 

 
Ilhan ni pulak mengada2 tak nak jalan, nak berdukung jer. Letak bawah je, nangiss uwaaaa. Ngantuk agaknyer, tu yang malas nak jalan. 

Last2 abang dia dukung juga, nak ajak tengok ikan dalam tasik. Ikan keli, besar gila confirm kenyang sokmo asyik2 pengunjung campak roti je bila datang sini. Besar sangat aku tengok pun geli hahaha!!

Qaireen siap tertonggeng2 lagi nak tengok ikan bawah jambatan, aiii. Kemain tanglung bergantungan atas jambatan, cantik betul!!

Selesai jer aktiviti jogging, kami cuba pulak main alatan senaman kat situ. Kadang2 teman Qaireen dan Umar main kat playground. Biasanya jam 10.00 pagi baru gerak balik sebab hari dah tambah panas dah. 






Rabu, 15 Februari 2017

Bila Balik dari Kerja dan Sekolah

Kalau diorang balik dari sekolah sampai rumah kadang2 tu adalah beberapa minit sebelum pukul 7 petang. Jadi budak2 ni sampai rumah tak masuk rumah dah, terus capai basikal nak kayuh. Baju pun tak tukar sebab kejap lg nak mandi dan mengaji pulak malam tu.  

Ilhan pun bukak pintu kete terus excited je tak sabar nak jalan2. Kalau aku bawa masuk rumah terus confirm melalak...

Lepaskan gian kayuh basikal!!


Excited jalan sambil amik angin petang. 


Dia jalan ke depan dan belakang pastu patah balik ke depan.


  video
Video si Ilhan sibuk nak alihkan pasu pokok ahaha!!!

 Kejap2 berenti tarik pokok bunga, goyangkan pasu bunga hahaha. 

 Budak ni sibuk suruh ibu dia mik gambar dia possing kat mana2.


Sempat pulak Qaireen tukar baju sekolah dia pulak, dah ler nak mandi jap lagi. Aduiii. Dah2 masuk dalam rumah, naik atas mandi. Kejap lagi nak gi mengaji pulak.


Ok ibu!!







Selasa, 14 Februari 2017

Rutin amik anak balik sekolah

Dah jadi rutin aku dan husband gilir2 amik anak2 balik sekolah dan hantar ke sekolah KAFA. Kalau dia ada kelas turn aku kena amik, begitu juga lah sebaliknya. Biasalah mula2 nak menunggu tu rasa panas juga sebab cuaca dah tengahari lepas anak2 pulak sempat juga menyinggah beli makanan kat kantin. Amik masa betul, jadi kena sabar menunggu...

Jadi tunggulah jela kat kantin, redup sikit. Kena datang awal sebab parking kadang2 takde. Maklumlah sekolah tepi jalan besar, jadi ngeri sikit sebab banyak kenderaan lalu lalang.


Tengah tunggu, dah pukul 1. Budak2 dah start keluar dari kelas.

Berderu budak2 keluar. 

 
Ahah, dah nampak dah Umar keluar dari bangunan dia. Huhuhu bongkok anak aku bawak beg dia, berat sungguh lah....T_T

Sedaya upaya pergi ke arah aku, baru lepas turun tangga keh keh keh.

Tercungap2 bawak beg kan!!

Bukak beg lah, Umar penat dah.

Fuuuh.
Ok duduk dulu. Relax kejap. Tunggu akak pulak turun dari kelas dia. 

Hah Qaireen dah turun. Aku jerit "Qaireen, depan longkang tu.." 
Pasal dah dua kali dia jatuh kat longkang tu T_T
Bahaya juga sebab tidak bertutup, di laluan utama pulak tu. 

Ok, dua2 dah ada. Jom balik CDC. Nanti petang pergi kelas KAFA pulak. 


Iringlah anak2 kita ke sekolah dan balik sekolah jika berpeluang. Besok lusa kita dah mati, anak2 ni yang akan mengiringi kita ke kubur. Tak pun mengiringi kita dengan doa mereka. Amin....T_T





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...