http://1.bp.blogspot.com/-k2Cgxjoirls/VJpjA_GM2fI/AAAAAAAAUCk/iDQMWmZ1bjs/s1600/favicon%2B(6).ico

Khamis, 27 April 2017

Makan dan makan dan makan...

Bila cuti lama sebab Hari Israk Mikraj dan Pertabalan Agong, wah lama cuti tu!! Jadi kerja aku makan ajelah.. Termasuklah husband sekali hahaha!!

 Makan takoyaki homemade. Jiran kami buat. Siap deliver ke rumah lagi. 13 biji harga dia RM12 ringgit saja. Murahkan! Sedap dap dap pulak tu, anak2 yang bantai abiskan.

Balik Batu Pahat, pagi2 pergi Jalan Pasar. Cari mee rebus special. Special ada letak sate ayam dan daging, disimbah dengan kuah kacang >_<

 Lepas tu minum petang, makan roti nan garlic. 

Hehehe Umar boleh pulak ingat yang tu chess, sungguh2 dia makan dan abiskan. 

 Nak balik Seremban singgah Muar jap. Perkena mee bandung muo T_T

Lokasi aku dah share dulu dalam blog ni. Kat Tanjung Agas. Sederet dengan Stesyen Minyak Petronas. 

Qaireen mula2 makan macam malas jer. Last2 makan licin. Habis, sedap dia cakap :)


Sebelum gerak balik singgah kedai Murtabak Singapura pulak dah. 

Aku beli bungkus murtabak special, kalau murtabak special ni letak lebih daging dan telur. Kalau lain negeri lain lain resipi dan bentuk murtabak dia kan. Kedai dia bersebelah beberapa buah kedai dengan mee bandung muo ni. Aku selalu makan ni masa kecik2 ayah kalau time gaji dia akan singgah beli untuk anak2 dia makan. Kenangan sungguh T_T. Sorry tak sempat snap gambar murtabak sebab sampai rumah, kitorang terus makan sampai licin hehehe.






Rabu, 26 April 2017

Nak beli jam tangan sekolah || Part 2

Entri yang lepas aku ada citer pasal tabung jam anak2 kat sini. Jadi ikutkan sebenarnya dah sebulan anak2 kumpul duit memang dah cukup nak beli. Tapi bila kami ke Mydin tengok semua jam yang ada macam bermasalah jer hehehe jam murah kan. Standard lah, tak kan kita nak jam tu setanding macam jam tangan Casio ke Alba kot. Agak2 ler wei...

Bila kami balik ke Batu Pahat, aku teringat ada kedai jam kat belakang stesen bus BP. Aku selalu tukar bateri jam kat situ. So aku dan husband survey, wah cantik juga. Harga pun ok jugak. Sorry lupa nak capture gambar jam dalam kedai tu. Lepas balik rumah bawa budak2 datang ke kedai ni sekali, biarlah diorang pilih jam mana yang diorang berkenan. 

 Ok, dah beli dah. Sibuk dua beradik ni nak pakai jam. Jam warna pink untuk Qaireen dan biru hitam untuk Umar.

 Panggil2 suruh masuk kete dulu pun diorang tak dengar. 

Sibuk nak pakai terus. Suka ler tu  >__<

Sibuk tekan nak bagi keluar cahaya. Jam ni design macam G-Shock. Memang cantik dan sesuai untuk kids tau. Ada tarikh, hari dan alarm. 


 Ni tempat kedai kami beli. Kedai ni dari aku sekolah lagi dah ada. 

Total harga untuk dua jam. Kira satu jam harga dia RM34 termasuk GST. Harga mampu milik, lagipun anak2 guna duit tabung jam mereka. Oklah tu reward dan berguna untuk diorang kat sekolah nanti. 

 Sukalah tu, kenyang tengok jam tangan ye nak. Nak makan pun tak tau nak order apa. 

Kemain Umar mia mia mia!!

Saya sangat suka jam ni, nak tidur pun sibuk nak pakai juga. 

Apa2 pun jaga elok2 jam tangan ni. Bila anak2 beli guna duit sendiri ternyata berbaloi sebab diorang akan hargai apa yang diorang beli tu. :)



Jumaat, 21 April 2017

Meja opis aku yang hangat!!

Kalau orang tanya apa yang memori yang buat ko ingat kat tempat kerja ko? Aku cakap opis aku yang hangat!! Pastu bentuk dia pelik??  Hahaha boleh gitu. Opis aku ni memang ada aircond. Tapi sepanjang hampir lima tahun aku kat sini lebih banyak takde aircond dari ada aircond >_<

 Sebab bangunan opis ni buat untuk ada air cond kan,  bentuk bangunan pun macam moden lah konon2 nyer nak bagi gah. Bentuk pentagon. 

Aku rasa pelik juga masa aku lapor diri dulu. Tangga opis kat tengah2 bangunan, hujung keliling bangunan baru bilik2 pejabat. Kalau bangunan opis lama aku, tangga semua kat penjuru atau tepi bangunan. Bilik2 pejabat kat tengah bangunan. Jadi aku rasa bangunan ni banyak membazirkan ruang, semua ruang tak digunakan sepenuhnya. 

 Oii jiran sebelah, khusyuk watpe tu hehehe. 
Meja opis kami takde partition. Jadi terbuka luas. Konsep pejabat terbuka hahaha best kan.

 PC aku yang banyak juga bersabar macam tuan dia dalam panas dan hangat dalam opis ni. Mujur dia tak banyak meragam. Sentiasa cool je kan..


 Hah ni je kabinet yang aku dapat. Cukuplah untuk aku sumbatkan fail2 yang berkaitan kerja aku. Fail peribadi pun ada jugak hehehe. Bersepah kan.


 Gambar family sebagai penyejuk hati :)


 Penyambung nyawa 1. Kalau takde ni pitam aku sebab kepanasan. 


 Penyambung nyawa ke2. 

Bukak nak bagi angin masuk. Tu blind curtain dah jadi macam roti kirai dah. Kena pukul angin sampai rabak macam tu sekali. Tapi aku tak kira janji tempat aku tak panas dan hangat wooo..

 Belajang meja opis aku. 

Kabinet almari belakang aku ni memang pangjang dan besar. Tapi langsung tak boleh guna sebab ada banyak fail2 orang dalam tu. Atas kabinet pun sama juga. Barang siapa pun aku tak tau, memang penuh. Jadi ruang meja aku sendiri terhad tak boleh simpan banyak2 fail. 

 Jadi atas insentif sendiri aku buatlah satu portable almari fail untuk aku. Nampak atas tu!! Cantik kan hahaha!!

 Zooom sikit apa ada dalam almari portable aku ni hah!
Banyak longgokan assignment pelajar dan report yang tak dituntut kembali. Tunggu sikit masa lagi aku sort dan recycle.


 Kabinet yang sedia ada nak muntah dah, nak terkeluar semua barang. Aku nak kemaskan time student dah cuti sem ni. Tu pun ikut mood, sebab aku dah panas hati dan panas badan duduk di sini kui kui kui.

OO tiada apa cerita lagi pasai penghawa dingin yang tak dingin ni. Itulah nasib bangunan gomen, peruntukan tak de terpaksa hadap jelah semua benda ni. PAsrah.


Tetiba je aku rasa macam nak mohon pindah, ok tak?? Hahaha selalu 4 tahun ke atas aku akan tukar lokasi tempat kerja, berhijrah.. Agaknya sampai masa untuk aku berhijrah sekali lagi kot.. hmmm



Rabu, 19 April 2017

Budak yg susah nak senyum....

Nak snap gambar si comel ni. Panggil nama "Ilhan senyum, ibu amik gambar!".... Haram dia nak senyum... Serius jer muka dia. Buat dek je Ilhan ni. Mia mia mia...

Hai...

Apa tu??

Kamera ker??

Ok nak amik gambar ye...

Ok cepat amik gambar, sy senyum ni... 

(senyum apanyer si kecik ni, serius jer muka)


Panggil sekali lagi malam tu, senyum Ilhan....

Dia tengok tv, wat tak tau jer... ceh!


Selasa, 18 April 2017

Majlis Penyerahan Kunci PPA1M || Rumah Hardy

Semalam abang aku, Ady whatsapp ajak aku datang ke majlis penyerahan kunci rumah dia kat Rantau, nogori semilan ni. Wah VVIP yang bagi tu. Projek kerajaaan kan jadi nak tunggu buat majlislah, nak pass kunci secara rasmi time tu. PPA1M adalah program Perumahan Penjawat Awam 1 Malaysia.

KAd jemputan dan aturcara majlis. Amboi Menteri Besor yang bagi kunci tuh hehe.

Aku pun janji nak datang memandangkan mak dan ayah aku tak dapat hadir. Ajak husband pergi, yelah bukan ada kerjo banyak pun. Larik sekejap jer.. Aku gerak jam 10 pagi ni, lambat sikit sebab ada interview budak baru balik dari latihan industri. Jarak Port Dickson ke Rantau pun tak jauh mana pun...

Sampai2 mak aii parking penuh sepanjang jalan. Terpaksa selit2 parking dan jalan jauh, adeh...

 Tengah2 menapak nak ke khemah tu tetiba aku terdengar MC sebut nama abang aku??

Aikk?! Rupa2 nyer tengah berlangsung sesi penyerahan kunci menteri besor kepada penjawat awam yang beli rumah di sini. Adeh tak sompet den nak amik gambor Ady dengan Menteri besor hah!!  >_<

Ni hah banner dia gantung sepanjang jalan ke sini. Kawasan Rantau ni ADUN dia tentulah Tok Mat, Menteri Besor Nogeri Semilan. 

 Hah tu ada lagi 4 biji banglo yang belum terjual. Kot2 korang nak jadi orang Rantau ni boleh lah beli.

Harga rumah tu bukan bawah PPA1M yek. Rumah2 yang bawah PPA1M semua jenis rumah Semi D sahaja. Ni pun dah lama abis dah... Korang nak banglo yang tu contact je terus dengan developer. Rumah dah siap pun tinggal nak masuk duduk jer... 


 Papan tanda taman dah siap pasang. Baru aku perasan kawasan ni bawah Majlis Perbandaran Nilai eh? Sama lah macam Sendayan, besar juga jajahan MPN ni hua hua hua!!


 Banting majlis...
 Aku sibuk snap gambar sana sini, tau2 husband aku dah hilang terus laju jalan masuk khemah. Panas dah... 

 Sesi bergambar beramai2 anatara VVIP dan penerima kunci PPA1M.

We are looking GOOD!!
Blur sangat gambar aku, Ady pun duduk kat hujung2. Semua muka happy sebab dapat kunci rumah baru kan :)

 Lepas tu terdengar MC bagitau "maka dengan ini dengan rasmi mereka menjadi penduduk Rantau dan bakal mengundi untuk DUN RANTAU..." hahaha pancing undi ni wah kakakah . Hmmm samalah kami juga, Sendayan pun bawah DUN RANTAU. 


 Ramai juga yang datang. Ada bawa keluarga untuk meraikan bersama2 dalam majlis ni. 

 Hah tu dia, bakal2 orang Rantau! Kakak ipar aku, Kak Lela dan anak2 sedara kami, Afiq dan Adam. 
Leka betul budak2 main rubrik. Aku reti buat rubrik practical task dan report pelajar jer hehehe. 

 Jom kita tinjau kawasan rumah pulak!

 Masa ni MB Tok Mat potong riben dan masuk melawat dalam rumah. 

 Deretan rumah yang dah siap, dan of course dah ada pemiliknyer lah kan. Cantik2 rumah kat sini tau!!

 Ni hah rumah SemiD di bawah program PPA1M kan. Cantek kan!! Huntong nyer jadi penjawat awam kan... Ceh korang jangan mengata2 orang gomen yek. 

Sebenarnya dalam perumahan ni ada beberapa unit rumah sahaja yang dijadikan bawah program PPA1M. Jadi ada unit rumah dijual harga asal developer. Yang bawah PPA1M kena isi borang dan melalui prosedur mereka. Nasib baik jika ada rezeki nama terpilih beruntung lah. Alhamdulilah. Syukur memang rezeki abang aku kat sini. So nanti jiran2 ko semua bakal orang pencen gomen yer ady hehehe. 

 Jalan pun dah diturap dengan cantik. Pokok pun dah tanam. Nampak kemas dan cantik. Masa aku datang tahun lepas, jalan belum diturap lagi. 

 Semua staf PPA1M, polis dan penduduk taman berkumpul kat depan taman.

 YB Hamdan sedang meninjau kawasan  >_<

 Yang aku kagum sebab rumah dia moden dan kemas, meter air dan elektrik diletakkan dalam box . Jadi takde tertenggek kat luar pagar rumah. Meter elektrik pun kat dalam box pagar. Takde sangkut depan dinding rumah, macam rumah kami T_T 


 Jom jalan2 tengok rumah Ady. 

 YB check kawasan rumah, jadi pengawai inspector surveyor ye bang... 

 Rumah Ady, dia dah cuci rumah ni 2 minggu lepas.

 Tinjau dalam rumah pulak. Ni rumah yang MB rasmikan tadi. 

 Luar tepi rumah.

 Permandangan tepi rumah dari ruang tengah.


 Tinggi siling dia, ayah yang selalu cakap macam tu hehehe. 


 Ruang dapur. Memang kemas susunan tiles dan rekabentuk rumah.


 Belakang rumah, ada lagi space kosong. Nak perbesaq kan dapur pun boleh lagi nah... 


 Dari dapur ke depan rumah. 


 Dua orang ni borak2 jer kat luar. Malas dah nak masuk. 


Abang dengan adik ipar dia kui kui kui. Umur sama jer..


Hebat Ady belum pindah dah buat open house besar-besaran, siap jemput VVIP lagi ko!! hahaha!!




 Dah jom2 makan. 


 Anak sedara kami ni dah hitam berdentum main panas. Diorang ni aktif main bolasepak, wakil sekolah lagi. Tak tau lah dah pindah sekolah ni masih follow game bola ke tak... Sekolah kehilangan besar bakat budak2 ni.. 


 Muka sedih jer kena pindah sekolah. Takpe aku pun camtu juga, mula2 pindah memang sedih. Lama2 tak sedih dah. Lupa terus hahaha!!


 Sign borang dan terima resit2 pembayaran.


 Bil bayaran jamuan ker? Rupanya bayaran deposit air dan api aritu tu. Ceh tertipu aku. 


 Nah rasa gulai lemok daging salai. Lepas ni kau hadap jelah makanan macam ni bila dah pindah nogeri semilan ni. 


Sesi melahap. Lepas abis makan aku dan husband pun gerak nak amik anak2 balik sekolah. Apa2 pun selamat menjadi penduduk Rantau ye Hardy and Family :)
Lepas ni dekatlah mak dan ayah nak datang ke rumah anak2 mereka di nogori semilan ni :)


*Update 21 April 2017. Gambar dah keluar kat paper tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...